joi, 2 iunie 2011

Omorati-l pe basescu!

Sunt şapte ani de când un individ mediocru face agenda acestei ţări. O face într-un mod dezastruos, sfidând bunul simţ şi normalitatea. Şi nu cred că trebuie adus vreun argument pentru această afirmaţie deoarece realitatea oferă cele mai solide exemple. Oare nu este o sfidare a bunului simţ instalarea unor prostălăi în funcţii cheie sau ridicarea la rang de experte a unor curve semi-analfabete? Desigur, aş putea aduce în prim plan o groază de alte exemple însă înşiruirea unor evenimente arhicunoscute n-ar fi altceva decât o pierdere de timp. 

Făcând un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat până acum putem observa că ne scufundăm încet şi sigur într-o mlaştină din ce în ce mai puturoasă. Legea a devenit o chestie facultativă, arestările se fac la mişto după cum dictează capu' la ţară, justiţia ba e independentă ba e coruptă, după interesele aceluiaşi individ. Cu toate că e corupt până-n măduva oaselor se autoproclamă luptătorul anticorupţie numărul unu. Ştie că-i merge acest joc din cauză că sunt mulţi proşti pe care-i păcăleşte marinăreşte, ca-n port. I-a mers când "a luptat" împotriva comunismului cu toate că e comunist sadea sau când vorbea apăsat împotriva securităţii tocmai el, cel asupra căruia planează bănuieli întemeiate de a fi fost securist. 

Văzând că se împute treaba cu Ţinutul Secuiesc, că a pierdut lupta cu evidenţa în ceea ce priveşte etnobotanicele, băsescul lansează o nouă diversiune: modificarea constituţiei. Într-adevăr, era un lucru extrem de necesar acum când ţara e în pragul unei noi aterizări  forţate, dar ce mai contează asta? Scopul pe care-l urmăreşte acum e acela de a asigura partiduleţului personal câştigarea alegerilor. E interesul său major deoarece, în caz contrar, se poate confrunta cu spectrul unui viitor dubios din care nu ar lipsi puşcăria. Omul acesta e făcut din diversiune, raţiunea sa de a fi e conflictul. E un individ educat în lumea portului, acolo unde se trăieşte  din şmen şi bişniţă, unde violenţele fizice şi de limbaj sunt reguli de bază. Ştie să-şi atragă prostovani pe care-i transformă în argaţi disciplinaţi, gata să se sacrifice oricând pentru el. Minte fără să clipească din ochi, nu are nicio limită atunci când e vorba de a-şi atinge scopurile mizerabile. Într-adevăr, e o pacoste pentru această ţară că a ajuns să fie controlată de un asemenea exemplar. Dar, pe de altă parte, cred că ţara îşi merită pe deplin destinul. Vinovăţia aparţine tuturor, iar coşmarul actual, cu toate că pare incredibil, este răsplata pentru felul nostru de a fi.

Întrucât ne aflăm într-o fundătură a istoriei, cred că ar trebui să facem un efort pentru ieşirea din acest coşmar. Avem nevoie de un moment zero pe care eu îl numesc omorârea lui băsescu. Nu mă refer aici la lichidarea fizică jalnicului chiriaş de la Cotroceni, ci la eliminarea caracteristicilor lui din viaţa noastră. Un asemenea exemplar a ajuns să conducă destinele ţării din cauză că o picătură de băsescu se află în fiecare dintre noi. Omorârea lui băsescu presupune eliminarea din noi a tot ceea ce înseamnă demagogie, hoţie, ticăloşie, minciună s.a.m.d. E vorba de o revoluţie profundă a noastră ca indivizi. Ce-ar fi dacă de azi n-am mai minţi, dacă nu ne-am mai ascunde după deget, dacă ne-am ţine de cuvânt? Dacă am renunţa la şpagă, la furt şi la micile trepăduşii care ne coboară în ochii celorlalţi? Ştiu, sună idealist şi, în acelaşi timp naiv. Dar, credeţi-mă că singura şansă a acestei ţări este eliminarea acestui băsescu aflat în gesturile noastre mărunte. Altfel, nu vom avea parte decât de un nou coşmar mai urât şi mai prost decât cel actual. Să-l omorâm pe acel băsescu aflat în fiecare din noi şi, cu siguranţă, viitorul ne va putea rezerva şi surprize plăcute!

