luni, 6 septembrie 2010

Dobanda corecta si pretul iluziilor


Tevatura iscată în ultima perioadă de clienţii unor bănci nu este altceva decât faţa vizibilă a iceberg-ului.  În realitate, lucrurile stau mai mult decât prost, iar ceea ce vedem acum nu este decât scânteia care poate porni un incendiu de proporţii devastatoare pentru România.

Lucrurile sunt cât se poate de simple, iar factorii responsabili le cunosc mai bine decât oricine. România devenise peste noapte perla profiturilor bancare. Iluzia necesarului de locuinţe a creeat un flux devastator de intrări de bani canalizaţi către creditarea cu orice preţ. Aşa s-a ajuns la aberaţii gen creditul cu buletinul sau cardul cu credit preaprobat(pentru cei care nu ştiu exista şi aşa ceva cu toate că normele BNR interziceau o asemenea practică). De unde atâta mărinimie? Pe fondul unei lipsei de cultură bancară şi a obedienţei unor oficiali, clienţii au înghiţit cu uşurinţă capcanele întinse de bancheri. Un singur exemplu: initial era obligatorie afişarea DAE cu caractere identice cu cele ale dobânzii. Cu toate acestea, vitrinele unora dintre cei care acum au probleme erau pline de afişe care promiteau credite la dobânzi inimaginabile. Astfel, o groază de indivizi(nebancarizabili din punctul meu de vedere) au devenit posesorii unor credite luate la grade mari de îndatorare şi cu costuri de neconceput pentru un om cu o brumă de cultură bancară. Era limpede pentru oricine că finalitatea unei asemenea situaţii era una singură, anume falimentul clientului. Şi-a pus cineva probleme în aceşti termeni? Evident că nu! Executivii erau fericiţi că-şi încasează bonificaţiile grase, în timp ce clienţii trăiau cu iluzia că au făcut afacerea vieţii lor.

În tot jocul descris a intervenit însă un element "minor", anume ceea ce eu numesc momentul adevărului. Lucrurile nu aveau cum să se perpetueze la infinit, iar ceea ce vedem acum nu este altceva decât un recurs al normalităţii. Cum veniturile s-au subţiat substanţial, mulţi clienţi au luat cunoştinţă cu spectrul falimentului personal de facto. Nesuportând acest lucru se îndreaptă împotriva adevăraţilor vinovaţi, adică a băncilor care până acum erau obişnuite să-şi numere profiturile. Faptul că aproximativ 300 de oameni grupaţi într-un forum au ajuns la a-şi angaja un avocat arată că lucrurile au ajuns departe. Probabil acesta este şi motivul pentru care una din băncile implicate şi-au trimis cel mai înalt reprezentant de-aici la negocieri. Dacă buba se sparge şi clienţii vor obţine despăgubiri retroactive lucrurile vor arăta deosebit de urât. O decizie de acest tip e simplu de obţinut în România. Nu trebuie să uităm că şi prin magistratură sunt oameni care s-au lovit de aceleaşi probleme, ceea ce-i va face, chiar şi inconştient, mult mai apropiaţi de cei care reclamă acum comportamentul abuziv. O singură decizie de acest gen este suficientă pentru a dinamita întreaga piaţă bancară.

