sâmbătă, 26 septembrie 2009

Heat

Un excelent documentar despre încălzirea globală şi nu numai.

1. Watching the World Change

2. Fossil Fuels, the Engine of our Lives

3. Ten Years to Reverse Course

4. America's Addiction to Coal

5. Cars: 2nd Largest Source of Carbon Emissions

6. Big Oil

7. Two Instructive Lessons from the Past

8. Carbon-Free Power

9. Will America Summon the Political Will?

7 comentarii:

  1. Corect cred că ar fi sa se spună ca e vorba de Teoria Încălzirii Globale provocate de Om nu despre Încălzirea Globală pur şi simplu ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. asa-i Mia. ai perfecta dreptate

    RăspundețiȘtergere
  3. În treacăt fie spus - pentru cineva nu extrem de convertit de mantra eco-fundamentalismului - reportajele se vede ca aplica unele tehnici de manipulare destul de "clasice".

    De ex. reportajul al şaselea induce ideea că între poluările "clasice" din trecut ale unei companii ca Exxon şi producerea de "carbon zilnic" este aşa ... cam tot aia, plus că - la modul fundamental vorbind - premisa cum că ar fi necesar ca tot companiile petroliere să investească în energii alternative mi se pare stupidă. Sau nu stupidă dar pornită aşa ... pe principii cvasi-populiste de genul "Ei au bani - mama lor !".

    În fond probabil mai mult s-ar fi făcut pentru descoperirea şi aplicarea energiilor alternative dacă guvernul SUA ( tot ăla de la care se aşteaptă voinţă politică ) nu şi-a fi folosit şi nu şi-ar folosi activ diplomaţia, armata ş.a.m.d. să obţină pentru companiile mult hulite noi surse şi concesiuni ... şi asta pentru a ţine preţul petrolului la un nivel ( artificial ) de scăzut pentru a nu scădea nivelul de trai - inclusiv la ecologiştii talibani. Şi în cazul ăsta - după cum ar fi fost şi normal - nu companiile petroliere ar fi dat tonul la noi investiţii ci o suită nouă de investitori privaţi. Aşa a fost şi cu automobilul la începutul secolului XX - că nu ştiu ca marii magnaţi ai căilor ferate de atunci să fi băgat bani dezvoltarea Ford-ului ... dar poate greşesc ... :)

    Ş.a.m.d. - discuţia ar fi lungă dar nu prea ştiu dacă există interes pe zonă.

    RăspundețiȘtergere
  4. Exista interes Mia...

    Sunt si oameni ca NU baga in aceeasi ciorba Încălzirea Globală pur şi simplu la un loc cu Teoria Încălzirii Globale provocate de Om si amestecate apoi la gramada cu problemele energetice si Peak Oil.

    Doar asa, ca sa iasa o salata de toata frumusetea si sa nu mai priceapa nimeni. Dar nah, trebuie sa aiba si frontlineul telespectatorii sai...

    Care sa ramana cu concluzia ca o noua taxa pe carbon cum zice nea Al Go(r)e de fapt e singurul lucru care ne lipseste acum. Si ca Big Oil n-ar fi de fapt aceiasi cu Big Government Sachs.

    RăspundețiȘtergere
  5. >Si ca Big Oil n-ar fi de fapt aceiasi cu Big Government Sachs.


    Hmmm ... sincer nu prea cred că sunt chiar acceaşi ba, din contră, presimt că sunt două grupuri din cadrul "elitei" destul de ostile unul altuia şi conflictul dintre ele a reverberat/modelat inclusiv scena politică şi agenda americană în ultimele 2 decenii.
    Ceva de genul conflictului dintre politrucii lui Brejnev şi kaghebeii ăilalţi înainte de prăbuşirea URSS.

    În mare - asta ca teorie proprie şi pur personală ( tre' să văd cum fac cu copyright-ul )- cred că vehicularea Teoriei Explicării Încălzirii Globale prin Activitatea Umană face parte tocmai din acest conflict şi asta datorită potenţialului enorm pe care îl are această Teorie ( sau mai exact efectele politicilor propuse de ea ) de a aduce o elită sub controlul alteia. ;)

    Cum am zis ... nu cred că e interes prea mare dar aş vrea o discuţie de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am găsit mai demult un blog despre climă al unui american. Foarte bine documantat. Cu cîteva sute de linkuri extrem de interesante.
    Concluzia lui, în mare, încălzirea globală NU poate fi probată.
    Chiar mai mult, mai este puţin si se va decalnşa răcirea globală...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mia, eu "presimt" ca si conflictul ala e doar de fatada...

    Cine a facut gramezi de bani anul trecut, ca a crescut ca nebunul pretul petrolului ? Nu cumva ambele tabere ?

    Cine crediteaza si sponzorizeaza Big Oil ? Si industriile auto bazate pe combustibili fosili ? Cine ar beneficia din urma taxarii pe CO2 care e principala tinta a celor care propovaduiesc Teoria IGPAU ? Nu cumva acelasi Big Government Sachs ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)