joi, 8 octombrie 2009

Redesenand granite

Pe la sfârşitul anilor 60 marea problemă a americanilor era păstrarea supremaţiei dolarului în defavoarea aurului. Un set de documente(recent desecretizate) aparţinând CIA sau Departamentului de Stat prezintă atmosfera acelor ani şi temerile pe care le aveau oficialii americani. Marea problemă de atunci era preţul aurului care, prin speculaţie sau manipulare, ar fi putut depăşi anumite praguri psihologice împingând astfel băncile centrale către achiziţia de aur în defavoarea dolarilor. Pentru a preveni acest fenomen, americanii au plasat cârtiţe printre persoanele de decizie din băncile centrale şi politică, au făcut presiuni şi au monitorizat fiecare gest pasibil a deveni "deviaţionist". Concluzia care rezultă din acele documente este că, una dintre cele mai eficiente metode pentru apărarea dolarului a fost asigurarea lichidităţii. De asemenea, pentru a "democratiza" sistemul financiar şi pentru a se asigura un buffer de lichiditate au inventat SDR-ul("Our strategy is to supplement gold and dollars with a new international asset, Special Drawing Rights(SDRs)"). Este fascinant să citeşti poveşti reale cu spioni, cu angajamente neortodoxe şi cu plasări de cârtiţe. Probabil marele avantaj al desecretizării acestor documente este acela că putem privi cu alţi ochi realităţile actuale.

În ultima perioadă am avut parte de mai multe unde de şoc transmise dinspre Asia, Orientul Mijlociu sau America de Sud. Evenimentele s-au succedat cu o viteză ameţitoare, transmiţând perturbaţii şi îngrijorări în sistem. Să prezentăm evenimentele cronologic.

În primul rând am avut parte de lansarea Băncii Sudului, un FMI destinat ţărilor din America Latină şi Africa. Banca, lansată cu tam-tam, are ca vioară principală Brazilia(B-ul din BRIC). După o perioadă de relativă acalmie, la sfârşitul lunii septembrie am avut parte de o emisiune de bonduri chinezeşti denominate în yuani. Lansarea s-a făcut la Hong Kong, iar destinaţia acestor bonduri nu a fost atât de internaţională pe cât au speculat unii. De asemenea, suma mică(aproximativ 900 milioane dolari) ne duce cu gândul mai degrabă la testarea pieţei decât la o emisiune în adevăratul sens al cuvântului. Chiar şi locaţia găsită pentru lansare, o zonă semi-liberă, pare a sugera acest lucru.

Dacă până acum mişcările despre care am vorbit pot părea normale, următoarele două reprezintă adevărata lovitură de forţă. În 5 octombrie, în The Telegraph publica un amplu reportaj privind demararea discuţiilor pentru alianţa China-Japonia. Nu ştiu dacă vă mai sunt vii în memorie demonstraţiile "spontane" ale "chinezilor simpli" în faţa ambasadei japoneze. Vă reamintesc acum că protestau împotriva atrocităţilor comise de japonezi în ... cel de-al Doilea Război Mondial. Sună ciudat şi, la momentul respectiv, ai fi avut impresia că există o ruptură iremediabilă între China şi Japonia. Numai că istoria ne dă indicii clare despre împăcări şi unificări întru progres, iar UE cu a sa grupare în jurul "inamicilor iremediabili" Franţa şi Germania poate fi considerat un model. Exact asta se construieşte acum în Asia: o uniune care, cel mai probabil, într-un viitor apropiat va emite o nouă monedă având ca model Euro.

Acelaşi lucru se coace şi în zona Golfului, unde se doreşte emiterea unei monede transfrontaliere. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ciudat acolo este recrudescenţa ideilor privind originea comună(otomană) sau a credinţei privind invincibilitatea statului musulman unit. Ceea ce era interzis cu ceva timp în urmă, pare a ajunge acum ideologie de stat. Şi pentru că tot am ajuns la Golf, de-aici vine şi ultima bombă, publicată în The Independent. Articolul "The Demise of The Dollar" a făcut vâlvă întrucât dezvăluia o negociere secretă între ţările din Golf şi China, Japonia, Rusia şi Franţa pentru renunţarea la dolar în tranzacţiile petroliere. Ştirea a fost atât de mediatizată încât Reuters a publicat o serie de dezminţiri din partea oficialităţilor din Golf.