Ştiu că acest lucru e greu. E aproape imposibil să faci aşa ceva într-o ţară profund viciată şi lipsită de modele. O ţară în care intelectualii vizibili sunt, într-o proporţie covârşitoare, nişte indivizi mediocri, lipsiţi de valoare şi tributari unor idealuri mărunte. Suntem însă într-un moment de cotitură în care avem obligaţia s-o rupem cu actualul nostru mod de a fi. Dacă vom reuşi vom avea siguranţa depăşirii destinului nostru istoric. Dacă nu, ne vom reîntoarce acolo de unde venim, într-o groapă comună aflată la capitolul "şi alţii". O groapă comună în care legea supremă e hazardul destinului şi mila celorlalţi.

38 de comentarii:

  1. ia spune tu cum e pacaleala marinareasca, ca la cat ai navigat pe herastrau sigur te pricepi.

    RăspundețiȘtergere
  2. oamenii au nevoie de modele, idealuri... tinte de atins. n-avem nimik din toate acestea.

    revolutia constiintelor pe care o propui e aproape imposibil de facut fara icoane... poporul asta nu reuseste sa scoata nimik bun de aproape un veac.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am retinut nimic concret, totusi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca toti oamenii din tara asta, care se implica in ceva, sunt basesti, cum se poate sa isi faca ei rau lor ? Trebuie oameni noi, capabili si integri, care sa ia pozitiile de conducere. Dar sistemul actual nu se sinucide pentru ca tara sa traiasca mai bine. E legea naturii, cel mai tare il mananca/paraziteaza pe cel mai slab.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Ce-ar fi dacă de azi n-am mai minţi, dacă nu ne-am mai ascunde după deget, dacă ne-am ţine de cuvânt? Dacă am renunţa la şpagă, la furt şi la micile trepăduşii care ne coboară în ochii celorlalţi?"

    Dane, am votat articolul ca 'bun'. Raspunsul la intrebarile tale e unul singur: N-am mai fi romanai.

    Eu te inteleg perfect, dar schimbarea de care zici se intampla in zeci de ani, e o chestie care tine de social; cei care au inteles chestia asta si-au vazut de viata lor si au ales locul/tara/comunitatea in care se simt bine si traiesc bine.

    Crede-ma ca e cea mai buna solutie, pentru ca peste 20-30 de ani, chiar daca lucrurile s-au mai imbunatati in romania, tu sau eu vom avea o varsta si nu vom avea satisfactia unei vieti implinite.

    un cititor fidel

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb articol. Si argumentat. M-a lasat fara cuvinte. L-am votat cu "bun". Tine-o tot asa si anunta-ne pe cine crezi tu ca ar fi bine sa votam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Marea problema e ca nu avem absolut nici un model alternativ.
    Daca ne referim la alternativele cele mai vizibile:
    Antenescu e o putoare jalnica, fara absolut nici o realizare importanta la activ.
    Ponta e doar exponentul noi garzi din politica, oameni noi cu aceleasi apucaturi vechi, oameni care au ca mentori vechea garda: Iliescu, Nastase, samd.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ideea ta Dane e valabila nu numai pentru romani ci pentru toata omenirea. Intr-adevar in Romania societatea este dominata de extreme mai mult decat in alte parti.

    Si ca sa comentez pe marginea unor raspunsuri, schimbarea trebuie facuta in noi mai intai. Nu trebuie cautate alternativele in mediul politic pentru ca nu exista. Politicul e o reflectare a societatii. Atat timp cat noi vom fi necivilizati, hoti, mincinosi, tzepari, lenesi, scandalagii, marlani, nepasatori fata de ceilalti, asa vor fi si oamenii care ne vor conduce.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu sustin ca ne meritam soarta, dar, important este ce fac eu, nu ce face basescu.
    Va trece multa vreme pana ce oamenii vor constientiza ca nu le MAI poarta nimeni de grija.

