miercuri, 31 martie 2010

Precedentul


În timp ce oficialii europeni alături de cei americani se bat în declaraţii belicoase la adresa taxării băncilor, pe tăcute, pregătesc pachete substanţiale de sprijin a "inculpaților". Astfel, Irlanda este prima ţară care a anunţat crearea unei aşa-numite Bad Bank, o instituţie menită a recapitaliza sistemul bancar al ţării. "The National Asset Management Agency"(NAMA) va fi o instituţie care va cumpăra credite neperformante de la bănci şi se va ocupa de recuperarea acestora. Mai pe scurt, un fel AVAS pentru beneficiul băncilor particulare.

Injecţia totală estimată se situează la nivelul de 80 miliarde de euro. NAMA a achiziţionat în prima fază aproximativ 15 000 de credite neperformante. Evaluarea creditelor se face la valoarea actuală a garanţiilor, ponderată cu o valoare "pe termen lung" a garanţiei conform unei metode interne de calcul a NAMA. Din estimările oficiale rezultă că agenţia va plăti băncilor aproximativ 65% din valoarea creditului. Procentul nu este bătut în cuie, el depinzând de mai mulţi factori. De asemenea, oficialii au dat asigurări că fiecare achiziţie va fi analizată separat. Evident, aceasta nu este o garanţie. Dacă ne gândim numai la modul "ştiinţific" în care Paulson a împărţit în anul 2008 ajutoare băncilor americane, ne putem da lesne seama ce monstru se poate dezvolta. 

Pentru ca lucrurile să arate bine pe hârtie, prima tranşă de 15 000 de credite(in valoare toatală de 18 mld. euro) a fost cumpărată cu 8.5 mld euro, adică la un discount de 47%. Evident, e vorba de prima tranșă, cea pe care o urmărește toată lumea. 

Irlanda face parte din țările problemă ale Uniunii Europene și EMU. Cu un PIB de 227 mld. dolari și cu o datorie publică de aproximativ 64%, e greu de înțeles cum va suporta costul piperat de 80 mld EUR. Mai mult, are toate avizele necesare din partea UE. Situația e de-a dreptul ciudată și nu face altceva decât să confirme trendul general de transformare a datoriilor private în datorii publice. Este de fapt urmarea firească a crizei pe care ne grăbim să clamăm că am încheiat-o. 

Acestea fiind datele problemei, nu ne rămâne decât să ne întrebăm când va veni și rândul nostru. În urmă cu aproximativ un an când vorbeam despre această posibilitate, toată lumea se uita strâmb la mine. Evident, era prea devreme pentru așa ceva. Între timp, lucrurile s-au mai calmat, iar acum se vorbește deschis de un nou credit de la FMI. Care credeți că va fi destinația lui? Eu cred că intuiesc!

22 de comentarii:

  1. Mie mi se pare o masura rezonabila si chiar benefica pentru stat pe un orizont de timp de 10-20 de ani. Pretul activelor [si in special imobiliarele] vor creste in urmatori 10-20 de ani peste valoarea inflatiei. Avand in vedere ca AVAB-ul asta irlandez le ia si cu discount nu au cum sa piarda cand vor trage linie la final. Oare de ce bancile din Romania si din alte parti vand creditele ipotecare cu problema exclusiv catre firme din acelasi grup? De ce nu pot sa ma duc eu sa cumpar un pachet de credite ipotecare cu 20-30% din valoarea lui? Evident, pentru ca banca stie ca valoreaza mai mult, dar ca reglementarile bancilor centrale fac prea scumpa pastrarea lor in portofoliu. Asa ca le muta in alt buzunar, unde nu se mai uita nimeni. E si o cale de amuta profitul de la o banca, unde ai numai 51% sa zicem, catre o firma unde ai 100%. Si mici actionari raman sa faca un MCS.

    RăspundețiȘtergere
  2. andrei, esti de un optimism de-a dreptul sinucigas....

