luni, 30 mai 2011

Solutia pentru Grecia


Nu mai e mult până când vom avea un nou pachet de ajutorare a Greciei. Megapachetul anterior n-a avut niciun efect. Reformele, creionate de nişte proşti, par a fi fost făcute în glumă, iar acum, practic s-a revenit de unde plecaserăm, numai că pe o bază solidă de îndatorare a ţării. Până la urmă, cu ce se alege Grecia?

Privind retrospectiv cred că putem spune fără doar şi poate că tragedia greacă în desfăşurare capătă din ce în ce mai clar accente de absurd. Ajutorul financiar anterior a fost acordat pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. S-a spus atunci că e nevoie de reducerea deficitelor şi că, după aplicarea pachetului de reforme sugerat în coproducţie de CE şi FMI, lucrurile vor reveni la normal. Ca şi în cazul nostru, reformele n-au însemnat decât tăieri radicale ale veniturilor, înrăutăţirea condiţiilor pentru micii întreprinzători şi alte câteva isteţimi aplicate pe jumătate pentru a nu bulversa prea mult populaţia. Rezultatul? O contracţie a economiei şi, în concepţia acelorlaşi isteţi, obligativitatea continuării tăierii de venituri. Creşterea de 0.8% din T1 este insuficientă, motiv pentru care ţara ar trebui să se uite atent la sursele din care poate să-şi acopere găurile cauzate de împrumuturi. Şi, întrucât datele de pe hârtie arată cât se poate de clar că s-a intrat de mult în zona nesustenabilă, esperţii implicaţi în(vorba vine) salvarea Greciei sunt din nou puşi la grea încercare. De data aceasta, realitatea le este potrivnică. Nu se pot gândi la tăieri de salarii şi pensii pentru că riscă o revoluţie care, dacă nu sunt atenţi, ar putea fi exportată în propriile grădini. În aceaste condiţii, soluţia magică este restructurarea datoriilor prin acordarea unui pachet de ajutorare, adică a unui nou împrumut. Care împrumut, pentru a putea fi plătit va presupune continuarea procesului de reforme. Probabil vă întrebaţi care reforme. Ei bine, reformă, în noile condiţii, presupune privatizarea unor active ale statului. Banii obţinuţi se speră că vor fi acoperi ratele din ce în ce mai mari ale împrumuturilor contractate. Mai grav pentru greci este că privatizarea nu va fi făcută de către ei ci de către o comisie internaţională care, nu-i aşa, va veghea la corectitudinea întregului proces. Vă daţi seama ce mega trafic de influenţă se întrevede?

Ca de obicei lucrurile pornesc de la un sâmbure de adevăr. În Grecia e la fel ca în România. Întreprinderile statului au scheme generoase de personal, salarii bune şi performanţe mediocre. Soluţia ar fi optimizarea lor pentru creşterea veniturilor statului, dar, ca şi pe plaiurile mioritice, aceasta este practic imposibilă din cauza amestecului de interese politico-economice. Aşa se face că singura soluţie pare a fi privatizarea lor. Este evident o soluţie proastă deoarece presupune vânzarea într-o perioadă nefastă, în care sumele încasate vor fi modeste. Iar după privatizare, adio impozite plătite statului. În cazul în care va accepta planul finanţatorilor, Grecia nu va face altceva decât să amâne deznodământul. Însă, peste ceva vreme (unul sau doi ani) se va afla în aceeaşi situaţie, dar fără nimic de vânzare. Şi-atunci cu ce vor mai răspunde? Cu insulele?

Poate că ar fi mai bine să-şi negocieze încă de-acum falimentul. Amânând nu vor face altceva decât să tot acumuleze datorii în schimbul unor intrări iluzorii de capital. Continuând cu soluţii date din birourile unor incompetenţi nu vor face decât să se îngroape din ce în ce mai adând în datorii şi în sărăcie. Soluţia nu poate veni decât de la cel direct implicat, nicidecum de la unul care, pe lângă prostie, mai are în spate şi o groază de interese ale altora.