Lucrurile nu stau bine pentru nimeni. Pentru unii dintre clienţi jocul s-a terminat în momentul în care au constatat că pur şi simplu nu mai pot face faţă. S-au mulţumit să nu mai plătească ratele şi aşteaptă să fie executaţi. Executările însă se fac la ralanti deoarece sumele aberant finanţate de bănci nu mai pot fi obţinute. Probabil birocraţii n-au curaj să-şi asume preţuri cu 50% mai mici(în cazul creditelor garantate) şi nu fac altceva decât să tragă de timp. Între timp, datornicii se obişnuiesc cu noua stare de spirit inconştienţi fiind de faptul că datoria lor nu numai că nu se şterge, dar creşte exponenţial. Ceilalţi clienţi, adică cei pentru care plata ratei la bancă începe să fie o problemă majoră, probabil au intuit că sunt într-o situaţie fără ieşire(inexistenţa unei legi a falimentului personal te transformă într-un sclav pe viaţă al băncii). Astfel au conştientizat că cea mai bună apărare este atacul şi se transformă în cei mai mari duşmani ai băncilor. Şi aceasta nu pentru că pot obţine marea cu sarea ci pentru că sunt mulţi. Nici nu-mi imaginez ce se poate întâmpla dacă debitorii unei bănci hotărăsc să facă o grevă şi să nu-şi mai plătească ratele. Cum s-ar simţi cei care au depozite ştiind că banca este, chiar şi temporar, în imposibilitatea de a primi ratele şi dobânzile aferente.

Nu trebuie să fim naivi. Nimeni nu are de câştigat din acest joc. Falimentul băncilor nu este în niciun caz benefic şi nimeni nu va putea fi scutit de datoriile acumulate. La fel de adevărat este însă şi faptul că, prin tertipuri ticăloase de marketing, băncile au păcălit efectiv o populaţie analfabetă din punct de vedere al finanţelor. Vinovaţi sunt, în egală măsură, clienţii(care au crezut că se află în faţa afacerii vieţii lor), bancherii(care aveau aceeaşi iluzie) şi autorităţile care s-au mulţumit să privească pasiv cum unii îi  jumuleau pe ceilalţi. Aşa am ajuns într-o situaţie limită a cărei escaladare nu va face bine nimănui. Cel puţin acum, în ceasul al doisprezecelea, problemele ar trebui tranşate radical. Cei care trebuie să facă primul pas sunt bancherii care au obligaţia să revină la misiunea lor principală, adică grija pentru clienţii existenţi(cu toate iluziile pe care şi le fac alţi clienţi chiar nu există, iar problemele sunt comune tuturor). Şi aceasta pentru că şi ei sunt prinşi în aceeaşi capcană; dacă nu vor găsi metoda optimă de a-şi rezolva problemele vor avea de pierdut enorm. Poate ceva mai multă transparenţă şi găsirea unor metode de restructurare a creditelor şi a restanţelor acumulate vor ajuta la normalizarea relaţiei dintre clienţi şi bănci.

Sper ca întreaga tensiune să fie rezolvată cât mai rapid. Altfel vom sfârşi prin a constata că ne afundăm iremediabil într-o groapă din ce în ce mai adâncă în care lumina va ajunge din ce în ce mai greu. Pericolul e mai mare ca oricând.

31 de comentarii:

  1. De la o initiativa de genul asta pana la una in stil "DSB bank" e doar un pas. Unul singur. Atat de mic. Daca ar intelege lumea cum stau lucrurile.. cum se zicea... maine ar fi toti in strada... :D

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Falimentul bancilor nu este benefic pentru ca intr-adevar, vor suferi multi pe tema asta. La fel a fost si la Caritas in fond, nimeni nu voia sa se termine... :D

    Apoi au suferit cu FNI, cu balonul imobiliar, acum e randul celui mai mare caritas, adica FED, sa faca poc. Dar uite ca lumea tot nu se invata minte... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. gogorita cu falimentul bancilor nu tine....sunt entitati private, n-o sa falimenteze bugetul public odata cu ele...falimentul ar fi consecinta jumulirii necrutatoare a creditacului autohton...o masura de justitie sociala la urma urmei...unde n-avem noi norocul asta...sau te pomenesti ca nationalizeaza boc bcr-erste?....

    RăspundețiȘtergere
  4. cristian dogaru: Pai nu prea e asa. Daca-ti da faliment o banca vor avea de suferit atat deponentii cat mai ales firmele care au conturi la respectiva institutie. Propagarea in economie va fi direct proportionala cu dimensiunea respectivei banci. Rezultatele pot fi dintre cele mai dezastruoase, iar acesta e motivul pt. care statele prefera nationalizarea institutiei bolnave. Nationalizarea se face pe banii tuturor si, din pacate la noi, cu managementul asigurat de partidul de la putere(indiferent cum se numeste/se va numi acesta). Adica un alt dezastru...

