joi, 3 septembrie 2009

Iluziile bursei

Când te-a oprit ultima dată pe stradă un necunoscut pentru a-ţi băga un teanc de bani în buzunar? Când ţi-a sunat ultima dată telefonul şi, de la capătul celălalt al firului, o voce misterioasă ţi-a şoptit numerele câştigătoare de la viitoarea extragere loto? Când te-a vizitat ultima dată bancherul acela sâcâitor care, de fiecare dată când vine la tine, te roagă să-i permiţi să-ţi alimenteze gratuit contul cu sume nesimţit de mari?
Dacă vei zâmbi citind întrebările de mai sus, înseamnă că trăieşti în lumea reală.Cu toate acestea, înainte de a începe subiectul principal aş mai avea o întrebare: dacă toate celelalte întrebări te-au făcut să râzi, de ce te apuci să cumperi acţiuni atunci când diverşi binevoitorii îţi spun că vei câştiga? Pe lumea asta sunt câteva elemente clare, dar pe care mulţi au naivitatea de a nu le înţelege: la hotel hamalul îţi cară bagajele pentru bacşiş, necunoscuta care-ţi zâmbeşte misterios o face de cele mai multe ori pentru bani(dacă nu e aşa te numeri printre norocoşi :-)), iar individul amabil şi vorbăreţ este probabil agent de vânzări care-ţi va propune un "chilipir". În lumea bursei, lucrurile sunt mult mai rudimentare şi, paradoxal, mult mai greu percepute de neiniţiaţi. Acesta este şi motivul pentru care aici se topesc averi cu viteze ameţitoare, iar naivii sunt materia primă pentru experţii cu ştaif.
Ceea ce vreau să subliniez este un lucru cât se poate de simplu: în momentul în care e vorba de banii tăi este bine să tratezi lucrurile cu multă atenţie, altfel nu eşti altceva decât carne de tun. În general e bine să priveşti cu suspiciune orice tips care-ţi este servit prieteneşte, iar când e vorba de ştiri livrate de agenţiile de presă sau ziare, e clar că miroase a manipulare grosolană. A cumpăra şi a vinde pe ştiri este probabil cea mai falimentară strategie, mult mai destructivă decât hazardul.
Se încheie un ciclu a cărui caracteristică a fost o isterie generată şi întreţinută de media. Analize aberante, ştiri şchioape, cifre rupte de context şi mult pseudo-optimism. Cu toate că pare incredibil, mixul amintit a reuşit mişcarea în sus a pieţelor, după un pattern pe care l-am intuit corect în martie. Media a contribuit hotărâtor la revenirea sentimentelor "pozitive", iar analiştii caselor de brokeraj, după un sezon secetos din punct de vedere al comisioanelor, au scos de la naftalină analizele optimiste. Ce s-a întâmplat a fost vizibil cu ochiul liber în lunile iulie şi august: Pe fondul confirmării apogeului, insiderii au vândut masiv, iar ignoranţii nu au mai rezistat "tentaţiei de a face bani".
De ce se întâmplă totuşi asemenea erori, e greu de explicat şi, probabil, ţine mai mult de psihologie. Am recomandat de câteva ori un site cât se poate de util: Finviz. Instrumentul Insider Trading, în special opţiunea Top Insider Trading Recent Week are rolul de a ne da o imagine destul de clară a sentimentelor reale ale celor care contează. Iar dacă vrei să înţelegi cu adevărat de ce vând sau cumpără insiderii, poţi  folosi opţiunea "open in screener"(disponibilă la finalul listei). Sunt lucruri cât se poate de simple pe care trebuie să le utilizăm atunci când simţim că ne mănâncă palma. În cazul în care nu te rupi de sentimente, bursa nu face altceva decât să te ruineze.

9 comentarii:

  1. Hehe, iar am picat pe acelasi subiect.

    Hai, te risti la niste pariuri ? In primavara ai zis un posibil 9000 si ai nimerit-o mai bine ca mine, eu nu ma asteptam sa reziste atat.

    De data asta cat de jos ajungem ? Batem minimele din martie ? Sarim si bariera de 6000 in jos ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane@trenduri, daca zici ~2-3000 pentru jonesy in 2011 stiu cine esti :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Media alternativa vorbeste intens despre inside trading, marile case de brokeraj, banci, etc au deja posibilitatea de a sti cu cateva 10 de nanosecunde innaintea tuturor ce se intampla pe bursa, suficient pentru a face ordinele de vanzare si de cumparare. Bull trapul asta va suge toti banii care le-au mai ramas fraierilor creduli, care au pierdut pe primul val si care acum au sperat ca isi vor scoate parleala. Din pacate pentru ei iarasi vor ramane cu ochii in soare pentru ca psihologia lor nu concepe sa vinzi cand preturile sunt sus, vor totul, maximul, ca si la apartamente. cu mici exceptii finalul este acelasi. Adevarata petrecere va incepe oricum dupa ce licuricii vor anunta bilantul dezastruos pe anul in curs si somajul va scapa de sub control. In septembrie, octombrie milioane de americani ajung la capatul sacului, se termina ajutoarele de somaj. O sa vedem ce n-am vazut foarte curand pentru ca inteligentii care conduc lumea nu vor sa ia o decizie, prefera sa carpeasca pe ici pe colo vasul care se scufunda. Din pacate, cred eu ca toate carpelile vor ceda in acelasi timp si atunci va fi , scapa cine poate...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Razvan

