miercuri, 12 mai 2010

Demagogie


Ieri leneveam în faţa unui ceai, cu un profil de cămilă în depărtare şi cu o muzică atât de liniştitoare încât am crezut că mă aflu în paradisul imaginaţiei mele. Şi toată această imagine era stricată de discursul probabil a  celui mai mare demagog în viaţă care, ca un bun patriot, a început să reacţioneze la ore de maximă audienţă. Iar reacţia nu cred că era cauzată de vreo temă de interes naţional, ci de semnalul de alarmă pe care i l-au dat consilierii în momentul în care i-au dezvăluit că în numai o zi cota de încredere i-a scăzut  cu 11 procente. Din toată îngăimarea plângăcioasă nu lipsea decât pixelul albastru şi feciorelnica Nutzi dezvăluindu-ne cum în tinereţea ei impecabilă nu putea merge la poştă decât cu bilet de voie de la mă-sa.

Evident, mă enervează acest tărăboi iscat de cel care susţinea acum un an şi jumătate pe un ton imperativ că nepunerea în aplicare a majorării cu 50% a salariilor profesorilor ţine de incompetenţa guvernului. Pentru cei cu mintea scurtă, reamintesc faptul că Tăriceanu, după o serie de majorări iraţionale de venituri pe care le operase cu o largheţe demnă de Maica Tereza, efectiv s-a speriat de efectele pe care le-ar putea avea o asemenea majorare. Nu numai că ar fi produs serioase daune bugetului, dar ar fi pornit o campanie devastatoare de revendicări pe aceeaşi temă din partea sindicatelor bugetarilor.

Strânşi cu uşa de un FMI care a jucat clasic în această partidă, oficialii noştri se dau de ceasul morţii anunţându-ne măsuri aberante de redresare economică. În fapt, ceea ce vor să facă incompetenţii puterii nu este altceva decât punerea ştreangului la gâtul unei economii şi-aşa în derivă. Reducerea veniturilor bugetarilor este o măsură imposibil de pus în aplicare: nu poţi reduce veniturile unui salariat pentru că nu ai suport legal. De asemenea, această măsură nu face altceva decât să menţină un stat bolnav şi cu o groază de angajaţi incompetenţi. Dacă era vorba de economii, nu înţeleg de ce nu se fac disponibilizări. O asemenea măsură are suport legal şi, în plus, ar conduce un aparat de stat mai suplu.

Băsescu nu a spus nimic de directorii lui Boc angajaţi prin două Ordonanţe neconstituţionale şi care costă aproximativ 30 milioane EUR/an(sunt curios dacă piticu' va avea de unde să scoată aceşti bani în momentul în care va fi pus să plătească), de scandalosul plan de construire a unui portal web cu 500 milioane EUR, de licitaţiile cu dedicaţie şi de toate scandalurile care gravitează în jurul guvernului personal. Evident, acestea erau discuţii tabu deoarece trebuie să înţelegem că s-ar duce de râpă toată ţara dacă nu ar fi date contracte grase firmelor de partid. De asemenea, nu am auzit niciun cuvânt despre aberantul an 2009 în care nu s-a făcut altceva decât campanie electorală cu bani de la acelaşi FMI.

Este de-a dreptul scandalos ceea ce se petrece! Schema pe care încearcă să o pună în aplicare Băsescu nu numai că ne conduce către un dezastru economic, dar va avea ca efect supraîndatorarea ţării. În final vom fi mândrii posesori ai unui stat din ce în ce mai bolnav şi mai corupt, în care taxele şi impozitele vor creşte geometric, iar evaziunea va fi ocupaţia de bază a tuturor. O ţară ocolită de investitori, situată la o periferie din ce în ce mai incertă a Europei. O ţară din care e bine să ieşi cât mai e timp.

N-o să stau prea mult la taclale pe marginea acestui subiect. Probabil, ca şi până acum, se va lua cea mai proastă decizie. Iar pentru a nu putea fi nimeni acuzat, întreaga vină pentru decizie o va avea CES. Din toată această afacere, preşedintele-rege al show-urilor OTV-iste speră să iasă cu faţa curată, dar, pe zi ce trece, se afundă tot mai rău în propriu-i discurs din ce în ce mai ilogic. Şi nici audienţele lui Diaconescu nu mai sunt ce-au fost!

