sâmbătă, 24 iulie 2010

The Century of the Self

Probabil unul dintre cele mai bune documentare produse vreodata. Vă recomand să vă rezervaţi patru ore pentru vizionarea acestui material. Garantez că nu veţi regreta.

Partea I(Happiness Machines):


Partea a II-a(The Engineering of Consent):


Partea a III-a(There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed):


Partea a IV-a(Eight People Sipping Wine in Kettering):

20 de comentarii:

  1. recomand si status anxiety. acelasi autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Cred ca ai gresit. Status Anxiety e o carte scrisa de Alain de Botton, in timp ce actualul documentar e realizat de Adam Curtis.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!
    Ce parere ai despre acest film superb? (Eckart Tolle - Cel mai profund adevar al existentei umane)
    Sper sa rezisti macar jumatate de ora - mie mi se pare super interesant.

    http://video.google.com/videoplay?docid=4016308133714865362#

    RăspundețiȘtergere
  4. Sau ... 'the soviet story'

    http://www.youtube.com/watch?v=f-Wrn7zuZoI

    despre film
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Soviet_Story

    RăspundețiȘtergere
  5. Soviet Story e un big NO NO pentru leftistii de la noi.


    Trec pe langa el ca si cand nici n-ar exista.

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent documentarul. E inca o palma grea data ideii de controlul social. Societatile ocidentale au folosit psihiatria ca metoda "soft" spre deosebire de regimurile totalitate care foloseu metode mult mai "hard". Rezultatule este insa acelasi - distrugerea societatii si a individului cu scopul transformarii celui din urma intr-un pion docil al intereselor oligarhilor.

    In primele doua parti se arata cum societatea a fost distrusa prin impunerea fortata a unui conformism arificial, iar in a doua, prin recurgerea la cealalta extrema - cea a pierderii complete a autocontrolului rational al individului cu scopul distrugerii legaturilor interumane.

    Dar sa nu uitam faptul ca toate ideologiile colectiviste au folosit aceleasi metode pentru edificarea "omului nou":
    -distrugerea legaturilor firesti din societate si inlocuirea cu un surogat produs de "partid" , de "big brother" sau chiar de "big business";
    -crearea si cultivarea suspiciunilor fata de semeni prin stimularea turnatoriei - "Uneltirea impotriva ordinii Socialiste", "Red Scare", "War on Terror"
    -directionarea frustrarilor cauzate de conditionarea individului catre un inamic extern - evreii, chiaburii, comunistii, teroristii etc.

    In ziua de azi marsul colectivismului continua neabatut, chiar in America. Guvernul construieste o uriasa retea de colectare a informatiilor, mult mai complexa decat cea din timpul Razboiului Rece...

    Acm cateva luni cineva m-a contrat pe un forum spunandu-mi ca lucrari ca "Road to Serfdom" si "As we go marching" sunt depasite. Eu cred in continuare ca sunt din ce in ce mai actuale. Orice om onest ar trebui sa faca tot posibilul spre a sabota sistematic eforturile de manipulare ar diferitelor entitati care incearca sa-l faca sa actioneze impotriva vointei sale. Primul pas in aceasta directie este sa gandeasca!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim:Eckart Tolle mi se pare un individ care vrea sa para profet si constructor al unei religii proprii. Marea lui problema e ca cere bani pentru asta, ceea ce mi se pare de-a dreptul dezastruos. In domeniul asta "business-ul" e diferit: ori eternitatea ori banul. El le vrea pe ambele ceea ce nu prea e OK. :-))
    In rest, vorbeste frumos, are discurs elaborat s.a.m.d. Sper sa nu starnesc vreun razboi cu aceste opinii. :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. Tot Adam Curtis, alt documentar excelent (si controversat mai ales in America): The Power of Nightmares.

    RăspundețiȘtergere
  9. Are 3 ani deja Dane. Era cazul sa-l fi vazut pana acum. Ma rog, cica mai bine mai tarziu decat niciodata.

    Poate peste inca vreo 5 ani o sa ajungi sa vezi si tu Crash Course al lui Chris Martenson... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar asteptam cu interes documentarul promis la sf saptamanii trecute. Cred ca l-am vazut acu` mai bine de un an.

    Ma bucur sa vad ca recomanzi si astfel de documentare mai ... "outside the box"

    V.

