vineri, 13 noiembrie 2009

Peak gold


Posibilul "peak gold" este încă un element care ar putea să contribuie la posibila isterizare a maselor întru achiziţia metalului galben. Faptul că de ani buni nu se reuşeşte extragerea unor cantităţi mai mari de un milion de uncii pe an va fi, în mod sigur, un argument destul de puternic pentru susţinătorii aurului. Dacă în anii 50 se extrăgeau aproximativ 12 grame dintr-o tonă de minereu, în prezent această valoare a scăzut la trei grame în SUA, Australia sau Canada.

Fenomenul se suprapune pe o foame suspectă de aur. Ţările emergente, în căutarea de posibile exit-uri de pe dolar, cumpără orice. E lesne de înţeles că, în asemenea circumstanţe, aurul e o marfă preferată, mai ales datorită faimei pe care şi-a căpătat-o în istorie. Avem, aşa cum se poate observa, toate datele necesare formării unui balon.

Aşa cum am afirmat de mai multe ori, piaţa hârtiilor cu acoperire în aur este destul de susceptibilă de manipulare şi supra-vânzare. Ceea ce este interesant, e faptul că, în cazul unui crash al acestei pieţe, preţul aurului fizic ar exploda. Faptul că un vânzătorii de hârtii nu-şi pot ţine promisiunea de eliberare a cantităţii de aur nu va face altceva decât să accentueze cererea, conducând la preţuri greu de imaginat în acest moment. Vom asista oare la o variantă actualizată a isteriei bulbilor de lalea? Destul de probabil.

Poate că, înainte de a izbucni nebunia, ar trebui să ne întrebăm dacă valoarea aurului este într-adevăr atât de mare. Personal, îl consider supraevaluat deoarece nu este o materie de care să nu ne putem debarasa. Dacă ar fi să fac o evaluare, cred că pot trăi liniştit fără aur(ştiu, se vor găsi mulţi care mă vor atenţiona asupra aplicabilităţilor sale în medicină, electronică s.a.m.d., dar cantitatea de aur utilizată în aceste domenii este insignifiantă). Nu acelaşi lucru se poate spune(în acest moment) despre petrol. O dispariţie bruscă a petrolului ar induce o harababură extremă şi, probabil, ne-ar întoarce în timp cu cel puţin câţiva zeci de ani, dacă nu chiar cu un secol. Nu în ultimul rând, aş vrea să subliniez că, tocmai în momentele de criză profundă aurul şi-a dovedit inutilitatea. Există nenumărate mărturisiri de oameni care, în perioada foametei, încercau în zadar să schimbe aurul pe pâine. Sunt lucruri pe care le uităm cu prea mare uşurinţă.

30 de comentarii:

  1. Oooh.. nu mai musca lumea la predici ca alta data ? Doua articole intr-o saptamana pe tema asta din partea ta ? Sau te-a deranjat cumva ipoteza mea ? :)

    E tot mai transparenta miscarea si faptul ca eviti de fiecare data sa raspunzi la intrebarile "incomode" nu ajuta. Si tacerea e un raspuns... ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar oamenii care incercau in zadar sa schimbe niste harti cu niste paine nu s-a auzit? Si parca cei care aveau aur au iesit mai bine din chestia asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian: Dupa tonul tau cred ca esti infestat de campania electorala. Mai ai sa ma intrebi ce am facut in ultimii 5 ani si s-a rezolvat problema.
    Andrei: Dar la oamenii care aveau paine te-ai gandit?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda, hai sa zicem ca e "campania" de vina pentru aciditatea mea, ca sa nu degeneram.

    Aur, ferme si petrol. Aurul ca moneda, fermele pentru paine si petrolul ca si combustibil.

    Dar toate nu vor valora nimic daca nu "investesti" nitzel in inteligenta proprie si in pregatirea dpdv psihologic.