PS.
1. Aud că lumea bancară s-a cutremurat deoarece vestitul bancher Ionuţ Popescu şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al Eximbank. Aştept cu interes să văd câte bănci se vor înghesui să facă o asemenea preţioasă achiziţie.
2. Mi-a trimis un prieten o înregistrare de la OTV cu soluţiile lui Pavel Coruţ pentru ieşirea României din criză. Tare de tot subiectul! Sunt curios dacă l-o fi contactat Băsescu pentru consiliere(ar face un tandem foarte reuşit cu Aliodor).

33 de comentarii:

  1. Just si... fara cuvinte!

    RăspundețiȘtergere
  2. Corecta expunerea. La mine difera concluzia. Basescu are putine sanse sa mai termine mandatul asta prelungit.

    Iar la stilul pompieristic in care se fac lucrurile, s-ar putea sa luam locul Greciei ca prima tara falimentara din UE. Mamaliga explodeaza greu, dar face mizerie mare.

    Puteai sa dai linkul cu Pavel Corut ca sa radem si noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Flavian: Nu e link. E o inregistrare pe care n-o pot da din motive de lungime si de copyright. Lucrurile valoroase sunt scumpe.
    Dar cred ca ar trebui sa gasesti ceva fragmente pe youtube. E imposibil sa nu apara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect!
    De unde ai informatia cu 11% ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca de obicei, la obiect. Totusi, o intrebare: pe ce criterii vor fi dati afara oamenii? Cu siguranta nu directorii, marii sefi (cate doi pe aceeasi functie in multe locuri, pusi politic), cei care sug bani cu adevarat din administratie... si care duc "media" salariului in sus! Tot cei mai amarati si fara "pile" sunt afectati. A! Si, pentru cine nu stia: legea salariului unic a legiferat marile diferente dintre salarizarile din administratie, diferentieri care se practicau oricum "pe sest". Deci.. dreptatea e pentru catei; ca doar buldogii o fac, nu??

    RăspundețiȘtergere
  6. Sint surprins sa vad atitudinea asta sindicalista. Da, politicienii sint demagogi si incompetenti. Totusi, cum ai rezolva tu problema? Acum, imediat, pe termen scurt? Crezi ca poti face disponibilizari peste noapte? Vrei ca premierul sau presedinte sa elimine 10% ca legionari romani cind pierdeau o batalie? Sigur, poate sa trimita ordin sa dea 25% din bugetari peste noapte. Cum ii alegi? Si pe urma, trebuie sa fie uniform 25% din toate sectoarele? Toate analizele astea iau timp, chiar daca ar fi toti 100% bine intentionati. Cu totii putem sa criticam, dar nu de asta e nevoie, ci de solutii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anomim de deasupra, n-ai inteles nimic din acest blog.
    Daca te-ai fi uitat mai atent ai fi vazut ca s-a tot vorbit despre ce ar fi trebuit facut in trecut, ce ar fi fost logic si decent sa fie facut.
    Acum ca bomba e gata sa explodeze, dai si tu vina pe popor ca e prost si n-are solutii?
    Esti tare! Suna-l pe Base sa te ia alaturi, te merita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim: Reducerile de salariu nu sunt legale, iar decizia va fi contestata in justitie. Acolo salariatii vor avea castig de cauza(ca si profesorii care au dat in judecata pt. 50%), iar reducerea va fi de fapt o cheltuiala mult mai mare care va bubui la sfarsitul anului.
    Daca vrei solutii de la mine ar fi trebuit sa ma votezi la alegerile trecute. Dar, din cate-mi amintesc, nu eu am participat la alegeri promitand verzi si uscate. Nu crezi ca altcineva ar trebui sa-ti raspunda?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai ramane o parghie: inflatia.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane,

