luni, 28 septembrie 2009

Neprotocolar despre G20

Dacă ar fi să caracterizez sumar întrunirea G20 aş spune că am avut de-a face cu o nouă pierdere de vreme, fastuos organizată. Dincolo de sloganuri şi de afirmaţii sforăitoare, toată lumea a fost preocupată de rezolvarea propriilor interese. N-o să stau să comentez acum aberanta propunere a lui Sarkozy de limitare a bonusurilor în sistemul bancar întrucât nu cred că merită să pierdem timpul cu fiecare tâmpenie socialistă. La fel, nici idioţenia propusă de Steinbrueck de suprataxare a tranzacţiilor bursiere nu merită atenţia din partea noastră. Sunt doar simple sloganuri aruncate pentru a cuceri opinia publică. Şi, cum cei care le aruncă nu prea au habar de economie, cred că nu merită efortul de a le comenta.

Adevărata decizie este cea referitoare la noile reglementări ale pieţeler financiare care, în mod sigur, vor ţine prima pagină a perioadei următoare. Şi aceasta deoarece este vorba de un set de măsuri extrem de complex de definit, implementat şi aplicat. În primul rând se preconizează construirea unor noi organisme naţionale şi supra-naţionale de supraveghere şi reglementare. Se va merge în acest fel până la reglementare strictă a entităţilor financiare interconectate(de ex. bănci care sunt acţionare în societăţi de brokeraj s.a.m.d.), a societăţilor de asigurări sau a hedge fund-urilor(acestea vor fi obligate să se înregistreze şi să transmită rapoarte periodice autorităţilor). O altă modificare sensibilă se referă la necesarul de capital al băncilor care, obligatoriu, va fi mărit, forţând acţionarii să aducă bani de-acasă. Cu adevărat spectaculoasă va fi şi reglementarea strictă a absolut tuturor instrumentelor derivate, a tranzacţiilor futures, a pieţelor de acţiuni(oare ce-or mai fi găsit de reglementat aici?) şi, cu voia dumneavoastră ultima pe listă, întărirea măsurilor de protecţie a consumatorilor.

Ceea ce am înşirat mai sus este doar o mică parte din programul care trebuie pornit rapid, iar dacă ar fi să cuantificăm, probabil că ar trebui angajată o armată de genii pentru a duce la îndeplinire această sarcină. Poate sunt eu aberant, dar părerea mea sinceră este că aşa ceva este de-a dreptul imposibil. Orice măsură prost pusă în aplicare poate avea efecte devastatoare, mai ales în condiţiile de faţă.

Dacă vă imaginaţi că această iniţiativă a fost pornită de francezi sau nemţi(cei mai gălăgioşi în ultima perioadă), vă înşelaţi amarnic. Întregul framework vine din SUA şi urmează să fie implementat cât se poate de rapid. Sincer, uneori trăiesc cu impresia că sesiunile G8/G20 sunt un fel de training-uri unde SUA le prezintă celorlalţi prostănaci acţiunile pe care trebuie să le ducă la îndeplinire. Lăsând gluma la o parte, remarc hotărârea suspectă cu care se doreşte punerea în aplicare a acestor măsuri. Neal Wolin a declarat că se aşteaptă ca unele legi din pachetul propus să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, ceea ce chiar mă pune pe gânduri.

Privind din punct de vedere strict economic, măsurile(pe care le aveţi ataşate mai jos) par cât se poate de justificate. Cu toate acestea rămân în urmă mai multe întrebări cărora nu li s-a răspuns până acum şi pe care probabil le vom dezbate într-un articol viitor.



20 de comentarii:

  1. "un fel de training-uri unde SUA le prezintă celorlalţi prostănaci acţiunile pe care trebuie să le ducă la îndeplinire."

    Poate asta e si ideea, grabirea "colapsului" si falimentarea voita a tuturor celor care au intrat in joc.

    Eu daca as fi in pozitia lor asa as face. :)

    Scoala de la Chicago nu e de ieri de azi, crezi ca ei nu stiau ca "socialismul" (sau reglementarile de orice fel) lasa urme adanci?

    Dusmanii suntem "noi", ceilalti. Cei mici. Razboiaiele se poarta chiar si impotriva propriilor cetateni. 6 miliarde de oameni e prea mult pentru sistemul si resursele actuale (vezi documentarul pe energie de inainte)

    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Motivul acestui razboi

    E foarte dificil sa explici cuiva ca pacea mondiala se tine NUMAI cu bomba atomica. Iar cand "dusmanul" foloseste "femeile si copiii" pe post de arma, atunci orice regula poate fi incalcata.

    Imperiul Roman nu a picat din senin iar acum un Ev Mediu ar insemna sfarsitul civilizatiei.