    Corect, se incearca carpeala unui bubble burst cu creearea unui nou bubble.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ma pricep eu prea bine la bursa insa aici imi miroase un pic a exagerare mai ales acel "În cazul în care nu te rupi de sentimente, bursa nu face altceva decât să te ruineze".
    Inclusiv oracolul Buffet din cite am citit a investit pe sentimente si impresii personale, evident asta dupa o analiza a datelor publice ale companiilor. Altfel daca pe sentimente nu, pe stirile publicate de media nu, pe sfatul expertilor nu, pai bazat pe ce mai investesti?
    Sa nu uitam ca multi au facut totusi bani pe bursa si nu sint doar brokerii care au manipulat piata si masele de oameni. Ani de zile a fost o crestere la care daca nu ai fost lacom sau prost ai putut marca profitul si multi au facut-o.
    A.. ca acum situatia e alta e alta mincare de peste, insa mi se pare ca-i prea generalizat aici. Oricum treaba e simpla, unii au si cistigat.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Toronto

    Oracolul Buffet cum il numesti tu este la fel de previzibil ca si oracolul din Balcesti. Daca era oracol nu pierdea bani. Pe de alta parte oamenii din sistem daca nu pierdeau bani era mai nasol. asa ca au creat o diversiune, toata lumea a pierdut dar dor ei au fost salvati de la faliment cu injectii masive de dolari de monopoly (care inca sunt recunoscuti ca moneda mondiala). Banutii astia i-au bagat repede pe bursa si au inceput sa umfle balonul, ca fapt divers tranzactiile actuale sunt cam la 25% fata de ce erau cand era vremurile bune.Si tot asa umfland balonul au inceput sa atraga fraierii care au stat cu banii la saltea si care inca nu i-au pierdut. La tve cica trebuie investit, Obama vede revenirea economiei mondiale in timp ce ei nu mai produc nimic, europenii pun si ei umaru. Pai si atunci saracu investitor ce face, cand actiunile costa cativa dolari? investeste bani reali. In timp ce pulimea baga bani reali in hartiute fara valoare rechini cei mari vand incet incet si uite asa banii reali trec de la fraieri la baietii destepti care oricum isi vor rascumpara actiunile la sfert de pret cand se va sparge balonul. Din pacate muritorul de rand va ramane fara bani fara casa fara nevasta si va trebui sa traga ca sclav la cei ce vor binevoi sa-i arunce un codru de paine.
    Cam asa vad eu situatia actuala, sper sa ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  7. 'Oracol' i-au spus altii, nu eu, vezi inclusiv wikipedia.

    Felul acesta de gindire ca a lui Razvan mi se pare mult prea drastic. Sigur ca acum a venit o 'corectie' ca nimic nu creste la infinit, insa asta a fost dupa foarte multi ani de crestere. Orice om cu scaun la cap fara sa fii expertu' stie ca nu poate creste la infinit si trebuie sa-si marcheze profitul din timp in timp. Acum cu aceasta corectie toti au pierdut (care sint jucatori activi pe piata) fara sa fie generata de cineva anume, dupa mine. Toti au fost afectati, inclusiv colosii.

    Insa mie mi-e clar ca daca doar tii banii in niste actiuni precis va ajunge sa scada la un moment dat. Adica mie mi se pare prostie sa tii banii de pensie in niste actiuni care fie ca-i criza fie ca nu, pot foarte bine sa mearga in jos (firma pierde bani, s-a schimbat CEO-ul + alte mii de motive). Cine mizeaza doar pe crestere continua indiferent ce spun specialistii?

    Iluziile bursei mi se par doar pt. prosti, aia care da banul si nici macar nu stie cu ce se maninca. In rest vin limitele umane: lacomie, incredere oarba in unii ce nu merita, planuri gresite, moment nefericit, sau din contra informare corecta, noroc si inspiratie. Oricum bursa merge mai departe, nu-i doar o iluzie.

    RăspundețiȘtergere
  8. În lumea bursei, lucrurile sunt mult mai rudimentare şi, paradoxal, mult mai greu percepute de neiniţiaţi. !! Rudimentar = primitiv, neevoluat. Tie ti se pare corect aruncat acolo acest cuvant?

    RăspundețiȘtergere
  9. H S S: DA! Daca n-ai inteles, poti sa mai citesti pana cand pricepi. :-))

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)