miercuri, 1 iunie 2011

Cancerul comunicatiilor


O ştire care a intrat ieri pe fluxurile agenţiilor de presă are toate şansele să schimbe radical un domeniu care, până de curând părea sigur şi rentabil. Este vorba, cum probabil v-aţi dat seama, despre comunicatul OMS referitor la legătura dintre radiaţiile telefoanelor mobile şi cancer.

A fost o lungă perioadă de timp când rapoartele venite dinspre mediul ştiinţific au fost blocate. Mai mult, s-au finanţat generos studii independente care să demonstreze faptul că radiaţiile emise de telefoanele mobile n-ar avea niciun impact asupra sanatăţii(bine că n-au fost finanţate studii care să demonstreze efectul benefic asupra sănătăţii). Desigur, era o chestiune de timp până când adevăratele rezultate vor ieşi la suprafaţă, dar amânările obţinute se pot traduce în profituri de sute de miliarde. 

Comunicatul OMS de ieri nu mai lasă niciun loc de interpretare. Ştirea este clară şi, datorită subiectului extrem de sensibil, are toate şansele să ajungă pretutindeni, de la tabloide la ziare şi reviste serioase. Desigur, acesta este cel mai mic rău pentru cei implicaţi în business. Faptul că se bârfeşte despre un subiect nu este atât de rău, mai ales că ştiri similare au putut fi combătute de-a lungul vremii prin campanii publicitare agresive. Lucrurile însă nu cred că vor putea fi tranşate atât de facil. Producătorii şi, în egală măsură, companiile de telefonie mobilă pot face obiectul a numeroase procese care se vor solda cu despăgubiri uriaşe. Cel puţin în SUA sunt numeroase procese din trecut câştigate de operatori şi care pot fi redeschise ca urmare a comunicatului OMS. Scandalul va avea un impact mult mai mare decât procesele iniţiate de victimele fumatului. În cazul fumatului, victimele ştiau cu exactitate căror riscuri se expun şi, cu toate acestea, sunt foarte mulţi cei care au avut câştig de cauză. În ceea ce priveşte telefonia mobilă sunt numeroase dovezi privind implicarea firmelor telecom în campanii de denigrare a rezultatelor venite dinspre mediul ştiinţific ceea ce, în mod sigur, va avea efecte dezastruoase în instanţe. Probabil o soartă similară vor avea marii producători de telefoane mobile care ar cam trebui să-şi pună de-o parte fonduri serioase pentru viitoarele procese. 

Cu această ştire cred că putem să marcăm începutul sfârşitului pentru un domeniu extrem de profitabil. Din nefericire pentru industria în cauză lucrurile nu stau deloc roz. Chiar şi fără elementul prezentat aici, există numeroase alte probleme. Piaţa a ajuns aproape de saturaţie, iar tehnologia este depăşită. Nu ştiu de ce tind să cred că telecom-ul de-acum arată similar monştrilor industriali energofagi din anii 50-60. Cu siguranţă are nevoie să se reinventeze, dar, din nefericire, reinventările nu se pot face decât pe bani, pe foarte mulţi bani. Adică facturi noi de cheltuieli care, pentru investitori nu sunt altceva decât nişte mici cancere ale portofoliilor.

16 comentarii:

  1. Suuuuuper veste ! pica exact atunci cand vorbeam prea mult si nu spuneam nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca de obicei, stirea a fost rastalmacita senzationalist de presa. Nici pe departe nu s-a anuntat ca telefoanele mobile ar provoca cancer, ci doar ca nu se poate trage o concluzie pe baza datelor de pana acum. Tot asa de bine ar putea ărovoca cancer culoarea verde.

    http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=radiation-from-cell-phones-flagged-2011-05-31

    RăspundețiȘtergere
  3. mihai@ mihaita tata,tu de la cine iei chenzina-orange,cosmote,vodafone?..sau nu,esti probabil de la trepadusii aia care iau un banut din PR !