    Demagogia va merge mai departe: vor fi daţi oameni afară. Nu contează, acum, că vor fi procese. Pînă la verdict, vor fi daţi afara sau vor avea salarii reduse. Lucrurile sînt "consituţionale" după cum o dictează interesul. Cînd va veni şi verdictul justiţiei, vor fi trecut nişte luni petrecute de oameni prin instanţe.
    Se merge pe principul: vedem atunci ce facem.
    În lipsa oricăror mecanisme reale şi nu politice, urmează cu şanse reale, partea a doua a filmului FMI: un nou împrumut! Tot preşedintele este cel care spunea că spre deosebire de alţii nu avem un grad mare de îndatorare. Mai este de unde.
    Nu văd/aud nici din zona bugetară nici din cea privată voci/feţe care să spună la ce cote au ajuns şpăgile!

    RăspundețiȘtergere
  11. "scandalosul plan de construire a unui portal web cu 500 milioane EUR"

    Asta este legenda... puteati sa va documentati nitel inainte...

    Ar mai fi exemple, da' nu are rost - in tara asta nu mai conteaza ratiunea, doar hormonii.
    Ca la fotbal!

    RăspundețiȘtergere
  12. In ce lege scrie ca fondul de salarii nu poate fi redus? Stiti exact despre ce vorbiti sau purtati vorbe dintr-o parte in alta?

    Mi se pare mai simplu de aplicat in practica, mai viabil economic si chiar mai just sa scada salariile tuturor cu 25% decat sa fie concediati 25% din bugetari.

    Asa cum bugetarii au trait de bine, de rau cu salarii mai mici pana acum un an si ceva cand acestea au fost marite din pix, asa se vor descurca si acum.

    In plus, daca 25% din bugetari ar fi trimisi in somaj, statul ar trebui sa le plateasca compensatii si ajutoare de somaj timp de cateva luni bune, asa ca nu s-ar face chiar asa o mare economie daca sute de mii de oameni (intrati in sistemul bugetar in principal in perioada guvernului Tariceanu) ar fi concediati.

    Somajul este un eveniment traumatic pentru orice persoana, mai ales in conditii de criza cand nu se inghesuie prea multi patroni sa faca angajari. Si cum ar fi alesi cei ce ar trebui trimisi in somaj? Pe ce criterii? Nu s-ar produce abuzuri si nu ar duce acestea la procese?

    Campania electorala s-a terminat, asa ca pastrati-va puterile pentru 2012 cand vor avea loc urmatoarele alegeri. Pana atunci, propuneti niste solutii, ca de-aia aveti un blog pe teme economice. E usor sa critici, mai greu e sa critici constructiv.

    Daca ar fi crescut cota unica, s-ar fi reintrodus sistemul diferentiat de impozitare sau s-ar fi marit valoarea TVA, ati fi tpat ca din gura de sarpe ca Basescu si Boc lovesc in sectorul privat, ca vor sa descurajeze consumul cand ar fi trebuit sa faca tocmai invers, n-ati fi uitat sa pomeniti de forfetar, ca sa subliniati inca o data cat de putin le pasa guvernantilor (de la PDL, evident, asta nu v-ar fi scapat) de intreprinzatorii din mediul privat si cat de mult ii protejeaza pe parazitii din sectorul bugetar care si asa au salarii prea mari ca sa stea toata ziua si sa nu faca nimic.

    In loc sa faceti comenatrii partizane la cateva luni dupa alegeri, cand acestea nu mai sunt de folos nici Dvs., nici partidului preferat, nici noua, cititorilor, mai bine va uitati un pic in jur si vedeti ca peste tot e criza, ca peste tot scad salariile si se taie din bugete si ca efectele masurilor anti-criza si bail-out-urilor impresionante nu se prea vad nicaieri.

    Sau poate aveti Dvs. alte cifre, ca vad ca primiti pe surse tot felul de sondaje de la institute foarte credibile.

