joi, 28 ianuarie 2010

De ce Moise Guran ...?

M-am trezit acum şi am citit reacţiile la articolul de ieri. Recunosc, a fost scris la nervi şi îmi dau seama că am avut un  limbaj cam dur. Aşa că am decis să-l elimin.  Este pentru a doua oară când elimin un articol de pe blog(prima dată din cauză că băteam câmpii, iar acum din cauză că m-au luat nervii prea tare). Am introdus acest post pentru a raspunde comentariilor postate ieri pe blog.

Dacă voi avea timp voi rescrie articolul pentru a combate aberaţiile spuse despre El Bulli. Sau, mai bine, poate voi scrie un articol în care să vorbesc numai despre El Bulli.

Comentariile la articolul de ieri(raspunsurile în comment):




Moise Guran spunea...
Aceasta este sursa http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601093&sid=a7VSRwNUGqtA Autorul isi aminteste concret ce a gustat acolo. E veridic. tu pari mai degraba snob. ceea ce desigur e cu totul altceva decat taran sau meltean dar se apropie deseori de calificativul "prost" Mi se pare ca ma urmaresti prea des pentru a fi ceva intamplator. uite, hai sa ne imprietenim. Sunt interesat de frustrarea ta. de unde vine? PS articolul respectiv a fost scris de un redactor. imi asum desigur responsabilitatea abordarii superficiale. am inteles ulterior care erau greselile de abordare.


George spunea...
la amandoi va urmaresc "productiile"; parca m-as fi asteptat la alt subiect de dezbatere; nu toate zilele pot fi bune; s-auzim de bine

RaduBT spunea...
Dan, spune-i te rog dl Guran ca numai un "bucatar" autentic poate sa inteleaga alt "bucatar" autentic. Acelasi rationament se aplica in orice domeniu. :) .. ps: recunoaste ca nu stiai de JP Morgan. :)

Mircea spunea...
Dan, chiar mi-a placut multa vreme blogul asta, si n-as vrea sa renunt la el, desi, in ultima vreme tinde sa devina din ce in ce mai banal. Nu mi-o lua in nume de rau, dar, daca e o zi in care nu ai vreo tema interesanta de abordat, mai bine nu mai scrii. Cateodata mi se pare ca o faci doar ca sa fie ceva acolo pe site.. Iar azi am ramas destul de socat de brutalitatea exprimarii. Nu scuz cu nimic superficialitatea emisiunii lui Moise Guran, dar ai exagerat.

Mircea spunea...
BTW, tema cu peak oil-u mi se pare de 1000 de ori mai interesanta

29 de comentarii:

  1. Moise Guran: Crede-ma ca nu am nicio frustrare legata de tine, mai ales ca nici macar nu ne-am intersectat in viata asta(probabil avem vreo 2-3 cunostinte comune).
    Singurul lucru care m-a enervat a fost modul in care ai abordat tema legata de El Bulli. Nu se poate sa vorbesti aiureli doar prin prisma unui articol de doi bani(probabil ai rezonat cu el, dar la El Bulli chiar nu se mananca ciorba cu ceafa de porc asa cum probabil esti convins). O minima documentare te-ar fi condus la o cu totul alta concluzie(citeste acest articol ca sa intelegi mai bine ce e cu nenea Adria http://www.businessmagazin.ro/opinii/criza-oualor-5145208).
    In ceea ce priveste snobismul meu te inseli. In afara de El Bulli mai am o groaza de restaurante preferate, iar la multe din ele meniul nu sare de 25 euro; insa atmosfera si experienta gastronomica probabil ca valoreaza de 1000 de ori mai mult. Facandu-ma prost nu ma jignesti. Personal cred ca fiecare om are doza lui de prostie, iar daca la mine aceasta este mai mare nu-i nicio problema. Pot trai cu asta.
    In final iti recomand sa tii cont de criticile din articolul meu, chiar daca a fost scris la nervi. Si, pe viitor, sa nu te mai bagi in chestii la care nu te pricepi pentru ca pici in penibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,Dan.

    Ce vreau sa spun, desi nu stiu exact cum, este: Daca nu scrii tot ce vrei tu... atunci degeaba mai tii blogul.

