duminică, 10 octombrie 2010

Aniversare intarziata


Prins în vârtejul unor evenimente am uitat efectiv că în urmă cu o lună, "Trenduri economice" a împlinit trei ani. Noroc cu Flavian care, încercând să mă tragă de urechi, mi-a amintit că au expirat nişte pariuri pe care le făcusem cu doi buni prieteni de-ai mei, pariuri despre care acum pot vorbi. Dar să le luăm pe rând.

Blogul de faţă a apărut în 9 septembrie 2007, ca o reacţie la aberaţiile din presa economică a vremii. Pentru cei care mai ţin minte, la vremea respectivă erau câteva surse de informaţie economică al căror grad de înţelegere a fenomenului era(şi în unele cazuri încă este) extrem de limitat. În afara acestora existau şi câteva voci timide de "bloggeri anonimi"(parcă aşa erau caracterizaţi de mass media) precum Aristotel Costel, Manole s.a.m.d. care împărtăşeau opinii contrare celor ale esperţilor. Era o perioada de exuberanţă, în care imobiliarele creşteau văzând cu ochii, perioadă în care un prim ministru se lăuda că economia duduie şi în care mai nimeni nu întrevedea negurii crizei. Atunci m-am apucat să scriu ca  reacţie la toate bazaconiile pe care le auzeam. Nu mi-a fost frică niciodată să-mi afirm ideile deschis, fără urmă de echivoc, iar ceea ce am făcut pe blog cred că demonstrează cu prisosinţă acest lucru. Cum probabil marea majoritate a celor care citiţi acest articol cunoaşteţi istoria blogului, o să vă vorbesc despre două lucruri amuzante legate de blog.

Nici nu începusem bine să postez articole pe blog când, un bun prieten expert în internet s-a oferit să mă ajute cu promovare profesională. Stând noi la o bere, i-am explicat că aş vrea ca oamenii să ajungă natural pe blog şi că, cel mai probabil, publicul pe care-l vreau se va aduna treptat, fără alte artificii de marketing. Iniţial mi-a spus că nu voi reuşi să strâng mai mult de 20-30 de oameni, marea majoritate fiind prieteni curioşi. Aşa s-a născut primul pariu. I-am spus că pentru primul an am un target de aproximativ 150 vizitatori pe zi, iar pentru al treilea an de aproximativ 1000(încins fiind mă gândeam la o evoluţie aproape geometrică). El a scăzut miza la 800 şi am făcut pariul(condiţiile se refereau la evitarea oricărei modalităţi de promovare şi de neafiliere la vreun site cu trafic). Ceva mai târziu, când traficul site-ului crescuse binişor, un alt prieten a avut o controversă cu mine referitoare la adsense. El susţinea, pe baza unor informaţii de pe alte pieţe, că se poate trăi din publicitate livrată de google chiar dacă ai un trafic modest. Aceasta a fost sursa celui de-al doilea pariu şi motivul pentru care am inserat adsense-ul în blog. 

Ei bine, rezultatele celor două pariuri probabil că le intuiţi: pe primul teoretic l-am pierdut deoarece site-ul are o medie de 500-600 vizitatori pe zi, iar pe cel de-al doilea l-am câştigat, aşa cum se poate vedea limpede din extrasul de la adsense atasat(asta ca să le mai spulber unora fumurile şi ipotezele). Cu toate acestea, în ceea ce priveşte primul pariu, pot spune că pe 9 septembrie(data limită a pariului) am avut 817 vizitatori unici, motiv pentru care cred că nu ar trebui să-i dau banii omului(poate mă ajutaţi cu argumente în acest sens :-)) )!

În ceea ce priveşte partea de publicitate, m-am hotărât să o dezvolt şi poate se vor alătura şi alţii iniţiativei pe care o am acum. Am avut numeroase cereri de inserare de material publicitar pe blog pe care le-am refuzat. În mod sigur le voi reanaliza deoarece m-am gândit că e păcat să se piardă traficul şi oportunitatea. Cum însă nu am nevoie de banii respectivi, voi redirecţiona încasările către cei care au nevoie, adică ONG-uri, asociaţii care au proiecte concrete. Pentru a nu mă complica prea mult, doritorul de publicitate va "plăti" direct ONG-ului(va trebui să-mi dau un aviz prealabil în ceea ce priveşte destinatarul donaţiei) şi după ce-mi va transmite ordinul de plată vizat de bancă voi insera materialul publicitar. În scurt timp voi adăuga o pagină specială dedicată acestui program unde voi da link-uri şi către ONG-urile la care se poate transmite donaţia fără preavizare. Dacă aveţi propuneri de ONG-uri puteţi să mi le transmiteţi într-un comment. Evident, vor mai fi ceva detalii logistice de pus la punct.

