miercuri, 9 septembrie 2009

Doi


A sosit în sfârşit momentul să dezleg misterul countdown-ului afişat pe site! Da, este ziua zero!  Au trecut doi ani. Fix doi ani de la primul articol, de la începutul acestei aventuri incredibile. Nici nu-mi vine să cred că s-a scurs atâta vreme, că am fost martorii atâtor evenimente şi că, mai mult decât atât, nu m-am abătut de la promisiunile pe care le-am făcut atunci. Dar cel mai surprins sunt de faptul că acest blog încă există!
Cu toate că au trecut doi ani nu am reuşit încă să desluşesc motivele pentru care încă întreţin acest blog. Dacă la început a fost vorba de o simplă revoltă, acum este cu totul altceva. Experimentul comunicării deschise este fascinant, reacţiile şi opiniile mă captivează. Este de-a dreptul fabulos să vezi cum o idee pe care o ai poate stârni interes sau, la fel de bine, reacţii violente de respingere. Şi poate cea mai mare satisfacţie o am atunci când constat că ceea ce am intuit în urmă cu ceva timp se îndeplineşte.
În cei doi ani de până acum am intuit cu destulă precizie multe din evenimentele majore. Am fost printre puţinii care au susţinut răspicat prăbuşirea pieţei imobiliare în vremea în care aproape nimeni nu credea într-o asemenea ipoteză, am fost primul (şi probabil singurul) care a vorbit despre scăderea ratinguluide ţară(cu aprox. şase luni înainte de a se produce), am atras atenţia asupra devalorizării monedei naţionale într-o perioadă în care se "meseriaşii" băncilor făceau pariuri pe un curs de sub 3 RON/EUR s.a.m.d. Desigur, au mai fost şi rateuri, însă marea majoritate a lor a fost cauzată de interveţii iraţionale în economie(ale căror consecinţe se vor simţi mai târziu).
Sunt o grămadă de lucruri care-mi vin în minte acum. Nu pot să uit nenumăratele mesaje de mulţumire pe care le-am primit de la cei care au luat decizii inspirate în urma analizelor de pe acest blog. Sunt lucruri care mă bucură sincer, la fel cum mă bucură fiecare reacţie sau critică fundamentată care apare în comentariile de pe blog.
Poate că cel mai mare câştig pe care l-am avut până acum a fost comunitatea care s-a dezvoltat în jurul acestui proiect. Iar aceasta s-a dezvoltat natural, fără publicitate, fără afilieri, SEO sau alte inginerii. Motorul de creştere de până acum a fost exclusiv conţinutul care, cred eu, au fost unul de calitate. Am evitat şi voi evita să tratez teme "populare" gen "misterele din spatele creşterii preţului la morcovi în piaţa X"; subiectele pe care le tratez sunt cele majore, care cred că stau la baza dezvoltărilor viitoare.
Pentru viitor îmi propun menţinerea aceleiaşi linii editoriale şi, dacă va fi posibil, lansarea unui nou proiect. Este vorba de un blog privat care se va constitui ca platformă de comunicare pentru membrii comunităţii, un blog în care accesul se va face strict pe bază de invitaţie, iar membrii vor fi în acelaşi timp şi autori. Cred că este cea  mai bună soluţie pentru a putea discuta într-un mod mult mai "democratic" probleme super-specializate, ştiri mai puţin ortodoxe, zvonuri şi multe alte subiecte interesante care nu pot fi tratate într-un blog public.

33 de comentarii:

  1. Felicitari si la mai mare!!

    Ideea cu blogul privat e foarte buna. Sper ca va exista chiar o taxa de intrare pentru ca de "ieftin si bun", eu cel putin, m-am cam saturat.

    Ar fi primul "think-tank" romanesc ce nu ar avea nevoie de "subventii".

    :D

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. La Multi Ani si multa sanatate!

    ps: Eu sunt mai habarnist in ale economiei, si nu prea ma bag in discutiile voastre....totusi am inteles cate ceva si te urmaresc zi de zi...Voi putea sa intru pe blogul ala privat? Neavand cunostine avansate in domeniu....

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inceput sa citesc acest blog in urma cu un an si jumatate si de atunci pot sa spun ca e primul lucru care il fac in fiecare dimineata.
    Ca investitor mic la bursa imi doream foarte mult o alta sursa de informare decat ziarele de "specialitate".
    De multe ori m-am temut ca te vei opri; ma bucur ca nu ai facut-o.

