vineri, 26 februarie 2010

Ziua in care euro va fi scrum


Fără doar şi poate suntem într-un moment de presiune maximă asupra EURO. Modul în care se orchestrează acest atac este cât se poate de interesant, iar consecinţele sale pot fi profituri babane în buzunarele câtorva inteligenţi pe care-i cam cunoaşte toată lumea. Şi, pentru a înţelege mai bine pe ce fundamente stăm, vă voi reaminti că mare parte dintre cei care acum deplâng starea precară a monedei unice sunt aceiaşi cu cei care în urmă cu 1-2 ani prezentau euro ca un safe-haven. Cu toate că reţeta e binecunoscută, vom vedea în cele ce urmează cum este ea aplicată practic în situaţia actuală.

Primele scântei au apărut odată cu problemele din Dubai. Atunci s-a aflat că băncile europene acordaseră o parte substanţială din credite şi, de asemenea, s-au publicat câteva note referitoare la expunerile băncilor greceşti. După aceasta au început problemele din Grecia supraexpunându-se ştirea. Bomba a fost detonată de Albert Edwards de la Societe Generale care a declarat că zona euro se va dezmembra din cauza problemelor  sudul continentului. Ştirea a fost preluată de Bloomberg, iar mediatizarea sa a generat o cantitate imensă de ceea ce eu numesc analize second hand. Între timp problemele Greciei au fost umflate în presă(totul a fost şi este prezentat de parcă datoriile s-ar însuti de la o zi la alta). Următorul element al loviturii a fost dat de scăparea în presă a detaliilor despre operaţiunile swap prin care Grecia şi-a ascuns datoriile, o ştire cu impact garantat. Din nou analizele second hand au explodat şi au stârnit emoţii pe piaţă. S-au făcut rapid sondaje de opinie în Germania în care populimea era dezamăgită şi se pronunţa împotriva ajutorării Greciei. După aceste etape pregătitoare a început să funcţioneze artileria grea. Câteva bănci de investiţii au publicat rapoarte în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la zona Euro, iar pe la Goldman Sachs se aude că circulă o notă internă referitoare la iminenta prăbuşire a monedei unice. Ce urmează e simplu: un atac în forţă(pe fondul isteriei generate de teama cu privire la viitorul monedei unice) şi marcarea profitului. 

Trecând de acest episod care ţine mai mult de tenebrele lumii financiare, propun să ne întoarcem atenţia asupra fundamentelor monedei unice, iar pentru aceasta vă voi readuce în atenţie un episod uitat. În 1997, un grup de economişti din zona EMU  publica o scrisoare deschisă în care-şi exprimau scepticismul cu privire la arhitectura monedei europene. Documentul(ataşat acestui articol) este extrem de bine articulat şi reprezintă un punct de vedere viabil. Ca idee generală, integrarea economică este o prostie fără o integrare politică. Aici cred că este marea problemă a UE care va trebui rezolvată cât se poate de rapid.

Apologeţii prăbuşirii euro par a nu lua în consideraţie beneficiile pe care le-a adus moneda unică. Simplificarea business-urilor transcontinentale nu este deloc un lucru care poate fi ignorat. Gândiţi-vă numai la reducerile de costuri generate de eliminarea diferenţelor de curs dintre diversele monede europene. De asemenea, imaginaţi-vă cât de simplu vor decurge lucrurile atunci când proiectul SEPA va fi total implementat. Până la urmă, cred că moneda unică va fi cea care va forţa integrarea politică. UE este o construcţie politică şi economică revoluţionară care încă suferă chinurile facerii. 

Iar celor care se lasă păcăliţi de poveşti apocaliptice le voi propune un exerciţiu: faceţi o medie ponderată a deficitelor bugetare din EMU şi comparaţi-o cu deficitul bugetar al SUA. Dacă aţi înţeles la ce mă refer, vă propun ca data viitoare să nu mai credeţi în poveşti cu zâne şi zmei.



20 de comentarii:

  1. declaratia lui Albert Edwards că zona euro se va dezmembra din cauza problemelor sudul continentului trebuie luat in serios ca si debarcarea trupelor romanesti in Tahiti ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Asadar tu pariezi pe viitorul euro spre deosebire de ghidiu care vede dezmembrarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi vreo legatura intre integrarea politica si renuntarea la suveranitate? Sau intre "gasca poolitica care conduce un teritoriu" si "pasarea tuturor privilegiilor catre niste birocrati din Bruxelles"??? Foarte interesanta aceasta integare politica - oare cum se va intampla ea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mecanismele "reglementarilor" din pietele financiare; o deviza convertibila va fi de actualitate in orice moment; a fost USD, EUR (care personal cred ca a ajuns la "maturitate" si va "muri" in cazul in care nu apare comuniunea politica si care deocamdata nu o intrevad) dar pe viitor? O supozitie pentru "cos economic" Rusia@China. Week-end placut

    RăspundețiȘtergere
  5. Amin. Dupa fiecare rugaciune se spune Amin. Shpiculantii nenorociti sunt cei care orchestreaza dezmembrarea zonei euro si nu problemele din zona euro. E greu sa vezi ca fiecare summit se termina in coada de peste, ca exista 27 de voci si niciun cap limpede, ca exista diferente enorme intre nord si sud etc. etc. etc.
    Ca sa mai existe, zona euro are 2 variante: sa scoata din EMU tarile care nu respecta conditiile sau ECB-ul sa sustina devalorizarea monedei.
    In rest, rugaciuni, acatiste si ... Amin.