În final nu-mi rămâne decât să le mulţumesc celor care încă mă vizitează indiferent că sunt sau nu de acord cu ideile mele. Per total, blogul acesta a fost şi este o experienţă fabuloasă pentru mine. El reprezintă peste 90% din "viaţa mea virtuală" şi, pe zi ce trece, mă captează din ce în ce mai mult.

27 de comentarii:

  1. Felicitari pentru blog si iti doresc sa ai forta sa mentii cadenta postarilor ca pana acum.

    Iti scriu si ca sa mentionez o asociatie la care si eu mai trimit bani.
    Aici e un film despre ce fac:
    http://www.youtube.com/watch?v=-XwyQ4O2-ow&feature=player_embedded#!
    Au si pagina pe facebook, aici este contul in care se pot face donatii:
    http://www.facebook.com/topic.php?uid=278680380606&topic=11352

    Este vorba despre un preot ortodox diferit de ceilalti. Asta cred ca se vede si in film.
    Scopul lui este sa convinga mamele sa renunte la avort si se ofera sa aiba el grija de copii.

    Stiu ca nu toti rezoneaza la ideea de a avea de-a face cu preotii, si pe buna dreptate in cazul multor preoti, insa el este un preot deosebit, in comunism in loc sa toarne la securitate construia o biserica noaptea cu satenii din Valea Plopului, iar acum in loc sa-si faca lui si familiei sale vila la oras si sa se plimbe prin lume, sta intr-un sat si construieste case pentru copii abandonati.

    Mai nou au si o brutarie si cred si o mica tipografie.
    Nu mai gasesc pagina de web originala in care erau mai multe detalii.
    Exista acum mai multe asociatii/filiale Pro Vita, biserica ortodoxa facand un fel de brand din asta, insa cea a acestui preot, Nicolae Tanase, cu pagina de facebook de mai sus este cea de care se ocupa el.

    RăspundețiȘtergere
  2. DanC: In mod sigur asociatia mentionata de tine va fi pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Aristotel Costel, Manole s.a.m.d."

    eu... mai mult comentator... se poate inversa ordinea sau include la samd.

    "în unele cazuri încă este"

    numeroase

    P.S.Sa nu-l asculti pe DanC. Popa va face o fabrica de lumanari, va edita revista Lumina din Valea Plopului si va scurge babele... de toti banii.

    RăspundețiȘtergere
  4. \
    Felicitari!
    Sint unul dintre cei care nu sint intotdeauna de acord cu ideeile tale, insa unele dintre lucrurile pe care le-ai spus m-au provocat sa studiez anumite lucruri. Si nu am regretat.

    Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  5. La mai mare pt. acest blog care in ciuda vantului care batea din fata cu putere...a insistat!

    La inceput (2007) ca si acum a fost un veritabil DESCHIZATORI DE OCHII!!!
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru blog si iti urez multi ani de topicuri interesante.

    Sper insa ca pe viitor sa fie vorba de cresteri, nu de crize:)

    RăspundețiȘtergere
  7. in ceea ce priveste publicitatea google, 134 euro in 3 ani e o "cifra"...se poate trai, de acord, dar numai in Bangladesh din banii astia 3 ani...si nici acolo nu sunt sigur....altfel, nenumarate "succesuri" pe mai departe si "la multi ani!"

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru blog si la cat mai multi ani de acum inainte!

    In ceea ce priveste ONG-ul spre care ai putea redirectiona venituri din publicitate, as vrea sa mentionez Liga Studentilor Romani din Strainatate(www.lsrs.ro). Sunt sigur ca multi dintre ei ti-ar citi blogul daca ar sti de el si mie mi se pare cea mai buna investitie in Romania de maine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu daca as putea face o donatie unui ONG, as dona pentru
    http://asistentapentruconsumatori.ro/home/
    Eu am trimis de 2 ori mesaj cand am avut o problema cu banca iar a doua oara o problema cu un act de liceu si mi-au raspuns de fiecare data profesionist. Cu rata chiar am reusit sa o aduc la valoarea ei normala in urma sfaturilor lor.
    Un exemplu simplu de sfaturi pe care le dau la problemele pe care le ridica oamenii este aici:
    http://www.urbaniulian.ro/2010/10/05/am-fost-inselat-pe-okazii-ro-2/

    Mie mi-au placut cum lucreaza, chiar daca asociatia a fost initiata de un senator portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca puneai pe 9 septembrie un articol despre capitalism, reglementari, monopol natural sau ceva, castigai detasat! :D

    Dar asa uite ca trebuie sa platesti, pentru ca in "pariuri" nu merge cu jumatati de masura, nu e loc de compromis.