    RăspundețiȘtergere
  5. Numai dezastre vad unii... :D

    Eu zic ca daca statele vor incepe sa cumpere caritasul ca sa nu dea faliment, ar mai putea sa o duca o vreme.

    Ah, figura asta au facut-o deja in 2008 ? Pardon atunci. Da, clar, in cazul asta nu mai e nici o sansa pentru a continua caritas-ul din ultimul secol. Ce nasol pentru astia care mai si muncesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ezitarea bancilor de a incepe executarile silite este perfect explicabila, pentru ca odata cu scoaterea la licitatie a proprietatilor respective vor trbui sa isi recunoasca pierderile uriase.

    Angajatii in primul rand nu vor asta, pentru ca la randul lor, au primit bonusuri fabuloase, pe profituri viitoare, care s-au transformat de facto in pierderi. In al doilea rand, debitorii nu vor sa fie dati afara din case (reditacii) sau sa piarda activele (dezvoltatorii), iar in al treilea rand deponentii si creditorii (deobicei bancile mama) nu vor sa piarda depozitele, asa cum spunea si Flavian.

    Problema e ca pana la urma cineva va trebui sa spuna stop joc iar deznodamantul este inevitabil. In cazul DSB au fost creditorii/deponentii, in cazul Volksbank RO au fost debitorii. E greu de crezut ca bancile se vor sinucide rapid executand garantiile in acealsi timp si dinamitand practic piata imobiliara care oricum e pe marginea prapastiei. Insa majoritatea bancilor stau rau cu lichiditatile, in ciuda recapitalizarilor recente, deci au nevoie de bani. Ramane de vazut daca se vor repezi in acelasi timp la adapatoare, secand-o dinr-o sorbire sau vor sorbi pe rand, cat sa prelungeasca agonia.

    RăspundețiȘtergere
  7. VB de exemplu avea prin 2009 depozite in valoare de vreo 0,7 miliarde. Posibil sa mai fi crescut un pic acuma, la un 0,8 - 0,9 ca lumea nu mai arunca banii ca pe vremuri, fiind criza. Majoritatea se incadreaza in limita de garantare.

    FGDB are in total fonduri de 1 miliard. Sunt cam la limita, sa zicem ca le vor ajunge daca pica doar VB. Insa urmeaza dupa ei cel mai probabil si o banca greceasca, am tot vorbit pe aici despre ce se intampla in Grecia.

    Well.. in cazul asta sunt curios pe unde mai scoate FGDB camasa... :)

    Dar.. nu ma bagati in seama pe mine, eu sunt bezmeticul care vorbeste de asta de mai bine de un an de zile. Luati-va dupa cei care spun ca "totul va fi bine" si ca daca nu au picat in 2008 sau 2009 totul e in regula, de acum "ne revenim" din criza chipurile.

    Eu raman la ideea de care zice si Alex ca sistemul financiar a ramas tot la un pas de stop-joc. Un singur domino lipseste ca sa inceapa cea mai tare distractie din istoria recenta. E doar o problema de timp, la fel ca la orice caritas.