Punând cap la cap toate aceste ştiri ne rezultă un clocot teribil. Lucruri care păreau de nespus în trecut sunt promovate ca politici, iar tot zumzetul pare a cânta un cor comun, acela al morţii Unchiului Sam. Pe de altă parte, nu trebuie uitate nicio clipă pragmatismul şi puterea de influenţare a americanilor. Credeţi că-i deranjează apariţia unor monede regionale? Această mişcare nu ar fi altceva decât o generalizare a SDR-ului, iar efectul ultim ar fi un număr mai mic de bănci centrale. Iar asta în niciun caz nu-i deranjează pe americani. Chiar îi avantajează şi le reduce costurile, dacă înţelegeţi la ce mă refer! Oricum, acesta este începutul unor mişcări istorice care, probabil, vor redesena graniţele şi politicile pentru cel puţin 100 de ani. Sunt ferm convins că suntem la începutul unui proces major şi că vom fi martorii unor evenimente fabuloase.

P.S. Nu am spus prea multe despre Rusia pentru că vreau să-i dedic un articol viitor. Deocamdată vă spun doar că, din punctul meu de vedere, a reintrat în perioada de flux. Iar pentru noi, aceasta este o veste cel puţin proastă.

20 de comentarii:

  1. Nu vreau sa par de papagal dar e f buna observatia miscari care se produc cu o "viteza ametitoare", cred ca ne aflam in fata NWO(new world order), eu personal nu as vrea sa fiu martor la ea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm ... in fata unei "Noi Ordini Mondiale" ne-am aflat daca e asa inca de prin 1990 si intre timp premisele ei au fost/sunt subminate de actuala criza ... ;)

    Eu unul nu prea cred in povesti de-astea cu NWO sau mai stiu eu ce - dincolo de aranjamentele mentionate si aparate explicit in lucrari din deceniul trecut ale unor teoreticieni ca A. Toffler s.a.m.d. ( si care, repet, sunt depasite deja de evenimente ).

    RăspundețiȘtergere
  3. Prietene, acum mai bine de opt ani, Foreign Policy publica un scenariu, din care rezulta că optim pentru economia globalizată ar fi să existe doar patru cinci monede, cu vocaţie regional-globală.
    Dacă nu s-a înţeles până acum, globalizarea a suferit o mutaţie fundamentală: nu mai are drept subiecţi statele naţionale, ci blocuri economice, politice şi militare de tipul UE, model care se generalizează, cu specificităţile de rigoare, şi în alte regiuni. Primii care evoluat spre aşa ceva au fost asiaticii, deşi NAFTA este şi ea o structură asemănătoare. Dar când pe tine, politician sau decident român, te interesează doar nurii Fecioarei din Pleşcoi, cum dracu' să înţelegi încotro merge lumea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mutatia fundamentala pe care o poate suferi globalizarea in absenta premisei ca SUA sa fie forta cvasi-dominanta din spate nu cred ca se opreste nici pe departe la doar atit.

    Ca asta se spera asa ... ca alternativa de moment ... e alta poveste.

    Parerea mea - fireste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Constantin Gheorghe: Foarte corecta opinia ta, dar daca mergem ceva mai in spate putem observa ca prin 1949 un individ pe numele sau adevarat Eric Arthur Blair avea o viziune fabuloasa. Vreo 40 de ani mai tarziu unii au spus ca a descris cu exactitate comunismul, dar daca avem putina luciditate putem sa banuim ca a intuit ceva mai departe. Si acum cine stie, poate ca in loc de 1984 era vorba de 2084. La scara istoriei e o nimica toata.
    :-))

    RăspundețiȘtergere
  6. MIA: Nu cred ca SUA va inceta sa fie forta dominanta. In ceea ce priveste dolarul, pragmatismul lor este atat de mare incat s-ar putea ca ei sa fie primii care renunta la dolar. Nu de alta, dar la rezervele si capacitatile pe care le au pot oricand sa porneasca de la zero!

    RăspundețiȘtergere
  7. >Nu de alta, dar la rezervele si capacitatile pe care le au pot oricand sa porneasca de la zero!

    Dane ( scuze daca te deranjeaza adresarea la persoana a II-a singular :) ) - nu cumva exista tendinta de a supralicita respectivele "rezerve si capacitati" ?

    In fond si URSS-ul avea capacitati enorme si ... tat dijeaba.
    Stii cum zice o teorie : nu exista calitati si defecte/puncte tari si slabe ci insusiri folosite sau nu bine in functie de circumstante.

