miercuri, 15 decembrie 2010

Aparenta redresare


Citesc într-o oficină financiară a puterii cum lucrurile se îndreaptă datorită, chipurile, revenirii creditării. Şi, în paginile publicaţiei respective, sunt date ca exemplu tot felul de declaraţii-petardă ale unor oficiali din băncile autohtone care vorbesc despre cum şi-a revenit creditarea şi despre cum nu mai au timp de nimic din această cauză. Evident, aceste afirmaţii sunt susţinute de oferte şoc dând iluzia unei aparente reveniri.

În realitatea, socoteala pe care şi-au făcut-o bancherii cu pricina e una mult mai simplă: dacă un client deţine un credit de mai bine de doi ani şi n-a înregistrat până în prezent probleme la plata datoriilor către bancă, atunci este un client bun, care poate să mai diminueze procentul de credite neperformante al portofoliului băncii. Cu alte cuvinte, clienţii pe care vor să-i atragă sunt cei care deja au credite şi nu au înregistrat până în prezent probleme la plata ratelor. Acest segment este noul El Dorado al bancherului român, iar lupta care se dă acum este pentru câştigarea acestui tip de client. Evident, faptul că avem de-a face numai cu refinanţări este vizibil cu ochiul liber, dar asta pentru cei care se mai uită şi pe cifre şi constată că soldul total al creditelor este în continuare pe un trend descendent.

În prima fază, calculul pe care şi l-au făcut executivii respectivi poate părea cât se poate de OK. Teoretic, dacă un client a reuşit să treacă peste coşmarul ultimilor doi ani fără a apărea pe lista neagră atunci înseamnă că are o situaţie financiară cel puţin stabilă, deci riscul căruia i se expune banca este minim. Aşa cum am mai spus, teoretic lucrurile sună cât se poate de bine, dar practic situaţia stă cu totul altfel. Perioada care urmează nu este una uşoară, indiferent de declaraţiile sforăitoare ale oficialilor români. Anul viitor cred că va fi unul în care vom asista la numeroase cutremure având ca efect înrăutăţirea stării generale a economiei. În aceste condiţii, o mare parte a celor care acum sunt consideraţi clienţi buni vor începe să scârţâie, multiplicând problemele celor care şi-au asumat riscurile refinanţării.

Ceea ce fac acum unii bancheri nu este altceva decât un joc de ruletă rusească.Şi fac aceasta deoarece s-au speriat în momentul în care au constatat că li s-au redus simţitor cotele de piaţă. În cazul unei reveniri bruşte a situaţiei economice, o asemenea situaţie le-ar crea probleme în faţa superiorilor. Cum ar putea să explice într-o perioadă de creştere economică diferenţa de cotă de piaţă faţă de concurenţă când în ţara mamă(sau pe general) situaţiile sunt răsturnate? Aşa, preferă jocul de ruletă care acum aduce numai avantaje: scade ponderea creditelor neperformante şi, în cazul în care pe ţeavă nu e glonţ, se pot lăuda în faţa superiorilor cu viziunea pe care a avut-o. Dacă au avut dreptate rămâne să vedem. Eu unul mă îndoiesc de acest lucru.

9 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. vala: Data viitoare cand comentezi te rog sa-ti motivezi opinia. Altfel ajunge la gunoi.

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a terminat "luna de miere" pentru bancile din Romania, din toate punctele de vedere. Diminuarea clientelei va duce la cresterea concurentei, si implicit la scaderea [moderata a] dobanzilor macar pe termen scurt: multi dintre cei care ofera refinantari ar putea incerca defapt sa intinda noi capcane clientilor, dar pentru ei riscul de a-i pierde va fi mult mai ridicat acum.

    Indiferent ce mai incearca sa faca bancile (cele romanesti sunt in proportie covarsitoare filiale/subsidiare ale unor banci straine) acum, in ceasul al 13-lea, deznodamantul va fi acelasi pentru unele din ele - falimentul, urmat de reevaluarea activelor, in principal imobiliare. Multi vor ramane "in funudul gol", singura intrebare este daca "fermuarul" se va desface de la est la vest sau de la vest la est.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acelasi lucru i l-am cerut si eu pe blogul... lui.
    In ultima vreme, dl. vala face propozitii despre optimism, da' argumente... poopoo.
    OK, "ne radem", da' chiar credeti ca mai merge o tura cretinarea consumerista?

    Ii ardeti pe... majoritari, iar pe cei mai multi dintre ei o singura data. Fazani vor fi tot timpul, dar si smenu' trebuie variat. Creditarea cu buletinu' si imobiliarele au fost cele mai... semețe_țepe. Sunteți în stare să împăturiți următoarele țepe a.î. să fie iarăși tentante pt. proști?

    Repet, sunteți în stare?
    Aproape toți cei implicați în sistemul bancar ați luat exact aceleași țepe cu un oarecare discount. Marii manageri aerospațiali bancari se minunează de investițiile lor imobiliare pă filială și... pă pf. :)

    ... în 2008 păreați căzuți din Lună, acu' v-a revenit tupeu'. Sigur nu vă pripiți?

    RăspundețiȘtergere
  5. e adevarat ca o ducem din ce in ce mai rau , dar totusi nu cred ca nici o viziune apocaliptica ar fi benefica , mai ales ca multi tot asteapta de ani buni asa ceva ...

    RăspundețiȘtergere
  6. @mike: cind faci cangrena la picior trebuie sa tai piciorul. Repede. Daca pierzi timpul cu frectii si gargara infectia iti cuprinde tot corpul si mori.
    Acu... taiem bancile cu probleme si vehiculele financiare proaste sau murim cu totii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. i-conomics:Da-o-n ma-sa pe gheata de publicitate. Am inteles o data, de doua ori, da' mai e o limita... Mai bine-mi cereai cinstit un link permanent si ti-l dadeam(acum oferta s-a dus)! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. @madmax , nu te grabi , inainte de a fi desfiintate bancile o sa sa fie "executati" la sange toti creditacii care acum fac nazuri la plata ratei

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)