duminică, 5 septembrie 2010

Overdose: The Next Financial Crisis

Partea I:


Partea a II-a:


Partea a III-a:

12 comentarii:

  1. Senzaţionalist, plin de dezinformări şi adevăruri parţiale (de fapt minciuni). Gradul de îndatorare a SUA e acum pe la 70%, departe de cel din 1933 de 300%, dar documentarul compară cifre absolute neţinând cont de creşterea economica iar rezultatul este impresionant... şi irelevant.

    Documentarul nu oferă direct soluţii, dar se subînţelege ce vrea să spună: cât mai multă austeritate acum că ne ia dracu! Doar că suntem într-o depresiune şi nu poţi lua măsuri de austeritate fără a păgubi grav ceea ce a rămas din economie tăind consumul şi mai mult. Un guvern competent în acest caz se va împrumuta cât poate de mult pentru a stimula creşterea economică care la rândul ei va rezolva şi problema datoriei. Un astfel de guvern ar trebui să fie lipsit de corupţie şi capabil să depăşească "înţelepciunea" populară conform căreia bugetul unei naţiuni este echivalent cu al unei familii sau mici afaceri.

    O datorie uriaşă pasată generaţiei următoare va exista oricum, problema este dacă vor exista şi mijloacele de a o plăti. Austeriştii vor să se asigure că nu şi se pare că au câştig de cauză. În acest caz rămâne o singură soluţie, una care a mai fost aplicată odată: războiul. Atunci austeriştii ăştia vor putea fi executaţi ca trădători dacă mai deschid gura şi până la urmă omenirea va putea progresa... câţi or mai fi în viaţă.

    RăspundețiȘtergere
  2. citez din primul comentariu:
    "Un guvern competent în acest caz se va împrumuta cât poate de mult pentru a stimula creşterea economică care la rândul ei va rezolva şi problema datoriei."
    absolut hilar!!!

    si cu câtă ușurință vorbim despre:
    "O datorie uriaşă pasată generaţiei următoare va exista oricum"
    Cred ca absolut nimanui nu'i convine sa se nasca din start dator cu zeci sau sute de mii de eur/usd/whatever.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cristi

    Economia nu poate creste exponential, pentru ca populatia nu poate creste exponential intr-o lume unde resursele sunt limitate. Singurul lucru care poate creste exponential, fara limita, este cantitatea de moneda-decret aflata pe piata. Dar inflatia este cea mai distuctiva actiune indreptata impotriva economiei.

    Iata ce spune profesorul Kewin Dowd despre UK:
    So we have an average, per person, tax burden of £73,000 if we are feeling optimistic and nearly £117,000 if we are feeling pessimistic – but in either case possibly much higher, and certainly rising – that is distributed very unevenly across the population: younger people paying much more, and older people less, if anything at all.

    One recent estimate suggested that a UK citizen born in 2011 will inherit, on birth, a debt of perhaps £200,000, and it could easily be much more.


    Un articol excelent pe tema falimentului iminent al statelor occidentale, pe blogul lui Bogdan Glavan.

    RăspundețiȘtergere
  4. @mobutu: poate hilar, dar adevărat... ai fi înţeles dacă ai fi citit articolul link-at. Acolo e un grafic excelent care arată cum a variat datoria absolută şi gradul de îndatorare a SUA între 1929 şi 1948. Cât timp H. Hoover s-a ocupat de măsuri de austeritate şi creşteri de impozite între 29-32 datoria a scăzut dar gradul de îndatorare a crescut rapid până la 300%. Aceasta deoarece economia s-a prăbuşit. După ianuarie 1933, F.D. Roosevelt şi New Deal s-a întâmplat invers: datoria a crescut dar raportată la PIB a scăzut pentru că economia creştea şi mai repede. Hitler a făcut ceva asemănător. Alte guverne - Anglia de ex. - şi-au menţinut politicile de austeritate până prin 1936 când n-au mai avut ce face din cauza ameninţării germane şi atunci s-au pus pe înarmare. De fiecare dată ieşirea din criză s-a făcut pe cheltuieli ale statelor, civile sau militare.

    Dacă ar fi continuat pe linia lui Hoover economia americană s-ar fi degradat în continuare şi chiar dacă ar fi plătit din datorii gradul de îndatorare ar fi crescut. Am avut şi noi o experienţă asemănătoare nu demult: Ceauşescu ne-a lăsat fără datorii dar industria era în groapă şi acolo a rămas. Deci alegerea este între o datorie enormă cu o economie capabilă să o plătească şi o datorie enormă cu economie ruinată. Sper că am fost mai clar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru cristi: daca pe vremea lui Ceausescu "industria era in groapa", acum, la 21 de ani dupa odios, unde e?

    RăspundețiȘtergere
  6. Era în groapa pt ca au vrut unii cu firmele lor capusa sa fie în groapa ca s-o poata ei lua pe nimic.
    Cum se explica faptul ca SIDEX Galati (doar un exemplu) era ''în groapa'' si proprietate a statului iar acum, dupa ce a fost jefuit vreo 10 ani buni, merge bine, dar acum e indian ?!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Economia romaneasca a functionat in anii '90 dupa principiul: "Daca ne vindem tara, noi ce mai furam?"


    @all(socialisti)
    Solutiile de genul - statul cheltuieste si economia creste sunt absurditati (national-)socialiste. Partea proasta e ca statul nu produce nimic, deci poate cheltui doar ce jefuieste prin taxe si impozite, inflatie, acum sau in viitor, prin cresterea datoriei publice. Fictiuni politice de tip New Deal sau Stimulus Package sunt bune de adormit contribuabilul. Mai sunt si povesti nemuritoare despre cresterea economica stimulata de productia de razboi. Dupa acest principiu, pe timp de recesiune, ar trebui sa merg pe strada cu un sac plin de pietre si sa arunc cate una in fiecare vitrina intalnita pentru a ajuta relansarea economiei prin stimularea productiei de geamuri.

    In concluzie, cu privire la retragerea americana din Iraq, nu pot decat sa parafrazez un clasic [din pacate inca] in viata:

    "Sa-ti fie rusine, Barack Obama!"

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce-mi place mie cum toata lumea vorbeste de falimente doar la modul teoretic.

    N-ar fi mai util sa vorbim despre cum ne pregatim practic pentru ziua in care US va da faliment si economiile vor intra in colaps ?

    RăspundețiȘtergere
  9. The video was removed by the user.
    Se mai gaseste portionat pe 3 buc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Stoie. Am repostat documentarul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Probabil intreg era mai greu de inghitit :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)