    RăspundețiȘtergere
  13. EU-RO: E adevarat ca somajul este ceva urat de tot. Insa, vi se pare ca acum aparatul de stat ajuta cetateanul care are nevoie de diverse servicii oferite obligatoriu de instituiile statului?
    Era o stire demult, in urma cu ani de zile, cand la minele din Valea Jiului s-au facut concedieri masive, iar productia a cresut dupa concedieri. Concluzia directorilor de mine a fost ca acei mineri se pare ca veneau obositi, sau fara chef de munca. O reducere cat de mica ar motiva pe cei ramasi, si de ce nu responsabiliza, ca pana la urma orice sef responsabil nu poate pastra doar pupincuristi pe functii, ca doar cineva trebuie sa si faca treaba.

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca tot e la subiect, cred ca merita sa citim si despre asta azi, de pe blogul lui Aristotel Costel, un post de mai demult:
    http://www.baniinostri.ro/Austeritate-bugetara-Sa-taiem-din-banii-serviciilor-secrete---p306.html

    RăspundețiȘtergere
  15. @EU-RO m-as linisti in locul tau! Se vede ca nu intelegi nimic!

    Sistemul (nu economia Romaniei doar) sunt in faliment! Masina de facut bani nu mai face fata!

    Sistemul financiar se decupleaza de la realitate! Astazi Aurul = 1235 USD per uncie (maxim istoric). Decuplarea incepe sa se produca!

    Ajutorul Europei (rasete in sala) poate sa ajunga la 10 trilioane si tot degeaba! Se lucreaza pe inflatie dar purceaua este moarta in cotet!

    Capitalism is over!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cel mai prost comentariu pe care l-am vazut. Autorului ii recomand sa citeasca mai intai o carte despre macro economie si apoi sa scrie aberatii de jurnalist.
    Masurile care se vor adopta (sper!) de guvern sunt cele mai corecte masuri care se puteau lua si care au fost vreodata luate de la revolutie incoace.
    Mai multa informare inainte de a scrie articole de genul asta nu ar strica...

    RăspundețiȘtergere
  17. Am asa o senzatie ca ponderea de salarii mari este mult mai mare de 25% in sistemul asta bugetar.. ceea ce duce la concluzia ca daca dai afara 25% e mult mai ineficient decit sa tai de la toti... Si daca ii dai afara pe cei cu salarii mici (sa nu imi spuna cineva ca se va proceda altfel in realitate), sa fii sigur ca de fapt aia munceau cu adevarat!
    In sfirshit, nu conteaza asta...
    Vreau doar sa spun ca tocmai asistam la o repetare a istoriei. Sintem la faza "ardeti holdele si otraviti fîntînile!" Daca mai e cineva care spera ca vom iesi din criza… Tocmai asta e minunea pe care o asteptam: criza! Atacul marinarului TREBUIE SA ESUEZE! VOM FACE TOT CE PUTEM PENTRU ASTA! Este scuza perfecta pentru a-l da jos pe Basescu! Indiferent citi mor, avem un singur scop: jos tiranul, ca ne pune sa muncim!
    Inchipuiti-va ce urmeaza dupa ce cade Basescu… Toti oportunistii se vor bate pe mituirea poporului, vor promite marea cu sarea! Perfect pentru romanii milogi! Dupa ce arunca ceva praf in ochi, alesii vor trece la jupuit! Si da-i smiorcaiala! Va suna cunoscut? Asta e patternul romanesc de sute de ani! Noi nu muncim, noi ne smiorcaim! Uitati-va in jur…

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce nostim esti matale sarsaila vorbind in acelasi post si de marinar si de smiorcaiala :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Adrian esti un mare bou baiatule!
    Du-te si citeste cartile tale de macro-economie!

    Nu exista solutii de continuare in acelasi sistem! Imprumuturile sunt false si trebuiesc doar sa nu mai fie recunoscute si sa trecem la economia de tip inchis! Lectie gratuita!

