miercuri, 27 aprilie 2011

Minti luminate


N-am mai scris de mult timp despre realitatea economică internă şi aceasta nu pentru că nu s-ar mai fi întâmplat nimic ci din cauză că prostia factorilor de decizie locali mă face, de fiecare dată, să abandonez ideea. Sunt însă momente precum acesta, în care înghesuirea de eveniment nu ne mai poate lăsa indiferenţi.

Voi începe cu un eveniment soft, anume anunţul Elenei Udrea că a în primul trimestru a crescut  numărul turiştilor străini. Anunţul survine unor anunţuri bombastice privind gradul de ocupare al hotelurilor autohtone. Reamintesc celor cu memoria scurtă că acele anunţuri au fost aspru criticate de către asociaţiile profesionale din domeniu nevoite să constate pe propria piele binefacerile deciziilor amatoristice ale duduii care şi-a aşezat surprinzător de stabil curul(din ce în ce mai mare) pe miliarde de ieuro. Desigur, tupeul individei în cauză este unul de-a dreptul deranjant, însă ceea ce este surprinzător este faptul că nu primeşte niciodată replica necesară. Chiar nu e nimeni capabil s-o pună la punct pe această piţipoancă a politicii autohtone, chiar nu poate nimeni să-i dea în cap cu recomandările marilor agenţii de turism? Ultima chestie interesantă pe care am văzut-o a fost recomandarea unui site turistic important care încuraja vizitatorii să achiziţioneze pachete pe litoralul bulgăresc deoarece de-acolo au posibilitatea să facă excursii în Delta Dunării. Tare, nu-i aşa doamna' cu frunză şi tupeu? 

Următorul eveniment halucinant la care mă voi referi este falsificarea datelor transmise către Eurostat. Acuzaţia venită dinspre instiuţia europeană este una extrem de gravă şi ne aruncă undeva spre gunoiul Europei. Desigur, situaţia a fost calmată de veşnicul şi vaşnicul Gherghina care a spus pe un ton foarte calm că şi interesul lor este acelaşi, anume raportarea corectă! Rămâi efectiv interzis când vezi cum un individ care-şi face veacul în Ministerul Finantelor din vremea lui Ceauşescu(oare de-acolo o fi luat deprinderea raportării realizărilor?) continuă să fie un factor de decizie şi, mai mult, să fie considerat singurul capabil să întocmească bugete. Vă daţi seama în ce rahat putem fi dacă în viziunea multora nici măcar pentru întocmirea bugetelor nu avem esperţi? Însă declaraţia de-a dreptul halucinantă referitoare la falsificarea datelor transmise Eurostat a venit din partea lui boc, această flaşnetă răguşită a guverului. Cică de vină pentru asta ar fi Tăriceanu. Nici măcar nu aveam altă aşteptare de la acest pitic porno al politichiei autohtone. Mă mir că nu a mai spus nimic şi de cei 322, asta aşa ca să mai crească în ochii lu' tac'su de la Cotroceni.

Şi, pentru ca toate să aibă un final apoteotic, ieri a venit şi anunţul OMV referitor la oferta publică prin care statul vinde pachetul de 9.84% din Petrom. Cum compania austriacă deţine 51% din acţiuni, interesul pentru pachetul scos de stat la vânzare este nul. Până acum, lucrurile au fost oarecum neclare, iar mulţi s-au aruncat la cumpărare de acţiuni sperând că vânzarea pachetului scos de Stat va impulsiona cotaţiile Petrom. Aseară însă OMV a anunţat că nu este interesat de ofertă. Fără OMV, oferta statului riscă să fie un fiasco, iar vânzarea pachetului probabil se va face la un preţ modic. Personal cred că vânzarea acţiunilor în această perioadă nu reprezintă altceva decât un cadou gratuit pe care statul îl face OMV-ului. Fără acest pachet, vocea statului în interiorul Petrom nu va mai conta şi va deschide perspective noi celor de la OMV. Nu ştiu de ce sunt tentat să cred că într-o perioadă de timp vom vedea repetarea scenariului Arpechim la Petrobrazi. Lsa urma urmei e mai ieftin doar să extragi petrolul de-aici şi să-l procesezi în Austria, nu-i aşa?