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. dane,
    am si eu o teorie.
    comunismul a fost instaurat pe un sfert de planeta tot de catre niste prosti; sau mai bine zis cu ajutorul unor prosti. prosti care au fost condusi din vf. piramidei de catre niste indivizi absolut malefici, diabolic de inteligenti. indivizi acestia au fost cativa, sa-i numeri pe degetele de la o mana si vreme de aproape 100 de ani au modelat acest sistem pe care l-au asezat pe un munte de cadavre, mutiland pe termen lung constiinta si mentalul a nenumarate natiuni. dupa ce acei indivizi au crapat fara urmasi valizi, au ramas nivelele inferioare de prosti, care nu au stiut ce sa faca cu aceasta putere (doamne-ajuta!). acesta este unul din motivele pt. care sistemul comunist a colapsat.
    si imi pun intrebarea in ce masura pseudo-capitalismul asta globalizat ("corporatism" as numi noua ordine mondiala) se afla in faza de sfarsit din aceleasi motive?...lupta pt. putere care se da la vf. piramidei in acest moment la nivel mondial (e.g. episodul DSK, amintit si de tine), mi se pare o prostie. adik, oricat de elaborate par a fi manevrele prin care baietii se sapa intre ei, totusi a consuma atata energie pt. a ajunge sef peste o ruina, nu este dovada unei inteligente prea dezvoltate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vad destula calitate in cele scrise de-a lungul timpului si la comentarii deasemenea,eu nefiind un specialist,iar lucrul asta ma indeamna sa ma intreb cum de se iroseste atita pricepere fara sa se creeze un val de opinie in noua generatie, ceva care sa miste, in cele din urma, lucrurile intr-o noua directie atunci cind va fi timpul.
    Spre exemplu am intrebat de curind pe cei adunati in piata primariei,care isi zic indignati:cum voiti sa fie lumea de miine? Pare ca totul trebuie schimbat ca sa se potriveasca noilor cerinte ale omenirii,deci ce se va pune in loc? Mi-au zis ca inca nu s-au gindit la asta ci vor doar un pic mai altfel. Adica cele vechi cosmetizate? Cred ca unii nu au inca viziunea viitorului.Cred ca nu trebuia sa scriu dar acum e tarziu nu voi sterge.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Spui ca solutiile planului de "salvare" sunt proaste si cei care au facut planul sunt incompetenti . De ce ?

    Planul era bun, cat timp grecii se tineau de el. Da trebuiau taiate cheltuieli, salarii, pensii etc. Dar asta era solutia normala, cat timp nu-si permiteau nivelul de trai pe care-l aveau.
    Problema e ca politicienii si populatia Greciei nu au facut ce trebuia facut. De ce-s vinovatii cei de la FMI ca guvernantii greci semneaza una si fac altceva ? Cum ar putea FMI-ul sa-i oblige sa voteze legi si sa le si aplice ?

    Ce alta solutie rationala exista la probleme economice ale Greciei ?

    RăspundețiȘtergere
  5. >Este evident o soluţie proastă deoarece presupune vânzarea într-o perioadă nefastă, în care sumele încasate vor fi modeste.

    Proasta pentru greci - dar aproape ideala pentru cei care spera sa puna mina pe active dintr-o tara din zonele "decente" la preturi incredibile de ieftine ... ;)

    >Ce alta solutie rationala exista la probleme economice ale Greciei ?

    Termenul de "rationala" trebuie clarificat. E vorba de rationalitate pentru creditori ? Pentru grecul de rind ? Pentru eurozona ? etc.

    RăspundețiȘtergere
  6. de fapt m-am saturat de gargara asta ieftina cu falimentul greciei, cand nimeni nu are interes sa se intample asta, ci doar ii strang cu usa sa-si vanda tot ce au.
    Si cand o sa-si vanda tot la 'investitori', grecia va rostogoli orice datorie, cat de mare ar fi, pt ca banii se intorc oricum de unde au venit, adica la aceiasi investitori.

    RăspundețiȘtergere
  7. De curiozitate, ca stiu ca se vb de aceasta alternativa : de vreme ce datoriile grecilor sunt in euro, cum pot fi ele platite in drahme ? Stiam ca datoriile se platesc in moneda in care au fost facute.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)