    Daca unii nu sint de acord cu unele lucruri pe care le scrii, e problema lor. Pina la urma nu i-a invitat nimeni sa te citesca. Au ales singuri sa o faca si daca nu pot sa inteleaga ca un om e o chestie complexa, nu doar o batoza care produce doar idei impachetate cu fundita... repet, e problema lor. Respectul fata de cititor nu trebuie confundat cu teama de cititor.

    Pe de alta parte, te inteleg perfect. Articolele la minie nu te reprezinta si, drept urmare, le stergi. Dar asta nu inseamna ca tre' sa-ti faci mea culpa sau probleme de constiinta prea mari.

    Cu alte cuvinte: fock 'em.

    RăspundețiȘtergere
  3. George>: Ai perfecta dreptate legata de tema de dezbatere.
    Radu BT:Pe scurt, nu sunt de acord cu teoria ta referitoare la monopol, oricat de natural ar fi acesta. :-) In ceea ce priveste JP Morgan, te las sa mai fierbi vreo cateva zile. :-))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mircea: Probabil ai dreptate in ceea ce priveste blogul, dar crede-ma ca nu am scris niciodata de dragul de-a umple paginile. N-ar avea sens.
    Experienta acestui blog m-a prins si in fiecare zi parca nu am stare pana nu mai adaug ceva... In ultima perioada nu am mai putut sa aloc foarte mult timp blogului. Este posibil ca acest lucru sa se simta, dar probabil se va atenua pe masura ce ma voi obisnui cu noul timing.
    Oricum, multumesc pentru observatii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Claudiu: Ai totala dreptate in ceea ce priveste libertatea de exprimare de pe blogul propriu. Articolul nu l-am eliminat din cauza ca s-ar fi exprimat x sau y critic ci din cauza ca am atacat in termeni foarte duri, chestie care nu ma caracterizeaza.
    Era un articol scris la nervi. Uneori e bine sa-ti activezi auto-cenzura inainte de a da publish.
    La urma urmei cel atacat e om si probabil ca s-a simtit nasol. Poate ca a meritat-o, dar te simti aiurea cand esti in pielea calaului. :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Offf offf ... de-aia se recomanda se scri un email dupa care sa te duci, sa bei o cafea si sa-l recitesti inainte de a-l trimite. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane

    e blogul tau si scrii ce vrei tu, chit ca mai scrii si la nervi, doar si cand ai nervi tot tu esti! ca de-aia e blog...

    RăspundețiȘtergere
  8. Am prins articolul scris la nervi si misiurupi de El Buli si alti bucatari moleculari, :), dar in acelasi timp si Moise Guran mi-a irosit 15 minute din viata cu reportajul respectiv.
    (Recunosc ca as putea servi la fel de plin de rafinament homar cu trufandale sau radacina de patrunjel... fiarta, stomacul si papilele gustative in cazul meu avand grad de prioritate 666.)

    Ei bine, eu am o problema MARE cu Mircea. La o sursa de informatii procesate decent, caracteristica... moca, blog de discutii ajutatoare, teme de maxim interes... nu puteau sa lipseasca ultimatumurile si dezamagirile lui Mircea.

    Acum, daca Dan risca sa-l piarda pe Mircea dintre cititori, parca nimic nu mai e... ca inainte. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. >Pe scurt, nu sunt de acord cu teoria ta referitoare la monopol{...}

    Oricum asa-zisa "teorie" enuntata de respectivul e o aiureala si o amestecatura din diverse teorii din care s-a luat "ce convine" - pentru ca ( de ex. ) conform teoriei neoclasice - una din putinele care se impotriveste din principiu politicilor de trust-busting - nu exista practic nici un avantaj din economia integrata/de scara care e insa mereu invocata - gresit - ca un motiv pentru care monopolurile sunt avantajoase s.a.m.d. :)

