marți, 15 septembrie 2009

Dilema nationala

În spatele declaraţiilor lui Isărescu referitoare la curs şi la atacuri ale speculatorilor se află o realitate dezastruoasă. Cursul valutar normal ar trebui să fie undeva peste 5 RON/EUR, dar politicienii se încăpăţânează să forţeze nota. Ba mai mult, Isărescu promite o reîntoarcere istorică la valorile de dinaintea turbulenţelor. Nu vreau să par pesimist, dar aceasta este cea mai scurtă cale către intrarea în faliment naţional.

Se comentează mult pe tema atacului speculativ. Este un subiect foarte bine ales pentru oamenii simpli, care nu au habar ce se întâmplă, dar au posibilitatea să afirme plini de trăire patriotică: "bă ce al dracu e ăla!". În realitate, dincolo de această afirmaţie nu e nimic. Şi aceasta pentru că, înainte de a ne speria sau a înfiera proletar o anumită acţiune a unor "grupuri obscure al căror nume nu poate fi pronunţat", e bine să privim către realitatea economică. Suntem cumva vreo economie solidă, avem ramuri articulate, suntem capabili să trăim pe picioarele noastre? Evident NU! Aceasta înseamnă că suntem vulnerabili, că întreaga ţară nu e decât un bolnav ţinut artificial în viaţă . În aceste condiţii nu înţeleg unde este teama şi cine este personajul negativ. E simplu să aruncăm în ochii prostimii cu baubau-ul speculatorului hrăpăreţ şi să ignorăm problemele economiei.

Întrebarea pe care o pun este cât se poate de simplă: decât să ne luptăm cu morile de vânt, oare n-ar fi mai potrivit să reintrăm în realitate? Nu de alta, dar deja suntem pe marginea prăpastiei. În cazul în care nu obţinem tranşa de la FMI vom cunoaşte cu exactitate noţiunea de prăbuşire. Iar dacă o obţinem, nu facem altceva decât să amânăm acest deznodământ. Poate că ar fi necesar, mai mult ca oricând, să ne reactivăm luciditatea. Dar, probabil, traiul în iluzie ne-a contaminat mult prea mult pentru a avea curajul revenirii cu picioarele pe pământ.

51 de comentarii:

  1. Revenirea la realitate a cursului se va petrece cu siguranta dupa alegeri. Atunci dispar toate motivatiile de pastrare a unui curs artificial.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multi din cei cu cunostinte in domeniul economic se cramponeaza de pragul alegerile prezidentiale dar personal consider ca motivatia unui curs inferior pragului de echilibru dpdv economic sta mai mult in asigurarea unui cost redus de achizitie pentru profitul ce urmeaza a fi repatriat si asigurarea mentinerii unei CAf sustenabile pentru consumatorul roman. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi din cei cu cunostinte in domeniul economic se cramponeaza de pragul alegerile prezidentiale dar personal consider ca motivatia unui curs inferior pragului de echilibru dpdv economic sta mai mult in asigurarea unui cost redus de achizitie pentru profitul ce urmeaza a fi repatriat si asigurarea mentinerii unei CAf sustenabile pentru consumatorul roman. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Motivatia principala apartine politicului: capitalul electoral trebuie castigat, iar 'lupta cu criza' este un vehicul excelent care poate fi folosit pe post de sperietoare (justificare a starii economice) sau de generare a unor 'merite'. Totul numai in declaratii.

    Nu neg insa faptul ca exista destul de multe posibilitati de speculare a unui leu supraevluat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca eur trece de 5 lei ma gandesc ca bancile s-ar putea sa aiba o problema foarte mare -> oamenii cu credite in eur nu vor mai plati ratele. Cum fondul de garantare e o gluma (ca % de acoperire in caz de falimente multiple) depozitele devin nesigure.
    Cred ca Isarescu e motivat in actiuni mai mult de frica de a pica banci decat de influente politice.

    RăspundețiȘtergere
  6. >Cred ca Isarescu e motivat in actiuni mai mult de frica de a pica banci decat de influente politice.

    Categoric. Plus ca o astfel de devalorizare brutala si rapida ( sincer ... in conditiile in care sumele trimise din strainatate de romanii stabiliti/ce lucreaza acolo s-au prabusit anul acesta - ori doar acele sume era sigur ca ajungeau direct si rapid in "economia reala" ;) cred ca deja se poate discuta si de o valoare de echilibru pe la 5,5-6 RON/EURO :( ) ar risca sa creeze un "efect de domino" si in alte tari cu problema similara, iar unda de soc sa se transmita in economiile "centrului" cu efecte devastatoare ...

