marți, 8 decembrie 2009

Gustul amar al victoriei


Rezultatul alegerilor ne aruncă într-o zonă gri, extrem de periculoasă şi care, în mod sigur, nu putea fi evitată. Problemele care rezultă sunt practic imposibil de rezolvat. Suntem o societate profund divizată, în care câştigătorul alegerilor nu are legitimitatea necesară unor acţiuni radicale. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Faptul că a fost obţinută o victorie rahitică ar trebui să-l facă pe câştigător să se gândească prioritar la cei care nu l-au votat şi să ţină cont în acţiunile viitoare de acest element(chestia cu i-am ciuruit ar trebui retrasă cu scuze). De asemenea, partidul prezidenţial este izolat pe scena politică, iar aceasta ridică semne serioase de întrebare asupra găsirii unei soluţii. În mod normal, în acest moment ar fi trebuit construit un guvern de tehnocraţi care să aibă sprijinul tuturor forţelor politice, după modelul maghiar. Nu trebuie să ne iluzionăm! Aşa ceva este imposibil în România întrucât banul care pune în mişcare politicile şi "ideologiile" partidelor are o foarte mare capacitate de polarizare în jurul celui care a câştigat, punând presiune pentru realizarea unor mişcări haotice.

Reacţia bursei de ieri a fost violentă şi emoţională. Cursul a fost menţinut printr-o intervenţie în forţă în jurul orei 9, pentru ca, după aceea, creşterea să fie reluată "cu frâna de mână trasă". Îngrijorătoare este însă creşterea CDS-urilor şi perspectiva negativă a ratingului României. Din păcate, riscurile la care suntem expuşi sunt bine cunoscute, ceea ce ar trebui să-i aducă pe politicienii noştri ceva mai rapid cu picioarele pe pământ. Se va întâmpla oare aceasta? În mod sigur nu! Sportul oficial al acestor zile este alergatul după ciolan şi saltul la şpagă. Vom avea parte în continuare de un spectacol cinic pe care politicienii, indiferent de culoarea politică, ni-l vor prezenta. Iar la spectacol, întotdeauna biletul este plătit de spectator. Rămâne să vedem care va fi costul final.

17 comentarii:

  1. Din pacate cred ca articolul de astazi putea fi postat si-n cazul "victoriei" celuilalt candidat. Niste sfaturi practice de mutat din Romania in spatiu UE? (nu numai de la titularul paginii ci si de la ceilalti ce ne intalnim aici). O zi buna la toti!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din cate am auzit un politician a vandut actiuni pe bursa de 30 milioane de EUR(din alianta PSD-PNL). Deci scaderea la bursa este logica.

    RăspundețiȘtergere
  4. George Coman: Intr-adevar, articolul e valabil pentru ambii candidati.
    In ceea ce priveste mutatul, n-as fi atat de radical. Succesul personal nu depinde de rezultatul alegerilor. N-are sens sa avem asteptari de la politicieni, la fel cum nu are sens sa dam vina pe ei pentru nerealizarile noastre. E clar ca succesul fiecaruia(exceptandu-i pe cei conectati) nu depinde de partidul de la putere sau de presedinte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa nu fiu inteles gresit, nu m-am asteptat nicio clipa la vreo modificare a succesului meu personal functie de rezultatul alegerilor. Consider ca ma plasez la un nivel decent al realizarilor personale dar ma "oboseste" extrem societatea romaneasca cu vestitul "merge si asa" si indiferenta totala fata de "confortul vecinului" (plecand de exemplu de la banalul trafic auto).

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai dureros moment pentru mine va fi momentul cand dl. Presedinte se va proclama din nou "presedintele tuturor romanilor" si va spune ca "poporul l-a ales" cand, in fapt, realitatea e destul de diferita: poporul care locuieste inca intre granitele tarii a votat majoritar pentru contracandidat (chiar daca diferenta a fost mica), iar castigarea alegerilor se datoreaza exclusiv diasporei.
    Trist este ca, indiferent care ar fi fost rezultatul acestor alegeri, situatia economica si sociala a tarii nu are sanse de imbunatatire pe termen practic nedefinit. Despre situatia politica nici nu cred ca mai avem ce comenta.