    RăspundețiȘtergere
  4. IARC CLASSIFIES RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS AS
    POSSIBLY CARCINOGENIC TO HUMANS

    http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

    RăspundețiȘtergere
  5. Atacurile adhominem prind la vulg, dar n-au nici o valoare reala.
    Si nu, nu lucrez nici la firme de telefonie mobila, nici in PR.
    Prefer insa sa citesc materialul original, nu o interpretare fantezista a unui jurnalist fara pregatire tehnica.
    Uite-l aici:
    http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

    Apropo, din studiul Interphone la care se refera rezulta ca utilizarea moderata a telefoanelor mobile scade riscul de cancer.

    http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2010/pdfs/pr200_E.pdf

    Nici una din concluzii nu e insa suficient de solida, cel mai probabil sunt simple anomalii statistice.

    Clasificarea 2B e partajata de multe substante comune, cum ar fi pudra de talc, gazele de esapament si cafeaua.

    http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ClassificationsGroupOrder.pdf

    Dupa logica articolului ne pregatim sa dam in judecata producatorii si posesorii de autoturisme pentru provocarea de cancer.

    RăspundețiȘtergere
  6. mihai@ zi asa domnu goebels,utilizarea moderata de telefoane mobile scade riscul de cancer?...asta da concesie facuta lungimii facturilor lunare.sunt sigur ca poti insa mai mult...trebuie sa existe studii serioase,finantate intamplator de voi,astia din industrie,din care sa rezulte ca utilizarea moderata e de asemenea buna in combaterea somajului,fericirea in cuplu si cresterea apetitului la sugari...clientul nostru,stapanul nostru,nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. @All
    Legat de influentarea sanatatii de catre tehnologia GSM, nu e vorba de "radiatii" (termen oricum impropriu) ci de undele scalare generate de orice antena emisie-receptie. Pt detectarea lor iti trebuie alte aparate de masura. Daca masori/analizezi undele electro-magnetice nu obtii rezultate concludente. Vezi studiile prof. Konstantin-Meyl legate de undele scalare (teorie + experimente).

    @Dan@Trenduri
    "Cu siguranţă are nevoie să se reinventeze" Corect! Bine punctat! Asta cred si eu, iar o idee in acest sens sunt patentele lui Tesla legate de comunicatiile wireless prin unde scalare, nu prin unde electro-magnetice ca la actuala tehnologie. Aceasta tehnologie care zace prin sertare, neinteleasa de actualii ingineri telecom (care au fost scoliti in alta teorie) ar lucra la puteri mult mai mici, si cu pierderi de "semnal" nesemnificative in functie de distanta dintre interlocutori.
    Bibliografie: "Marc J. Seifer – TESLA. Biografia unui geniu"

    RăspundețiȘtergere
  8. de radiatii se fereste fiecare cum poate. De tot nu ai cum, decat daca mergi in jungla.
    Sunt niste reguli de baza: stai la minim cativa zeci de metri de un BTS, nu pune telefonul la ureche dupa ce ai apasat CALL pt ca atunci emite cel mai puternic...

    In rest, McDonalds sau KFC cred ca te omoara mai repede si mai eficient. Si la o scara mai larga :)

    Dar intrebarea mea e: de ce e tehnologia invechita ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihai: Eu ma gandesc exact ca omu' investitor. Daca exista o legatura intre undele emise de telefoanele mobile si cancer asta implica procese. Multe procese. Spui ca stirea a fost rastalmacita de catre presa? Probabil, dar pana acum OMS nu admisese ca ar fi posibila o legatura intre telefoanele mobile si cancer. Mie-mi miroase ca asta e primul pas. Iar pentru investitori cred ca riscurile sunt destul de mari...
    Synthesis: Nu stiam ca a aparut si la noi biografia lui Tesla. Multumesc mult pentru informatie. M-apuc s-o caut.:-)
    Mircea: Pai e cam invechita pt. ca la capitolul transfer de date pare a-si fi atins limitele, iar in ceea ce priveste convorbirile si sms-urile nu mai e sigura deloc(cu ceva tehnologie nu foarte scumpa poti sa asculti intr-o veselie convorbirile).

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dan: Procese au fost si pana acum, nu-i nici o noutate. Iar clasificarea OMS nu e suficienta pentru acordarea de daune, daca ar fi am avea daune acordate impotriva industriei auto de pilda.

