vineri, 30 iulie 2010

Explore the Garden of Stupidity

"Sunt bani europeni!" spune o piţipoancă atunci când e luată la întrebări despre cum aruncă banii pe prostii. Afirmaţia mi-a reţinut atenţia în mai multe rânduri deoarece profită de un şablon de gândire al românilor: dacă cineva risipeşte banii mei e nasol, dar dacă face acelaşi lucru cu banii altora, atunci nu mă interesează şi chiar e de admirat! Marea problemă e că banii europeni nu sunt banii altora, ci banii noştri, iar o cheltuire aiuristică a acestora poate avea repercusiuni dintre cele mai grave.

În primul rând aceşti bani nu vin din neant. Ei provin din bugetul UE, buget la care suntem şi noi contributori. Cum până acum nu am reuşit să tragem de la UE mai mulţi bani decât am dat, rezultă logic pentru oricine că, de fapt, acei bani sunt chiar banii noştri. Mai mult, pentru a accesa bani de la UE trebuie ca tu să asiguri o parte din finanţarea totală a proiectului, adică, mai pe româneşte, să aduci bani de-acasă. În cazul în care autorităţile UE detectează că banii daţi au fost cheltuiţi aiurea şi nu s-au respectat clauzele stabilite, banii trebuie returnaţi. Privind din acest punct de vedere, rezultă clar un lucru: trebuie să fim foarte atenţi la cum se cheltuiesc respectivii bani sau, mai pe româneşte, trebuie să stăm cu ochii pe ei ca pe butelie.

În ceea ce priveşte brand-ul de ţară, cred că cei de la iStockFoto stau şiu se întreabă de ce oare le-a crescut traficul pe pagina asta. Dincolo însă de acest lucru, rămân întrebări crâncene, cărora piţipoanca, cu tupeul caracteristic, evident că nu le va răspunde. N-o să stau acum să analizez toată povestea deoarece puteţi citi în presa de azi toate detaliile. Personal bănuiesc un lucru ceva mai grav: este posibil ca firma care a realizat campania să fi fost nevoită să aloce un buget mic acestui proiect pentru a-şi putea păstra profitabilitatea. Faptul că logo-ul a suferit doar modificări simple(o rotire şi doi gradienţi inversaţi) mă face pe mine să trag concluzia că a cam fost făcut pe genunchi. La urma urmei, sunt operaţiuni pe care chiar şi un nepriceput ca mine putea să le facă. Ceea ce nu înţeleg este motivul pentru care nu au cumpărat cel puţin drepturile exclusive pentru acel logo. 

Se pune totuşi întrebarea ce s-a făcut cu restul banilor. Este oare posibil să fi fost nevoiţi să plătească ceva prestări de servicii vreunei firme mioritice? Sau îi consideră pe clienţi atât de proşti încât nu merită să se obosească prea mult pentru "acoperirea urmelor"? Nu ştiu, mă întreb şi eu ca tot omul, convins fiind că cineva ar avea răspunsul la aceste dileme. Poate e prima, poate e a doua sau poate, în cel mai rău caz, sunt ambele. Oricum e un moment jenant care ne demonstrează cum pot fi cheltuiţi aiuristic nişte bani. Din nefericire nu sunt singurii. Abia aştept să văd eRomania şi celelalte aberaţii care stau să apară.

Acestea fiind zise, cred că am putea încropi rapid un brand de ţară care ar prinde excelent. Să le spunem tuturor: "Veniţi să ne vedeţi! Suntem atât de proşti încât, în mod sigur, nu veţi regreta!". Privind prin prisma acţiunilor trecute şi prezente nu cred că putem asocia România cu altceva. Din păcate se pare că asta suntem, blestemaţi să trăim într-o imensă grădină a prostiei.

9 comentarii:

  1. "Frunzulita lui Nutzi" se poate realiza in Photoshop din 5 clickuri si 2 layere. Orice student din camin putea sa-l faca pe cativa lei ... sau pe o bere :)

    eRomania - un portal (momentan nefunctional) de EUR 500M. Orice om care stie cu ce se mananca web-design-ul ar aprecia costul unui asemenea portal cu toate bazele de date si serverele aferente la cateva zeci, hai cateva sute de mii de EUR...

    Mantra "banilor europeni" este noua metoda-minune a politicienilor romani de a-si ascunde incompetenta si hotia. Marele noroc al acestora este ca poporul roman este in mare parte prea indobitocit ca sa se revolte impotriva furtului sitematic.

