vineri, 23 aprilie 2010

Teoretizarea șpăgii


După ce aburii victoriei electorale se duc, vine momentul să te apuci să-ţi plăteşti datoriile. Astfel, pe la câştigător, începe pelerinajul sponsorilor, rubedeniilor, a simpatizanţilor apropiaţi. Nu vă imaginaţi că ceea ce am enumerat mai înainte e lucru simplu. Uneori e fascinant să vezi cum, în câteva zile, se creează o adevărată reţea socială având ca unic scop banul statului. Şi pentru asta se consumă o o groază de energie deoarece trebuie eliminaţi foştii, puşi oamenii noştri, adoptată legislaţia propice spolierii s.a.m.d. În mare, cam asta se întâmplă în spatele talk show-urilor, a declaraţiilor bombastice ale învingătorilor şi a promisiunilor din campania electorală care-şi pierd accelerat din "prospeţime".

După ce ai câştigat alegerile, ţara e un playground pentru tine. Nu trebuie decât să-ţi stabileşti priorităţile, să-ţi instalezi reţeaua şi să te apuci de cules banii. Ei bine, din punct de vedere teoretic, există două moduri de a pune bani de-o parte: constructiv şi destructiv. Nu vă lăsaţi intimidaţi de denumirile pe care le-am dat. În realitate niciuna dintre cele două modalităţi nu este sănătoasă.

Modul "constructiv" de a lua şpagă este specific perioadelor de creştere economică, atunci când investitorii consideră că au de făcut un business bun pe-aici. Astfel, în schimbul micilor atenţii, întregul aparat pe care l-ai instalat începe să muncească în favoarea investitorului strategic. Asta înseamnă că omul care ţi-a rotunjit contul din bancă nu mai are probleme generate de imensul şi inutilul aparat birocratic. Acestei modalităţi îi spun constructivă deoarece, până la urmă, are ca finalitate o investiţie care aduce plusvaloare zonei respective(uneori această afirmaţie nu e adevărată :-)).

Perioada de declin economic aduce după sine cu preponderenţă cea mai perversă modalitate de şpagă: cea distructivă. Cum nu mai sunt bani pentru investiţii, investitorii conectaţi nu pot câştiga decât din eliminarea adversarului. Acest lucru le asigură o cotă de piaţă mai mare şi, automat, un profit mai bun fără nicio altă investiţie în afară de "sfânta şpagă". Cum se face asta e destul de simplu: dacă ai de-a face cu un adversar particular îl sufoci cu controale, autorizaţii, şicane etc. În cazul celor de stat e mai simplu pentru că aici niciodată lucrurile nu stau cum trebuie: scheme de personal umflate, eficienţă economică zero, contracte cu "dedicaţie" ale foştilor s.a.m.d. Pentru a sufoca o firmă de stat nu trebuie decât să-i pui un director incompetent care, în mod sigur, după ce face puţină gălăgie acuzând odioasa moştenire o îndreapta fix către groapă. Şi-aşa lucrurile se rezolvă de la sine.

În mod cât se poate de evident, cele două modalităţi de umflare a buzunarelor nu sunt strict delimitate de perioadele de creştere/descreştere economică. Există destule exemple de şpăgi distructive în perioade de creştere la fel cum există şpăgi constructive în perioade de declin economic.

Probabil în acest articol nu am spus mare lucru pentru marea majoritate a cititorilor mei. Am încercat însă să ofer şi celor care postează uneori comentarii aiurea o viziune ceva mai apropiată de realitate. Nu de alta, dar m-am săturat să ofer explicaţii suplimentare unora care privesc actualitatea cu naivitate. Iar celor care se întreabă când vom ieşi din criza perpetuă în care am intrat probabil că le-am spulberat orice speranţă.


8 comentarii:

  1. Dap, nu ai zis mare lucru. In afara de faptul ca te-ai "depresat" iar, nu zici nimic nou. Ba chiar ce zici tu suna a "manual de lucru pentru tinerii spagari incepatori" (cei care se uita patrat la mediul "de lucru" si nu stiu de unde sa inceapa cu datul spagii), pentru ca spui doar care este situatia, dar nu dai (pentru ca nu ai) nici o idee de evitare a spagii sau o solutie pentru eliminarea ei.

    Umplutura...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai dreptate.
    S-ar putea exemplifica foarte bine cu evolutiile recente de la Institutul de virusologie Cantacuzino?
    Poate ca alti furnizori (externi) de vaccinuri sunt incomodati de institut si de produsele sale? Afli ceva mai multe?