Sunt trei subiecte care ne dezvăluie înaltele competenţe ale croitoraşilor autohtoni. Asemenea lucruri se întâmplă în condiţiile în care pieţele externe sunt în fierbere şi tensiunile internaţionale cresc pe zi ce trece. Oare ce mai putem spune despre aceşti oameni?

3 comentarii:

  1. Din nou pe puntea Titanicului. Orchestra canta. Antene, irealitati, proteveuri. Baietii au talent. Lumea ii urmareste cu interes. Iceberguri ? Care iceberguri ? Povesti, zvonuri, prostii. Alea au fost in 2008, acuma gata, am scapat de ele. Ne-am speriat degeaba. Lumea serioasa are treaba. Redecoreaza puntea. Se intreaba daca in 2015 o sa vopsim si noi cu albastru zona noastra, ca prin alte parti. Sau sa mai amanam, ca e inca scumpa vopseaua si mai merge asta veche. Ben e in camera motoarelor. Are o mare dilema. Oamenii a inceput sa bage de seama ca pompele de apa merg de vreme buna si incep sa intre la banuieli. Asa ca le-ar opri. A mai promis el ca le opreste, dar de data asta poate reuseste sa-i pacaleasca ca le-a oprit de tot daca le da mai incet o veme. O sa le arate indicatorii, o sa le repete iar ca au facut masuratori la pupa. Se ridica clar. Deci pomparea a functionat. Asa ca neaparat trebuie sa promita azi ca opreste pompele. Altfel ar incepe oamenii sa ia aminte ca se scufunda prova si nu e bine.

    Unii au observat deja si incep sa creeze panica. Iar asta nu-i convine. Inca n-a terminat de incarcat barcile pentru el si prietenii lui. Iar astia care s-au plictisit de orchestra incep sa se prinda. Majoritatea sunt speriati. Au inceput sa urle despre naufragii, scufundari, rechini, reactoare explodate, apocalipse si alte cele. Noroc ca lumea inca ii considera bezmetici. Dar incep sa se inmulteasca. O parte s-au aruncat disperati peste bord. Altii s-au resemnat si s-au intors inapoi sa asculte orchestra. Cei mai inteligenti au facut plute si au pus deoparte ce rezerve au mai putut gasi, iar acum vaslesc catre cea mai apropiata insula. Unii dintre ei striga de la distanta incercand sa-i convinga si pe ceilalti ca nava se scufunda. Ca e cazul sa dea jos barcile si sa salveze ce se mai poate. Pentu ca timpul trece...

    Timpul trece si se apropie de ziua in care va trebui sa platim nota pentru distractia din ultimul secol. Even a Caveman Can See It. I thought an ape could see the collapse of '08 coming. But the talking heads were cheering all the way to the top and part of the way down. April 25, 2011 looked like a carbon copy of March 16, 2008. Silver had been up 10 days in a row. Check. Hit new high. Check. Stock market re-inflating. Check. Oil around 120 bucks. Check. Dollar index around 74. Check. Pundits loving financial reports. Check. Financial companies raking in the bucks. Check Leverage at nose-bleed levels. Check.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare de ce trebuie sa existe un Minister al Turismului? Chiar si numele invoca o perioada de mult apusa, cand totul era planificat central, inclusiv numarul de locuri din statiuni. In prezent, acest minister nu numai ca nu face nimic pentru turism, ci aduce deservicii grave acestei activitati. In cel mai bun caz, n-ar trebui sa faca nimic, dar pana si atunci ar consuma bani. Singura solutie logica este desfiintarea lui imediata.

    RăspundețiȘtergere
  3. @alex nicolin: pai sa n-aiba metresa marinarului o jucarie de muls? Ntz-ntz-ntz...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)