    Problema care ar trebui sa v-o puneti este alta: sunteti pregatiti pentru asta, ce faceti DUPA ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Flavian:Aberezi ca de obicei. De trei ani tot stai cu falimentu-n gura de parca ai avea informatii ultrasecrete. Din nefericire pentru tine n-ai nicio informatie, iar ceea ce spui nu se ridica deasupra nivelului de barfa marunta. Am impresia ca modul in care percepi realitatea este mai mult decat deformat.
    Acum sa explic de ce m-ai suparat:
    1. Despre situatia fondului de garantare stii de la mine;
    2. Falimentul sigur al VB urmat, zici tu, sigur de o banca greceasca nu sunt decat niste aberatii. Ai ceva date interne, ai facut tu o analiza a situatiilor financiare ale respectivelor banci sau doar bati campii?
    3. Chestia ca vorbesti de mai bine de un an e inexacta. De fapt de mai bine de 3 ani repeti aceleasi lucruri, fara a se concretiza nimic. Mai mult, profetesti si picajul unor banci externe bazandu-te pe "informatii sigure" luate de la un gigel care trancanea si el pe un forum(softpefia daca nu ma insel).
    Ar mai fi si altele, dar ma opresc aici. Cred ca ar trebui sa-mi asculti sfaturile si sa studiezi ceva mai mult inainte de a-ti da cu parerea. Nu de alta, dar in final tu esti cel care te scufunzi in penibil.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sigur Dane ca de la tine am aflat despre situatia fondului de garantare. De la tine care ne spuneai acum fix 3 luni ceva de genul ca fondul acopera 5% din depozite.

    Ti-am atras si atunci atentia ca documentele oficiale indica cifra de 1%, dar te-ai facut iar ca nu vezi. Ba am pus si link la mai multe articole in care am tot vorbit de asta inca din primavara lui 2009. Ai si tu macar unul in care explici lucrul asta ? Ca eu sincer nu l-am vazut... :)

    In rest stau si ma intreb daca chiar ai inteles din filmul de ieri. Cel cu Peter Schiff si Celente vorbind de falimentele pe care uneori le negi cu atata tarie. Sau ala a fost postat de altcineva ? Uneori stau si ma gandesc cati asa-zisi "investitori" scriu oare sub pseudonimul asta... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce credeti ca FMI au fost asa de indulgenti si au pompat si vor pompa bani aici? Ca sa evite caderea sistemului bancar romanesc, care cel mai probabil ar fi momentul echivalent al caderii Creditanstalt in second greatest depression (first greatest depression urmeaza imediat).

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru Dan - nu comentez de obicei, darcred ca suntem mai multi care am fi curiosi sa aflam varianta corecta. e vorba de 1% sau 5% pana la urma ? daca ai mai vorbit despre asta imi cer scuze, da un link sa ma lamuresc si eu.

    iar daca flavian si cei din filmul de ieri au totusi dreptate, care sunt minimele masuri pe care le putem lua ca sa ne protejam ?

    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Flavian: Vezi ca iar esti repetent. In comentariul de acum 3 luni spuneam ca daca pica o banca avand cota de piata sub 5%! Ceea ce e diferit de 5% din total depozite, dar nu-ti mai explic acum deoarece pierd timpul. In ceea ce priveste cine ce si cand a vorbit, poti vedea aici punctul 10 al articolului din 2008 in care vorbeam(indirect ce-i drept) despre chestia asta.
    petman: La 31.12.2009 era de 1.87%(sper sa nu ma insel). Cei care dau valori mai mici o fac pentru ca se raporteaza la total credite(valoare care include si creditele negarantate). Cu toate ca la prima vedere pare nasol, situatia nu este cu mult diferita fata de alte scheme de garantare. Oricum trebuie constientizat ca si depozitul reprezinta un risc iar acest risc trebuie asumat.

    RăspundețiȘtergere
  13. De fapt de mai bine de 3 ani repeti aceleasi lucruri, fara a se concretiza nimic.

    "May-July 2008 reset the scene:

    * "Oil: $300 Is On The Radar Screen... I don't see any barriers to further price rises." (New York Times)
    * "No End In Sight To Soaring Oil. Few analysts are willing to call an end to crude's rally."(Boston Globe)"
    OILmageddon

    Pe asta a bifat-o.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari, in sfarsit un raspuns la obiect si pe surse. Cu parere de rau, dar chiar nu citeam articolele tale in toamna lui 2008.

