vineri, 2 octombrie 2009

Scalabilitatea pompei


Pe 22 septembrie, Medical Connections Holdings Inc(simbol MCTH) se tranzacţiona la un preţ de 0.32 la un volum insignifiant. Dacă mai ţineţi minte, atunci am început seria misterioaselor articole "Vorbim mai târziu". În următoarea zi, respectiva acţiune a sărit la un maxim de 0.74, pe un volum de cel puţin 30 de ori mai mare. Că este aşa, puteţi verifica în articolele de atunci (vezi aici şi aici). În următoarele două zile acţiunea a avut volume din ce în ce mai slabe, revenind până la urmă la banalitatea care o caracterizase. Pe 30 octombrie vă supuneam atenţiei o nouă vedetă: Mass Hysteria Entertrainment Company(MHYS). De data aceasta nu a mai sărit atât de spectaculos(doar de la 0.43 la 0.56), dar pentru o singură zi e destul de bine... La fel ca şi în primul caz, volumele au explodat pentru ca în câteva zile isteria să se finalizeze într-o tristeţe la fel de banală.

Poate vă întrebaţi cum am făcut. Într-adevăr, nu cred că sunt mulţi oameni care pot să-şi demonstreze în acest fel capacităţile. Şi cum cele două demonstraţii cred că sunt concludente, m-am gândit că este momentul să ofer servicii de asistenţă în investiţii cu un comision de doar 10%. Gândiţi-vă bine! Cu numai 10% aveţi garanţia unor câştiguri de peste 30% pe zi! Eu cred că e o afacere bună.

Dacă încă mai citiţi la articolul acesta fără să mă înjuraţi înseamnă că faceţi parte din categoria perfectă a oamenilor uşor de păcălit cărora le-ar mai trebui ceva experienţă de viaţă. Nu de alta, dar până acum ar fi trebuit să vă puneţi o întrebare banală: de ce ar vrea cineva să vă vândă ponturi sigure  contra a 10%. Nu i-ar fi mai simplu să facă el singur speculaţiile respective şi să se îmbogăţească? Dar dacă v-aş spune că vă ofer gratis aceste sfaturi? Evident că tot o hoţie ar fi!

E timpul să dezvăluim misterul, mai ales că în ultimele zile am făcut ceva săpături şi am descoperit lucruri interesante. Evident că nu am pariat niciun ban pe respectivele acţiuni. Şi asta dintr-un motiv simplu: e vorba de escrocherii.  Modalitatea de functionare e una cat se poate de simpla. Nişte băieţi şmecheri îşi fac mai multe site-uri care pretind că-ţi transmit gratuit prin mail sfaturi de investiţie. Şi, ca să fie totul tentant, îţi mai strecoară şi informaţia că titlurile recomandate de ei au o creştere între 100% şi 3000%. În momentul în care au o masă critică de abonaţi dau atacul: găsesc o firmă ilichidă si acumulează acţiuni la preţul pieţei. După ce şi-au făcut plinul transmit către "masa de manevră" recomandarea de cumpărare la inchiderea zilei de tranzacţionare. Ceea ce se întâmplă a doua zi e lesne de înţeles. Preţul creşte isteric, iar ei vând acţiunile acumulate la preţuri cel puţin duble. O pompă extrem de scalabilă, care se bazează pe naivitatea unor oameni care cred că tot ce zboară se mănâncă.

Iniţial am crezul că e vorba de un caz izolat, dar după ce am săpat mai mult am găsit o încrengătură de site-uri, blog-uri, forumuri sau microblog-uri care fac acelaşi lucru. Am încercat să contactez un proprietar al unui asemenea site şi să-i solicit o ofertă de servicii. La majoritatea nu a răspuns nimeni solicitării, dar în cazul unuia, am primit un răspuns în care mi se comunica faptul că firma lor face servicii de promovare şi mi se recomanda să-i recontactez dacă sunt interesat. Le-am răspuns comunicându-le că m-ar interesa să-mi spună acţiunea aleasă înaintea comunicatului oficial. După ce m-au mai plimbat preţ de vreo 10 mailuri cu disclaimer-uri şi alte abureli despre moralitatea lor, mi-au trântit oferta:10 000 dolari pentru comunicarea cu două zile înaintea masei de fraieri. Excelent. Le-am spus că sunt extrem de interesat, dar că am nevoie de o garanţie că nu voi arunca banii în aer. Mi-au răspuns rapid că aici e vorba de încredere, iar probitatea lor morală este cea care-i menţine pe o piaţă atât de concurenţială :-)). Am revenit întrebându-i dacă putem folosi un depozit escrow pentru a-mi asigura o minimă garanţie, iar răspunul lor n-a mai sosit. Probabil nu eram o persoană de încredere sau, mai ştii, au constatat că moralitatea mea nu se ridica la nivelul solicitat de ei.