    Dar eu zic sa-l iertam pe cel ce toarna astfel de aiureli fara noima : in fond, dupa cum s-a aflat din ce spune prin alte parti, el e de fapt frustrat nici macar nu de "stat" in sensul propriu ci de niscai autoritati locale ce nu-i dau aprobari pentru mega-centralele eoliene visate ... care oricum fara subventii de la UE/buget degeaba s-ar invirti in vint ... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, e mai barbatesc sa-ti asumi lucrurile facute decat sa incerci sa le iei inapoi. Ce-i facut e bun (sau prost) facut iar parerea ta ramane totusi (nu cred ca ti-ai schimbat-o dupa ce ai sters articolul). Inteleg scuzele de dupa dar nu inteleg stergerea articolului.
    Internetul oricum uita greu: http://www.google.ro/search?q=cache:http://trenduri.blogspot.com/2010/01/de-ce-moise-guran-e-prost.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Nea' Aristotel, in primul rand ma bucur ca nu-ti sunt indiferent, asta m-ar fi durut cel mai tare :)
    Ideea era ca blogul asta si-a format un anumit segment de cititori, iar eu am incercat doar sa fac o critica constructiva, din prisma a ceea ce mi s-a parut mie un pic schimbat.
    Daca tie iti place cancan, sau jignirile directe gen 'giovani becali' go4it. Evident fiecare citeste ce vrea, si cu siguranta nu s-ar pierde nimic daca Mircea nu ar mai citi blogul. La fel cum si tu poti evita comentariile mele, destul de rare de altfel :)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mircea

    Am surprins iesirea nervoasa... la cald, mi-am zis "ia uite... ce impact a avut subiectul El Buli", :), si "eh ... trece si asta, mai ales ca... s-a-nchis".

    ... nu-i vorba de cancan, ci de Bizbazar, :), si ... oricand e loc de mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  13. E bine. Am evoluat de la discutiile despre parchet si pretul de la anul al biletelor pe Titanic, la nuanta servetelelor de pe mese... :-)

    Vorba unui "clasic" in viata... ding-dong...

    RăspundețiȘtergere
  14. Da' daca nu va suparati, despre ce era vorba in articolul de ieri?
    Sa-mi fie rusine, eu sunt de vina, trebuia sa urmaresc blogul zi de zi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu era de ieri, era de fapt de azi. Dar n-a rezistat decat vreo cateva ore pana s-a hotarat sa-l dea jos Dan.

    Era despre nuanta servetelelor de pe Titanic, n-ai inteles ? :-)

    A pus Vlad mai sus un link cu google cache pentru curiosi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Vlad: Daca as fi vrut sa ma ascund stergeam articolul si nici nu mai adaugam post-ul curent. Probabil nimeni in afara celor care apucasera sa citeasca nu si-ar fi dat seama.
    Motivul pentru care l-am sters tine mai mult de faptul ca azi dimineata, judecand ceva mai relaxat problema, mi-am dat seama ca, la urma urmei, e si el tot om si probabil il doare sa citeasca atacuri atat de nasoale la adresa lui. Asta e tot.
    Flavian: Articolul e de ieri! De obicei scriu seara si programez articolele pt. publicare dimineata. Aseara m-am enervat si i-am dat drumu' instant.

    RăspundețiȘtergere
  17. @dan stai linistit, am stomacul tare. a trebuit sa recunosc greseala. M-a deranjat doar abordarea ta pretioasa si tot n-as fi reactionat daca n-as fi vrut cu adevarat sa stiu cine esti, ce gandesti, ce faci. probabil nu aflam de tine daca nu-mi atragea atentia titlul, gasit intr-un bloggroll. ti-am citit articole mai vechi si am ajuns la concluzia ca
    unu, fie avem surse comune fie te uiti la emisiune mai des decat iti permiti sa recunosti
    si, doi, esti un personaj interesant de urmarit si pentru opinii si pentru evolutie. In alta ordine de idei eu sunt taran si recunosc asta. daca n-as recunoaste-o as fi un parvenit. tu cine esti? ce esti? nu sunt intrebari retorice, chiar vreau sa stiu.

    PS Aceasta a fost o postare de pace. Imi dau seama ca te simti putin incomodat in raport cu proprii tai cititori. Pot sa mai postez aici sau nu. E blogul tau si pot respecta asta indiferent ce scrii despre mine.

    RăspundețiȘtergere
  18. eu am citit articolul inainte de a fi sters si am vrut sa zic ca din toate tampeniile pe care le debiteaza moise guran, exact pe cea cu restaurantul-cel-penibil-si-snob a ales-o ??

    da' pentru ca desi rationamentul era gresit totusi rezultatul e corect am zis ca .. asta e!
    slitz-bazar e si ea in "trendurile" emisiunilor teve ...

