luni, 11 ianuarie 2010

Lumea tenebrelor

Am fost surprins să aflu că fostul executiv al AIG, Maurice "Hank" Greenberg, a început să aducă acuze nevoalate gigantului Goldman Sachs. Fără pic de diplomaţie, Greenberg spune că cei de la Goldman sunt responsabili pentru căderea pieţei subprime şi, indirect, pentru transformarea AIG dintr-un colos al asigurărilor într-o caricatură gigantică, ineficientă şi cu picioare de lut. Nimic nou sub soare deoarece mii de asemenea acuze au fost formulate în presă, unele dintre ele extrem de bine documentate. Asta însă nu i-a împiedicat pe "oamenii dumnezeului" Blankfein să-şi vadă în continuare de extrem de profitabila activitate de sifonare.

Nu de puţine ori, mai mulţi observatori au remarcat modul malefic în care acţionează Goldman: umflă un balon care atrage investitorii, iar la momentul oportun începe să parieze pe spargerea sa. Şi cum nimic nu e întâmplător pe această lume, balonul chiar se sparge, iar profitul genialilor bancheri urcă până la cer, spre bucuria salariaţilor model şi a acţionarilor. Un mecanism perfect care a funcţionat de la fondarea băncii şi care continuă să funcţioneze imperturbabil. La baza sa stă o şmecherie veche de când lumea: manipularea pieţelor. Când te numeşti Goldman Sachs se ştie că ai o căruţă de clienţi cu bani care citesc rapoartele tale precum credincioşii Sfintele Scripturi. Aceasta te ajută să-ţi fixezi ţinte clare şi să poţi manipula cu o precizie impecabilă imensul levier format din banii tăi şi ai celor care te urmează. Sunt lucruri care, pe cât de simple sunt, pe atât de eficient acţionează.

Povestea AIG e una ultracunoscută. Şeful diviziei de produse financiare, Joe Cassano, din biroul său de la Londra a intrat în complexa piaţă a produselor derivate, aducându-şi aportul personal(unii spun că a fost ajutat şi de îngerii de la Morgan Stanley) în sofisticarea şi dezvoltarea acestora. Aşa se face că, micuţul birou de numai 400 de angajaţi a reuşit realmente să îngroape AIG. Mai mult, demiterea "personalităţilor" de-acolo s-a făcut pe bani grei(numai Cassano a "păpat" ~315 mil. dolari). Iţele întregii poveşti sunt destul de încurcate. Marea întrebare pe care şi-au pus-o mulţi a fost cea legată de motivele pentru care AIG a fost ajutat cu atâta largheţe. Răspunsul stă tot în foamea de bani a Goldman: în isteria derivatelor, se pare că Goldman avea asigurate active în valoare de peste 20 mld. dolari, o sumă mult prea mare pentru a fi pierdută. Şi spun pierdută deoarece reasigurătorii AIG erau societăţi de asigurări necunoscute, subcapitalizate şi incapabile să acopere pierderi de o asemenea magnitudine. Într-adevăr, marea surpriză vine abia acum: din acţionariatul unor reasigurători făceau parte nume importante ale industriei precum...Goldman Sachs sau Morgan Stanley. Iar pentru a li se pierde urma, unele societăţi erau înregistrate prin Insulele Bermude sau alte paradisuri tropicale. Şi asta nu pentru a se feri de "ochiul vigilent al SEC-ului, ci pentru "optimizări fiscale" şi alte manipulări mai puţin ortodoxe de fonduri. Interesant nu? E ca şi cum eu mi-aş face singur asigurare, dar în caz de dezastru aş face presiuni asupra statului să mă despăgubească. Cu toate că în cazul unuia ca mine aşa ceva ar fi imposibil, în cazul lor exact asta s-a întâmplat!