    RăspundețiȘtergere
  20. Din pacate exact cum spunea Flavian o solutie viabila la momentul de fata nu mai exista. Care va scapa , va scapa, care nu va fi o victima a "crizei". Vina poporului e alta nu ca nu are el solutii de iesire din criza, asta cu iesirea din criza e un basm prost dupa parerea mea. Vina poporului este ca atunci cand a mers la vot a ales o solutie paguboasa, evident si alternativa PSD-ista era la fel de paguboasa poate mai rau habar nu am sa exprim in procente cat d erau ar fi fost si cu ceilalti, oricum tot pe aici eram.
    Cand statul este corupt iti ofera 2-3-4 solutii prin care te pacaleste,iti explica ca fiecare e o alta posibilitate dar in final are acelasi rezultat. Din pacate esecul comunismului dublat acuma de un si mai dureros esec al capitalismului ne va duce in pragul haosului, nu doar la nivel national. E doar o chestiune de timp pana se va declansa haosul. Poate suna apocaliptic, dar e cat se poate de real.

    RăspundețiȘtergere
  21. <<
    Băsescu nu a spus nimic de directorii lui Boc angajaţi prin două Ordonanţe neconstituţionale şi care costă aproximativ 30 milioane EUR/an(sunt curios dacă piticu' va avea de unde să scoată aceşti bani în momentul în care va fi pus să plătească), de scandalosul plan de construire a unui portal web cu 500 milioane EUR, de licitaţiile cu dedicaţie şi de toate scandalurile care gravitează în jurul guvernului personal. Evident, acestea erau discuţii tabu deoarece trebuie să înţelegem că s-ar duce de râpă toată ţara dacă nu ar fi date contracte grase firmelor de partid.
    >>
    se cer solutii, se acuza, ca sa platesca aia, sau ailalti, cu reducerea salariului sau sa fie dati afara...
    pe langa umflarea schemelor de personal din zona bugetara (o problema reala), cauza principala a dezastrului actual a fost corect identificata de catre dan. as mai adauga un lucru: toate tunurile enumerate mai sus (pe langa scutiri de tva si de la plata impozitului - evaziune fiscala cu voie de la centru, sau achizitii publice desantate) au fost practicate pe scara larga in ultimii 15 ani de catre toate guvernele. anual sunt sifonate miliarde (EUR) de la buget in folosul acelorasi cateva sute de persoane care graviteaza, prin rotatie (in fuctie de partidul aflat la guvernare), in jurul centrului de putere. s-au uitat prea rpd nume sonore liberale, pesediste, taraniste sau udemeriste care au dat tunuri rasunatoare de-a lungul anilor; aceste nume uitate vor reaparea din nou in prim plan dupa urmatoarele alegeri.
    incerc sa ma apropii de o conluzie...luptele astea de clasa ce se acutizeaza pe zi ce trece (citesc forumuri de toate felurile), bugetari-privati, pensionari-salariati, it-medicina (astia sunt "elitele" sic!) si cate si mai cate...sunt un simptom extrem de grav al miopiei oamenilor. toate aceste lupte le vad si la scara mai mica in diverse colectivitati...
    este trist, dar atata timp cat pulimea se va lupta pe mize derizorii (osciorul aruncat de sus de catre "sferele oculte") in loc sa constientizeze cu claritate cauza problemelor, dupa parerea mea, nu va face decat sa-si inrautateasca starea actuala de neputinta si sa-si acutizeze tendintele de autodevorare...asa ca inainte de a discuta de solutii, oamenii ar trebui sa inteleaga niste lucruri elementare; cunoasteti adevarul si el va va elibera...
    suna religios dogmatic, dar vad pt. a nu stiu cata oara ca maxime religioase au mai degraba acoperire in zona profana; uite alta: cei ce au, li se va da pe deasupra; celor ce nu au, li se va lua si ceea ce au. adevarat sau fals?...;)

    RăspundețiȘtergere
  22. Poate putin "off topic", dar toata situatia asta m-a facut sa ma mai uit inca o data pe fluturasul de salarri si am vazut ca eu si firma mea platim pentru salariul meu circa 12000 RON.
    Nu am nicio problema in a palti impozit pe venit, dar cand ma uit la contributia totala platita de mine si angajator la fondul de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate ma ia durerea de cap.
    Nu am mai fost de multa vreme intr-un spital de stat, imi platesc pensie privata si asigurare de sanatate private, asa ca de saptamana trecuta am inceput sa ma intreb daca nu cumva ar trebui sa nu mai fiu o vaca de muls pentru un guvern care ma desconsidera.

