luni, 7 decembrie 2009

Caderea in lume


S-a terminat, în sfârşit, o luptă pentru moştenire. Lumea politică românească se resetează şi, începând de azi, se va termina cu imaginea electorală despre economie.  Adevărurile din spatele uşilor birocraţilor vor ieşi la lumină în timp ce metodele care vor fi puse în aplicare sunt încă o mare necunoscută.

Cu un deficit de cel puţin 8%, o foame maladivă de bani a Ministerului de Finanţe şi cu un aparat birocratic supradimensionat, România este pe marginea prăpastiei. Cei care se uită la ţările din jur fac o mare greşeală întrucât vecinii noştri au fost ceva mai harnici la capitolul reformă. La noi, pe fondul unei campanii electorale perpetue, nu s-a făcut absolut nimic. Doar imagine şi declaraţii sforăitoare care vor fi decontate în perioada imediat următoare.

În mod sigur, cea mai mare problemă pe care o vom simţi din plin în perioada imediat următoare va fi cea a datoriei externe. Dacă anul trecut nu ne făceam nicio problemă la acest capitol, în numai un an am reuşit să cheltuim pe himere o groază de bani, intrând cu rapiditate în zona tenebrelor financiare. Nota de plată  va fi foarte piperată, motiv pentru care, viitorul guvern va avea nevoie de o majoritate solidă. Mai mult decât atât, ceea ce este cu adevărat important este programul de guvernare. Trebuie să ne obişnuim brusc cu o nouă realitate, diferită de imaginea retuşată prezentată în campania electorală. Nu mai e loc de excese, nu mai e timp şi, în mod sigur, nu prea sunt soluţii. Sincer, nu ştiu încotro ne vom îndrepta, dar suntem într-o perioadă extrem de critică. Vom avea nevoie de luciditate, fermitate şi, în mod sigur, vom avea nevoie de foarte mult noroc.

17 comentarii:

  1. Din tot ce este scris in ultuma fraza cu siguranta iar trebuie sa ne bazam pe noroc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca avem anticipate in citeva luni ... mai dureaza ceva circoteca ... :(

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa avem mult circ...noroc nu stiu cat, cert e ca o sa platim cu varf si indesat noi astia mici si neinsemnati!

    RăspundețiȘtergere
  4. Niciodata nu mi-a placut sa cumpar ceva in rate, sa nu stiu cat platesc pana la final. Din acest punct de vedere, mai bine platesc acum pe loc [alegeri anticipate] decat sa astept si sa platesc cate putin 5 ani sau mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andrei, MadMax: Si daca din anticipate va rezulta o configuratie politica similara cu cea actuala, de cate ori vei "plati acum"? Nu de alta, dar din turul 1 de scrutin imi rezulta ca la nivel de partide se vor inregistra rezultate similare...
    Hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece! Daca nu se va gasi o solutie de compromis vom avea o continuare a unei lupte politice fara sens si un dezastru economic.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dan

    Cu cine sa faca basescu compromis? Cu hrebenciuc? vantu? Poate cu fenechiu, da' nu-i garantat ca tine sandramaua pana se rascoala plebea.

    ... si cati restantieri si someri vor dori... schimbarea. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Fenechiu, un om miraculos de simplu

    ... intr-o zi o sa mor cu dreptatea-n mana... aripa PNL adepta a afacerilor cu statul, investitorul imobiliar si marele ctitor de edificii statale, stapan pe educatie si justitie in mandatul lui Tariceanu, s-a pronuntat, cum altfel, favorabil.

    Romania a scapat de moguli...

    ...ciu-multi prosti-ciu...

    RăspundețiȘtergere
  8. gata circul s-a terminat daca cititi presa internationala (bloomberg, wall st jnl, etc.) revenim la treburi serioase, adica negocierile cu FMI.
    alesii Romaniei se afla intr-o situatie ingrata; ei nu pot sa puna in aplicare un plan de guvernare propriu, asa cum ar fi logic si democratic, ci vor trebui sa se intalneasca cu repr finantei mondiale (capitalistii fara frontiere) sa le traseze dansii directiile dezvoltarii Romaniei, care sunt dupa cum urmeaza:
    1)privatizati tot ce a mai ramas la pret de dumping si in favoarea cui va vom comunica noi.
    2)taiati toate cheltuielile cu aparatul de stat, bugetarii; educatia, sanatatea nu conteaza
    3)stati pe fir, daca intervine ceva o sa va transmitem noile ordine

    Asa se prezinta asa zisa "democratie", vointa poporului, etc.
    Totusi, imi pare bine ca n-am fost degeaba la consulat ieri, Voiculestii, Patricii si Vanturile sunt de vina, daca nu pregateau campania asta josnica nici nu ma prezentam...acum se pare ca diaspora a decis alegerile...inca o data, repet, nu are nici o importanta, alesii oricum se pregatesc sa primeasca ordinele de la adevaratii stapani ai Romaniei...totusi, se intinde coarda, sa vedem, sunt romanii ca si francezii la 1789 sau ca irlandezii la marea foamete, mor pe capete ca niste caini dar de protestat nu protesteaza nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  9. dar culmea ironiei este ca eu care ma consider de stanga am votat Basescu, teoretic de dreapta, in timp ce capitalistii de pe forum, in numele stabilitatii au votat un candidat al unui partid de stanga buahahahaha

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dan: nu, nu o sa platesc de doua ori pretul. De fapt, nu o sa existe alegeri anticipate. Solutia este simpla: Antonescu [tocmai l-am auzit, el personal nu face aliante cu PDL] se va retrage in spate, o sa fie pastrat curat de catre PNL pentru razboaiele urmatoare, restul PNL, cu Tariceanu in fata, se va sacrifica, dupa multe scremete si o sa accepte guvernarea cu PDL, aducand si UDMR cu ei [sa nu uitam cine nu a vrut UDMR la guvernare in 2008] ca sa aiba oarecare egalitate. Singura mea necunoscuta in momentul de fata este premierul: Negoita sau Johanis [Isarescu e o utopie]

    RăspundețiȘtergere
  11. Andrei: Consumi prea multa energie in politica. Daca n-o faci pe bani, nu merita. Crede-ma!

    RăspundețiȘtergere
  12. @dan:
    genial! :D
    ar fi bine ca mai multi oameni sa inteleaga semnificatia profunda a acestei idei.

    RăspundețiȘtergere
  13. @freedrivero

    Poate de pe Luna... sau din Canada... PDL&Basescu par de dreapta.

    Eu vorbesc doar despre SECURITATE.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Aristotel
    votul pentru Basescu a fost determinat de campania idioata a coalitiei care-l sprijinea pe Geoana.
    N-aveam de gand sa merg la vot, dar campania astora merita efortul sa mergi sa votezi impotriva lor :)

    PS: O sa postez mesajul asta si pe blogul tau pentru ca mai nou admin-ul de pe Trenduri Economice cenzureaza, nu mai lasa decat mesajele care-i convin ( corespund ideilor si dogmei domniei sale)

    RăspundețiȘtergere
  15. Free Drive Ro: Nu cenzurez decat atunci cand lucrurile o iau cu adevarat razna si tind sa alunece pe o panta aberanta. In rest poti sa ma si injuri, dar numai cu argumente.

    RăspundețiȘtergere
  16. scuze, o fi fost un glitch in the sistem, comentariul a aparut cu intarziere, m-am grabit un pic cu acuzatiile...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)