Mecanismul de acţiune al GS este ucigător de simplu: pariază pe creştere, forţează creşterea şi isteria, după care pariază pe inversarea trendului şi totul se dărâmă. Presupunând prin absurd că ceva nu funcţionează conform algoritmului, se va găsi un binevoitor într-o funcţie cheie care să încline balanţa în favoarea caracatiţei. Şi dacă într-un târziu se va dovedi că binevoitorul a avut cel puţin un contact nefiresc cu Goldman, asta nu va supăra pe nimeni deoarece, nu-i aşa, a fost prevenit un dezastru care ar fi afectat toată economia.

Un alt exemplu despre exactitatea predicţiilor GS a făcut deliciul presei acum câteva săptămâni, atunci când o companie chineză(Shenzhen Nanshan Power) a refuzat să plătească unei subsidiare de-a Goldman(J. Aron & Company) pierderile pe care le-a suferit din tranzacţionarea de produse derivate internaţionale. J.Aron nu este la prima isteţime de acest gen, deoarece printre marii perdanţi ai unor astfel de contracte se numără o groază de firme chinezeşti de stat printre care Air China sau Shenzhen Shennan Circuit Co. Ce au comun aceste contracte este preţul petrolului, marea obsesie a companiilor chinezeşti. Interesant este că la început toate aceste contracte au fost semnate în termeni aparent nefavorabili pentru Goldman. În mod cu totul surprinzător, în urma unor volatilităţi expcepţionale, Goldman a câştigat la "pariul opţiunilor", cu toate că poziţia sa în contract era una puţin probabilă şi de-a dreptul nefavorabilă. Celor care rămân surprinşi de "acurateţea" acestor predicţii le voi dezvălui un mic secret: Goldman, împreună cu Morgan Stanley, Shell, BP, DB şi Societe Generale au fondat împreună încă din anul 2000 Intercontinental Exchange(ICE), o piaţă online pentru tranzacţionarea mărfurilor şi a contractelor futures. O platformă optimizată pentru "dark pool"-uri şi care, fiind situată în afara SUA, scapă de sub supravegherea SEC(activitatea dark pool-urilor trebuie raportată SEC în cazul în care piaţa este în SUA). Cu un asemenea arsenal în mână, e destul de uşor de intuit de unde provine inteligenţa celor care reuşesc întotdeauna să intuiască exact încotro o iau pieţele. Iar faptul că din fondatorii pieţei fac parte două dintre cele mai mari companii petroliere este, în mod sigur, o întâmplare. Şi, la fel de întâmplător este şi faptul că băncile din cartel nu prea au fost afectate de actuala criză. În aceste condiţii mă roade curiozitatea să aflu cam câte companii au marcat pierderi sănătoase din opţiunile pe preţul petrolului intermediate de meseriaşi. 


Şi pentru că tot a venit vorba de China o să închei cu un avertisment. Am rămas surprins să constat modul admirativ în care GS priveşte piaţa chineză(şi asta nu se întâmplă de azi, de ieri). Tot felul de analişti de-ai lor vorbesc în termeni pozitivi, îşi exprimă opinii exaltate în media, iar asta deja îmi ridică semne de întrebare. Se pregăteşte Goldman să dea lovitura în China? Ar fi într-adevăr o ţintă babană, una dintre ultimele disponibile. Rămâne să vedem care vor fi consecinţele şi ce va rezulta dintr-un posibil eşec.

17 comentarii:

  1. Buna dimineata, daca afirmatia "...din acţionariatul unor reasigurători făceau parte nume importante ale industriei precum..." este reala, nu contest aici afirmatiile din prezentul articol ci ma refer la probarea la nivelul organismelor de reglementare, atunci nu avem decat confirmarea coruptiei la nivelele cele mai inalte. Eu personal nu ma indoiesc de existenta ei dar ...prezumtia de nevinovatie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am gasit pe zf.ro un articol despre un investitor american care pariaza pe caderea economiei chineze. - http://www.zf.ro/zf-24/un-investitor-american-pariaza-pe-prabusirea-chinei-5303394/
    Ar putea avea acest "pariu" vreo legetura cu avertismentul tau din ultimul paragraf al postarii?

