luni, 5 octombrie 2009

Re-alchimizarea


 
Aşa cum am spus în mai multe rânduri, problemele sistemului financiar american sunt mult mai mari decât cred unii, iar cosmetizările şi falsificările operate până acum nu au făcut altceva decât să înrăutăţească situaţia. Vom discuta azi despre RE-REMICs, o nouă inginerie marca Wall Street. Celor care încă nu au citit articolul despre activele toxice americane, le recomand să o facă înainte de a citi acest articol(ignoraţi prima parte).

REMIC este acronimul de la real estate mortgage investment conduit(vezi aici), iar RE-REMIC este resecuritization of REMIC. Plastic li se spune "mutton dressed as lamb" sau, în limbajul cunoscătorilor "recooked CDOs". Evident, avem de-a face co o nouă sofisticare necesară, în primul rând, cosmetizării.

Mecanismul de funcţionare este unul simplu: problemele pe care le au unele pachete, riscă să le strice rating-ul ceea ce are ca efect direct sporirea necesarului de capital. La un rating AAA necesarul de capital este de 2%, în timp ce la un rating CCC este nevoie acoperirea în proporţie de 100%. Modalitatea de rezolvare a acestei probleme consta in separarea activelor în funcţie de rating si reîmpachetarea lor, optimizând în acest fel cerinţele de capital. De asemenea, se iese pe piaţă cu un nou produs care, în ultimă instanţă, nu este nici mai mult nici mai puţin decât un CDO. Maşinăria infernală a CDO, cea care a reuşit o umflare atât de puternică a balonului ipotecar pare a funcţiona din nou la parametri. Dacă în vremurile bune trăgea pentru bunăstarea sistemului, acum trage pentru frânarea dezastrului.

Mulţi sunt tentaţi să creadă că acesta este un semn de reumflare a bulei, pe fondul aşa-zisei recuperări. Personal cred că este, mai degrabă, ultimul răget al fiarei.

P.S. Cred că nu mai surprinde pe nimeni situarea în centrul acestei noi inginerii a celor de la Goldman Sachs alături de prietenii de la Morgan Stanley.

6 comentarii:

  1. Hai Dane, hai cu concluzia, ca faptele le stim deja... :)

    Ce se va intampla cu "fiara" la final ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nimic! În final statul va da din nou bani fiarei, care este prea mare pentru a fi eutanasiată. Mai bine să moară proştii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian, Dan nu vrea sa strice surpriza finalului....

    RăspundețiȘtergere
  4. Banuiam eu... :)

    Sa nu ramana el cel surprins.

    RăspundețiȘtergere
  5. [OFF TOPIC]Ar merge acum un articol despre aur ca tot a spart pargul istoric... :) chit ca nu esti tu cu aurul dar cine stie poate ti-ai schimbat parerea acum la 1045 $ :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Mad HxA: Nu, nu mi-am schimbat opinia despre aur!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)