    RăspundețiȘtergere
  5. mda, e bine sa ai si paine.
    Dar are si anumite dezavantaje: este perisabila, e greu transportabila, greu de ascuns in cazul unui "razboi".
    Nu pleci in bejanie cu hambarul dupa tine, mai bine cu o punga de arginti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper ca stii ce functii multiple trebue sa indeaplineasca "banul" ! Iar dupa parerea mea aurul e singurul care le poate indeplini cu success pe toate ! IN special cea mai importanta: STORE OF A VALUE !
    E o vorba straveche: GOLD is MONEY !
    Aurul are o valoare intrinseca de netagaduit dovedita dealungul instoriei ! Asta fiind un element cheie pentru un lucru ce este sau va fi acceptat ca ban ! Dealungul istoriei banii au fost sub diverse forme (scoici, grau, piei nush ce animal etc) insa cel mai versatil in a-si pastra renumele a fost si va ramane inca AURUL !
    Astazi cu greu mai poti face dif intre o blana naturala si una artificiala, nu mai stii ce si cum e produsa faina de grau sau carnea din bucatarie. Petrolul are o intrebuintare strict energetica strategica si nu monetara (deci a nu se pune in aceeasi oala). In plus sa nu uitam de biodiesel sau sursele alternative de energie. E o poveste lunga insa o carte interesanta este The History of MOney care cred ca te va face sa privesti mai cu respect aurul !
    Ceao

    RăspundețiȘtergere
  7. Silvio are dreptate. Problema nu este ca ne putem descurca si fara aur, d.p.d.v. tehnologic. Problema este ca e f. greu sa ne descurcam fara aur ca moneda! Cea mai mare parte a cererii pt. aur deriva din functia sa monetara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Dan, sunt de acord si eu cu Silvio si Bogdan.

    Si tu uiti la randul tau ca nu ai alt mijloc mai bun de STORE OF VALUE decat aurul.Nu exista alt commoidty care sa indeplineasca aceasta functie mai bine. Painea e perisabila (se strica in vreo 3 zile), cu petrolul ai costuri de stocare si nu poti sa-l iei dupa tine cand te deplasezi.

    Intotdeauna cine a stat pe aur si-a conservat averea. Cu aurul nu pierzi niciodata.

    Normal ca daca se intampla vreun cataclism/razboi si nu se mai produce paine, o sa mori de foame cu aurul in mana. Dar la fel de bine (sau mai bine) o sa mori cu niste hartii fara absolut nicio valoare. Cand e sa te ia dracu, te ia si din usa bisericii, nu e problema. Dar acestea sunt evenimente relativ rare si nu poti sa iei decizii investitionale anticipand un cutremur/tsunami/cometa care loveste pamantul sau un razboi mondial.

    Ia spune tu acum pe cinstite, daca ar fi sa cumperi acum niste commodities in anticiparea unui crash/problema al fiat money system, ce ai alege? Aur, paine sau petrol (dar nu aur si petrol din ala de pe o platforma de tranzactionare).

    Eu aleg aurul, te las pe tine sa-ti iei painea si petrolul :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Bogdan, nu inteleg la ce te referi in expresia: "aur ca moneda". Aurul fizic este folosit ca moneda sau in vreun fel in relatiile economice? Eu credeam ca aurul fizic este foarte putin folosit datorita caracteristicilor materialului si foarte mult a ramas un simbol. Un simbol valid, bineinteles, dar nu e supraevaluat?
    Intr-o epoca moderna atat de dinamica si complexa isi mai permite cineva sa pastreze simbolurile fara o "acoperire" decenta ? Poate doar pentru a folosi prejudecatile oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. off topic: asteptam un material despre cresterea economica din franta si germania, in trimestrul III. Dupa ce au cheltuit 85 de miliarde de euro economia germana creste cu 0.7. Noi nu stiu cat am cheltuit dar am scazut cu doar 0.7. La ritmul d ecrestere avut anterior e normal ca si scaderea sa fie mai mare. Dar asteptam comentarii mai la obiect de la Dan....