    RăspundețiȘtergere
  3. @Andrei - am luat un apartament intr-un complex nou construit in 2007. Sunt dispus sa ti-l vand cu 47% discount fata de pretul platit de mine (totul pe factura evident). Si intr-adevar ai dreptate ca pe termen lung ai dreptate - n-are cum sa nu creasca pretul. Intrebarea e... cum se va numi moneda? Nuevo Euro n-are sens.. poate facem un cos de monede.. New Drachma, New Peseta, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: vorbesc de 10-20 de ani. Atunci criza de acum se va vedea in grafice ca un mic accident.De ex. DOW este acum la 11000 si maxima a fost la 14000. In maxim 2-3 ani o sa ajunga inapoi la 14000 si apoi drumul este deschis.
    De curiozitate vezi cat a fost DOW acum 20 de ani. Sau orice alt activ vrei tu. Lumea va merge inainte si va trece peste aceasta criza, cu toate costurile ei. Uita-te la preturile caselor, evolutia lor istorica. Citeam de curand o carte in care se vorbea de o tranzactie imobiliara in centru Londrei, un spatiu comercial cu apartament deasupra, in anul 1918. A costat 200 de lire. Acum cam cat o fi? 2000000? Probabil.Sau a fost 2000000 si a scazut la 1500000. Nesemnificativa scaderea in raport cu cresterea. Pe termen lung preturile nu au cum sa scada. Problema este doar daca iti poti permite pretul asta astazi si la ce costuri.Iar probabil ca Irlanda isi permite sa plateasca atat [avand costuri de finantare mult mai mici] Dar timpul o sa arate cine a avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  5. cmusat: tu vrei acum sa il dai la 47% pentru ca ai costuri de finantare de probabil 10% pe an si probabil nu le faci fata. Irlanda are la nivel de 2%. E totusi altceva!

    RăspundețiȘtergere
  6. o completare: in 1992 BOJ a facut acelasi lucru, iar dupa 20 de ani le are in bilant.
    de cumparat se cumpara usor, de vandut...

    RăspundețiȘtergere
  7. Hehe, uite asa ajungem iar la una din inselatoriile clasice: CON #5 THE BIG MITT

    Ca tot vorbeam noi zilele trecute de Matt Taibbi...

    But what did the banks do instead, once they got wind of the PPIP? They started buying that worthless crap again, presumably to sell back to the government at inflated prices! In the third quarter of last year, Goldman, Morgan Stanley, Citigroup and Bank of America combined to add $3.36 billion of exactly this horseshit to their balance sheets.

    RăspundețiȘtergere
  8. Andrei, te-ai imbolnavit in urma vizitei sefului FMI de ieri ? Cand ii auzi senini vorbind ca e gata criza, acush-acush iese americanii la liman si incepe redresarea, te apuca durerile de cap. Cand Elizabeth Warren vorbeste de 3000 banci gata sa intre la apa, imobiliarele alt-a si juridicele urmeaza sa loveasca in urmatorii doi ani si somajul plus datoriile tot mai mari... o sa fie fun ce mai...

    Mda, stiu..nu-i asa.. nimeni n-a vazut criza asta... :)

    Hehe. Poate unii ca ben sau mugurel. Ca in rest avem destule exemple:

    Peter Schiff Was Right 2006 – 2007

    Ron Paul Predicted The Collapse In 2003

    Gerald Celente Predicts ‘08 Panic

    Funny, huh ? Cand vezi ce spuneau oamenii astia prin 2007, 2006 sau chiar 2003. Chestii pe care lumea le credea tampenii si prostii atunci. Vreti sa vedem ce spun ei ca ne asteapta mai departe ? Alte “prostii” dupa standardul actual al unora:

    Gerald Celente on Happy Hour 16 Mar 2010

    Ron Paul warns Americans

    RăspundețiȘtergere
  9. Pixul este rege: cu el politicul "rezolva" multe necunoscute economice, si ca pentru orice serviciu prestat din bani publici, comisioanele sunt pe masura. Nu mai vorbesc de deficite bugetare, de licitatii publice sau de alte afaceri prospere. Socializarea pierderilor prin diverse metode le aduce cea mai mica scadere de voturi.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Andrei

    Vezi cat a fost Nikkei-ul acum 20 ani si cat este acum.