    Sunt curios totusi de ce in 2009 ti-ai schimbat parerea privind falimentele bancare ? Ai crezut in "revenire" sau care e motivul pentru care de atunci n-ai mai vorbit de asta ?

    Cu ce ii incalzeste pe viitorii depunatori ramasi fara bani faptul ca si in alte tari cu apa mai calda e la fel ?

    Subscriu la intrebarea lui petman la care ai evitat iar sa raspunzi: ceva masuri de protectie pentru momentul in care cei din filmul de ieri se va dovedi ca au avut DIN NOU dreptate ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar si Dan si-a mai pierdut din "elanul" capitalist in ultima vreme si pune punctul pe "i" in multe cazuri. Totusi nu ataca niciodata cauza principala a tuturor problemelor actuale: dualismul constiintei umane ("eu si restul"). Stiu ca nu tine de economie, dar este legat de tot. Cred eu pentru ca inca are de profitat de pe urma actualului sistem...

    Flavian, iti urmaresc si blogul personal; daca ai avea un aer mai putin "superior" si cu mai putine remarci "ti-am spus eu", ai avea mai multa priza la "public". Altfel toti te vor lua peste picior, pe nedrept spun eu.

    Cat despre ce putem face pana cand crapa sistemul (si eu cred ca va crapa in urmatorii ani), uitati aici niste idei pertinente:
    What Should I Do?

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai sa facem pariu ca asa ceva nu se va intampla NICIODATA in Romania! Cine merge?

    RăspundețiȘtergere
  17. Flavian: Cea mai buna protectie e asumarea si managementul riscului. Nu-i nicio filosofie si e o strategie universal aplicabila. Restul sunt simple povesti si particularizari.

    RăspundețiȘtergere
  18. DanP - recunosc ca modestia n-a fost niciodata punctul meu forte, iar chestia cu "I told you so" survine si ca urmare a efectului "lumea pricepe greu si uita repede"... :)

    Dan@Trenduri - apropo de pus punctul pe I, citesc si eu zilnic din astea gen "I want to know God's thoughts... the rest are details"

    Asta e, fiecare cu limitele si limitarile lui... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. in primul rand, o remarca...
    intre articolul lui flavian legat de DSB bank (v. primul comment din lista) si actuala actiune concertata a clientilor bancilor din romania care face subiectul articolului de fata, e mai putin de 1 an diferenta. interesant!
    nu tin partea nimanui in disputele care apar pe acest blog; dupa cum am spus, e doar o remarca.
    acum dupa ce am facut remarca de mai sus (facts :)), imi permit si o interpetare personala: poate ca flavian (oricat de exaltat il considera unii) are dreptate intr-un fel sau altul. e o miscare fara precedent in romania. romanii nu fac prea des rascoale si revolutii, iar miscarea din olanda si cea din romania, pot sa insemne inceputul sfarsitului. nu neaparat in sens apocaliptic; transformarile pot fi in multe feluri, dar si eu cred ca actualul sistem trebuie reformat din temelii. lucrurile par sa se miste...

    RăspundețiȘtergere
  20. Intradevar, daca eventualele compensatii banesti de care clientii ar putea beneficia s-ar plati d ela o data [mult] anterioara celei la care a intrat in vigoare ordonanta 50 multe banci vor avea probleme, pentru ca ar fi puse sa dea inapoi niste bani care deja s-au evaporat. Daca insa compensatile banesti sunt calculate doar de la data intrari in vigoare a ordonantei, atat timp cat donazile raman real pozitive in raport cu EURIBOR, ROBOR si ce o mai fi, nu vad ce problema ar putea avea bancile. E drep ca redimensionarea profitului nu e o chestie care sa o inghiti usor, dar va duce sigur la o scadere pronuntata a creditelor neperfoemante, mai ales a celor pe termen lung la care rata este constituita momentan 80% din dobanda si doar 20% din principal. O scadere a dobanzi in EUR de la 9 la 4.5 ar duce la scaderea cu 60% a ratei, ceea ce ar face-o mai suportabila.