    Ca sa nu mai spun ca o natalitate de 8 copii pe femeie (indiferent de etnie) ar insemna fix acelasi lucru, prin consumarea definitiva a oricarei resurse de pe glob in maxim 7-8 ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. @extra300
    of of, mai mai ...
    http://www.snopes.com/politics/religion/demographics.asp
    eh, asa-i cand ne delegam capacitatile cognitive iutubului

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca exagerati cu scenariile astea de dooms day. Am spus-o si o mai spun: autoritatile financiare si guvernele lumii s-au miscat concertat si f. bine pentru a preveni un dezastru la scara mondiala. Da, avem recesiune, dar nu avem o depresie economica.

    S-au facut si greseli, insa ceea ce multi nu pot sa inteleaga este ca economia nu este o disciplina precum chimia sau fizica unde faci experimente intr-un laborator si vezi ce iese, fara sa suporti vreo consecinta. In economie experimentele se fac pe viu si drept urmare este de asteptat sa mai dai si gherle, uneori cu consecinte nefaste.

    Pana una alta hai sa ne uitam unde suntem acum si unde eram acum 100 sau 200 de ani. Cine spune ca e rau si ca economiile nu merg bine sa puna mana pe o carte de istorie si sa vada cum se traia atunci.

    Sistemul capitalist din US este cel mai flexibil si cel care promoveaza cel mai bine researchul si noile descoperiri tehnologice care ne fac viata mai buna. Restul este gargara si dorinta inconstienta si sado-masochista a unora de a vedea lumea prabusindu-se.Chiar daca populatia va creste se vor descoperi noi tehnologii care vor folosi resursele mai eficient.

    Razboaiele distructive si genocidele vin pe fondul saraciei (vezi ascensiunea lui hitler in germania si WW2). Chiar credeti ca mai marii lumi vor lasa asa ceva sa se intample, dupa experienta holocaustului?? Memoria lui e inca vie si cel putin in viitorul apropiat singurul drum este globalizarea si imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor de rand.

    Evreii nu vor lasa lumea sa colapseze prea curand, saracia e teren fertil pentru intoleranta si genocid si nimeni intreg la cap nu vrea asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. zexe: Nu inteleg ce amestec au evreii in toata logica ta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan,

    rationamentul cu evreii e simplu:

    de vreme ce saracia si intoleranta scot la suprafata instinctele animalice din om ce duc in final la razboaie si genocid, cel mai siguri pentru ei (memoria Holocaustului fiind inca vie) este sa:

    1. promoveze toleranta prin emanciparea tuturor minoritatilor (sexuale, etnice si de alta natura), creand astfel un fel de buffer zone intre ei si cei care le vor raul.

    2. promoveze bunastarea economica pentru OAMENII DE RAND in toata lumea (prin globalizare economica etc). Cand ai paica, programe la tv si ceva bani in buzunar de distractie parca esti mai tolerant si e mai greu sa vina un nebun sa-ti spuna ca trebuie sa pleci la razboi. Sa nu uitam ca WW2 si ascensiunea lui Hitler a fost facuta posibila mai ales de saracia din germania de la vremea respectiva.

    Asfel trag eu concluzia ca un meltdown financiar si economic global ar aduce un risc imens de dezordine sociala, anarhie, razboaie distructive.

    Pe asta ma bazez eu cand spun ca evreii nu vor un dezastru financiar si economic in lume si ca vor face tot ce le sta in putere sa nu se intample asa ceva. Miza e imensa, cine stie, daca vine colapsul in toata lumea s-ar putea ca niste nebuni sa-i gaseasca din nou vinovati tot pe ei....

    Desigur, asta e doar o teorie pentru care eu am gasit confirmari. Oricine poate sa o falsifice la fel de usor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Connex, cred ca te referi la acest grafic si nu la aceasta legenda urbana.

    Ca sa fiu putin mai cinic am folosit numarul de fetite intre 10 si 14 ani, respectiv natalitatea, estimari pentru 2010. Ghici unde apar surprizele.

    Discutia e lunga, problema e cunoscuta din 1980, faptul ca natalitatea scazuta a Europei s-a potrivit ca o manusa pe cea a Africii se poate vedea cu ochiul liber acum (Londra). In Roma la fel, "indienii" sunt la orice pas.

    Inca un link si ma duc. Discutia era despre violentele urbane din Franta, argumentele sunt valabile si acum.

    Pentru ca daca te uiti pe harta, iti dai seama ca nu s-a schimbat mai nimic, ba din contra.