    RăspundețiȘtergere
  11. "...tocmai în momentele de criză profundă aurul şi-a dovedit inutilitatea. Există nenumărate mărturisiri de oameni care, în perioada foametei, încercau în zadar să schimbe aurul pe pâine."
    As vrea sa inteleg despre ce fel de criza vorbim? Daca este vorba de o criza alimentara (de ex. cum am prins spre sfarsitul anilor '80), aurul, sau banii, intr-adevar nu te ajuta.
    Daca insa capacitatile de productie sunt la locul lor, insa se gripeaza strict din cauza unei crize financiare (inflatie galopanta, crash-uri bancare, etc), inseamna ca marfa exista, dar nu mai poate circula corespunzator (petrolul nu ajunge la tractoarele care ara, graul nu ajunge catre silozuri si mori, etc.) pt. ca "sangele financiar" a disparut sau este toxic. In cazul asta, cine are aur, are totul.
    Este parerea mea, desigur, dar nu cred ca gresesc prea mult. Sau da?...

    RăspundețiȘtergere
  12. Aurul (si partial argintul) nu este materie prima,
    aurul este MONEDA, singura moneda de altfel, valabila si a carei legitimitate a rezistat în timp.
    Toate celelalte sunt artificii dematerializate care de-a lungul istoriei au produs bule, apoi crize si s-au terminat cu dezastre economice.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hehe, bravo baieti, imi place despre voi... :)

    Ma bucur ca lumea se desteapta, ba chiar ajunge uneori sa priceapa lucrurile mai bine decat unii care erau acum un an inaintea turmei.

    Hai sa traiasca scoala austriaca, ca de atata keynesianism ni s-a acrit un secol intreg. Pariem ca nu mai prinde suta ca sa celebreze si FED-ul un veac de inflationism ?

    Zimbabwe: A Fresh Start

    Cu continuarea de aici: As Goes Zimbabwe...

    Care zice asa:
    I mention this as a reminder that the USA is on a similar track - toward death of the dollar - although Zimbabwe got there first. Our own progress has been a little slow, but not for a lack of effort on the part of the left-right-money alliance in Washington. The ruling Troika (and the Russian word is becoming more and more apropos) has been moving us right along the nonlinear path toward hyperinflation ever since the bankers seized the nation's monetary controls in 1913.

    By 1929, the not-really-federal reserve had stolen away 42.1% of the dollar's purchasing power. By 1950, that amount had swelled to where 58.9% of the dollars purchasing power had been stolen. Even more importantly, thanks to Keynesian doubletalk, the American public had the "Big Lie" about inflation deeply seated in both textbooks and popular media.

    The Big Lie is that prices go up. They don't. The purchasing power of your dollars goes DOWN.

    By 1975, the dilution of purchasing power had sucked 81.6% of the dollar's purchasing power away - meaning that something which cost $1 in 1913 when the banksters took over (along with their free lunch/deficit spending pals in congress) was up to $5.43.

    Then things got worse.

    By 2000 the dollar's purchasing power was diluted 94.25% from where it started in 1913. What had cost a single dollar then was up to $17.39.

    This morning, if we assume 5% inflation for 2009 year-to-date, what cost a single dollar in 1913 is up to $22.61. The dollar is buying 4.42% of what it did in 1913, or more clearly its purchasing power has dropped 95.57%

    It doesn't take a financial genius to figure out that what's happening to the US dollar's purchasing power is along the same lines as Zimbabwe's only slower - at least for a little while. But over time there's no way of getting around it: We're going down the same road led by compounding interest the whole way.

    RăspundețiȘtergere
  14. Opiniile comentatorilor sunt remarcabile... atat scoala... cat si viata i-au invatat sa aprecieze... "valorile". :)

    RăspundețiȘtergere
  15. chiar nu stiu, dar poate stiti voi,
    CARE SUNT REZERVELE în AUR ale BNR ?
    din cîte stiu eu,
    1.SUA = 8 000 T
    2.Germania = 3500 T
    3.Japonia
    4.Franta= 3200 T ...
    cam pe 10-11 e Portugalia cu aprox 300 T, dar România ? avem oare ceva ?
    Mi se pare fundamental pentru viitorul leului în caz de ... probleme majore

    RăspundețiȘtergere
  16. "Intotdeauna cine a stat pe aur si-a conservat averea."