    RăspundețiȘtergere
  21. S-ar putea ca toată tevatura cu OUG 50 să fie o presiune (un contraatac) al politicienilor faţă de bănci. În ultima vreme s-au înmulţit veştile potrivit cărora băncile nu mai sunt dispuse să finanţeze statul la dobânzi scăzute, iar alde Boc or fi început să mârâie şi au creat cadrul legal pentru a permite revolta oamenilor (adică... "ba pe-a mătii!"). Când se vor pupa iar toţi în Piaţa Independenţei, guvernanţi şi bancheri, prevăd că tot omul simplu va rămâne cu pantalonii în vine. Zic şi eu, e o simplă speculaţie. Care porneşte de la "profiturile nesimţite" de care făcea zicere Băsescu în urmă cu câteva luni.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Dan Trenduri
    Amicul Flavian e un simpatic rasfatat al destinului. Se vede lesne ca vorbeste din tribuna, in arena nu prea a coborat. Pe blogul 'mnealui sa nu cumva sa indraznesti sa-i atragi atentia ca mai are de crescut interior (precum cozonacul pus la dospit), caci e degraba stergator de comenturi. In fine, propovaduieste colapsul sistemului privind optimist pe malul celalalt - refugiul post furtuna - dar el da impresia ca nu stie sa inoate pana la liman.
    Indraznesc sa postez mai jos un melanj format din comentariile mele sterse de pe blogul stimabilului Flavian Buric "Voi credeti ca dupa momentul zero, cand bizonii contribuabili vor hotari sa fie liberi si neimpozabili, oamenii vor incepe sa vina unii la altii cu flori? Amintiti-va: Homo homini lupus. Pai, la scurt timp, hahalerele din societate (mafia, gasti, brutele, politia, armata etc) intrate in sevraj din lipsa de marafeti si de senzatii tari zilnice, din lipsa de adrenalina si de mancare, ce crezi ca vor face? (imi zicea demult un amic inteligent si competent in ceea ce face ca e jale daca dai puterea pe mana brutelor, aia care au mitraliera cu multe gloante in mana, cu muschi si cu creier cu putini neuroni) Ce vor face? Vor da iama in contribuabilii muncitori si strangatori precum Flavian. Va amintiti de filmele americane in care fermierul local era vizitat brusc de cateva brute d-astea ce il leaga, ii cresteaza copiii lasandu-i in balta de sange si ii violeaza si omoara sotia in fata lui? si apoi il cresteaza si pe el definitiv? Ehe, uneori viata bate filmul! Sunteti pregatiti pentru un astfel de cosmar? Veti replica ca vlaguitii contribuabili, furnicutele truditoare si stoarse de catre sistem, se vor organiza in colectivitati si vor face fata dusmanului...Presupunand ca frica si lasitatea vor fi depasite, aceasta coagulare se va face doar cu ramasitele musuroiului,
    dupa mult sange scurs. Omul in era iPOD-ului e lup pentru om, daramite la necesitate!
    [...]emanatii locali nu-s cumva fostii betivi, cocalari, corupti, puturosi ai satelor? Traseistii oportunisti, incompetenti si libidinosi? Emanatii locali nu sunt in stare sa faca nimic in conditii de pace si stabilitate sociala, daramite in haos? Din contra, fac mai rau, corup, sifoneaza bani, intimideaza persoanele de buna credinta pentru a-i forta sa-si vanda pamanturile
    in avantajul lor - al sarlatanilor, se indoapa cu foloase necuvenite si altele. Primul lucru pe care il vor face furnicutele truditoare in caz de - doamne feri! - anarhie si haos, ar fi sa-i traga in teapa sau sa-i prajeasca la foc mocnit pe emanatii astia locali si centrali.
    Abia apoi vor incepe sa se apere de hoardele de oraseni infometati - drogatii, golanii, brutele, politistii (in genere cei care parazitau societatea). Si cate furnicute crezi ca vor supravietui din inclestarea asta? Cateva, de prasila, sau poate nici alea. Daca furnicuta are o prastie, bruta are deja un arc; daca furnicuta are un arc, bruta are o mitraliera si tot asa... Post anarhie, musuroiul se va reface mai ales din cateva brute convertite la furnicute, oripilate de grozaviile traite in momentele de urgie si care au facut un salt calitativ si de intelegere. Anarhia (declansata prin caderea sistemului actual) pe care o propovaduiti voi este dictatura fortei brute si oarbe - invinge cine e mai puternic pe moment si atat. Viitorul unei asemenea urgii este sumbru - reintoarcerea la comuna primitiva, brutala si violenta, caracteristica supravietuitorilor! Sunteti pregatiti ptr acest scenariu?"