    RăspundețiȘtergere
  3. George COMAN: Sunt o gramada de exemple, unele dezbatute si ras-dezbatute. Spre exemplu, pluteste un mare mister asupra Coral RE, un reasigurator din Barbados despre care "se banuieste" ca ar avea o legatura directa cu Goldman. Da o cautare pe google dupa "goldman sachs aig reinsurer" si o sa gasesti tot ce te intereseaza.

    Manjusri: Nu e singurul care pariaza contra Chinei. E greu de crezut ca acolo e paradisul in timp ce in restul lumii e moartea...

    RăspundețiȘtergere
  4. GS n-a fost atat de flawless in 2009 cum ar parea...

    Au pus-o cu hedge-ul mexican...

    Deshi exista shi alta parere care presupune existentza unei tzepe bine gandite de GS care le-a permis sa obtzina asha un strike atragator pentru 2010...

    RăspundețiȘtergere
  5. iar noi la ce trebuie sa ne asteptam ? ...
    si daca mai citim si main jos !!!

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/ponzi-scheme-the-federal-reserve-bought-approximately-80-percent-of-u-s-treasury-securities-issued-in-2009

    RăspundețiȘtergere
  6. in aceeasi idee, ce parere ai de pariurile marilor banci europene de acum cateva luni cum ca leul va ajunge la 4.1 ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bineinteles, International Bankers au planificat criza grobala tocmai pt a face bani prin mecanisme precum celui tocmai descris. Defapt ideea lor nu mai este sa faca bani -deoarece guvernele lumii le datoreaza deja mai multi bani decat exista tipariti- ideea lor este ca restul lumii sa ramana complet fara bani si ei sa poata instala un guvern mondial care sa diminueze populatia planetei si sao inregimenteze intr-un adevarat Matrix. Singurul mod prin care omenirea si-ar putea controla viitorul ar fi guvernele lumii sa nationalizeze toate bancile, inclusiv Bank Of England si Federal Reserve, apoi sa faca o stabilizare a tuturor valutelor si sa introduca noi monede in circulatie cu prevederea ca numai o anumita fixa sa poata fi schimbata pt fiecare entitate de pe planeta...

    RăspundețiȘtergere
  8. "apoi sa faca o stabilizare a tuturor valutelor si sa introduca noi monede in circulatie cu prevederea ca numai o anumita fixa sa poata fi schimbata pt fiecare entitate de pe planeta..."

    Si uite asa ne bagam picioarele in ea de competenta, de concurenta, de inteligenta si asa mai departe, nu? Ce bine va fi cand toti vom fi egali! Cand toata populatia lumii va fi la fel de idioata incat nu va mai fi necesara o moneda!!!

    Sa vezi atunci "matrix"... :)

    Dane, imi dai voie sa i-o spun "anonimului"? Daca da, uite mesajul meu pentru comunisti si "oamenii de bine" ca el:

    AMICE, ESTI IDIOT! MORI CAINE! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. exact !

    sa vina Hugo Chavez sa nationalizeze tot !

    acum isis face mana in Venezuala dupa care il angajeaza cu norma intreaga aia de la FED;

    un schimb de esperienta nu strica niciodata;

    si au ce invata unii de la altii..

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, nu stiu de ce articolul tau imi suna putin de stanga. Eu cel putin nu vad nimic rau in astfel de manipulari, in faptul ca de'alde GS sau Maddof s-au jucat cu bulele de au urcat tot "pana la cer".

    Prostia se plateste.. parca asa era vorba. Nu e vina lor ca "oamenii" au preferat sa investeasca desi reasigurarea era prin Seychelles.


    Dupa parerea mea s-au descurcat perfect. Inca 2 3 chestii de astea si poate vor recunoaste toti ca "NU STATUL" trebuie sa fie deasupra ci "interesul personal".