    RăspundețiȘtergere
  3. Un trecator: Nu exista nicio solutie de eradicare(doar presupozitii sau false teorii ale unora). In cel mai bun caz fenomenul va disparea de la sine, dar pentru asta cred ca trebuie sa mai treaca vreo 20-30 de ani. Insa, la cum arata lucrurile acum e greu de crezut ca toata coruptia asta generalizata va disparea vreodata.

    casandra: Probabil un exemplu. Etnobotanicele ar putea fi un exemplu reusit din cealalta categorie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Coruptia se va diminua si lucrurile vor merge in general inspre bine atunci cand(sau daca) o masa critica de romani veniti din occident voi dori acasa standardul de viata pe care l-au trait in tara.
    Pana atunci, slabe sanse.

    RăspundețiȘtergere
  5. GARANTEZ SCURTAREA MANDATULUI PRESEDINTELUI BASESCU !

    PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU IN MIJLOCUL UNUI SCANDAL POLITIC SI MEDIATIC FARA PRECEDENT !  
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA PENTRU CARE SUA A ATACAT IRAKUL SI NU AU FOST GASITE, AU FOST ASCUNSE IN ROMANIA.  
    BASESCU IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A CORDONAT INTREAGA ACTIUNE TERORISTA !  
    In jurul anilor 1998 atentia lui Sadam se indreapta spre Romania. O delegatie militara insotita de zeci de agenti secreti soseste la Bucuresti prezentand o uriasa lista de echipament militar. Din acest moment toate intreprinderile militare devin furnizoare de arme si tehnologie de varf. Se poate spune fara exagerare ca intreaga tehnologie creiata sub Ceausecu a fost transferata in intrgime catre Sadam." Delegatia militara care sa deplasat la Bucuresti a fost condusa de Brigadier General Naim Bakr Ali seful programului de rachete Scud.
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SUNT DE NEGASIT
    SUA si Marea Britanie, au atacat Irakul si au eliminat regimul lui Saddam.Imediat dupa victoria fulgeratoare a coalitiei, peste o mie de experti americani inarmati cu detectoare moderne au intrat in Irak si au scormonit fara restrictii teritoriul tarii in cautare de arme de distrugere in masa. Au cercetat neobosit toate locurile vechi si noi considerate suspecte. Au interogat militarii,savantii si tehnicienii irakieni. Negasind armele, s-au intors acasa.
    MARII SPECIALISTI CIA AU FOST DIN NOU PACALITI. DACA CITEAU MANUALELE KGB AR FI PUTUT SA DEA DE PROCEDURA STANDARD DE ACOPERIREA URMELOR. IN ROMANIA OPERATIUNEA AVEA NUMELE COD " SARINDAR , INSEMNAND "IESIRE DE SERVICIU "
    Timp de doi ani am rasfoit mii de documente pana am dat de adevar. Este un raport detailat trimis cu cateva saptamani inainte de invazie lui Saddam.
    ARMELE DE DISTRUGERE IN MASA SI MIJLOACELE DE TRANSPORT AU FOST
    ASCUNSE LA AMBASADA IRAKULUI DE LA BUCURESTI SI LA 27 DE DEPOZITE
    MILITARE. INTREAGA ACTIUNE A FOST CORDONATA DE TRAIAN BASESCU
    MINISTRUL TRANSPORTURILOR IN PERIOADA RESPECTIVA.

    Robert Horvath DEVA Special pentru Nipon Press
    Urmariti: http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/
    CITITI NOI DEZVALUIRI SAPTAMANAL:
    IN CARTEA LUI VICTOR NICOLAE BAZATA PE INTERVIURI CU ROBERT HORVATH SERIALIZATA DE NEW YORK MAGAZIN . " Daca ai trecut prin casa mortii " -( CNN a cumparat drepturile de autor si produce un documentar iar NHK Japan va transmite un " special ".de 45 minute pe aceasta tema. )
    NEW YORK MAGAZIN NR NY Magazin, nr. 664 SI MIERCUREA VIITOARE nr 666 http://www.nymagazin.com/ ............ ETC

    RăspundețiȘtergere
  6. Dane, lasa-i omului postul de mai sus, eventual editeaza-i (auto)reclama daca poti, ne mai distram si noi, face parte din categoria "bancuri aiurite"... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim: Dorinta ti-a fost ascultata! :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim (ala cu postul despre base)

    Au instalat cumva WiFi in sectia de "furiosi" de la Spitalul 9? :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)