    RăspundețiȘtergere
  19. Tocmai citii de prin cache-uri articolul cu pricina. A fost ca si cum m-as hotari sa-i trag o mama de bataie copilului meu, ca sa-l pedepsesc pentru ca s-a batut pe strada si ca sa invete sa nu se bata. Stiti despe El Bulli ce stiu si eu, si in mod evident Moise Guran este ignorant. Probabil ca nu va plac dungile cu carouri, desi asta e in trend, si probabil ca Moise Guran este in cauza asta un meltean. Prost este cam far fetched. Parerea mea.De-asta ati retras postarea, dar nu-i mai bine, pe orice parte v-ati fi sculat de dimineata, sa va ginditi mai intii? Mi-e greu sa cred ca scriu degetele atit de repede incit capul lent n-apuca sa cenzureze... Postarea si-ar fi pierdut, ce-i drept, caracterul spontan, da' totusi, Pe mina cind unul zice ca altul e prost ma pune pe ginduri, indiferent de argumente. Speram sa evoluam, prin alfabetizare, spre o buna distinctie intre ce este si ce face subiectul, sa ocolim etichete de genul "Guran e prost" si sa ne rezumam la "Guran a spus cutare prostie". E suficient, si nu arunca umbre nici pe al de spune, nici pe al despre care se spune, facind astfel cititorii neutri ca mine fericiti. Multam!

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu urmaresc emisiunea lui Moise seara de seara. La ce sa ma uit ? violuri, talhari si alte prostii de la alte tv-euri? E o emisiune buna de stiri economice, uneori alterata de intruziuni politice, dar cred ca cine se uita poate filtra cu succes ceea ce e bun si ceea ce nu-i este folositor. Eu chiar cred ca Moise nu are concurenta cu emisiunea lui pe acest palier orar si cred ca are telespectatorii lui fideli.
    Acum revin la blogul tau. E ok un blog din care, cititorul isi poate extrage informatii bune sau isi poate forma o parere. Tu ai concurenta si cu alti blogeri si sunt unii bunisori. Nu ma pune sa fac un clasament, nu are rost. Eu nu o sa-l sanctionez pe Moise daca o ia pe aratura pentru ca nu am la ce altceva sa ma uit, dar daca acest fenomen se repeta pot sa-i dau un mail si sa-l atentionez in mod direct ca devine neinteresant. Asa cum poti tu scrie acest lucru pe blog. Numai ca lumea intra pe blogul tau sa citeasca altceva.
    Parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  21. Moise Guran: Oricine e liber sa intre, sa citeasca sau sa comenteze. Nu-i niciun conflict intre mine si cititorii mei, nu-mi dau seama de unde ti-a rezultat asta. Cam asa e atmosfera mai mereu pe-aici.
    La intrebarea ta referitoare la cine sunt ar fi un raspuns cat se poate de simplu: un nimeni fara pretentii. Pentru restul intrebarilor gasesti raspunsuri pe blog.

    P.S. Am eu impresia sau te-a atacat mai tare chestia cu privitul la emisiune decat restul injuriilor? Mie asa mi se pare. :-))

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu sunt fan Moise Guran, si nu vad de ce cineva ar trebui sa fie sau sa nu fie.....Dar abordarea a plecat de la un lucru aparent banal si ati ajuns la sa il considerati prost pe acest Moise Guran, vorba lui toti avem o doza de prostie la un moment in viata.Ca unii incearca sa vada doar barna din ochiul altora e o meteahna veche la romani cel putin. Gusturile culinare nu vad de ce trebuiesc analizate si discutate intro asa maniera, si care ulterior transced in partea legata de activitatea celui in cauza. Din pacate asa e romanul de la oras uita ca a plecat de la coada vacii , si se viseaza numai in masini de lux si .................................

    RăspundețiȘtergere
  23. > Facandu-ma prost nu ma jignesti.

    > Poate ca a meritat-o, dar te simti aiurea cand esti in pielea calaului. :-)

    > ..sunt un taran.

    > boys will be boys

    _______

    @Dan & Moise : Hayek il facea uneori pe Friedman "socialist" de ii sareau fulgii. Era jignirea suprema - si bine i-a facut. :)



    Eu la fel, recunosc sincer ca as vrea sa ma mut la tara definitiv, la "microhidrocentrala" mea. Aerul e mult mai curat, zona e mult mai sigura. Pana si alimentarea cu energie este asigurata - adica nu voi fi depindent de caderile de tensiune si haosul ce va veni in perioada urmatoare (worldwide).

    ..