    RăspundețiȘtergere
  8. zexe: Cred ca acelasi rationament se poate face si cu negrii, ungurii, bulgarii, albanezii sau cu turkmenii, asa ca tot nu inteleg de ce rationamentul cu evreii. Daca WW2 a avut ca si caracteristica antisemitismul, nu inseamna ca un ipotetic WW3 ar trebui sa fie identic.
    Daca vrei sa faci o trimitere la axioma conform careia "evreii conduc lumea", te pot contrazice foarte usor: eu am vreo doi angajati evrei si, cu toate acestea, inca nu conduc lumea. :-))

    RăspundețiȘtergere
  9. Corect, ideile de toleranta si "emancipare" nu se refera neaparat la o rasa sau etnie anume. Ele tin mai mult de LIBERALISM, de o dreapta autentica si nu de culoarea pielii. Abia acolo esti LIBER sa alegi (chiar daca esti "supravegheat la orice pas"), abia acolo concurenta poate gasi solutii la muntele de probleme din viitor. .


    Cu valorile unei civilizatii sau culturi insa e altceva, acolo chiar nu e de glumit. Daca pe orice alt subiect sunt tolerant - in masura in care "suturile in bot" (vezi Ayn Rand) aplicate Libertarianismului prost inteles (drepturi homosexuali samd) pot fi considerate "in joaca"- uite ca in cazul acesta, al razboiului religiilor (respectiv impotriva socialismului/comunismului) NU NEGOCIEZ DELOC.

    Este esential pentru toti sa ne dam seama de consecinte, este ca si cum ai nega ca 1+1=2. Diversitatea de idei este extrem de valoroasa pentru societate insa o constructie trebuie sa se bazeze pe certitudini si nu pe indoieli.

    NU cred ca isi doreste nimeni o societate in care femeile sunt obligate prin lege sa poarte o carpa pe ochi, nu cred ca vrea nimeni sa vada operatii de genul acesta la orice pas.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan,

    nu faci decat sa confirmi ceea ce spun eu. :)

    De exemplu, emanciparea negrilor din state cine crezi ca a declansat-o? De ce a avut lumea o reactie atat de vehementa impotriva genocidului din Kosovo?Tu crezi ca Obama a ajuns presedinte intamplator?? Eu cred ca niste oameni care traseaza directia in care se duce lumea l-au pus presedinte, si nu poporul american. Evreii promoveaza prin toate mijloacele toleranta fata de minoritatile etnice, sexuale si religioase. Ei insisi sunt o minoritate iar Anti-Judaismul s-a nascut in sanul crestinilor, nu altundeva....

    Nu cred ca doar evreii conduc lumea, dar cred ca au un cuvant important de spus.

    Radu, cat priveste razboiul religiilor, cred ca este interesant de stiut ca acum cateva secole in diferite locuri si perioade crestinii putea fi sub protectia musulmanilor atunci cand erau prigoniti de catre evrei.

    Nu cred ca religiile sunt de vina ci faptul ca anumiti dictatori dementi se folosesc de religii si de interpretarile lor, pe fondul saraciei, pentru a provoca razboaie care sa le hraneasca mintile lor bolnave. oamenii sunt usor de manipulat atunci cand nu au ce manca.

    RăspundețiȘtergere
  11. >De exemplu, emanciparea negrilor din state cine crezi ca a declansat-o?

    Tot ei ... e cam ciudat sa crezi ca le-a facut-o cineva "cadou". ;)

    >De ce a avut lumea o reactie atat de vehementa impotriva genocidului din Kosovo?

    Care ... genocid ? Ala impotriva minoritatii sirbe de dupa "eliberarea" provinciei de trupele NATO ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Mia,

    Negrii s-au emancipat pentru ca i-a lasat cineva sa o faca. Cine erau negrii aia? erau niste sclavi, o minoritate care niciodata nu ar fi avut forta sa se emancipeze singuri. da, le-a facut cineva un cadou.

    Iar daca nici in Kosovo albanezii nu au fost epurati etnic, atunci ma astept sa fii un sustinator al lui Ahmadinejad si sa negi si Holcaustul.

    Eu sunt adeptul teoriei conspirationiste si cred ca anumite lucruri cu impact deosebit nu sunt pure intamplari. De unde crezi ca, dintr-o data, toata "lumea civilizata" a devenit politicaly correct"? De undeva de sus sunt trasate niste linii iar restul oamenilor le urmeaza.

    Pana la urma eu sunt un trader si tot ce ma intereseaza e sa fac bani, fie ca piata scade sau creste. Tot ce vreau sa spun, si de la asta a pornit discutia,e ca nu as paria banii pe un eventual colaps economic si al pietelor financiare.