    Daca Isarescu urmareste comenzi politice ele sigur vin in principal "din alta parte" si nu de pe scena politica romaneasca ;) ... parerea mea fireste. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. "daca eur trece de 5 lei" moare economia ?
    stimulam exportul, descurajam importurile, scade deficitul comercial.

    dupa parerea mea se face prea mult tam-tam legat de cursul de schimb.
    mai importanta ar fi relansarea economica iar un curs mai slab ar ajuta economia si ar modela si comportamentul consumatorului roman intr-unul mai matur.

    RăspundețiȘtergere
  8. Perfect de acord cu titlul articolului , acolo vad si eu un curs real, pe la 5 Euro.De ce? Cerere si oferta. Bani de la romanii din strainatate nu mai vin.Fonduri speculative nu mai sunt ( care sa vina cu Euro luati la 2% si sai ii plaseze pe leu la 12% ) pentru ca toti miros devalorizarea. Guvernului ii convine un Euro scump, scade importul si incurajeaza exportul ( exportatorii au cheltuieli pe lei) deci echilibreaza cumva balanta..
    Despre creditele in Euro , bancile vor trebui sa le re-esaloneze pe 50 de ani, altfel se vor trezi cu zeci de mii de apartamente la jumate din valoarea de acum 2 ani, pe care nu o sa aiba cui sa le vanda sau inchirieze...adica subprime crise...iar statul roman nu e statul american sa ii salveze...Vom trai vremuri interesante...

    RăspundețiȘtergere
  9. de acord cu faptul ca leul este supraevaluat. nu am neaparat argumente economice concrete pt asta, dar stiu ca BNR tine cu dintii de el.
    si nu numai din motive politice, ci si pentru ca intr-adevar o devalorizare a leului ar trimite bancile in faliment din cauza restantelor la credite, ceea ce ar insemna ca noi luam criza de la inceput. adica pe noi ne-a lovit criza financiara si acum exista premise sa se declanseze aia de subprime, la fel ca in state. asta ar fi chiar neplacut, ca sa zic asa.
    si eu cred ca dupa alegeri vom vedea o devalorizare.
    numai ca eu cred ca nivelele avansate pe aici (5 lei euro) nu au nici o baza. de ce 5 si de ce nu 4.5 sau 6 sau 7? cred ca nimeni nu stie unde e cursul de echilibru pentru leu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu poti sa te joci cu economia doar din cursul de schimb. Eu nu vad nici un fundament in 5 RON/EUR in afara de speculatii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine Maestre, si daca ajunge la 5 lei un euroi cursul nu mai suntem o economie bolnava?Anul trecut s-a spus ca devalorizare e sanatoasa si vad ca acum se zice la fel...din cate stiu eu cursul e stabilit de cererea si oferta de valuta de pe piata, dar interesul economiei este sa fie previzibuil asa ca BNR-ul aplatizeaza amplitudinile dar piata da trendul...; asa ca de ce s-ar opri la 5, ca spui mata?de ce sa nu fie 10?vreau sa vad un calcul bazat pe argumente nu pareri empirice despre cat crede Grigore sa cat are el interesul sa fie cursul

    RăspundețiȘtergere
  12. nu sunt economist si nici nu as vrea sa par, dar eu zic ca unii fac bani multi din curs, cei care pierd fiind oamenii care au de platit rate si trebuie sa schimbe sume mici si nu au sume mari care sa modifice cursul in ce sens vor ei. pana la urma acest joc de a cursul mic sau mare e prielnic pentru unii sa isi mareasca averea si pt altii sa si-o piarda.

    RăspundețiȘtergere
  13. bancile cu mana lor si-o fac. sa zicem ca ar ajunge la 5 lei cursul iar ratele ar creste cu 20%. o solutie ar fi scaderea marjei de la 8% cat este acum la 1% cum e si in alte tari. ratele ar ramane la fel, sau ar scadea si n-ar mai fi nici un subprime romanesc. un EURIBOR + 1% ar fi de bun simt si de plutire pentru banci in vremuri grele.
    recalcularea creditelor pe 50 de ani nu ar fi singura solutie.

    dar ingerul pazitor isarescu vegheaza la binele bancilor, nu la binele clientului.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lucian@

    Adica daca pica bancile inseamna ca omul o duce bine.
    Poi hai sa nu generalizam treaba.
    Bancile au un rol extrem de important in capitalism. De acord pana aici ?

