marți, 7 septembrie 2010

Yukos, o afacere fara sfarsit

Mulţi observatori au crezut eronat că afacerea Yukos s-a sfârşit odată cu aruncarea lui Hodorkovski în puşcăria din Siberia. Ei bine, timpul începe să funcţioneze în favoarea lui, iar cazul, cu toate că nu pare, stă legat ca o piatră de moară de gâtul actualei conduceri de la Kremlin. Chiar dacă în acest moment Putin pare puternic, infailibil chiar, acest abuz memorabil îl va ajunge la un moment-dat din urmă.

Deocamdată, pe măsură ce se apropie termenul eliberării lui Hodorkovski, cazul Yukos începe să revină din ce în ce mai pregnant în ochii opiniei publice. Pentru cei care nu-şi mai amintesc evenimentele, o să fac un rezumat rapid al lor. Problemele colosului Yukos au început prin anul 2003 când a fost închis pentru acuzaţii de evaziune fiscală. În realitate, întreaga problemă a fost strict politică, iar iţele afacerii conduc limpede către ţarul Putin. Acesta se afla într-un moment în care trebuia să pună ordine în lumea afacerilor(moştenită de la Boris Elţin) şi, în acelaşi timp, să demonstreze factorilor de decizie cine e şeful. Opoziţia clară a lui Hodorkovski era inacceptabilă, iar imperiul petrolier pe care acesta şi-l construise era cu atât mai incomod pentru ţar. Astfel, fabricarea dosarului n-a constituit nicio problemă pentru regimul de semi-dictatură de la Kremlin, iar procurorii şi judecătorii au răspuns mai mult decât prompt dorinţei şefului suprem. Astfel, Hodorkovski şi partenerul său Platon Lebedev au fost încarceraţi cu toate că probele de la dosar erau mai mult decât puerile. Un element esenţial în toată ecuaţia a fost raportul de audit alcătuit de PricewatehouseCoopers. Legăturile dintre Hodorkovski şi gigantul consultant american erau foarte strânse. Astfel, PwC în afară de serviciile de audit prestate pentru Hodorkovski pusese şi bazele departamentului de contabilitate al YUKOS. Raportul de audit alcătuit de PwC era cât se poate de sec şi contrazicea aberaţiile justiţiei sovietice ruse. Pentru eliminarea "neclarităţilor" procuratura rusă s-a îndreptat şi împotriva PwC acuzându-i de complot de evaziune fiscală alături de Hodorkovski. Presiunile de-atunci au făcut ca Douglas Miller, principalul responsabil pentru contul Yukos, să părăsească Moscova în grabă. În acelaşi timp, birourile PwC au fost percheziţionate la sânge, iar computerele au fost confiscate pentru expertiză. A urmat o epopee a descinderilor lui Miller la Moscova, interogatorii, presiuni şi, în final, retragerea raportului de audit de către PwC(justificată în conformitate cu paragraful 14 al FAR 10 - "Events After the Reporting Date" ). O mişcare logică pentru unii care a avut ca efect salvarea întregului business al PwC în Rusia(despre acuzaţiile iniţiale nu s-a mai auzit nimic) şi înfundarea definitivă a lui Hodorkowski.

Lucrurile nu au rămas însă aşa. Avocaţii lui Hodorkowski s-au îndreptat împotriva PricewaterhouseCoopers cerându-le să probeze prin hârtii motivele care au stat la baza deciziei luate şi care l-a înfundat efectiv pe clientul lor. De asemenea, au cerut retragerea licenţei lui Douglas Miller pentru declaraţii false. Autorităţile de reglementare din California analizează în prezent solicitarea avocaţilor lui Hodorkowski împotriva lui Miller, urmând să stabilească dacă este cazul să deschidă o investigaţie.

Faptul că procesul se desfăşoară în SUA schimbă radical datele problemei deoarece aici cazurile de manipulare şi influenţare a justiţiei nu au aceeaşi amploare. O acuzare directă a lui Miller şi a PwC ar arunca în derizoriu toată înscenarea sovietică şi ar pune PwC sub tunurile criticilor. Mai mult, aceasta ar putea deschide o perspectivă inedită pentru Hodorkowski deoarece avocaţii săi s-ar putea îndrepta împotriva PwC pentru despăgubiri.