    Si ca o parere personala, cred ca actuala criza este tocmai rezultatul actiunilor majoritatii oamenilor care gandeau la fel ca si tine: preturile la active se pot duce doar in sus, pe termen lung.

    Andrei, am niste vesti pentru tine:
    1.cum se spunea cineva, "in the long run we're all dead".
    2. de investitorii care si-au bagat banutii de pensie la AIG, GM, Enron si multe alte companii care pe parcursul istoriei au fost inlocuite in indicele DOW din cauza ca au crapat, iarasi nu ne spui nimic. si aici oamenii au investit tot pe termen lung.

    Nu mai pot decat sa fac ca mobutu, un mare LOL.

    RăspundețiȘtergere
  11. @zexe: dintre toate activele suport exact Nikkei-ul il dai ca exemplul? Sper ca nu ai cautat mult si te-ai dus direct la el.... lol Investitorii care si-au bagat banutii in AIG, EON GM s.a. si-au scos cu varf si indesat banutii din alte actiuni care au crescut suficient. Totul este sa nu iti pui banuti in acelasi portofel.

    Vad ca toate opiniile de aici sunt contrare pareri mele asa ca propun sa incheiem aici discutia.

    Pardon! mai este voie sa ne minunam ce idioti sunt irlandezii ca fac asa ceva si sa le plangem de mila! Mai bine ca la noi astfel de credite sa vand numai cu dedicatie.Ia sa se vanda la licitatie, sa vedem care e valoarea la care s-ar da!Oare nu mai apropae de 50-60%? Sau tot 20%?

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmm ... se pare ca, precum de obicei, diavolul sta in detalii. In functie de valoarea preluarii poate fi sau o nerusinata folosire a banilor publici fie o metoda de a indulci pastila reevaluarii absolut necesare a activelor. ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. >dintre toate activele suport exact Nikkei-ul il dai ca exemplu

    Bine, hai sa socotim si DOW pe ultimul deceniu. In ce vrei sa-l socotim ? Ca dolarii stim ca nu mai au de mult valoare.

    Hai sa-l socotim in bunuri. Sau in energie. Sau in hrana. Poate iti place aurul ori argintul. Sau poate cuprul.

    Ia de AICI. Sa vezi ce bine o duce bursa de vreo zece ani incoace... :-)

    RăspundețiȘtergere
  16. "Se vand la dedicatie"... daca le-ar scoate pe piata... s-ar duce toate bancile pe... faras. :)

    De ce Nikkei? Pentru ca in Japonia s-a sarit calu'... supraindatorarii.

    Indicii americani au ajuns in varf de băţ in 2000, iar investitorii pe termen lung au avut placuta sansa de a iesi pe noi maxime "nominale" in 2007. Ajustat la inflatie... se duc in cap... in grup de la spargerea bulei dot-com. :)

    ... la fel se întâmplă şi cu cloacele pentru... fazani... maniaci.

    Irlandezii, cu datoria lor peste... mia la suta, chiar sunt cei mai idioti. :)

    Unde anume vezi tu preturile activelor peste valoarea inflatiei?

    In plina bula imobiliara?

    ... sa fi fost o prosteala ieftina pe care intreg globul pamantesc n-o mai poate repeta la unison... in acelasi domeniu?

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce putin taranii au scuza ca sunt manipulati cu OTVR-u'

    http://2.bp.blogspot.com/_4_CuAR31hyE/S5qcB_fCESI/AAAAAAAAAVY/Bee6NA_uUeg/s1600-h/7.JPG

    Ţine şi mia...

    ... paşte fericit... mai ai nevoie şi de iarbă :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pana cum credeam sincer ca ăștia's manipulatori.
    Incep sa cred din ce in ce mai mult faptul ca sunt doar prosti sadea.

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian, foarte tare link-ul cu "The Dow is crashing". THX.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)