    Iar apoi sa nu uitam ca nu tot romanul e restant la credite. Ia vezi asa din punct de vedere social care sunt cei mai mari restantieri la creditele de consum si cam ce venituri si credite au luate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cand euro era 3,20, erau voci care spuneau ca un curs real e 3,80-4. Acum spun ca e 5. Cand o sa fie 5 o sa spuneti ca e 6, ca asa e interesul anumitor banci sau mai stiu eu al cui. in afara de speculatii, pe ce argumente economice reale se bazeaza afirmatiile din articol? Cred ca e un articol scris la comanda fara baza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim: Ar trebui sa extinzi logica ta inteleapta si sa tragi concluzia care se impune: TOATE ARTICOLELE DE PE ACEST BLOG SUNT SCRISE LA COMANDA!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu vad nici o analiza cantitativa, de ce o ajustare cu 15% a leului ar fi necesara. Pur si simplu tot articolul e o dovada de o pura speculatie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonime incearca sa gandesti singur. Daca BNR intervine luna de luna pe piata vanzand euro (la un moment dat era o medie de vreo 400mil. lunar) crezi ca o face de florile marului , ca are nevoie de lei sau de ce ?
    In general taria monezii unei tari e data de puterea economica, in ce sta puterea economica a romaniei ?
    In momente de criza e normal ca moneda statelor care isi revin mai repede sa fie mai puternica relativ la moneda celor care sunt inca in groapa.
    Daca imi spui ca la noi nu e criza si ca a fost totul un hoax la tv nu mai am argumente :)

    RăspundețiȘtergere
  19. @SpideR

    m-ai inteles gresit. ignorati faptul ca bancile isi "ajuta" clientii sa nu-si mai poata plati ratele, marind dobanzile.
    pai o dobanda de EURIBOR+8% vi se pare corecta?
    eu anul trecut am luat credit cu EURIBOR+4% si tot mi s-a parut mult.
    anul asta un coleg si-a luat credit cu marja de 8% pe langa euribor.

    deci, sugestia mea era ca in cazul in care cursul ar fi lasat liber si ar ajunge la 5lei, provocand o noua crestere a dobanzilor/ratelor, pentru a evita un val de restantieri si o eventuala criza, bancile ar putea foarte frumos sa-si mai scada din marja nesimtita de 8%.
    asta daca nu cumva ei chiar vor sa vina o criza si la noi si sa fie "salvate" de stat.
    totusi cred ca isi dau si ei seama ca statul roman n-are bani de salvat banci "falimentare".

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  23. rau faci ca lasi hotnewsu sa-ti prea articolele, vezi cu ce audienta te alegi

    RăspundețiȘtergere
  24. Ah, hotnews, asa se explica invazia de anonimi recalcitranti si habarnisti... :)

    Ma miram ca au luat-o razna comentariile pe aici si nu gaseam motivul.

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Lucian.
    Da, am inteles.

    Comportamentul bancilor in RO e unul demn de invidiat :)
    Bineinteles de catre alte banci din alte tari :)

    :d:

    RăspundețiȘtergere
  26. Se gandeste careva k romania aspira la moneda euro? Shi k ptr. asta moneda trebuie sa isi mentina o stabilitate pe un interval de timp? exista posibilitatea k bnr sa incerce revenirea la un curs de 3,5-3,8, shi dea vina p climatul economic (criza) ptr. fluctuatiile din ultima perioada shi in felul asta poate prindem shi noi euro in 2011-2012? e doar o idee deci nu e nevoie sa imi sariti in cap

    RăspundețiȘtergere
  27. Cursul de schimb e un raport. Faptul ca un kilogram de RON se schimba cu 4 kg de EUR si 3 de USD nu garanteaza ca vreuna din aceste economi ar fi in oaresce masura sanatoasa dupa criterii oricum arbitrare. faptul ca economia romanesca e de rahat nu inseamna ca diareea americana sau europeana e mult mai valoroasa. M-as lipsi cu placere de oricare.

    RăspundețiȘtergere
  28. mamamia, câţi proşti, mai ales anonimi cu lei "tari".

    RăspundețiȘtergere
  29. cum argumentezi ca 1 euro ar trebui sa fie 5 lei?
    de ce nu 10 lei sau chiar 100 de lei?

    imi pare rau dar nu ai argumente clare. doar iti dai cu parerea pentru ca asa ai tu impresia

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  31. Nici eu nu cred ca argumentul politic e prioritar la cursul leului ci altele, cele economice si de stabilitate. O sa avem un raspuns dupa alegeri cind vom vedea daca acel curs se schimba radical sau nu. Si as fi asteptat si eu o argumentatie mai stiintifica pt. acel 5 lei/euro ce mi se pare prea artificial scos. Din cite stiu eu rezervele BNR nu s-au redus falimentar cu cursul actual.