    RăspundețiȘtergere
  8. MIA: Nu, nu le supralicitez. URSS-ul avea capacitati, dar nu avea capacitatea de regenerare pe care o au americanii. Si poate ca ar mai fi ceva care le lipsea, dar nu are sens sa dezvolt acum subiectul. :-))

    RăspundețiȘtergere
  9. cred ca in toata aceasta discutie se uita ca marele avantaj economic de care SUA au profitat din plin au fost petrodolarii. atata timp cat petrolul s-a cumparat in dolari, toata lumea avea nevoie de dolari. pe care ii luau de la sua. prin urmare sua dadea drumul la tiparnita (sau scria zero-uri in calculator) si primea in schimb orice, de la creiere la papuci de plaja. iar asta se vede la ora actuala, unde in domeniul bunurilor de larg consum SUA nu produce decat lucruri de calitate indoielnica; cu exceptia poate a zonei de IT si a industruiei aero; care nici nu prea inseamna bunuri de larg consum dar orisicat...
    prin urmare, daca petrolul va fi tranzactionat in alta moneda (sau cos de monede), si lumea nu (prea) va mai avea nevoie de dolar, ce le ramane SUA? caci principala marfa la export este dolarul acum. le raman IT-ul si boeing. nu-i rau nici asa, dar, masini, electronice, haine, case, mobila, mancare in ultima instanta, toate aceste lucruri le fac altii mult mai bine. iar puterea economica rezida in ultima instanta in productia de calitate (actuala criza a relevat asta f. bine).
    deci, cum se va mai reinventa sua in acest caz?
    o ultima chestie, tot in dezavantajul sua: am senzatia ca dedicatia pentru munca si profesionalismul american a inceput sa dea rateuri. am vreo 3 povesti de prin state (mi s-au intamplat personal) la un nivel la care in romania inca nu am gasit. e vorba de servicii publice: medical, asigurari medicale si rent-a-car. kafka frate!

    RăspundețiȘtergere
  10. Prăbuşirea comunismului a venit fix în momentul în care a devenit o frână în calea globalizării şi a extinderii pieţelor. Sovieticii n-au înţeles asta, chinezii, da. Pentru că asiaticii sunt mai pragmatici şi mai puţin fanatici ideologic. Ştiu, pare ciudată afirmaţia mea. Rusia nu este nici acum membră a OMC.
    Putin încearcă să facă acum ce făcea Deng în anii 80: să deschidă piaţa pe sectoare, după ce oferă producătorilor locali o şansă în competiţia cu producătorii externi. Dar ruşii au pierdut deja două decenii şi mai bine...

    RăspundețiȘtergere
  11. America ramane acolo unde e. Petrolul se termina incet incet si o sa ne ramana mancarea ca produs de baza, si atunci se rescrie harta. Si Statele stau minunat la chestia asta. Noi, niste imbecili, batem campii cu tot felul de prostii dar avem un potential pe care daca nu-l folosim o sa piedem inca o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  12. @
    da' pe noi ne-ati uitat ? :P
    Canada is one of the largest agricultural producers and exporters in the world.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Canada

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumoasa analiza!
    Asiaticii sunt fanatici spiritual, iar chinezii au invatzat acum 35 de ani de la japonezi despre GLOCALIZARE, care ulterior a dus la dezvoltarea uniunilor (africana, araba, ASEAN, UAN - Uniunea Americii de Nord etc.!!!). Cam tot pe atunci a aparut si Internetul, iar acum ne ferim de cyber-atacuri! Cat despre scenarii, se merita de studiat Malpaso Exeter, The day after si Are You Ready - by CIA (nu numai).
    Exemplificare: a type of game that RAND developed called the Day After Scenario. The Day After Scenario can be applied to more general problems or issues. The Day After is divided into three periods. In the first period, participants are confronted with an unfolding crisis and asked for their response. In the second, the day after (hence the name of the technique) the crisis hits is explored, with the consequences mapped out and the effectiveness (or more likely ineffectiveness) of the measures proposed in the first period considered. But it's the third phase that really separates the Day After from other crisis exercises, because then participants are asked to step back to before the crisis event and consider what could have been done between the present day and the hypothetical future date of the crisis in the first period to improve the likelihood of mounting an effective response. By considering the severity of the day after, it becomes a mechanism for focusing attention on the day before. In this respect, the Day After Scenario is a means of generating prospective hindsight in a similar fashion as the pre-mortem exercise.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu ce-a fost mai intai,oul sau gaina, dar uitati-va mai atent la premiantii Nobel pentru economie din ultimele decenii.
    Mie mi-au retinut atentia teoriile lor premiate. Amintesc aici doar doi geniali:

    1. Ronald Coase / 1991 - lucrari despre insemnatatea costurilor de tranzactie in structura institutionala si functionarea economiei
    Si chiar se schimba structura si natura dreptului si autoritatii judecatoresti in mai toate statele. Mai cu tranzitia, mai cu anticoruptia, mai cu lupta natifrauda sau antiterorista...

    2. Robert Mundell/1999 - domeniile optimale ale monedei.

    Ce spuneati in postul de azi despre noile monede regionale?

    Tiresias

    RăspundețiȘtergere
  15. Lumea se va compune in curand din 9 blocuri civilizationale (in terminologia lui Toffler):
    UE, Rusia, Islamul, Japonia, China, India, Africa, America de S, America de N. Cat si cum se va derula integrarea intra si inter grupuri (pasnica, violenta etc) vom trai si vom vedea.