    RăspundețiȘtergere
  6. mobutu: E mult spus ca pariez. Mai degraba cred in ideea de spatiu comun european in care sa te poti misca fara probleme. Ceea ce sustin unii e o aberatie si ar presupune o intoarcere in timp. Tu ai mai avea chef de vize, controale, granite, vami si alte aberatii?
    Ghidiu, din pacate, a renuntat la statutul de analist tehnic in favoarea celui de profet. Inca o dovada ca legile lui Murphy functioneaza("In any hierarchy, each individual rises to his own level of incompetence, and then remains there").
    Anonim: Si birocratia de la Bruxelles isi va vedea rapid sfarsitul sub presiunea costurilor. In ceea ce priveste diversele gasti de smecheri de la putere nu prea ma intereseaza. Atata timp cat exista un set transparent de reglementari si un nivel suportabil de coruptie, eu sunt multumit.
    Exasperat: Cos economic China-Rusia? Nu prea-i vad fundamentele. Primii lucreaza la blat cu americanii, iar ultimii sunt incapabili sa faca altceva decat export de materie prima. Mie nu mi se pare o solutie...
    Anonim(2): Tu chiar crezi ca problemele din zona EUR sunt cele care au dat jos moneda? Te inseli amarnic. Dupa fundamentale, dolarul nu e bun decat pe post de hartie igienica. Cu toate acestea se apreciaza. Ai explicatii pentru aceasta situatie?

    RăspundețiȘtergere
  7. Care e problema daca euro o sa fie 0.60 sau 0.80 fata de dolar?
    Iti rezolvi problema datoriilor, aduci competitivitate si in sud si cresti exporturile.Europa e in rahat.Are o politica sociala extrem de costisitoare, iar demografic este pe urmele japoniei. Altfel intram intr-o depresiune extrem de urita cu deflatie, somaj, datorii pentru X generatii si un munte de probleme sociale.
    N-o face europa, o face obama cu planul sau de dublare a exporturilor in urmatorii 5 ani. Si prin ce crezi ca o s-o faca? Prin competitivitate sau moneda? Fiecare e cu aia a ma-sii daca nu s-a inteles pina acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. O monedă nu are sens în afara unui stat. DST urile au un "succes" nebun, nu-i aşa? Euro nu are sens în afara unui stat federal, Statele Unite ale Europei, sau cum s-or numi ele în viitor. Problema este alta: lipsa de anvergură a politicienilor, lipsa lor de viziune, meschinăria, discursul populist, promovarea ideii "soluţiilor simple". Poţi compara oameni precum Jean Monnet cu Bling Bling? Să fim serioşi!
    Probabil că nevoia va scoate la lumină şi noi lideri vizionari, cum tot ea va obliga pe toată lumea la un efort de solidaritate.
    Acum nişte băieţi deştepţi au decis să joace puţin pe euro. Au să şi câştige câte ceva. Dar orice atac de acest gen naşte reacţii, şi data viitoare au s-o ia în mână. Soros a mai avut curaj să atace lira sterlină după tunul ăla din anii 90? Nu! De ce? Ştia c-au să-l lase în chiloţei! Aşa şi cu băieţii veseli.
    Problema de fond a euro are două aspecte: criteriile de convergenţă, care nu ţin cont de context, iar rigiditatea lor a pus probleme creşterii economice, şi decalajele de dezvolatare dintre diversele componente ale uniunii. E ca la un lanţ: tăria sa este dată de veriga cea mai slabă. grecia e acum veriga cea mai slabă. Aşa că băieţii de la Berlin, de fapt madam cancelar, trebuie să lase dracului retorica tembelă şi să facă ceea ce trebuie. După aia e timp şi de frecat ridichea celor de la Atena, care merită să şi-o ia în freză. Dar şi ăia de la GS trebuie să şi-o ia, pentru că prea multe panamale au plecat de la ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. >e mult spus ca pariez

    Mda, e mult spus pariaza, Dan de obicei insinueaza... n-ai invatat atata lucru pana acum ? :-)

    >cred in ideea de spatiu comun european in care sa te poti misca fara probleme

    Relax, spatiul ramane acolo chiar daca hartiutele dispar... :)

    >dupa fundamentale, dolarul nu e bun decat pe post de hartie igienica

    O vorba mare. Zici FIAT money si tragi apa... :-)

    Ce nu vor inca sa accepte unii in ruptul capului este ca exact acolo se va ajunge. Ce le va fi si mai greu sa accepte in momentul in care se va intampla este ca toate astea sunt de fapt un lucru pozitiv.