    ..

    Felicitari si la cat mai multe articole interesante!

    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi aduc aminte de perioada 2008 si inceputurile crizei de pe la noi, cand intr-adevar bloguri ca al tau, al lui Manole sau Horea au pus bazele "presei" economice alternative si pe la noi.

    Imi pare rau sa le vad intrand in ultima vreme intr-un con de umbra. Ce-i drept, Manole si-a cam incheiat "misiunea" odata cu prabusirea imobiliarelor din 2009. Dar pe trenduri consider ca se putea face mult mai mult.

    Spor la scris si ai grija cui si in ce conditii faci reclama.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Seba
    Glumesti, nu? Iulian (zis SPAM) Urban este (si produce) o aberatie incompetenta cu o imagine studiata. Foarte bun pe partea de promovare, ca si partidul din care face parte.
    Daca vrei detalii, pot proba oricand. Stie si el asta :D

    @Dan
    Te-as sfatui sa directionezi catre SMURD. Macar acolo se face ceva. Nu am incredere in fundatiile cu donatii de 10 si cheltuieli operationale de 9. ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari!
    Subscriu comentariului lui Flavian, se poate mai mult si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pt blog, intotdeauna conteaza calitatea si nu cantitatea, pe blog sau oriunde altundeva iar aici am dat numai peste calitate.

    RăspundețiȘtergere
  15. Felicitari pentru blog! L-am descoperit de 1 an de zile si il citesc cel putin de 2-3 pe saptamana.

    Ca ONG iti recomand Asociatia BOS - Business Organization for Students.
    Vezi mai multe pe www.bosromania.ro sau pe mai putin updatat-ul: www.abm.ro

    RăspundețiȘtergere
  16. Multe Felicitari pt.acesti ani in care ai postat articole de calitate. Iti doresc ca acest blog sa fie longeviv. Citesc cu interes toate articolele scrise de tine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Felicitari pentru blog! La mai mare! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mult succes in continuare !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi dau si eu cu parerea:
    -nu sponzoriza religia, de niciun fel, chiar daca "preotul e altfel";
    -mai bine educatia.
    In rest la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari pentru Blog si pentru tot ceea ce faceti.
    Un ONG care eu cred ca merita donatii este:

    Liga Pro Europa

    din Targu Mures, unul dintre primele ong-uri din Romania.
    Are multe programe clare axate pe drepturile omului, dreptul la proprietate si combaterea discriminarii.
    Detalii despre ONG si programele lor gasiti aici:
    http://www.proeuropa.ro/

    RăspundețiȘtergere
  21. FELICITARI, DANE!
    si.... LA MULTI ANI de TRENDURI ECONOMICE!


    De peste un an, de cand ti-am descoperit blogul, il citesc constant aproape in fiecare dimineata, alaturi de o cafea. Este unul dintre cele mai bune surse de informatii economice din toata lumea. It's a must, dpmdv, pentru cei care se doresc a fi la curent cu lumea economica si problemele cu care se confrunta.

    RăspundețiȘtergere
  22. Felicitari pentru blog, savurez fiecare nou articol!

    RăspundețiȘtergere
  23. Intre noi fie vorba, trafic.ro crede despre tine un trafic de 5-6 k lunar in ultimul an,adica cam 200 zilnic.
    Nu-si face bine treaba ?

    RăspundețiȘtergere
  24. ioan: "adica cam" e o cacofonie mare cat casa poporului. :-))
    In alta ordine de idei, trafic isi face foarte bine treaba. Numai ca in momentul in care trafic iti spune ca ai 6k unici lunari asta nu inseamna automat ca ai zilnic [6000/30 zile]=200 vizitatori unici. Teoretic daca ai aceiasi 6000 unici zilnic, lunar vei avea tot 6k vizitatori unici.

    RăspundețiȘtergere
  25. la multi ani atat cu blogul, cat si de viata!

    in ceea ce priveste fundatia care il sprijina pe parintele tanase, cred ca este vorba despre fundatia arsenie boca.

    multe succese in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  26. Prostia la romani

    Spălătoria, deja dotată şi funcţională, va fi sfinţită în ziua de joi, 28 octombrie.

    Tot joi, atelierul de croitorie "Reverenda" va fi şi el sfinţit.

    ... de prosti e plina Romania... sa curga banii!!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)