vineri, 2 aprilie 2010

The $100 Billion Question

4 comentarii:

  1. Bunicel pe ici pe colo, dar cu unele erori.

    In primul rand comparatia. Riscul sistemic nu poate fi comparat cu poluarea auto. Poate fi mai curand comparat cu o centrala atomica. Unde reziduurile toxice se aduna, iar la 20-30 de ani ai un Cernobal. Aia e de fapt o "criza" in traducrere economica. Iar daca 2-3 centrale bubuie simultan, atunci apare riscul ca tot sistemul energetic sa se prabuseasca.

    Spre deosebire de centralele atomice, bancile sunt mult mai interconectate. E ca si cum ai construi majoritatea centralelor in aceeasi zona. Iar cand bubuie una, riscul sistemic e sa le declanseze si pe celelalte. In plus, in sistemul economic masurile de protectie sunt cam subtiri, iar traficul la negru cu materiale radioactive a inflorit in ultima vreme.

    Apoi se mai pleaca de la premisa gresita ca in sistemul economic, crizele sunt ceva natural si ciclic. Sunt curente de gandire care zic ca n-ar fi chiar asa. Si ca politica de incurajare a creditarii cu si fara rost din ultimul secol a dus de fapt la cresterea frecventei si amplitudinii acestor "accidente".

    RăspundețiȘtergere
  2. Flavian, nu mai prezenta centralele atomce ca fiind asa de nesigure!

    Nu de alta dar vine Extra300/John Galt si ne asalteaza iar cu eolienele lui ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate, am exagerat nitzel. Bancile nici nu se pot compara ca nivel de siguranta cu centralele atomice. Norocul nostru ca nu toata lumea e la fel de inconstienta precum politicienii, bancherii sau speculatorii... :-)

    Intrebarea interesanta e insa: ce se va intampla daca riscul sistemic va trece dincolo de nivelul de bau-bau pe teama caruia se amuza acum unii economisti ? Iar bancile se vor prabusi sub propria greutate, sistemul economic se va dezintegra si lantul logistic global se va intrerupe.

    Centralele atomice si depozitele de materiale radioactive sunt dependente de mentenanta. Ai vazut Aftermath - Population Zero ? Mare parte sunt chestii S.F. dar unele lucruri sunt interesante... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai ce am gasit acest link din intamplare:

    Michael Moore Talks 'Capitalism: A Love Story' & More
    http://www.youtube.com/watch?v=mFeDPG3u-vs

    De la minutul 3:40 e si mai interesant.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)