    RăspundețiȘtergere
  11. Flavian: Inainte de a afisa o atitudine de superioritate si a-mi face recomandari de lecturi/vizualizari cred ca ar fi recomandabil sa-ti vezi lungul nasului si sa incerci sa acoperi golurile fundamentale pe care le ai. E simplu sa-ti dai cu parerea si sa incerci sa iesi in evidenta. Mai complicat insa e sa poti fundamenta niste opinii pe baze solide.
    Asa cum ti-am mai spus in nenumarate randuri crash course-ul nu e Biblia, iar Marthenson nu e, in niciun caz, Iisus. In aceste conditii nu inteleg ce dracu' ma tot bati la cap cu aceeasi poveste care poate fi interesata dar, in niciun caz, fundamentala.
    Ma simt nevoit sa-ti reamintesc faptul ca in urma cu aproximativ un an anuntai iminenta apocalipsei, iar dupa ce a trecut data prezicerii le-ai dat celor care te-au luat la intrebari un link catre ceea ce spunea un nimeni(cam manelist bdupa parerea mea) pe un forum(softpedia daca nu ma insel).
    In aceste conditii nu-mi ramane decat sa te sfatuiesc, prieteneste, sa acorzi ceva mai mult timp lecturilor fundamentale care-ti lipsesc cu desavarsire si mai putin timp clevetelilor de tot soiul de pe forumuri.

    RăspundețiȘtergere
  12. as dori sa il vizionez si eu in weekend...

    RăspundețiȘtergere
  13. Ehee, Dane, se pare ca lipsurile sunt de ambele parti. Atat la cultura, materiale vizionate, cat si la rabdare sau bun simt... :)

    Cat priveste linkurile cu manele, chiar nu am nici cea mai mica idee la ceea ce faci referire. Te-ai gandit insa ca lucrurile fundamentale pentru tine nu sunt aceleasi pentru toata lumea ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Flavian: Iaca aici e articolul cu pricina in care anuntai sfarsitul lumii.
    Referitor la chestiile fundamentale am o veste proasta pentru tine: situatia nu e deloc relativa; ce e fundamental e fundamental pentru toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Corect! Unele chestiuni sunt FUNDAMENTALE indiferent de persoane sau context.

    :)


    John Davison Rockefeller (8 July 1839 – 23 May 1937): "Competition is a sin, therefore you must destroy it"

    ..

    ps1: voi ati auzit de <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Wanta>Leo Emil Wanta</a>?)

    ps2: 4,5 trilioane era estimarea "capitalurilor fierbinti" prin 1990.

    :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Dane, e deja penibil...

    In primul rand colapsul unor banci nu inseamna sfarsitul lumii decat pentru cei care inca mai sufera de Sindromul Stockholm.

    In al doilea rand, sa faci asa obsesie pentru un banal zvon e cel putin copilaresc.

    In al treilea rand, pacat ca inca n-ai priceput de ce economia cu totul NU e ceva fundamental pentru multa lume.

    De aceea chestiile cu care unii sunt spalati pe creier in scoala sau in materialele de "specialitate" nu sunt "fundamentale" decat in mintea unora.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cetateanul turmentat29 iulie 2010 la 07:58

    flaviane, o cam dai la intors. esti penibil. daca esti asa tare, si dan atat de inapoiat... ce mai cauti pe aici? citesteti blogul omniscient si lasa-ne. personal ca ai un amalgam de informatii in minte, pe care le balmajesti la marea meserie, si de fapt nu stii si nu intelegi nimic. faci pe interesantul, insa habar n-ai despre ce vorbesti. cand te ia lumea mai la obiect o dai in bame conspirationiste si comunism luminat.

    intamplator am vazut crash course-ul, si mi s-a parut cam nasol. o adunatura de truisme si o concluzie de doi bani "in urmatorii 20 de ani lucrurile se vor schimba radical" :))) no shit, asta puteam sa spun si eu ochiometric, n-aveam nevoie de alde martenson :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Vechi, maestre, vechi! Dar, intr-adevar, capabil sa iti deschida ochii. Recomand cu caldura si cartea 'tatalui lor', Bernaes, intitulata Propaganda (azi i-am spune PR si cred ca in documentar se explica de ce :).

    RăspundețiȘtergere
  19. http://video.google.com/videoplay?docid=-3983282218066976625#docid=2798679275960015727

    RăspundețiȘtergere
  20. intr-adevar, era gresit ce am scris.
    mersi de atentionare, eu eram convins ca este vorba de acelasi autor :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)