luni, 14 martie 2011

Japonia sfarsitului lumii

Apariţia unui cutremur devastator, a unui Tsunami cum n-am mai văzut din anul 2004 şi a unor probleme la nişte centrale nucleare par să fi aprins minţile unora cu privire la sfârşitul lumii. Nu ştiu cum s-a ajuns ca sfârşitul secolului XX şi începutul secolului XXI să dea mai mulţi profeţi decât perioada biblică, dar ceea ce este îngrijorător e că teama indusă la nivel de mase a ajuns la valori atât de mari încât această variabilă trebuie luată în calcul în orice analiză în care apare şi factorul uman.

Chiar dacă magnitudinea cutremurului este una foarte mare, poate cea mai mare din istoria cunoscută, nu trebuie uitat faptul că Japonia stă pe un butoi cu pulbere. Cercul de foc al Pacificului este responsabil cu apariţia a peste 60% din vulcanii Terrei, iar cutremurele sunt la ordinea zilei. Din toată Japonia nu-mi sunt vii în memorie decât zâmbetele recepţionerului care, după ce a înţeles de ce vreau o cameră la un etaj inferior, nu s-a putut abţine să nu-i spună şi colegei sale ciudata mea preferinţă. Dacă n-am fi avut parte de dezastruosul tsunami am fi admirat modul în care construcţiile japoneze au rămas în picioare. Din păcate, protecţii împotriva tsunami-urilor încă nu s-au descoperit, astfel încât nu putem decât să asistăm la dezastrul provocat de revărsarea oceanului şi să aşteptăm retragerea apelor.

Din punct de vedere economic, lucrurile însă nu sunt atât de grave pe cât par. Desigur, urmările imediate ale cutremurului vor fi resimţite imediat de către partenerii economici ai Japoniei, în special de către China care este dependentă de produsele hi tech de-acolo. Probabil, în prima fază se va simţi o creştere a preţurilor produselor chinezeşti, dar lumea nu cred că e setată pentru dezastru. Problemele de aprovizionare nu pot fi decât de scurtă durată, mai ales că zona lovită nu este una cu foarte mare miză economică.

După stabilizarea centralelor nucleare, reconstrucţia ţării va fi elementul care va permite restartarea mult prea înţepenitei economii nipone. Dacă privim cinic situaţia, putem spune că în ţările cu infrastructură dezvoltată, dezastrele naturale oferă posibilitatea de înviorare a economiei prin intermediul investiţiilor în infrastructură. Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în considerare faptul că, după asemenea dezastre creşte consumul, deoarece indivizii sunt tentaţi să-şi satisfacă dorinţele imediate, în defavoarea planurilor pe termen lung. Aceasta nu poate fi decât o veste bună deoarece mania pentru economie a japonezilor şi lipsa apetitului pentru cumpărături sunt două din cauzele pentru care ţara se zbate într-o perpetuă ameninţare a deflaţiei.

Celor care se uită la pieţe le recomand să aştepte stabilizarea situaţiei pe burse şi în lumea reală după care pot intra long fără probleme(intrarea short acum e o greşeală). Nu cred că sunt motive de îngrijorare, chiar dacă profeţii sfârşitului lumii sunt în delir.

8 comentarii:

  1. A spune ca distrugerea infrastructurii relanseaza o economie e ca si cum ai spune ca astuparea santurilor creste pib-ul. Il creste dar nu produce valoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. De pe blogul "oficial" Toyota : http://kaizenfactor.wordpress.com/2011/03/12/a-map-of-japans-major-auto-plants-donation-links-and-uncertain-export-predictions/

    RăspundețiȘtergere
  3. [...]în ţările cu infrastructură dezvoltată, dezastrele naturale oferă posibilitatea de înviorare a economiei prin intermediul investiţiilor în infrastructură.

    Noi, astia mai amrasteni, putem creste PIB-ul spargand cateva geamuri :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Traian: Discutia pe marginea subiectului e mai lunga. Teoretic ai dreptate, dar practic, in lipsa unei directii clare pe care sa o ia economia, reconstructia e singura alternativa. Stiu ca e cinic, dar asta e realitatea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dan: nu crezi ca inchiderea centralelor nucleare in japonia va duce la o lipsa de energie electrica care va afecta industria, iar preturile produselor hitech va creste la nivel mondial?

    RăspundețiȘtergere
  6. Hehe, deci cutremurul e bun va sa zica ? Potential de relansare. De consum: Ecuatia petrolului. Si nu doar petrol, ci si metale, soluri, ape potabile, peste oceanic sau paduri. Sa consumam tot, doar ce lacusta mea... pe termen lung oricum suntem toti morti, nu asa zicea propovaduitorul sef ? :)

    Dar putem sa mergem pe aceeasi linie de gandire, daca e sa fim cinici. Deci un cutremur de genul asta e o chestie pozitiva, pai cum ar fi atunci un razboi ? Si de ce ziceti ca aia cu sfarsitul lumii sunt pesimisti ? Eu cred ca de fapt sunt cei mai optimisti dintre toti. Daca un tsunami scoate din criza Japonia, iti dai seama ce potential de crestere si ce relansare ar putea urma unui potop de genul lui Noe ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa nu uitam nici clasicul.. "Anyone who believes exponential growth can go on forever on a finite planet is either a madman or an economist"

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci zici sa nu fi intrat ieri short pe piata? Si cam cand sa intram long?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)