    Este esentiala existenta zonelor de "frontiera" sau a statelor nealiniate. Altfel sistemul va intra in colaps.

    RăspundețiȘtergere
  16. Foarte bine scris articolul.
    am pus pe blog la mine ultima piesa din puzzle-ul asta

    Cine e in spatele Articolului The Demise of the Dollar sau a atacului de saptamana asta.

    Jurnalistul fiind cel care a reusit sa ii ia interviu lui BIN LADEN.

    Ma surpinde ce se intampla pe dolar.

    RăspundețiȘtergere
  17. >UE, Rusia, Islamul, Japonia, China, India, Africa, America de S, America de N.

    Asta e teoria stupidă a lui Huntington nu a lui Toffler.

    RăspundețiȘtergere
  18. poate ca urmeaza un nou razboi rece care va avea loc oare unde ? cred ca tot in Europa

    RăspundețiȘtergere
  19. MIA: Huntington a vazut Vestul ca o singura civilizatie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Stiri din august-septembrie 2008 !!! Acum au o noua conotatie...

    Despre asta ce spuneti???

    The Return of the Gold Dinar

    The Muslim world has found a novel way to strike back at the West – or at least at Western bankers who rule the world's currencies – introduce a gold coin. Malaysia expects to use gold dinars to trade only between Islamic countries beginning in 2003. The gold dinar, which is 4.25 grams of 24-carat gold, would unite Muslim nations who blame "greedy" currency traders for Asia 's downfall in the economic crisis of 1997–98. There is also a silver Islamic Dirham coin of 3.0 grams silver. The dinar is being privately used in 22 countries and is minted in 4 countries.

    The Malaysian premier, Prime Minister Mahathir Modamad, last year proposed that the gold dinar would eliminate paper money which has no intrinsic value and would cease making exchange rates arbitrary and subject to manipulation as seen during the Asian financial crisis. "The risk of speculation can be reduced to almost nothing. World trade can actually expand because the cost of business will be much reduced as the need to hedge will practically disappear,"
    The Islamic (Gold) Dinar

    The ISLAMIC DINAR is now being privately used in more than 22 countries and is currently being minted in four countries. Eventually, the list of countries where it is traded is likely to grow to a much larger number given the large number of Islamic Countries who are members in the Islamic Development Bank, which includes some 51 countries. During 1982, the Islamic Development Bank was prescribed by the IMF as a holder of Special Drawing Rights (SDR's). SDR's are a unit of IMF currency tied to gold. The Islamic Dinar. The Islamic Dinar, which is the unit of account at the Islamic Development Bank, is equal in value to one SDR. Member countries of the Islamic Development Bank are Afghanistan, Albania, Algeria, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Cameroon, Chad, Comoros, Djibouti, Egypt, Gabon, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Indonesia, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyz Republic, Lebanon, Libya, Malaysia, Maldives, Mali, Mauritania, Morocco, Mozambique, Niger, Oman, Pakistan, Palestine, Qatar, Saudi Arabia, Senegal, Sierra Leonne, Somalia, Sudan, Syria, Tajikistan, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Uganda, United Arab Emirates and Yemen. With a total Muslim population of 1.1 billion (19.2% of the world's population), if even a small percentage of Muslims begin to demand Islamic Dianars as their medium of exchange instead of paper, it could have a dramatic effect on the price of gold.


    In Topic: Russia-China Prepare Massive Gold Shock For Global Economy

    In urma cu cateva zile Vladimir Putin a cerut desfiintarea TVA-ului privind vanzarea de aur catre populatie (oamenii sa fie incurajati sa-si pastreze economiile in aur nu in FIAT MONEY).
    Stirea era prezenta pe mai multe site-uri (inclusiv romanesti).

    Culmea este ca nici un search pe Google nu o mai gaseste .... !!!!

    Dinarul de aur in prezent nu este folosit in mod curent de catre populatie ci numai de bancile centrale ale tarilor in care se foloseste. Periodic platile reciproce se fac in dinari (practic X are de platit 1.000.000 dinari si are de incasat 900.000 de la Y - suma implicata efectiv in circuitul banilor este de 100.000 de dinari).
    Si dinarii sunt accesibili pesoanelor fizice (chiar se gasesc de cumparat in tarile respective).

    Pe linga krugerranzi, dolarii americani/canadieni/australieni de aur, yuanii chinezesti, sovereign-ii britanici de aur, etc. cine vrea sa-si pastreze banii in aur o poate face cumparand si dinari.

    O scurta explicatie:conform LEGII SHARIA la arabi este interzis perceperea de dobanda!!!!!



    Tarile sud americane vor adopta REALUL ca moneda unica!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)