    RăspundețiȘtergere
  7. George Coman: Am vorbit la general, in niciun caz nu ma gandeam ca ar fi cazul tau... Mai ales ca din tonul tau rezulta ca ai apro ximativ aceleasi "probleme existentiale"ca si mine.
    Eu unul fac parte din categoria celor care nu se pot rupe de tara asta mai mult de-o luna. Iar cand sunt aici injur pana ragusesc si abia astept s-o sterg iar. :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. George: eu stiu pe cineva care mi-a luni dimineata, inainte de anuntul BEC privind rezultatele votului, ca vineri a iesit de pe bursa pentru ca astepta o victorie a lui Basescu urmata de o scadere a bursei exact din cauza celor care se retrageau. Doar ca el s-a retras inainte si a intrat probabil inapoi in cursul zilei de luni.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa simplu, cum vad inteleg eu ce se intampla vad un Basescu care a obtinut tot ce a dorit pana acum si care controleaza multe pe aici prin tara.
    Ma intreb ce va dorii dupa ce va controla chiar tot in acesta tara. Nu cred ca o sa aiba o limita unde ambitiile sale de putere si control sa se termine. Ma gandesc chiar si la varianta la care isi va incerca fortele si cu unii de prin alte tari.
    Ma intreb cum va reactiona UE intr-un astefel de posibil scenariu. Asta in ideea ca economia romaniei va fi demult o piatra de moara pentru UE sau macar la nivel politic si al media, europenii se vor satura de Romania si al ei zeu.

    Pentru mine si familia mea imi doresc ca atunci cand acestea se vor intampla sa fiu demult plecat de aici din tara.
    Altfel, imi iubesc foarte mult tara si nici eu nu am putut sta mult timp plecat de aici, dar cand spiritul "tatucului" se reintoarce nu ma simt bine.
    De ar fi doar el ar mai fi cum ar fi, dar sunt multi adepti ai lui gata sa imprastie convingerile si justa judecata a zeului tatuc si asta la modul personal la care tu devii un infractor si pentru o simpla afirmatie diferita de cea oficiala.

    RăspundețiȘtergere
  11. ce clar!!!
    serviciile secrete au votat in ubmra cu baselu.
    PSD-ul si-a pierdut credibilitatea in ochii lor.
    Asta ma face sa cred ca baselu le-a redat gloria si privilegiile de odinioara!
    oare au trecut 20 de ani degeaba?

    RăspundețiȘtergere
  12. Inteleg ca la 50.33% castigatorul nu are legitimitate. Oare de la ce procent in sus are legitimitate? 60? Nu e putin? 75% sau poate 87%. Eu zic sa invatam sa ne si resemnam cand realitatea ne contrazice si sa ne mai ghidam si dupa lege in tara asta, for a change.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim: Ti-am mai sters un post pentru ca bateai campii. Am spus legitimitatea necesara unor actiuni radicale. Daca nu poti sa intelegi ce-am vrut sa spun, mergi la lipit afise in continuare. Prezenta pe blogul meu nu e obligatorie.

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.scientificblogging.com/truth_universally_acknowledged/blog/periodic_picnic_table

    RăspundețiȘtergere
  15. Radicala sau nu, marirea TVA e inevitabila si e prima treaba a viitorului guvern. Un 22% nu e capat de tara.
    Basescu ar trebuie sa termine cu orgoliile si sa numeasca un prim-ministru capabil sa ia masuri radicale, fara sa se mai consulte cu jdemiid de partide si personaje.

    RăspundețiȘtergere
  16. Precum stie domnia ta, am si marota cu Tabelul...
    M-a distrat cind l-am gasit...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)