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Dan P
    "Totusi nu ataca niciodata cauza principala a tuturor problemelor actuale: dualismul constiintei umane ("eu si restul"). Stiu ca nu tine de economie, dar este legat de tot."
    Pai nu de la ego porneste totul? Natura umana e lacoma, perfida, mincinoasa, egoista: "Eu sunt buric de buric"...nu spune amicul F ca modestia nu e punctul lui forte? Si, as adauga eu aici, ca tanjeste dupa aprecierea celorlalti? Continuand rationamentul despre natura umana...cine doreste cu nesat aprecierea? Nu cumva cei nesiguri si care nu se cunosc pe ei insisi?

    RăspundețiȘtergere
  27. Si concluzia finala este ?

    Ca ar trebui sa stam toti cu mainile in san sau cu capul in nisip ignorand faptul ca zilele vechiului sistem sunt numarate ?

    Sa zambim superior si sa dam raspunsuri filozofice cand intreaba cineva ce masuri se pot lua in acest sens ?

    Sa ne ascundem de frica si sa tremuram ca bau-bau vine si nu avem nici o sansa "sa ajungem pe malul celalalt" ?

    Sa ne resemnam ca oricum vom muri de foame si sa ingrosam randurile hotilor sau vagabonzilor ?

    Sau sa ne inarmam pana in dinti cum zicea cineva, ca sa avem cu ce ne da in cap unii altora ? Pentru ca dupa un an de terminat musuroiul de resurse sa punem cruce si omenirii ?

    Astea sunt variantele tale ? Si te mai miri ca prefer sa le sterg decat sa ma obosesc a raspunde la ele ?

    RăspundețiȘtergere
  28. P.S. Nu cumva cei nesiguri si care nu se cunosc pe ei insisi?

    Mai sunt si geniile neintelese. Asta ca tot vorbeai de modestie... ;)

    RăspundețiȘtergere
  29. Care-i concluzia?
    Pai sa multumesti providentei ca esti sanatos, ai o familie fericita si un frate spadasin sef si ca n-ai cunoscut, in cursul vietii tale, mizeria, saracia, lipsa de perspectiva, foametea, razboiul, revolta. Si sa-ti folosesti discernamantul in intelegerea naturii umane. Adica, mai usor cu cantatul prohodului sistemului actual, caci s-ar putea ca dupa el sa nu fie decat anarhie. Adica, voi, astia optimistii, sa dati drumul doar la cainii urgiei sociale si la nimic altceva. Mai binele e raul binelui, nu? Parca un cititor de-al tau - Tudor - pe blog iti amintea despre capetele rase si spalate la creier cu multi muschi de la sala de forta. Aia nu stiu multe,iar Tudor de avertizeaza foarte fin despre natura umana pervertita ce poate reactiona cum nici in negre cosmaruri nu visezi. Omul e realist si pare a fi invatat mai multe de la viata. Eu, sincer iti spun, in caz de, doamne feri, urgie planetara, as fi vrut sa fiu un vagabond, un homeless, caci nimeni n-ar fi tanjit dupa nimic al meu. Ar mai fi multe de spus, subiectul e generos.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)