    Iti doresc toata sanatatea si timpul necesar sa continui si bineinteles

    Iti multumim ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Well, sper sa obtin un invite !

    Keep up the good work !

    Toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane, te urmaresc de vreun an si pot spune ca multe din previziunile tale m-au ajutat sa evit decizii ce s-ar fi dovedit dezastruoase pentru bugetul meu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari! Succes in continuare

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, sanatate si succes in continuare!

    Am fost unul dintre fanii tacuti ai acestui blog insa apreciez mult analizele si stilul.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Succes in continuare! Blogul tau e ca o gura de oxigen intr-o presa financiara manipulata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari, Dane!

    Ca si multi altii de pe aici, sunt unul dintre cititorii mai tacuti (rareori intervin), dar care isi incepe ziua alaturi de-o cafea si de blogul tau. Zilnic! Iar dupa ce revin din concedii, intotdeauna imi rezerv timp pentru a lectura perioada "lipsa la apel". Consider blogul tau a fi cel mai bun din bransa celor care scriu zilnic pe teme economice (si am vreo 12 in favorite, probabil cele mai bune, per ansamblu) si-ti urez in continuare...

    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  10. In primul rand tin sa te felicit pentru continutul blogului!

    Sunt multe domenii care au nevoie de o astfel de sursa de informare si ma bucur ca tu ai spart gheata in domeniul economic.

    RăspundețiȘtergere
  11. La multi ani! Felicitări!
    si sper sa nu renunti la blogul public ,in favoarea celui privat ..poate reusesti sa le impaci pe amandoua .

    RăspundețiȘtergere
  12. La Multi Ani!
    Incearca sa gasesti o solutie de backup a continutului de pe blog, in cazul in care blogspot-ul da rateuri sau sufera vreun atac. Consider ca unele articole de aici sunt destul de valoroase si pot constitui un fel de "lectii" pentru cum trebuie privite unele fenomene economice, dincolo de perdeau de fum creata de mass-media.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo, felicitari!
    Imi place acest blog, contine informatii de calitate.
    Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pt munca depusa si timpul acordat noua, cititorilor tai. Daca vrei sa pui idea blogului privat in practica count me in...

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari si La Multi Ani!

    Nu sunt investitor, nu am actiuni, nu am studii economice, da-mi face bine sa te citesc.
    Ader la ideea lui Sandu ca pe langa blogul privat pe cat posibil sa pastrezi si o sectiune publica.

    Eu unul te am repartizat in patrimoniul public.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  16. Inainte de a te felicita, eu as dori sa iti multumesc. Pentru ca, de aproape un an de cand citesc trendurile, mi s-au confirmat opinii sau am primit doar indicii uneori in legatura cu lucruri care ma preocupau. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Comentez numai fragmentul:
    "într-o perioadă în care se "meseriaşii" băncilor făceau pariuri pe un curs de sub 3 RON/EUR"
    În aceeaşi perioadă, o persoană foarte apropiată mie, absolventă de Politehnică, Mecanică Agricolă, făcea exact aceleaşi predicţii ca dumneavoastră, minunîndu-se de bălăriile meseriaşilor de mai sus.
    Aş zice că, unele dintre predicţiile dunmeavoastră (cel puţin cele cu piaţa imobiliară şi preţul în lei al euro) beneficiază în PRIMUL rînd, de o atitudine care RESPECTĂ bunul simţ NORMAL.
    Pentru a posesiunea acestuia (BUNUL SIMŢ NORMAL) vă felicit.

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitari iar blogul sa creasca mare si destept!
    Dane, cred ca iti dai seama ca odata cu constituirea think-tank (f misto ideea) va creste expunerea si vei iesi de "sub radar" si toti agaricii astia de jurnalisti financiari or sa se simta subminati.

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari si La multi ani.
    Nu sunt expert, nici macar nu am studii economice, dar urmaresc cu interes blogul tau si cred ca este cel mai bun blog economic din Romania.
    Sper ca vei putea sa te imparti si vei avea timp pentru ambele proiecte, pentru ca ar fi pacat sa renunti la blog, desi noua ideee pare mai interesanta.

    duduS

    RăspundețiȘtergere
  20. felicitari!
    Nu e usor ca doi ani de zile sa postezi cate un articol zilnic si sa mentii calitatea informatiei atat de sus.

    RăspundețiȘtergere
  21. La multi ani! Felicitări, Dan! Si eu sunt printre cei care citesc zilnic blogul tau, inca de la inceputul anului.

    Sa fiu sincera, as dori o invitatie. Numai bine!
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)