În final nu-mi rămâne decât să vă recomand să staţi departe de astfel de oferte tentante. Aşa cum am constatat, numărul lor este în creştere, iar promovarea şi-o fac pe site-uri financiare de mare trafic. Ca o recomandare generală, porniţi întotdeauna de la premisa că nimeni niciodată nu vă va da ceva pe gratis. Nu ar avea niciun interes să o facă!

11 comentarii:

  1. schema se numeste pump and dump. Fac antispam de ani buni si prin 2006-7 totul se facea prin spam (din cel clasic - pe email). Apoi SEC s-a pus un pic pe treaba, au picat cateva capete si s-a stins treaba. E foarte interesant ce zici ca a revenit in forta si intrebarea mea e - ai primit spam de la ei? sau te-ai dus tu peste ei?
    Mersi,
    Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  2. pe plaiurile mioritice a se vedea dafr si alte pocnitori...

    RăspundețiȘtergere
  3. Putini sunt cei care dezvaluie pe bloguri cele spuse de tine ( vorba ta ... de ce ar face-o , ce interes ar avea )

    Ca sunt adevarate, nu mai este nici un dubiu.

    Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  4. cmusat: In 2006-2007 primeai mesaje in care iti spuneau ca actiunea x a crescut cu 400% s.a.m.d. dar nu prea te prindeau intrucat stiai ca e spam. Acum metoda e mai eleganta. Isi fac publicitate pe site-uri serioase, te directioneaza pe site-ul lor unde-ti cer inscrierea in newsletter. Mailu' contine "analize", grafice etc. Am vaga impresie ca sunt intelesi si cu proprietarii companiei sau au ceva informatii de la un insideri. In cazul MCTH, in ziua in care actiunile au sarit cu 172% compania a anuntat nu stiu ce achizitie... Eu am crezut ca e o metoda de-a insiderilor de a-si vinde actiunile la un pret mai bun, dar la MCTH nu au fost vanzari de-ale insiderilor.

    Anonim: Iti dai seama ca daca ma apucam sa fac aceeassi chestie cu ceva rasdace de la noi puteam sa fiu rege? Mai ales ca in urma articolelor de pe blog aveam "reputatie internationala"! :-))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, imi esti dator cu un mouse. L-am trantit de nervi dupa ce am citit primele fraze. Dupa aia m-am linistit. Acum il oblojesc...:)

    RăspundețiȘtergere
  6. poate instrumentul asta va ajuta sa gasiti legaturile dintre anumite situri: http://www.touchgraph.com/TGGoogleBrowser.html#

    RăspundețiȘtergere
  7. Am impresia ca, coruptia se extinde la un nivel f inalt sau era demult acolo...Madoff ar trebui sa ne spuna ceva! hihihi...warlorzii nu dorm...vis-a-vis de promovarea pe site-uri f cunoscute.

    RăspundețiȘtergere
  8. curat "pump and dump"

    acum 2 saptamani pusesem link-ul asta

    http://messages.finance.yahoo.com/Stocks_%28A_to_Z%29/Stocks_M/threadview?m=tm&bn=29893&tid=99&mid=99&tof=10&frt=2

    ideea e ca nu e sanatos sa investesti in actiuni care valoreaza mai putin de 5 $; oricum fondurile de investitii, nu se baga la valori sub 5;

    ideal ar fi sa te bagi in cele de peste 10$; asta ar mai elimina din riscuri;

    o alta chestiune de evitat ar fi IPO= urile , unde iarasi riscurile sunt enorme;

    si inca ceva...

    NU investiti in pompele pe care vi le serveste unul sau altul la telefon !

    probabil ca unii dintre voi stiu la ce ma refer .

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)