luni, 3 mai 2010

Octopus


Mi-am pus de foarte multe ori întrebarea referitoare la motorul creşterilor fulminante înregistrate pe pieţele bursiere ale lumii începând cu martie 2009. După o criză de asemenea dimensiuni, recuperarea ar fi trebuit să fie mult mai lentă şi mult mai anevoioasă. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul an este însă incredibil deoarece ritmul de creștere al prețurilor pe toate piețele lumii a fost unul nebunesc. Am asistat practic la o isterie similară perioadelor de exuberanță economică, pe fondul unei înrăutățiri a fundamentelor. Numai dacă dăm ca exemplu rata de creștere a șomajului şi avem o imagine dezastruoasă. Astfel, cu cât lucrurile se afundă, cu atât imaginea pieţelor este mai atrăgătoare.

Cu toate că toată lumea bănuieşte care este adevăratul motor al actualei creşteri, nimeni nu are curajul să o exprime cu subiect şi predicat. Acesta este motivul pentru care vineri am fost surprins să citesc o asemenea opinie în Financial Times. Ea aparţine lui Leigh Skene, un veteran al pieţelor de capital. Şi, pe cât de scurt este articolul, pe atât de logică şi devastatoare în simplitate este judecata lui Skene. Pornind de la datele din sondaje, Skene remarcă faptul că nu investitorii tradiționali sunt cei care, la ora actuală, sunt cumpărători neți de acțiuni. În acest caz, rezultă că adevăratul motor al creşterilor nu sunt fundamentele economice ci, aşa cum bănuia toată lumea, băncile de investiţii. Motivele sunt identificate impecabil:
"Their buying would appear to be for one of two reasons. Firstly because they think the authorities will prevail in their (so far unsuccessful) efforts to inflate their way out of debt liquidation; or secondly because they are too big to fail and so can afford to take a huge gamble that enough buying will convince others to rush in and buy their inventory of risk assets at even higher prices."
Este, dacă vreți, exact același model care ne-a dus către dezastrul actual. Același model irațional repus în aplicare de câteva instituții care s-au obișnuit poate mult prea mult cu schema criză-bailout. Numai că între timp lucrurile s-au mai schimbat. Statele se află într-un dezastru al finanțelor publice și, în mod sigur, nu vor avea banii necesari bailout-urilor viitoare. Probabil va veni și momentul adevărului, însă tind să cred că va veni prea târziu.

6 comentarii:

  1. Vazusem si eu articolul respectiv. FT mai face figuri, dar link-ul e aici: Equity rally not driven by the usual investors

    Evident ca joaca speculatorilor cu pietele e iresponsabila si irationala daca privim situatia in ansamblu. Dar eu n-am intalnit pana acum prea multi speculatori responsabili si interesati de altceva decat propriul profit pe termen scurt... :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate metoda aceasta de lucru functioneaza!
    Uitati-va ce profituri reusesc sa scoata din Grecia! Da, tara avea probleme mari dar sa o lovesti de atatea ori atat media cat si investitional este foarte dificil de manageuit chiar si de catre un guvern bun, intr-o tara performanta...
    Nu este cazul Greciei!
    @Flavian, multumim pentru link. E probabil unul dintre primele articole mainstream care apare despre aceasta bula... De ce oare:P?
    Cred ca ati inteles aluzia... 1-2 saptamani cred ca e fereastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca statul le-a dat moca (TARP etc.), iar posibilii "creditaci" sunt deja indatorati pana peste cap si nu sunt solvabili, ce ar putea face bancile respective cu banii, decat sa speculeze si s-o mai puna de-o "bula".

    Ca se va sparge stiu toti acesti jucatori, dar toti spera ca vor marca profitul inainte de asta. Daca nu reusesc, oricum n-au nimic de pierdut, pentru ca sunt conectati politic, iar statul va mai jumuli putin contribuabilul pentru a le baga bani in buzunar.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca aprox 45% din activitatile de trading de pe wall street sunt realizate de bofa, citygrup, fredie and fanny, aig, gm. Mai nou acestea sunt firme de stat, prospat salvate de la faliment, carora li s-a dat bani ca sa vînda si sa cumpere între ele pentru a ridica piata si astfel a da optimism întregii planete care se comporta în functie de s&p. Daca o fi asa ...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Horatiu...
    Daca o fi asa... atunci vor mai face ei multe bule in multe zone ale planetei avand in vedere puterea financiara data de cele 700 bilioane de USD primiti prin planul Paulson.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)