    La unguri au fost cat pe-aci sa-l linseze pe Gyurcsany pentru lucruri mult mai "soft". Atata timp cat romanii nu vor face la fel, nu vom avea parte decat de conducatori talhari.

    RăspundețiȘtergere
  2. antevorbitorul meu probabil face parte din gherila postacilor. faptul ca sunt bani europeni presupune cheltuirea lor "foarte" legal. ramane sa vedem daca blonda a fost atat de neghioaba incat sa fure din ei stiind prea bine cum se urmareste orice licitatie

    RăspundețiȘtergere
  3. @dodel

    Ce treabă are "legal" cu o... penală?

    La săli de sport nu prea... se urmăreşte? :)

    Lasă-mă... să ghicesc! Eşti postac oranjgutan. Când s-o termina "petrecerea băşistă", te vei mulţumi cu fân?

    RăspundețiȘtergere
  4. dodel, antevorbitorul tau a pus punctul pe i... avem tara si conducatorii pe care ii meritam!

    RăspundețiȘtergere
  5. @offtopic: Aristotele, imi esti simpatic, pacat ca nu ti-ai mai actualizat blogul ca te citeam cu interes. Te rog eu insa, te implor, modifica-ti ortografia in sensul scoaterii punctelor de suspensie la fiecare 3 cuvinte, chiar nu isi au locul. Este dureros, este sinistru, este atroce si sfasietor, este excruciating pain vorba rusului sa iti citesc orice postare, imi fracturezi sirul lecturii cu punctele alea mizerabile. Punctele alea isi au si ele locul lor intr-o povestire, anticipeaza un final Tantaniiiiiis tobele bat emotii emotii, le poti baga o data, hai de doua trei ori intr-o carte (doar daca e vorba de un thriller) nu de 3 ori in 5 randuri nenorocite.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inclin sa cred ca exista o plata a companiei externe catre o alta societate cu sediu in afara Romaniei, si nu legata de realizarea LOGOlui, dar in baza unui contract semnat cu maximum 3 luni inainte de debutul proiectului. Un week-end exceptional la toti

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. eRomania - un portal (momentan nefunctional) de EUR 500M. Orice om care stie cu ce se mananca web-design-ul ar aprecia costul unui asemenea portal cu toate bazele de date si serverele aferente la cateva zeci, hai cateva sute de mii de EUR...

    Esti inca prost informat, desi discutia e veche si s-a transat. Suma in speta se refera la un proiect care presupune unificarea/modificarea tuturor bazelor de date ale administratiei publice din RO. Evident, nu are nici o legatura cu un portal care sa se ocupe de aspecte particulare, cum ar fi plata amenzilor sau depunerea cererilor de CI.
    n plus, de proiectul in cauza, data fiind complexitatea, se vor bucura probabil copiii mei, daca nu nepotii.
    Pe de alta parte... si eu stiu ca guvernantii nu fac aproape nimic bine :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ioan

    Cand am spus ceea ce am spus am avut vedere urmatoarele fapte:

    - bazele de date si echipamentele de calcul exista deja dar nu sunt intretinute si folosite la adevarata capacitate din cauza incompetentei - multi birocrati sunt mult mai putin priceputi la lucrul cu calculatorul decat pustii de 5-6 ani;

    - infrastructura de telecomunicatii necesara interconectarii (acces internet) exista si ea cam peste tot, fie ca e vorba de acces fix (in orase) sau radio - GPRS, HSDPA - la sate;

    - solutiile software pentru interconectarea unor baze de date foarte complexe exista de ani buni si sunt implementate deja cu succes peste tot in lume (preponderent in mediul privat).

    - deasemenea sisteme de plati online exista de cel putin 10-15 ani si sunt frecvent folosite chiar si in Romania.

    Poti sa fii sigur ca daca o firma privata ar fi solicitat unui partener realizarea unui proiect identic cu eRomania in conditiile date mi-e greu sa cred ca ar fi acceptat sa plateasca EUR 500M. Asa ceva doar la stat se poate, pentru ca resursele sunt practic nelimitate - daca nu ajung banii crstem taxele. In plus, in Romania nu se foloseste niciodata de catre stat abordarea bazata pe proiect, cu buget si cerinte bine stabilite de la ineput. La noi totul se "ajusteaza" pe parcurs incat ajunge sa coste de 10 ori mai mult si sa faca de 5 ori mai putin.

    Clarific, elementele care trebuie implementare urgent: sistemul de notificare si cel de plati online cred ca ar costa cel mult cateva sute de mii de euro.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)