    @Synthesis: O biografie nu e lucrare stiintifica. Deocamdata teoria undelor scalare e solid ancorata in tabara pseudostiintifica, de unde se poate iesi publicand articole relevante (avand confirmare experimentala) in jurnalele stiintifice reputabile, cam in genul asta:

    http://www.scientificexploration.org/journal/jse_15_2_bruhn.pdf

    Apropo, Tesla nu s-a ocupat de o asemenea teorie.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihai
    Ai dat search pe google si ai citit ce ti-a iesit in fata... Pune mana si fa experimente (ca mine) si dupa accea mai vorbim. E usor sa aderi la o parere pro sau contra doar citind ceva. Studiaza bobinele de tip caduceu, fa schimb de experienta cu altii din intreaga lume timp de cativa ani si dupa aceea mai vorbim. Sa dam Like sau Dislike ca pe Facebook e usor...
    PDF-ul dat de tine analizeaza corectitudinea teoriei, calcule, etc. Eu vorbesc si de experimente. Sunt lucruri diferite. Intreaba-l pe autorul PDF-ului daca a facut vreun experiment fie din cele ale lui Meyl, fie cu bobine caduceu. Eu cred ca nu.
    Am dar referiri la biografia respectiva pt ca acolo se mentioneaza sistemul de comunicatii bazat pe asa ceva, in mai multe locuri din carte, inclusiv un fel de dispozitive mobile individuale.

    "Apropo, Tesla nu s-a ocupat de o asemenea teorie. " Ai stat langa el ca sa fii sigur 100%? :) Citeste in cartea de care am spus ca sa vezi contrariul.
    Denumirea de unde scalare probabil nu-i apartine, dar e acelasi lucru, in esenta cu ce experimenta el.

    RăspundețiȘtergere
  12. imi place Mihaita :) toata ziua a fost preocupat sa raspunda,scrie aici,nu carecumva sa ne facem idei preconcepute cum ca ar fi daunator sa vorbesti prea mult la mobil. ce frumos! sa aperi companiile asa dezinteresat doar de dragul adevarului stiintific

    RăspundețiȘtergere
  13. @Synthesis: Pe baza de vorbe au inventat unii si fuziunea nucleara la rece net producatoare de energie.
    Sa vedem experimentele respective publicate (si replicate) in jurnale stiintifice reputabile.

    @Anonim: Dimpotriva, sunt de parere ca e bine sa vorbesti cat mai putin la mobil, in primul rand datorita costului ridicat al impulsurilor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ceea ce spune de fapt OMS este că nu poate nega categoric o legătură - oricât de slabă - între cancer şi telefoanele mobile (sau mai general, undele electromagnetice folosite în telecomunicaţii), şi asta e cât se poate de ... banal. Cauza scepticismului faţă de "mobilele cancerigene" nu se găseşte în lobby-ul unor firme ca Nokia şi Motorola, care de fapt vor avea enorm de câştigat dacă e adevărat (o întreagă nouă generaţie de mobile "low radiation", hands-free etc.), ci în faptul că ar revoluţiona fizica. Electromagnetismul este bine cunoscut dar asemenea efecte sunt imposibile conform cunoştinţelor actuale. Se ştie exact cum provoacă cancer radiaţiile ionizante, azbestul sau fumatul, însă nu există absolut nici o explicaţie pentru microunde. Este ca şi în cazul extratereştrilor: în mod normal afirmaţii extraordinare necesită dovezi extraordinare, dar se vor găsi întotdeauna unii capabili să creadă fără nici o dovadă. Şi să inventeze teorii ale conspiraţiei care să le justifice credinţa.

    RăspundețiȘtergere
  15. >Electromagnetismul este bine cunoscut dar asemenea efecte sunt imposibile conform cunoştinţelor actuale.

    În ce sens "imposibile" ?
    Dacă ar fi aşa atunci comunicatul OMS ar fi fost tocmai unul de negare.

    Pînă una alta vorbitul mult la mobil ( şi nu neapărat excesiv ) oricum e neindicat din punct de vedere al riscurilor cardio-vasculare implicate de impactul asupra capilarelor ...

    RăspundețiȘtergere
  16. http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2011/05/31/who-verdict-on-mobile-phones-and-cancer/

    Asta asa, daca ne place realitatea.

    Daca nu, hai sa facem in continuare spume la gura despre cum niste cai lasati liber sunt "cai salbatici, specie pe cale de disparitie".

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)