    http://goldprice.org/30-year-gold-price-history.html


    pe graficul asta pare ca cel putin unii au pierdut.
    daca au cumparat in anii 77-80 si apoi au vandut pana in 2004 nu le-a mers prea bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Graficul de mai sus prezinta doar CARACTERUL MANIACO_DEPRESIV al pietelor ! Niste bestii nu altceva ...
    Uite o problema practica ! Am cumparat acum ~4-5 ani aur cu 12RON/gram ! Acum e ~90RON/gram.
    Intrebarea e urmatoarea: aurul valoreaza mai mult ori RON'ul mai putin !?
    Deci cine e variabila si cine e constanta in grafice tale ?
    E un sistem ingenious ca doar altfel nu ar mai functiona !
    Pe vremea lui Cezar cu o uncie de aur te imbracai din cap pana-n picioare decent si mai si mancai ! Astazi la fel ..
    Cred ca sunt putine commodities care pot bate asta ! Iar in mom asta chiar am dificultati in a gasi exemple bune!
    S-a pomenit de razboi mai sus ! Sa nu uitam ca in al 2-lea raz mondial si nu numai, nemtii care si-au pastrat valizele pline cu marci s-au intors din razboi si au gasit doar niste valize pline cu hartii ! Exemplul este bun pentru ca sunt inca imagini video pe youtube in care .. macar copii s-au putut bucura de o noua jucarie insa la un pret astronomic, cel al parintilor care si-au pierdut agoniseala de-o viata !
    Si in plus NU cauta in aur un mij de a face profit ! Daca te incapatanezi inseamna ca nu ai inteles nimic din sistemul financiar si rolul tau in el astfel ca inca trebuie sa-ti faci lectiile !
    Ca o parere personala orice familie cu un minim de educatie financiara nu trebuie sa aibe nici un moment scepticismul in a-si pastra macar un 10-20% din economii in aur FIZIC (de preferat lingouri de maxim 20-100 grame !
    Take care !

    RăspundețiȘtergere
  18. Silvio - frumos spus

    Dragos - iti arat si eu un grafic: DOW vs GOLD

    Romania se afla pe pozitia 31 in topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur, la nivel mondial, cu o rezerva internationala de 103,7 tone de aur. Iar in muntii patriei a ramas destul aur, desi ne-au furat toti de-a lungul istoriei. Romani, turci, rusi, acum au venit si canadienii de la Roşia Montană Gold Corporation.

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian graficul ala e S&P 500 vs gold si e decat din 2000 incolo.
    Incearca sa ne convingi cu un DOW vs gold pe 30 de ani.
    Observ ca un numar insemnat din comentariile tale sunt argumentate cu articole proprii, e un pic ciudat nu crezi ?
    E reclama mascata ? :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Dragos, uite aici unul pe 100 de ani, ca sa iti ajunga: DOW vs GOLD

    Nu ca graficele ar mai valora cine stie ce atunci cand tot sistemul monetar se va duce de rapa, dar acum raportul ala este undeva aproape de 10. Pana ajunge la 1 cum a mai fost in alte crize majore, e cale lunga.

    Iar in privinta linkurilor, nu sunt eu cel care umblu cu ascunzisuri, ci altii sunt cei care incearca sa prosteasca lumea pe fata.

    RăspundețiȘtergere
  21. @AristotelCostel - legat de "opiniile comentatorilor"
    Ca persoana fara "scoala" (economica) ma pot simti vizat de comentariul tau sarcastic. Nu cred ma deranjeaza prea tare, pt. ca stiu ca ce am spus acolo este logic. Rezerva fata de cele afirmate, pe care am lasat-o pentru sfarsit comentariului, este dictata tocmai de lipsa "scolii" (economice), scoala care ar putea sa schimbe viziunea asupra fenomenelor actuale prin observarea unor nuante subtile.
    Prin urmare, daca ai observat astfel de nuante, explica-te.
    In schimb, daca tu consideri ca nivelul discutiei este prea scazut, nu vad rostul unei astfel de interventii; este pura risipa de energie din partea ta. Cat ii priveste pe "comentatori", presupun ca se descurca ei cumva cu o astfel de situatie...
    P.S. Incerc sa ma abtin de la a emite opinii aici. Dar cand ceva mi se pare flagrant, intreb; nu afirm, pt. ca nu imi pot permite atata timp cat nu cunosc in profunzime problema. Este exact ce am facut adineauri.