Cazul de faţă este departe de a se termina, dar, cred eu, ne va demonstra că, până la urmă, orice abuz ajunge să fie plătit cu vârf şi îndesat. Vă imaginaţi ce-nseamnă în momentul de faţă ca statul rus să-i înapoieze lui Hodorkowski banii confiscaţi ilegal(plus despăgubirile pentru anii de puşcărie)? Iar gigantul PwC ce credibilitate mai poate avea dacă Hodorkowski va avea câştig de cauză? Evident, probabil vor încerca să izoleze cazul, să-l acuze numai pe Miller. Clienţii însă deja îşi pun întrebări, iar aceasta este mai mult decât o piatră de moară. Rămâne să vedem cum vor fi rezolvate până la urmă iţele acestei afaceri complicate. Decamdată e cert că Hodorkowski şi-a pierdut o bună parte din viaţă în puşcărie. Muşamalizarea cazului nu mai poate fi făcută decât dacă Hodorkowski dispare, dar, chiar şi aşa, se vor găsi destui care să continue lupta. În final, pierderea masivă va fi înregistrată de statul rus deoarece cineva va trebui să plătească pentru abuzurile ţarului. Şi, probabil, se va constitui într-o nouă lecţie despre rolul nefast al dictaturii în dezvoltarea unei ţări. O lecţie pe care ar trebui s-o înveţe şi prostimea(din ce în ce mai majoritară) de la noi care tânjeşte imbecil către un dictator suprem.

12 comentarii:

  1. Dan, va urmaresc blogul de ceva timp si postati material de calitate, dar no offense aveti un epic fail in ultimul alineat...

    Nu stiu cat de rational ar fi sa vorbiti din numele unui intreg popor, stiind ca peste 70% din populatie aproba cursul ţarului de democratie suverana, printre altele democratic (cu mici retineri) ales de populatie pentru 2 termene si dupa cum evoluiaza lucrurile nu poate fi exclus si al treilea...

    Daca nu va deranjeaza, pentru cat timp v-ati aflat in Federatia Rusa sau cat de stranse sunt legaturile dvs cu ei de ati ajuns la asa un judgment ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Larry Livingstone: Daca te referi la ultima fraza, ea facea referire la Romania, dar m-am exprimat incorect(am corectat-o).

    In ceea ce priveste realitatile din Rusia cred ca stiu situatia destul de bine, chiar daca nu ca tine. :-) Intr-adevar, Putin a fost ales de peste 70% din populatie, dar nu cred ca a fost un proces democratic. In conditiile in care ai toata mass media in mana, iar ceilalti n-au voie sa faca scandal, e logic rezultatul. Oricum, parerea mea e ca tot populatia e cea care sufera. Rusia e intr-o criza profunda, economia nu merge, iar coruptia a ingenuncheat toata tara. Asta e progres? Eu cred ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar nici o obiectie, man :-)

    Fiecare popor beneficiaza de conducerea care o merita si rusii in acest sens nu sunt o exceptie...

    Mersi pentru reply !

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca este sa pui in balanta ce importanta are meritul unui popor in dobandirea unei conduceri cu, in cealalta parte, regulile de alegere (sau pseudo alegere) plus o mana de oamnei care decid (si au si parghii) efectiv am vedea ca acel 'merit' este foarte redus in ecuatia dobandirii si/sau perpetuarii Puterii de catre un numar mic de oameni.

    In opinia mea, un rationament de genul "Fiecare popor beneficiaza de conducerea care o merita" este o idiotenie d.p.d.v. intelectual/rational, dar, recunosc ca are valoare pentru cei care gandesc emotional si in termeni generali.

    Nu este meritul unui popor ci meritul (si rezultatul actiunii) unui numar mic de oamnei care stiu politica si actioneaza (inclusiv la crearea regulilor 'jocului') astfel incat sa-si impuna vointa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca este sa pui in balanta ce importanta are meritul unui popor in dobandirea unei conduceri cu, in cealalta parte, regulile de alegere (sau pseudo alegere) plus o mana de oamnei care decid (si au si parghii) efectiv am vedea ca acel 'merit' este foarte redus in ecuatia dobandirii si/sau perpetuarii Puterii de catre un numar mic de oameni.

    In opinia mea, un rationament de genul "Fiecare popor beneficiaza de conducerea care o merita" este o idiotenie d.p.d.v. intelectual/rational, dar, recunosc ca are valoare pentru cei care gandesc emotional si in termeni generali.

    Nu este meritul unui popor ci meritul (si rezultatul actiunii) unui numar mic de oamnei care stiu politica si actioneaza (inclusiv la crearea regulilor 'jocului') astfel incat sa-si impuna vointa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da-da , iar in spatele delegarii unui cioban si a unei pitipoance in parlamentul european a stat The Bilderberg Group...