    Si uite asa am inceput sa caut alternative: una este PFA.
    Nu zic ca este cea mai desteapta miscare, dar ma simt furat si frustrat asa ca nu mai sunt dispus sa sustin incompetenta lor.

    Eh, asta zic eu, dar daca mai zic inca 100,000 ca mine, cine mai plateste pensia mamei?!
    Poate ca o sa o fac eu: pana la urma nu are decat 340 RON si cu reducerea asta de 15% e ca si cand nu m-as duce la restaurant intr-o seara cu prietenii.

    Ciudate vremuri mai traim....

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte corect rationamentul dar nu completeaza finalul schemei.Masurilea astea erau bine venite inaintea imprumutului tocmai pentru a evita nenorocirea.Culmea cinismului politic dupa ce toci zeci de miliarde,ajungi sa iei aceleasi masuri care le puteai lua fara sa fi dator vandut si zici ca vrei sa salvezi suveranitatea tarii.Schema a fost ca se stia de la inceput ca nu vor putea fi taiate,reduse sau taxate,la saracia din ro,atunci ultima solutie este sa vanda toate activele tarii,deja au trecut in scrisoarea de intentie CFR si Termoelectrica si vor urma restul.Uite asa jefuiesc o tara si viseaza sa guverneze cand vor ajunge niste maimutoi fara obiectul muncii(ca sa mai conduci ceva trebuie sa ai ce sa conduci) si populatie nenorocita pe generatii.La fel de mare vina pentru dezastru o au si intelectualii care tac ca mortul in papusoi,o voce de intelectual sa ia atitudine nu am auzit,cred ca se leaga de articolul din Catavencu,au fost facuti toti academicieni,au dintii rupti si nu mai pot musca mana care le-a semnat titlul.
    Concluzia este ca vor mai primi bani din tiparnita si rostogoli imprumutul in minte lor pana termina de vandut tot.

    RăspundețiȘtergere
  24. "La fel de mare vina pentru dezastru o au si intelectualii care tac ca mortul in papusoi,o voce de intelectual sa ia atitudine nu am auzit"

    Mda, sunt de acord cu tine, nu mai avem intelectuali in tara asta, uite, eu dupa ce scriu asta (bat la tastatura cu rotopercutoru') ma duc sa mai sap un sant, sa mai spal o toaleta...

    Tu ce faci dupa aia, strunjesti, jumulesti o gaina sau strangi gunoiul de la porc? :D

    Tot inainte, clasa muncitoare, ca_creieru' ne e-n picioare! :P

    RăspundețiȘtergere
  25. Va rog frumos,daca aveti timp, raspundeti unui om ce nu are habar de economie nici cat negru sub unghie la urmatoarea intrebare(sau intrebari): Daca solutia este reducerea numarului de bugetari prin concediere, ce se va intampla cu acestia? Salvam padurea taind copacii? Caci, din cate am inteles mediul privat neavand investitii nu mai face angajari.
    Nu e o intrebare ironica si retorica. Chiar nu pot pricepe mecanismul.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. @Vlad

    "mediul privat neavand investitii nu mai face angajari"

    Daca mediul privat nu mai are bani pentru angajari, mai mult ca sigur ca nu mai are bani nici pentru taxe si impozite deci indirect nici pentru salariile de bugetari.