    RăspundețiȘtergere
  22. multumesc Flavian pt informatie, sper ca aurul nostru îl avem stocat la noi si nu la altii.
    Cît priveste pe cei ce ne-au jefuit aurul (si nu numai)de-a lungul istoriei sa nu-i iutam totusi nici pe austrieci, care au venit si ei acum cu bancile lor si OMW ca si ''canadienii'' de la Rosia Montana.(oare cine o fi în spatele acestor canadieni ?)

    RăspundețiȘtergere
  23. Văd că domniia ta este informată foarte bine despre ce se întîmplă cu aurul în SUA, Canada şi în alte părţi.
    Pe mine nu mă prea f... grija de ăia. M-ar fi interesat cam cît scot canadienii de la Roşia Montană din România, unde, după ceea ce ştiu eu există unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur mondiale.
    În altă ordine de idei, prin provincie s-a reinventat trocul în pieţele de produse de bază... iar la ţară se schimbă un serviciu cu un altul (eu îţi păzesc o zi vacile tu imi aduci o căruţă de lemne...)

    RăspundețiȘtergere
  24. Estimarea mea e ca in maxim 2-3 ani o sa vedem aurul pe la 4-500$/uncia.

    Dar nu stiu care va fi traseul. S-ar putea sa trecem si prin 1300$/uncia pana acolo.



    Aurul nu valoreaza acum mai mult decat in 2000 de exemplu. Este ceva aproape inutil. Aplicatiile tehnice ale lui sint relativ reduse (nu necesita cantitati mari). Si daca iei pretul aurului din 2000 si ajunstezi cu inflatia (scaderea valorii dolarului, prin intermediul preturilor), ajungi pe la 350-380$/uncia.

    RăspundețiȘtergere
  25. Ca o completare, ce ma bucura la mania asta a aurului este ca nu platesc eu personal o taxa pentru ea. Las doar pe prosti sa ia teapa. Prosti cu aceeasi mentalitate ca cei care in 2007 dadeau oricat, oricum, pe un apartament oriunde in Bucuresti, in orice conditii (chiar si pe planseta) numai sa prinda si ei o locuinta, ca cine stie, poate se intampla cum zic expertii, si ajunge garsoniera din Militari construita de ceasca la jumate de milion sau chiar un milion de Euro.

    Cand a fost mania speculativa a petrolului (terminata acum un an si un pic), plateam taxa pe prostia unora si eu, de fiecare data cand treceam pe la benzinarie.

    RăspundețiȘtergere
  26. @marian

    "Ezact"!

    Dacă mai era posibilă implicarea averii tuturor prostanilor, după clociada mondială... tonomatele cu aur reprezintă cam ultimul rahat... global de ţepuire în masă.

    RăspundețiȘtergere
  27. Mariane, ai dreptate intr-o singura privinta: aurul nu valoreaza acum mai mult, ci banii de hartie valoreaza mai putin.

    Si vor continua sa valoreze tot mai putin, pe cand metalele pretioase isi vor pastra valoarea. Asa cum ar trebui sa o faca o moneda reala.

    Cea mai tare manie speculativa de acum sunt bancile si dolarul. Cand se va sparge prima, e posibil ca a doua sa se mai umfle nitzel. Dar cand s-o sparge si bula banilor de hartie, atunci sa te tii... :)

    RăspundețiȘtergere
  28. @Flavian:
    Fals. Nu valoreaza atat de putin pe cat insinuezi. Cumpar acum cu acei bani de hartie ($ sau Euro, nu te gandi la leu :D) cam la fel de mult cat cumparam acum un an, cam la fel de mult cat cumparam acum 2 ani, etc.

    E doar prosteala maselor de "investitori" (aka fazani cu bani) cum ca in viitorul apropiat ne paste hiperinflatie gen Zimbabwe. Si cum majoritatea "investitorilor" (fazanii mai sus numiti) sint "technical traders" (adica "daca a crescut asa de repede pana acum, trebuie sa fie o investitie buna, cumpar si eu ca sigur mai creste"), rezultatul este clar :D

    RăspundețiȘtergere
  29. În depozitele de la Roşia Montană s-au declarat 1,5 grame pe tona de rocă.
    Oare o fi numai atîta ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)