    Pe de alta parte, de 50.000 de ani omenirea a evoluat intr-un singur mod: prin suturi in fund. Prin lupta. Prin SANGE! :) Numai un idiot (*util) poate dori "consens" si "Pace intre toate animalele padurii". In neolitic stiti si voi cine era cel mai "destept", cel mai "intelectual", nu? - cel care avea bata mai mare / sau cine si-a dat seama primul ca o piatra poate fi folosita si de la distanta.


    Din cauza asta nu ma supar cand primesc suturi in fund JUSTIFICATE, ba chiar le caut cu lumanarea. E singurul mod in care se poate evolua, mai ales cand subiectele sunt fierbinti. Cand argumentele sunt viabile si am ceva de invatat (*fapt ce ma va scuti de neplaceri mai tarziu) - le raman dator. Le multumesc. :)


    ..

    Ceea ce ma aduce din nou la subiectul monopolurilor, ce as vrea neaparat sa-l discut cat se poate de detaliat. Teoria este extrem de frumoasa (si simpla) insa practic nu cred ca dl Moise va avea curajul de a face astfel de afirmatii vreodata, mai ales la un post tv ce este recunoscut pentru "socialismul din cuget si simtiri". Dl Dan@trenduri la fel, nu mai este la o varsta la care sa poti schimba usor ceva (sau un intreg sistem de referinta).

    Va trebui sa curga mult "sange" ca sa vedem o schimbare reala (indiferent cat de politicoasa ar fi abordarea initiala - pana la urma tot la solutia clasica de mii de ani se va ajunge /indiferent de directia in care se va pleca), singura certitudine fiind ca peste cativa ani - ABSOLUT TOT VA TREBUI SCHIMBAT, din radacini.

    Victime ce isi vor fi meritat sutul in fund, vor fi destule si la orice pas. Singura problema e ca acestia sa merite si timpul acordat acestui lucru respectiv "calaul" sa fie profesionist, sa ia gatul dintr-o lovitura - sa nu o chinuie prea mult.

    Pana la urma e vorba de respect, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Dan, te respect si urmaresc cu foarte mult interes blog-ul tau.

    Daca imi permiti un sfat, ai o singura tendinta pe care trebuie sa ti-o analizezi, critica extrem de dura uneori la adresa unor persoane si in totala contradictie cu stilul echilibrat si serios care ne tine conectati la blog-ul tau:)

    S-a simtit mai clar cand ai facut referiri la niste persoane politice, si din cache vad ca la fel a fost si cazul lui Moise Guran.

    Asta nu inseamna ca dreptatea este tot timpul doar de partea cuiva, sau ca tu nu ai avea dreptul de a spune exact ceea ce iti trece prin cap pe blog-ul tau.

    Dar parca dupa un post obiectiv intotdeauna te simti mai bine, nu:)?

    Seara buna la toti!

    RăspundețiȘtergere
  25. S, si daca "obiectivitatea" presupune un sut in dinti. Sau "sange"? Acolo ce ai de zis?


    O operatie doare si la 3 4 luni mult dupa aceea - de cele mai multe ori in mod cert e nevoie de perfuzii. :)

    Asa e si cu "Objectivism"-ul tau, il citezi insa nu ai curajul sa-l aplici (vezi Ayn Rand).

    RăspundețiȘtergere
  26. Nu aveai de ce sa iti ceri scuze. Articolul original era putin acid, insa era si bine argumentat.

    RăspundețiȘtergere
  27. Dane,

    Noi ne uitam pe blogul tau ca sa vedem ce zici tu.
    Parerea mea e sa-i da-i incolo pe Moise, si alte nume de persoane care nu sunt in functii publice; nu ca astia ar merita mai mutla atentie, da teoria zica ca ar fir pe acolo ca sa faca ceva pentru noi si noi ca sa putme sa intrebam ce au facut.

    Oricum, cu Moise Guran, zice ca pana al urma aveti aceleasi surse, si alte alte, de parca sunteti de-a dreptul colegi de informatii si pare-se ar vrea sa zica ca si de logica. Treaba lui, daca vreau sa vad ce zice Moise Guran ma uit la el, da nu e cazul...
    Da, zica fiecare ce vrea, si asculte fiecare pe cine vrea, timpul ne va arata cine a avut dreptate si cine bate campii.

    Asa ca, daca se elimina orice perosnal, restul e doar o dezbatere pe probleme economice, asa cum si frumos spune numele blogului.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)