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu cred ca singura problema la aceste masuri este ca s-au gandit abia acum sa le ia. Daca le luau in inauarie 2009 era perfect si nici nu ar fi fost la o astfel de magnitudine. De exemplu scaderea pensilor cu 10% in inauarie 2009 venita dupa o majorare extrem de discutabila de 35% in toamna lui 2008 ar fi fost mai usor digerabila. Iar scaderea salariileor cu 15% era mai usor de inghitit. Practic de atunci au trecut 3 semestre, pana la sfarsitul anului mai este unul. Reducerea de 25% aplicata pe un semestru este insignificabila in raport cu 4 semestre de reducere de 15%. Si pana acum puteau face si restructurari.
    Dan: este cel mai usor sa critici o masura de taiere a salarilor, dar ca decident este cel mai greu sa o iei. Uita-te la Spania: au anuntat de curand o scadere cu 5% a salariilor bugetarilor. Asta in conditiile in care nu cred ca s-au facut aceleasi greseli in Spania ca in Romnaia. Mai sunt si alte tari care au optat pentru reducerea salariilor bugetarilor, dar au facut-o mai devreme, cand a trebuit. Si atunci toata lumea ia laudat si ia dat de exemplul. Articolul asta mi-a aratat ca in ciuda faptului ca scfrii foarte bine si este foarte documentat, judeci subiectiv situatia, ceea ce este un defect pentru un analist.
    P.S. Nu se vor putea reduce salariile bugetarilor, stati linistiti. Singurele masuri care se vor putea lua sunt pe partea de impozitare. Sper doar sa aiba atata minte incat sa inventeze doua cote de impozit: una pentru persoanele fizice si una pentru firme. Si TVA de 25%

    RăspundețiȘtergere
  28. "Nu se vor putea reduce salariile bugetarilor, stati linistiti."

    De ce sa stam linistiti? Eu nu sunt bugetar, nu am fost niciodata si nu cred ca voi fi vreodata. Sper sa nu ajung sa fiu, ca daca si eu ajung bugetar... inseamna ca ori am trait degeaba, ori tara asta a ajuns de rahat de tot si atunci... nu mai merita sa traiesti deloc in ea. Bugetar sau ne...

    A, sa stea linistiti cei 11 milioane care traiesc din banii facuti de cei 4 milioane de privati ca mine? Pai zi asa, sa stim si noi care e intentia ta: sa linistesti frecangii...

    RăspundețiȘtergere
  29. Gandire limitata la majoritatea interlocutorilor!

    Un idiot (Florin C) scrie mai sus ca daca el plateste 12.000 lei are toate drepturile! De acord! Primul drept pe care mi-l iau si eu este sa ii dau una in cap in momentul in care il vad! Pentru ca el are si eu nu! Capitalism 100%! Haiducie!

    Pentru Anonim: de unde tot repetati 11 milioane? Si de unde 4?
    Intre aia 11 sunt bunicii tai si poate parintii care au muncit 7/7 si dupa o viata de munca (35-40-45 de ani) ar fi trebuit sa poata duce o viata decenta! Intre aia 4-5-6 milioane sunt copii, care o sa iti plateasca tie pensia! Iar pentru 3-4 milioane de tigani asistati social da ai dreptate! Reducere 100%. Desi sunt putini dar am eu un off: 150.000 sunt "martirii" revolutiei care primesc un salariul brut pe economie (dar neimpozabil) lunar.

    Pace voua!

    @Flavian - cinstit si de bun simt

    RăspundețiȘtergere
  30. @sorin_f
    Adica am intrat intr-o bucla din care nu mai putem iesi?
    Multumesc pt.raspuns

    RăspundețiȘtergere
  31. Dane, se vede treaba ca ultimele evenimente te-au cam lasat fara vorbe. Acuma, nu ca nu am fi stiut ca va fi tot mai rau, ca doar compententa si inteligenta e marfa rara, cum ziceai.
    Sper ca nu te afecteaza prea tare in ceea ce faci pentru tine.
    Cat despre mine, asa ca unul din multii anonimi care traiesc din salar, tu cum te-ai vedea descurcandu-te daca ai fi unul ca noi, simplii salariati, unii inca cu un servici cat de cat decent.
    E cazul sa facem si noi exitul de pe aceste meleaguri? Daca da, tu ce variante zici ca ar fi ok?
    Daca nu, ca simplu salariat, tu cum te-ai vedea supravietuind?

    RăspundețiȘtergere
  32. frecangeala pe www nu ajuta pe nimeni.

    securistii carora le-au fost triplate bugetele isi fac treaba si posteaza intru slavirea carmaciului la foc automat pe TOATE blogurile/forumurile posibile.

    sunt privat, dar pe 19 voi fi prezent in piata Victoriei. poate realizati ca schimbarile nu se fac din fata monitorului, daca nu esti se.te.se.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)