marți, 28 iunie 2011

Misteriosul domn Weber. Axel Weber.


Trebuie să recunosc acum că una din predicţiile mele e pe cale să fie contrazisă de realitate. E vorba, aşa cum probabil v-aţi dat deja seama, de mult-disputata şefie a FMI. În urmă cu ceva vreme eram ferm convins că urmaşul lui DSK va fi Axel Weber. Mă bazam atunci pe ieşirea lui suspectă din prim-planul finanţelor europene. Evoluţia evenimentelor însă pare a mă contrazice deoarece Christine Lagarde este din ce în ce mai aproape de funcţia amintită, în timp ce Axel Weber s-a retras într-un con de umbră. Mai mult, odată cu suportul arătat de China pentru candidatura franţuzoaicei, drumul acesteia către cea mai înaltă funcţie în FMI pare mai lin şi mai clar ca oricând.

Pe de altă parte, Axel Weber, fostul şef al Bundesbank, a ieşit ieri cu declaraţii pentru prima dată de când a demisionat din funcţia cheie pe care a deţinut-o până în aprilie. Şi, aşa cum a obişnuit, declaraţia sa a fost una directă, fără ocolişiuri şi fără urmă de diplomaţie. Astfel, Weber a declarat nici mai mult nici mai puţin decât că Europa ar trebui să garanteze integral datoriile Greciei. Altfel, cu măsuri parţiale, singura alternativă pentru Atena ar fi intrarea în default. Prin această declaraţie devine clar motivul pentru care Weber a părăsit atât de precipitat funcţia: felul său direct de a spune lucrurilor pe nume nu se potriveşte deloc cu modul duplicitar de a face politică al factorilor de decizie europeni. Cu toate că pentru toată lumea este clar că fără un ajutor susţinut şi categoric Grecia va intra în incapacitate de plată, europenii merg în continuare cu jumătăţi de măsură, chiar dacă această politică nu face altceva decât să întârzie decizia şi să agraveze situaţia. 

Opinia lui Weber este una de bun simţ. Cu toate că nimeni nu o recunoaşte, Grecia are în primul rând nevoie de credibilitate pentru a-şi putea pune ordine în muntele de datorii pe care le-a acumulat. Restructurarea, amânarea şi contractarea unor noi împrumuturi sunt măsuri temporare. Oricât de mult ar vrea oficialii europeni să lase altă impresie, realitatea este că grecilor li se aruncă un amărât de colac de salvare în condiţiile în care au nevoie de un vapor pentru a putea scăpa. Cu toate că garantarea datoriilor ar putea fi considerată o facilitate nepermis de mare care s-ar face unei ţări membre, ea este mişcarea logică în condiţiile în care se doreşte o dezvoltare a UE. Tot mai mulţi analişti avertizează asupra faptului că Uniunea nu poate continua aşa. Fără o radicală integrare şi coordonare economică, moneda şi, în sens mai larg, noţiunea de spaţiu comun european îşi pierd sensul şi fundamentele. Nu poţi susţine o monedă unică fără o integrare economică. Cu toate că sunt diferenţe enorme între membrii UE, o politică economică unică sau, mai bine spus, unitară este mai mult decât necesară. În momentul în care Grecia va fi privită ca o regiune a Europei lucrurile vor putea fi considerate normale. Altfel, atâta timp cât se va mai vorbi în termen de noi şi ceilalţi, lucrurile vor merge din rău înspre mai rău.

Intervenţia lui Weber arată că, deşi retras la catedră, rămâne un individ influent şi o voce puternică. În condiţiile în care UE va trata cu responsabilitate problema grecească, putem spune că mai există şansa unui viitor comun. Altfel, nu vom asista decât la radicalizarea atitudinii membrilor şi la generarea unor nefaste mişcări centrifuge. Suntem încă în momentul în care se mai poate face ceva, pare a spune Weber. Dacă se va face va fi OK, altfel nu putem trata actualul compromis referitor la ajutorarea Greciei decât ca pe o gură de oxigen. O gură care ar putea permite celor care-şi dau seama de situaţie un exit din faţa viitorului uragan.

11 comentarii:

  1. Tanti Cristina are o pregătire mai potrivită pentru poziția de manipulator global... e avocat.

    RăspundețiȘtergere
  2. weber asta era sa fie seful FMI? ce imbecil sinistru, sa garanteze UE imprumuturile greciei...sa garanteze domne statele toate imprumuturile oferite de privati, or e hazzard moral global, or nu e...nimanui nu-i trece prin cap insa sa garanteze statul doar depozitele iar bancile sa ia pierderile in brate cand mai vine un default suveran....dar cum sa piarda actionarii si lobistii, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. @dan,
    asteptam de ceva vreme o revenire asupra subiectului...:)
    @cristian dogaru,
    ce zici tu acum, trebuia spus acum 2-3 ani. posibil ca in grecia sa fie tardiva aceasta abordare (corecta in esenta).

    RăspundețiȘtergere
  4. cristian dogaru: Cred ca interpretezi gresit. Daca decizi sa faci parte dintr-o comunitate e clar ca trebuie sa fii solidar si la bine si la rau. Pana la urma la asta se reduce tot.

    RăspundețiȘtergere
  5. dan@ solidar?!! cu cine dane, cu bancile? ca de asta vorbim aici...inteleg sa fiu poate solidar cu grecul de rand, dar cu societe generale care i-a imprumutat intamplator pentru proiecte nefezabile niciodata...de aia zic ca falimentul e binevenit aici...

    RăspundețiȘtergere
  6. ceea ce fac europenii cu grecii nu e o politica duplicitara , pur si simplu nu vor sa strice orzul pe gaste , mai clar nu vor sa le dea bani grecilor in continuare daca nu strang cureaua , tocmai de aceea se pare ca si euro sta bine mersi sus ( in special fata de usd )

    RăspundețiȘtergere
  7. cristian dogaru: Nu de la SG sau DB li se trage grecilor. Oricum banii aia vor trebui platiti, indiferent de calea pe care o va urma tara. Un default nu le provoaca bancilor pierderi irecuperabile. Doar le obliga sa usureze jugul...

    RăspundețiȘtergere
  8. hair-cut-ul nu e o pierdere? in caz de faliment nu se restructureaza datoriile? hmm... iar despre propunerea lui weber ce sa zicem... au garantat statele acu o sa garanteze uniunile statale dupa care... sistemul solar, galaxia? n-au solutie fara durere,doar amanarea deznodamantului dramatic... n-au gasit o noua paradigma pe placul lor si amana in speranta ca se va inventa un nou sistem...

    RăspundețiȘtergere
  9. Uneori ma intreb pt ce cumpara UE timp? Sa rezolve criza ? Ma indoiesc ca se va gasi solutia miraculoasa si aplicabila ..... Cu cat Grecia va cadea mai tarziu tinand cont si de trendul actual si de perspectivele unei crize alimentare globale cu atat momentul DEFAULT-ului va fi mai greu de suportat .

    RăspundețiȘtergere
  10. >Daca decizi sa faci parte dintr-o comunitate e clar ca trebuie sa fii solidar si la bine si la rau.

    Corect - cum sunt si au fost pina acuma solidari ... francezii cu romanii de ex. Noi le-am "privatizat" cam ce au avut ei chef - ei ne critica de fiecare data cind pot, ba cu tiganii, ba ca nu intram in Libia etc. :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Pana la urma bugetarul weber s-a dus la ubs, seful consiliului de administratie.

    j'indianu

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)