    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  13. >Iar daca nici in Kosovo albanezii nu au fost epurati etnic,

    Miloşevici a murit în arest la Haga tocmai pentru că procesul se tărăgăna - acuzatorilor fiindu-le practic imposibil să demonstreze capul de acuzare referitor la genocid ( şi nici măcar nu era vorba de Kosovo - oficial nu s-a susţinut finalmente aşa ceva ci de cel de la Srebrenica ).


    >Cine erau negrii aia? erau niste sclavi, o minoritate care niciodata nu ar fi avut forta sa se emancipeze singuri.

    Glumeşti probabil.

    RăspundețiȘtergere
  14. Zexe: "Pana la urma eu sunt un trader si tot ce ma intereseaza e sa fac bani, fie ca piata scade sau creste. Tot ce vreau sa spun, si de la asta a pornit discutia,e ca nu as paria banii pe un eventual colaps economic si al pietelor financiare.".
    Cred ca asta era ceea ce ar fi trebuit sa comentezi din prima. Am fi evitat o discutie sterila pe marginea unor subiecte care efectiv nu au legatura cu articolul. :-))

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine Mia, cum spui tu. Gropile alea comune nu au existat, executiile alea filmate au fost trucate, iar europenii au fost nebuni si au vrut sa-l insceneze pe Milosevic care era saracul nevionovat. Si nici Holocaustul nu a existat, de fapt totul a fost o gluma proasta pusa la cale de nemti. Fiecare cu realitatea lui.

    Dan, ai dreptate, data viitoare o sa fiu scurt si la obiect :) Era doar ideeea ca unii pe aici asteapta colapsul mondial si eu incercam sa-mi expun un punct de vedere contrar, civilizat. Nimic mai mult :)

    Btw Dan, sper ca blogul tau sa aiba acelasi succes ca asta la care face referire articolul de mai jos :

    http://nymag.com/guides/money/2009/59457/

    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  16. >Era doar ideeea ca unii pe aici asteapta colapsul mondial si eu incercam sa-mi expun un punct de vedere contrar, civilizat.

    Nici măcar Prăbuşirea Imperiului Roman ( de Apus ) nu a însemnat în realitate "colapsul mondial" - aşa că, la o adică, nici prăbuşirea dolarului şi scăderea ponderii economiei SUA în cea globală nu ar însemna aşa ceva. De fapt nici dacă SUA ar ajunge să aibă soarta URSS dezmembrîndu-se sau dacă fenomenul de liberalizare/interconectare a pieţelor mondiale ar face aşa "un roll-back" la nivelul anilor '50-'60 către o regionalizare puternică ( scenariu pe care eu personal în văd la ora actuală ca cel mai plauzibil geopolitic efect al crizei ) asta NU înseamnă colapsul mondial. :))

    Paradoxal cam singurii doom-eri şi pe undeva conspiraţionişti instituţionalizaţi sunt cei care susţin cu ardoare teoriile gen Încălzirea Globală Provocată de Activitatea Umană ... ;)

    În rest ... e greu de discutat pe "teme colaterale" ( dincolo de faptul că nu are sens în fond ) folosind clişeele vehiculate acum un deceniu de CNN. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumos Mia.

    Atat partea despre o eventuala prabusire economica, cat si cea despre "conspiraţioniştii instituţionalizaţi"... :)

    RăspundețiȘtergere
  18. MIA, esti naiv.

    E uimitor cum unii pot sa spuna atat de usor cuvinte ca "rollback la anii 50", "Imperiul Roman" samd.

    Ma bucur ca esti pregatit pentru EVUL MEDIU (1500 de ani) insa poate imi spui si cum scapi de nucleare.

    Pe de alta parte orice sistem are un punct limita dupa care orice schimbare este IREVERSIBILA.

    Credeam ca tu (ca broker) stii asta..

    RăspundețiȘtergere
  19. Ev Mediu nu a fost decit in anumite parti ale Europei - alte au inflorit economic bine mersi.

    Cit despre nucleare ... sunt destul de sigur ca ele nu se vor folosite : sunt prea "extreme" si cu efect imediat. O opinie pur personala fireste. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca se va ajunge la o regionalizare cred ca va fi primul pas catre un conflict mondial, care va asigura un dublu castig pentru toti cei interesati-mai intai finantarea razboiului si apoi finantarea reconstructiei; oricum razboiul dureaza atata timp cat vor exista bani pentru ca el sa dureze. Cand se termina banii(finantarile), se termina si razboiul. Iar cu ocazia asta scapam si de populatia care in momentul actual este cam "in plus" si consuma resursele degeaba. Iar scena aleasa nu cred ca va fi in Europa, cum s-a "obisnuit" pana acum, ci va fi altundeva-probabil prin Orientul mijlociu..

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)