    @Dan - ai mai putea taia din unele comentarii de aici, mai ales acel unu extrem de urit si exagerat.

    RăspundețiȘtergere
  32. @Anonim(i) - daca nu aveti ceva de spus, mai bine cititi. Si incercati sa intelegeti.

    Mai adaug putin pesimism:
    Stimularea exportului se poate realiza daca ai o economie functionala si produse viabile pentru export. Avem ?
    Economie nu, probabil avem materii prime.
    a.avem de platit transa/transe FMI.
    b.la nivel de individ, avem de platit rate in Euro.
    c.economie in coma profunda.

    a=> colectare bani buget => individ mai multi bani la stat (impozite, TVA, taxe...)
    b=> procent mai mare din venituri in cazul unui curs de schimb la 5-6RON/1 EUR merge catre banci.
    c=> diminuarea veniturilor /individ/buget

    Faliment national ?
    Ce se poate face in cazul asta ? Alte transe ? Cum le platim ? A propos, cum oare au calculat ca Romania are capacitatea de a rambursa imprumutul ?

    RăspundețiȘtergere
  33. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  34. Unii este agitati, ca sa ma exprim ca un om special din psd, am auzit ca e primar pe la sectoru' 5.

    Sunt curios cat a pompat astazi bnr in piata valutara ca sa scada cursul :) . Si sunt curios de tactica lui Isarescu pe termen scurt si mediu. Are cumva niste asi in maneca si nu ii stim? Nu vad cum ar putea duce cursul in jos, mi se pare utopic atata vreme cat tot mai multa lume isi face rezerve in euro, achizitiile si contractele medii spre mari se fac la paritate euro.. deci in concluzie cam greu sa scazi euro cand presiunea pe euro este mare si devine treptat o moneda folosita intens pe piata in viata de zi cu zi. Daca se va face trecerea mai rapida spre euro ar fi interesant, insa ramane de vazut treaba asta, caci mai dureaza pana atunci.

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  36. Pentru CIPRIANS,de la unu' care lucreaza pe piata aia valutara...azi BNR nu a pompat nici un EURO

    RăspundețiȘtergere
  37. dane, ai deschis cutia pandorei cu articolul acesta de curs.
    curs care a ajuns preocuparea no.1 a tarii si a penalilor ei cetateni.

    RăspundețiȘtergere
  38. Asemenea postari ar trebui insotite de ceva statistici care sa demonstreze ca BNR a cheltuit masiv din rezerva valutara ca sa sustina cursul. Altfel nu isi are rostul.
    Iar daca acum crezi ca suntem in faliment, iar un curs de 5 ne-ar pune pe picioare, gandeste-te cati nu si-ar putea plati creditele in euro la un curs de 5 RON pentru un EURO.

    RăspundețiȘtergere
  39. Stiti zicala aia romaneasca cu : nu mor caii cand latra cainii?
    ..e asa e si cu cursu.
    Ar fi complet fantezist sa credeti ca dupa ce Romania a luat atatea miliarde imprumut ca sa apere cursu, sa visezi cum ca acest curs le va scapa de sub control celor de la BNR.

    Personal ii dau mult credit lui Isarescu si acest lucru nu o sa se intample, cursul v-a fi controlat exact atat cat este necesar.

    Banii au fost deja luati de la FMI si nu mai este decat o sansa sa fie utilizati in scopu in care au fost luati altfel platim dobanzi degeaba.

    Un curs mare de schimb este reteta sigura spre streang a prea multor romani. Nu v-a creste cursu, pentru ca nu se justifica o astfel de masura nici macar cu realitatile economice de acum ale Romaniei.

    Oricum e bine ca puneti problema, asa la modu ipotetic nu strica sa ii mai speriati pe astia care se arunca la creditu in euro la prima casa.

    RăspundețiȘtergere
  40. nu sunt specialist, dar imi place sa iti citesc blogul insa astazi nu sunt de acord cu tine... o sa fiu punctual:

    - daca cursul ar urma performantele economiei, atunci normal ar fi sa scada cu 8% fata cursul de anul trecut din aceeasi perioada, deoarece atat a scazut economia... o devalorizare la 50 de ron ar insemna o crestere cu aproape 50% fata de aceasi perioada a anului trecut... unde e corelarea cu acest indice?