    RăspundețiȘtergere
  10. Constantin Gheorghe: Nemtii ar trebui sa nu mai comenteze asa vocal. S-au bucurat cand au crescut pe spatele amaratilor transformati brusc in piata de desfacere cu taxe vamale zero... Era logic sa vina si ziua decontarii.
    Flavian: Nu insinuez ci incerc sa respect sensul termenilor utilizati. Cand spun ca pariez, inseamna ca am bagat bani(in cazul de fata long pe euro), iar acum nu e cazul. La tine notiunea de pariu echivaleaza cu o noua voba aruncata in eter.
    Sa-ti reamintesc episodul cu bancile alea care in urma cu ceva vreme se tot prabuseau "iminent". :-))

    RăspundețiȘtergere
  11. Mda, ia reaminteste-mi cum era cu iminentza aia in toamna lui 2008: Generation Zero - The Good, the Bad and the Ugly

    Eh, noi sa fim sanatosi ca banii si bancile vin si se duc... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Citez din articol: "S-au făcut rapid sondaje de opinie în Germania în care populimea era dezamăgită şi se pronunţa împotriva ajutorării Greciei". Banuiesc ca termenul "populime" e la misto. Depreciativ, oricum. Populatia din Germania e indeobste pragmatica, lumea nu vede de ce bancile de investitii nemtesti, sustinute in criza cu miliarde de euro capital de stat, ar continua sa cumpere obligatiuni de stat grecesti, care nu mai au acoperire. Adica vecinul (ca nu suntem inca un unic popor "european") a speculat la cazinoul global si a cheltuit aiurea,iar eu continui sa-i dau bani (tot de imprumut, caci si statul german e indatorat masiv)pe care probabil ca niciodata nu-i mai vad inapoi, caci falimentul unui stat nu e ceva nou, in istorie. Adica ramai cu filantropia, banii dati vecinului si un munte si mai mare de datorii proprii. Vi se pare rational si profitabil?

    RăspundețiȘtergere
  13. Consider ca scaderea valorii EURO este un lucru bun per total, face produsele europene mai competitive la nivel mondial.

    Lucrurile aici evolueaza la nivel mult mai sus decit se crede.. si nu e vorba de speculatori nici pe departe. Situatia tarilor PIIGS.. este nasoala dar nu mortala. Germani au batut palma cu americani si au dat de o intelegere unde ambi beneficiaza! Simplu....

    America prin aceasta "criza
    " si "flight to safety" se alege cu cumparare masiva de USD.. (Asta ascunde faptul ca au tiparit fara acoperire in nestire) .. si le permite achizitia de resurse la preturi mai mici de cit ar fi fost altfel... In acelasi timp USA beneficiaza de cumparari de Bonuri de Trezorerie... Chinezi nu prea mai cumpara etc etec.. cumpara doar fedul cu bani tipariti electronici.. adica supra inflatia garantata.. acuma se cumpara cupoane.. cu invazia de bani ce fuge la loc sigur... Germaina pe de alta parte sa trezit in Q42009 cu incetinire economica si au realizat ca masina de export nu mai rezista la cursul euro ridicat.. asa ca au dato la intelegere cu americani pe spatele club med... si restului de fraieri.. ca sa nu mai spun ca cu aceasta ocazie.. Germania isi creste exponential influenta asupra club med.. dictind acestor tari politici economice si fiscale pentru binele propriu contra "salvarii"... lumea e foarte parsiva.. trebuie doar sa avem ochi sa o vedem...

    RăspundețiȘtergere
  14. articolul mi se pare jenant, in plus nu e safe-heaven ci haven.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim: Danke, am corectat chifteaua. In rest m-ar bucura daca ti-ai si justifica opinia.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cum va afecta scaderea euro fata de dolar economia Romaniei? Dar cursul leu/euro?

    RăspundețiȘtergere
  17. So tell me, where are the 'Dollar Collapse' cultists now? You know, the smart guys making a living out of touting the destruction of this intrinsically worthless currency in favor of other more 'sound' currencies? Give me a break.

    It's all a confidence game and right now confidence is ping ponging around the globe from the trying to be all things to all people debt note in Europe, to the reserve currency debt note of America to the commodity/resource currencies of Australia and Canada. FOREX jocks are having a blast but most Americans probably think the dollar is still in the tank.


    UH oH :)

    Flavian... intreaba de tine Biiwii

    @anonim

    O va afecta... în bine. :)
    Cursul va fi stabil o lună... două.

    RăspundețiȘtergere
  18. Coastele - it ain't over till the fat... dollar... pops.. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  19. Outgoing republicorp senator Judd Gregg is warning the country is headed for a financial meltdown in 5-7 years.

    Bad guess. Try sooner. Oh, and don't leave out the whole frigging world going down, too... :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Same old shit...

    Imi aduce aminte de 2003 , cand BOJ cumpara cate $100 MILIARDE pe luna de la 115 , dar a luat-o in gura , iar raidul s-a oprit pe la 101-102...

    Ce bonusuri si-au tras atunci unii din FX deskuri...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)