sâmbătă, 25 iunie 2011

Inside Job

7 comentarii:

  1. cel mai bun film de pana acum pe tema crizei. nu ma laud cu mari cunostinte economice, dar din ce am inteles eu, sintetizand situatia ar fi cam asa: un grup de smecheri de pe wall street acaparand factorul politic, au intervenit in viata economica si mai ales in sectorul financiar modificand si legiferand in interesul bancilor de investitii si neintervenind atunci cand era cazul si au legalizat o schema ponzi in toata regula, din care evident s-a imbogatit grupul de care spuneam. practic, prin instrumentele financiare CDO si CDS banii contribuabililor, ai investitorilor, chiar al bancilor normale (care nu puteau ramane mai prejos de cei care faceau bani) s-au dus catre aceste banci de investitii (catre actionari prin dividende si catre management prin comisioane). enorm de multi bani creati din munca si valoare adaugata reala s-au dus in conturile acestor sarlatani. escrocheria e clara, filmul o arata clar cum a fost premeditata. de aici incep sa speculez. din intelegerea mea rezulta ca la un moment dat banii castigati necinstit de aceste personaje au devenit atat de multi, incat banii din US au devenit insuficienti o data, si apoi multe smecherii trebuiau decontate si nu erau suficiente atatea miliarde in piata, si cel mai bine era sa le plateasca statul US dar si celelalte state (deoarece USD e rezerva valutara mondiala). zis si facut (de aceea o sa vedeti in film ca nu s-a amanat falimentul lehman brothers, pentru a se grabi decontarile). prin aceasta operatiune ponzi, un grup mic s-a imbogatit pe spatele unei planete intregi, deoarece globalizarea a externalizat criza (plata catre acel grup) si statele au preluat pierderile (bailouts). acum magareata e in curtea statelor, adica nota de plata va fi platita de contribuabilii de pretutindeni. concluzia filmului e si mai trista. nimeni nu va fi tras la raspundere, si acest furt e legal si lamurit.

    ce filmul nu mai aduce in discutie este: ce se va intampla in continuare? dupa parerea mea nu se poate merge pe inflatie si pe austeritate. asta ar face sa scada consumul mult, si am intra intr-o criza grava de supraproductie care va genera o deflatie devastatoare. asta va genera tensiuni sociale majore, instabilitate, protectionism, si probabil conflicte armate intr-un final. nu cred ca se va ajunge acolo. inegalitatea distributiei veniturilor in societate iarasi creaza probleme (pentru ca degeaba ai zece fabrici, daca nimeni nu-si permite sa cumpere ce vinzi). in opinia mea, grupul care a dat acest tun deja a plasat banii in hard assets (adica au cumparat fabrici, terenuri, resurse, in general chestii cu valoare intrinseca). eu ma astept la un reset. intr-un fel sau altul datoriile acestea se vor sterge (am mai spus, falimentul e pe hartie) prin diverse metode (noua moneda mondiala de exemplu, ca sa se bucure si conspirationistii ). o sa spuneti ca nu se poate si ca toata lumea pierde. gresit! grupul de care vorbeam a acaparat resursele (prin transfer de proprietate prin cumparare directa sau in urma unor falimente/preluari... folosind banii castigati din inselatorie) care le va da un avantaj competitiv decisiv (se stie ca in capitalism, cel care are capital mai mult sta mai bine), asigurandu-le locul in elitele care vor conduce. practic, am asistat la o revolutie. o revolutie e atunci cand clasa mijlocie rastoarna elita de la putere si ii ia locul. practic asta a facut acest grup. sper ca ramasitele elitelor rasturnate sa nu poata sa o puna de un razboi mondial, ca o ultima incercare de a reprelua controlul omenirii. sper ca tranzitia sa fie pasnica, si sa incepem o noua etapa in evolutia omenirii. poate va fi mult mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exceptional documentar PRO FIRST CLASS!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dezinformarile duse la un alt nivel. Sferturi de adevar amestecate cu ignoranta, pe un platouas socialist.

    RăspundețiȘtergere
  4. @SweetyLuyza

    Pasnica?? :D

    Sa-mi zici si mie ce fumezi. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pasnica, da.
    Din 2008 m-ati stresat toti panicarzii cu tampenii apocaliptice si conspirationiste. Pana acum trebuiau sa fie 2 razboaie mondiale, 4 revolutii, etc etc. Pana una alta, economia usor usor isi revine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand US isi dubleaza datoria publica nici nu e de mirare ca "economia isi revine" putin. Mult prea putin, as zice eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. @John Galt
    platouas socialist? documentarul?
    ce socialism este ala cand ii ceri bancii sa-si asume pierderile? asta e capitalism ca la carte; ai gresit, platesti.
    pana una alta, mai peste tot, populimea ia in carca datoriile iar bancile si corporatiile castigurile plus o halca babana din buget. islanda a lasat bancile din brate si nu o duce rau deloc. problema in usa este coruptia care a infestat prea mult segmente din societatea americana. cand toti grangurii fura (bancheri, inalti funtionari, academicieni), dar se bat cu caramida in piept ca ce fac e intru propasirea natiei, singura directie este "in jos". iar cel mai sinistru element in toata ecuatia asta este "rotirea cadrelor". azi functionar de stat sa-mi dau legile ce-mi trebuie, maine in consiliul de administratie sa-mi fructific munca de politician...iar sarabanda asta tine de vreo 30 de ani. pai normal ca a inceput sa paraie sandramaua.

    @Dan,
    Apropos de o intrebare pe care ti-am pus-o relativ recent: ce se aude cu comisia de investigare a activitatilor de pe Wall Street. toata suflarea astepta cu sufletul la gura raportul care trebuia sa apara prin decembrie. raspunsul tau a fost ca atunci cand vrei sa ingropi ceva, faci o comisie. se pare ca nu e chiar asa. chiar s-au dorit niste schimbari, dar pentru asta era nevoie de o analiza pe care schimbarile sa fie fundamentate. asta cred ca era sensul comisiei si al raportului ce trebuie prezentat in decembrie.
    iar documentarul prezinta destul de clar cine a cerut reglementarea activitatii finaciar-bancare si cine s-a opus.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)