    RăspundețiȘtergere
  7. @anonim
    Poporul are conducerea pe care o merita pentru ca poporul (prin suma de indivizi ce-l compun) accepta un anumit tratament din partea conducerii.
    Eu personal n-am suferit prea tare de pe urma conducerii acestei tari dar sunt cazuri punctuale care arata ca indivizii nu au dorinta de a-si face dreptate
    1. Cand un copil iti moare in cadelnita la botez raspunsul trebuie sa fie un pumn in mecla preotului sau incendierea bisericii (in cazul in care justitia nu-si face treaba)
    2. Cand iti dispare pensia ca a dat Boc cu batul macar ministrul de finante trebuie sa primeasca cateva coctailuri Molotov in vila in care sta
    3. Cand copii ti-au plecat in strainatate doar ca sa scape de cacatul asta de tara nu e normal sa votezi cu ala care ti-a dat un kil de orez

    Moralitatea de un joc cu reguli flexibile. Ei (politicienii) incearca sa mute regulile jocului. Daca sunt plezniti peste degete se vor gandi de doua ori inainte s faca o noua incercare. Lumea n-a inteles ca ultima linie de aparare a dreptatii suntem noi si nu politia, justitia, procuratura sau chiar Dumnezeu. Dreptatea se apara prin sacrificii. Sacrificiul unei perioade de puscarie pentru cel care da foc vilei ministrului de finante, sacrificiul celui care stalceste in bataie directorul maternitatii in care i-a murit copilul etc etc.

    Dar noi, romanii, am fost indoctrinati sa speram la raiuri verzi pe pereti si sa ne flexam coloana vertebrala si simtul dreptatii pentru ca un Bau-Bau din cer s-ar putea sa se supere pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  8. nu cred ca o sa plateasca nimeni nimic. Acolo e un stat mafiot. Oameni nevinovati dispar si nu stie nimeni nimic. Poate face infarct sau intr-o zi se simte mai rau. Uitati aici un video care explica de ce Yukos e unde e si cum se moare in inchisorile rusesti

    RăspundețiȘtergere
  9. legate de prostime si democratie...nu mai amintesc ce spunea churchill; asta avem, cu asta defilam.
    problema este ca de mii de ani se dezbate problema si ceva mai bun decat democratia nu s-a produs.
    ce zice platon despre formele imperfecte ale statului (extras de pe wiki):
    - timocraţia — conducerea de către soldaţi
    - oligarhia — conducerea exercitată de cei bogaţi
    - democraţia — conducerea poporului (periculoasă pentru că încurajează ignoranţa — înţeleasă de cei ignoranţi drept gândire liberă, promovarea scopurilor personale, egalitatea — cu sensul de părăsire a oikeiopragiei, alegerea capricioasă a conducătorilor)
    - despotismul — cea mai rea formă de corupere a puterii (un individ acaparează puterea şi conduce de dragul propriei măriri).
    mai spune platon ca statul ideal este condus de catre intelepti/filozofi pt. ca ei sunt singurii capabili sa distinga formele binelui si sa creeze legi in concordanta cu ele.
    mai deunazi, acum vreo 70 de ani, pe meleaguri mioritice, un tip pe nume codreanu, spunea ceva asemenator. ca democratia este destructiva, ca masele nu sunt in stare sa-si aeriseasca camera, cum ai putea sa le ceri sa hotarasca ce-i mai bine pt. organizarea complexa numita stat?!? si spunea ca aceasta sarcina revine elitelor (filozofii lui platon). care, pt. a perpetua modelul corect de conducere a statului au printre sarcini pregatirea unei noi generatii de elite (filozofi, intelepti, cele mai bune produse ale societatii). intrebarea la care nu a putut raspunde codreanu dar pe care si-a pus-o acut (platon nici macar nu a formulat aceasta intrebare) este urmatoarea: cum ajunge prima generatie de elite la conducerea statului?
    pana cand vom gasi raspuns la aceasta intrebare, sa urmarim spectacolul fara sa ne mai miram...:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Larry Livingstone: 10 puncte pentru ultimul comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  11. @gelu

    Romania este o in prezent o combinatie intre cleptocratie si idiocratie, adica, mai pe intelesul tuturor, locul unde s-a intalnit hotul cu prostul :)

    RăspundețiȘtergere
  12. pwc in cel mai rau caz va face o intelegere cu termeni confidentiali.iar daca putin vine din nou presedinte hodorkovski poate sa spere la despagubiri cam ca mosii de 90 de ani la fondul proprietatea

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)