    -consider ca in romania, in stabilirea cursului, influenta majoritara o au alti factori si nu performantele economice deoarece o cantitate nu prea mare de bani venita din afara (pt altii nu pt noi) il poate destabiliza imediat

    -nu trebuie uitat ca dupa atacul de anul trecut nivelul cursului a fost mentinut sus la 4,3 si de aceea cred ca ajustarea s-a facut atunci si cam acesta ar trebui sa fie cursul normal... valoarea afost mentinuta ridicata tocamai pt a putea ajuta exportatorii si a nu destabiliza economia... mi se pare o valoare rezonabila...

    - daca performanta economica ar fi principalul motiv pentru a creste atat nivelul, logic ar fi ca a noastra moneda sa scada nu numai in raport cu euro, dar si cu celalte valute cam in acelasi procent, doar nu o ducem noi mai bine decat americanii si mai prost decat europenii

    -poate articolul tau este dictat de felul pesimist in care vezi lucrurile, dar astfel de stiri se pare ca si-au facut efectul, foarte multi colegi, prieteni si-au adus astazi aminte ca mai au niste bani pe ici pe colo si ca ii bate gandul sa ii schimbe in euro pana nu e prea tarziu

    PS: @mobutu , vezi ca nu esti cu nimic mai deosebit decat cei pe care ii blamezi... m-am cam saturat de "plangaciosii" ca tine, ce nu reusesc sa razbeasca de "prostimea" din jurul lor... in loc sa ii privesti de sus poate ne luminezi si pe noi cu niste realizari ale tale de ganiu, poate invata si "prostii" ceva

    RăspundețiȘtergere
  41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  42. zace multa prostie in romanasi.
    Dragilor, de ce costa painea 1 leu?
    De ce 1 leu si nu 2?
    Daca am avut scadere economica 8%, de ce nu s-a devalorizat painea cu exact 8%?
    De ce a trecut puiul strada?

    In mod cert 4.3 e supraevaluat din moment ce BNR-ul intervine pe piata.

    Dragilor, speculantii nu are (sic!) ceva cu voi si nu vor sa scada leul, pentru ca la alte state le-au apreciat moneda (Hong Kong).
    Pe speculanti ii doare-n basca daca scade sau creste leul, important e sa faca pariurile corecte.

    Ma doare burta de ras cand vad ce silogisme si inferente faceti (am ras mai tare doar la mostrele de logica din Monty Python and the holy grail) si flotari intelectuale care sa va confirme ca euro nu se va duce spre 5 ron.

    RăspundețiȘtergere
  43. Multumesc posesorului acestui blog k mi-a cenzurat comentariul de ieri prin care ceream si eu sa ni se spuna si noua, prostimii, cum calculeaza ei cursul leu/dolar din moment ce nu se sfiesc sa faca afrimatii cum ca un curs corect ar fi de 5lei/euro. Doresc mult succes in continuare tuturor doctorilor in economie care mai posteaza aici

    RăspundețiȘtergere
  44. Alex: Comentariul ti-a fost cenzurat, cel mai probabil, din cauza utilizarii unui limbaj neadecvat. Nu ma deranjeaza ca cineva sa-si exprime opozitia fata de o opinie de-a mea, dar cand aceasta se face intr-o maniera injurioasa rezultatul logic este stergerea.
    Oricum, exista mai multe comentarii care cer acest lucru si care n-au fost sterse. De asemenea, nu vad niciun comentariu semnat Alex care sa fi fost sters!

    RăspundețiȘtergere
  45. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  46. Bancile impreuna cu staul Roman trebuie sa infinteze o entitate juridica care sa ofere contra unui cost lunar fix asigurare impotriva devalorizarii monedei nationale pentru a limita impactul unui astfel de eveniment asupra populatiei si indirect asupra intregului sistem bancar Romanesc. Costul unei astfel de actiuni este mult mai mic de cit costul salvarii bancilor in caz de probleme. Acelasi lucru aferent creditelor in lei trebuie facut pentru dobinda de referinta la leu... ce in situatii critice se poate duce foarte sus facind imposibila achitarea ratei lunare.
    Acest tip de asigurare sa fie oferita celor cu credite mari, eventual in caz de nevoie pretul asigurarii sa fie partial subventionat pentru persoane / familii cu probleme sociale.