    JP Morgan in 1900 era mult mai feroce decat orice GS azi. Fara el nu ar mai fi existat nici un Edison (GE) sau Tesla. Probabil nici offshore-uri.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Trecator ce spunea- Stimate domnule pieton. Sunt un mic patron care ridica dividende de 6 cifre anual ( in Euro). Greu de crezut ca sunt si comunist. Deci nu as propune o stabilizare care sa ma lase pe mine pauper ci pe International Bankers. Pentru ei pauperitate inseamna si daca vor ramane cu numai 3 miliarde euro de familie deoarece astfel nu vor mai putea manipula pietele. Genul asta de oameni nu-i poti opri decat in acest mod. Cu stima, un

    RăspundețiȘtergere
  12. >Eu cel putin nu vad nimic rau in astfel de manipulari, in faptul ca de'alde GS sau Maddof s-au jucat cu bulele de au urcat tot "pana la cer".


    Idiotenia de dimineata. :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Stimabile anonim, sper ca realizezi ca MAJORITATEA patronilor vorbitori de limba romana ce "ridica dividente de 6 cifre" sunt reprezentanti ai FOSTEI NOMENCLATURI, limbrici fara pic de coloana vertebrala sau viziune, niste neamuri de traista puse pe jaf ce au lasat o tara intreaga praf, ce si-au batut joc de absolut orice principiu sau JUSTITIE.

    Si stii de ce sunt de acord cu ceilalti ca viziuna ta Marxista este penibila (sau ca tu esti un socialist de 2 lei)? Pentru ca dividentele tale au doar 6 cifre, pentru ca daca ar trebui sa urci la 7 uite ca nu te mai duce procesorul si educatia, spatiile comerciale luate in japca nemaifiind de ajuns. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. >sunt reprezentanti ai FOSTEI NOMENCLATURI, limbrici fara pic de coloana vertebrala sau viziune{...}

    Ei si ?
    Conform ultra-liberalismului mult clamat ar trebui oricum sa-i sprijini si sa-i aplauzi ... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Vad ca s-au cam incins spiritele pe-aici! Am rugamintea sa folositi un limbaj "comestibil" si sa evitati atacurile la persoana. Sunt deja cateva comentarii pe care ar trebui sa le sterg, dar le las deoarece replicile ar ramane fara obiect.
    Va rog sa luati in considerare rugamintea mea de a ne pastra in limitele decentei! Altfel, voi fi nevoit sa trec iar la stergeri de comentarii, lucru care-mi displace.

    RăspundețiȘtergere
  16. >Sunt deja cateva comentarii pe care ar trebui sa le sterg, dar le las deoarece replicile ar ramane fara obiect.

    OK - imi cer scuze pentru ultima replica ( probabil si ea face din categoria celor "inflamatorii" ).

    Dar - sincer sa fiu, m-am plictisit un pic de genul acesta de predici a lu' Radu sau Flavian cu "statul e de vina pentru orice" sau "aurul, petrolul si fermele din Ardeal" ... :(

    RăspundețiȘtergere
  17. MIA, te rog nu ma confunda cu libertarianul anarhist numit Flavian. Spre deosebire de el eu sunt putin mai competent (adica pun si banii pe masa pentru ce zic). :)

    Si spre deosebire de tine, eu nu-mi cer scuze pentru afirmatii, in cazul anumitor persoane pot fi aproape sigur de ceea ce spun.

    Cauza principala a TUTUROR problemelor de acum sunteti exact "voi", jumatatile de masura "socialiste" ce continuati sa intoxicati si sa cereti .. "subventii". Care confundati liberalismul cu libertinajul, cu lipsa oricaror obligatii, fuga de responsabilitati sau JUSTITIE.

    Din cauza asta spun ca o sa va iasa pe nas toate "spatiile comerciale" sau "dividentele cu 6 cifre". Mana invizibila lucreaza inclusiv aici, daca nu stiai. N-aveti decat sa va dati sute de legi sau pasuiri, in dimensiunea asta nu se prescrie nimic.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)