    America nu a facut asa ceva a preferat sa dea bani bancilor, fara a ajunge la un rezultat concret. Daca stautul va trebui cumva sa ajute situatia, sa o faca ajutind direct oameni ce au nevoie cel mai mult de acest ajutor si nu oferind asistenta unor institute financiare ce si-au asumat riscuri irationale pe banii populatiei!

    Multi o sa spuneti ca statul roman nu are de unde.. raspunsul meu este ca alternativa inactivitatii e mult mai sumbra! Propun spre discutie aceasta idee, daca administratorul "Trenduri Economice" doreste sa o puna pe tapet.... as fi recunoscator.

    RăspundețiȘtergere
  47. @RON

    Lol, se vede ca nu stii cu ce se mananca economia...
    Un astfel de mecanism deja exista, se cheama contract futures, problema e ca acest contract se negociaza in piata, iar eventualele dezechilibre cerere/oferta (aceleasi care au impins in sus cursul) vor impinge insusi pretul contractului in sus si nu rezolvi nimic la nivel macro, decat la nivel individual daca printr-o minune ai intuit corect trendul.

    Trebuie sa intelegi ca fondurile de asigurare nu pot face minuni.
    Ideea ca pot face minuni ne-a bagat in rahatul in care suntem (CDS-urile?).
    Cum sa-ti explic, fondurile de garantare presupun un risc iar in functie de risc iti cer o prima de risc.
    Riscul trebuie distribuit INTRE cei asigurati(ca doar nu crezi ca fondurile de asigurare sunt fonduri de binefacere), dar daca TOTI cei asigurati se expun la acelasi risc(devalorizarea leului), ce spanac sa mai asiguri?

    In aceeasi ordine de idei, eu propun sa facem un fond de garantare impotriva iernii si sa cultivam banane in Romania.
    Daca vine iarna si distruge recolta, fondul de garantare ne despagubeste!
    UAAAA ce destept sunt, cum de nu s-a mai gandit nimeni la asta?

    RăspundețiȘtergere
  48. Omul de rind nu are aces si nici nu stie de contrace futures. Ceva facut la scara larga ar avea si costuri mai reduse.

    Daca analizezi situatia macro, vei ajunge la concluzia ca Romania are nevoie de un Leu mai slab. (nu am nimic de cistigat din asta.. chiar de pierdut ca am veniturile in RON).
    Dar daca lasm Leul sa se deprecieze riscam o problema bancara majora, sugestia de mai sus e o posibilitate de a impaca si capra si varza. Hai sa fim realisti, Leul tot acolo unde trebuie va ajunge.. si cind va ajunge acolo... bancile o sa aibe probleme.. si tot din banii statului se va cheltuii ca sa salvam bancile.... idea este ca e preferabil daca tot e sa faci o cheltuiala inevitabila.. sa o faci in interesul tuturor cetatenilor.. nu doar a proprietarilor de banci.
    Si.. laso balta cu insultele... ca nu ai de unde sa stii cita economie stiu sau nu....

    RăspundețiȘtergere
  49. un taran roman: Ai intuit foarte corect! Comentariul tau a fost sters si asa se va intampla cu toate comentariile pe care le vei mai introduce.

    RăspundețiȘtergere
  50. Wow ce audienta ai maestre de cand cu hotnews... ma obisnuisem cu 4-5 comentarii din care 2 a lui Flavian de 2 km fiecare si cam atat. Cand vad aplaudaci ai guvernului care sustin tare si mare ca 5 ron nu se justifica ma ia groaza.
    Cursul Euro a fost in majoritatea timpului "subventionat" de BNR, singura data cand a fost lasat liber a fost cand BNR a incetat sa mai impuna pur si simplu cursul... o perdioada scurta ne-am ales cu cresteri f mari gen 10-15% la cursurile valutelor...
    Au subventionat leul sa para ca economia e mai puternica...
    Imi pare rau ca il vad pe d-l Isarescu comportandu-se anul asta ca un om in campanie electorala...

    RăspundețiȘtergere
  51. Fara a fi prea departe de realitate, afirmatia potrivit careia cursul leu/euro ar trebui sa fie de peste 5 lei, este oarecum hazardata. Nu comentez acaum mai mult. Vreau, insa, sa adaug la "fortele" care sustin actualul curs si apropiata expirare a mandatului dlui M. Isarescu care doreste sa-si pastreze postul si care, mi se pare, pariaza pe Traian Basescu si pe pastrarea in viata a actualei majoritati parlamentare. Cat ne va costa? Vorba dlui Basescu: intrebati-l pe Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)