    RăspundețiȘtergere
  10. stii ce ti se va raspunde? 'da, ai dreptate, dar ce, ceilalti sunt mai buni?'

    e cumplit, dar astfel de smecherii logice au o forta uriasa de manipulare.

    cunosc oameni foarte inteligenti si cu mult bun-simt care in fata acestei manipulari se transforma brusc in mielusei, victime naive perfecte. nu inteleg cum e posibil si LA ASTA nu vad ce solutie se poate gasi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din pacate toate partidele politice din Romania sunt alcatuite din fost-comunisti, neo-comunisti sau odrasle a unor fosti-comunisti. Poate ar trebui un partid cu tineri care n-au origini fosti conducatori PCR.
    Momentan sincer nu prea ai pe cine sa votezi. Imi place de exemplu de Remus Cernea, dar n-are un partid ca lumea care sa-l sprijine, si eu nu agreez politica "verde"

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai suparat pedeleii taica, toate bune si frumoase ca esti dastept la economie dar cum ai dat in liderul suprem, atletul anticoruptiei, cumatrul cioarelor, ctitorul Romaniei moderne cum se umfla vena in entelectuali. Ceea ce ai expus mai sus este realitatea si atat, nu ere sens sa mai adaug ceva. Putoare in care ne balacarim vine din noi insine. Un Base, un Crin, un Ponta nu sunt decat suma celor care ii voteaza. In politica romaneasca nu exista oameni de valoare, oameni cu viziune doar oportunisti mici si mari care trag pentru propasirea personala. Unii sunt mai rai sau mai putin rai, se pare ca poporul l-a ales pe cel mai rau si cand urnele vorbeste poporul nu poate decat sa inghita.

    RăspundețiȘtergere
  14. @dane,
    e greu sa fii obiectiv cu un astfel de subiect.
    parerea mea este ca ai exagerat pacatele lui (nu putine) iar lucrurile bune pe care le-a facut le-ai trecut cu vederea. nu cred are sens sa le mentionez pe cele bune, pt. ca s-ar riscam o polemica fara rost. da, asa e, tara a fost data pe mana unor gainari, arivisti, si tot felul de incompetenti.
    totusi, pe cine puneai in loc? ai pe cineva mai bun?am avut ca alternativa 2 impotenti ingusti la minte, in spatele carora se ascund niste lichele sinistre.
    cu solutia ta din ultima parte sunt de acord 100%. e idealist, asa e, pare naiv pt. oamenii blazati, dar lumea a fost schimbata de idealisti, de "nebuni"...pentru ca este o naivitate sa credem ca din clasa noastra politica va veni vreo solutie constructiva. in masura in care romanii vor reusi sa se trezeasca, clasa asta politica va dispare in neant.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu exista materialul uman in tara asta pe a decela in mod corect lucrulile. Batutul in cap timp de 50 de ani si lipsa investitiei in educatie din ultimii 20 ani se vede si o sa se vada din ce in ce mai mult.

    De basescu nu vom scapa decat in momentul in care tara va ajunge in dezastru total. Moment in care poate romanii vor cugeta in mod serios la ce e de facut pe viitor. Desi mi-e teama de ce fel de oameni se vor catara si atunci la putere.

    RăspundețiȘtergere
  16. nu inteleg de unde atata inversunare impotriva lui basescu/boc/udrea pe orice canal media.

    De fapt se incearca focalizarea atentiei spre niste piste gresite.
    1,2,10 oameni nu pot influenta mersul lucrurilor intr-o tara de 20 de mil de locuitori. Fiecare dintre noi este vinovat daca lucrurile nu merg cum ne-am dori. Politicienii sunt impinsi acolo sus tot din popor, si deci sunt exponentii perfecti a ceea ce reprezinta societatea noastra. Nu degeaba zicala 'fiecare popor are conducatorii pe care ii merita'.

    Avem un presedinte caruia ii place bautura, pt ca majoritatea romanilor sunt machitori. Cand majoritatea romanilor vor fi absolventi de harvard, probabil vom avea un presedinte de la harvard.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  18. @dan - f bun articolul la fel ca mai toate de altfel, felicitari
    @gelu - o slutie ar fi printul Duda, remus cernea. Solutii s-ar gasi daca ar fi si cine sa-i voteze, sa-i sustina.
    @mircea - din pacate asta e majoritatea in romania, si nu prea avem ce face.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. nea aristotele, iar ai inceput sa borasti pe bloguri ? :)
    Parerea mea sincera e ca tu esti caz de seringa. Mergi si fa-ti un control.

    RăspundețiȘtergere
  22. Chestia cu noua paradigma si schimbarea naturii romanului este o utopie si o himera, parerea mea. Eu unul nu cred ca oamenii se schimba asa usor, decat in timp destul si in urma unor evenimente deosebite. Si momentul schimbarii era in '89 acum a trecut. Ma rog depinde cat de severa e criza ce va sa vie.

    Tare faza cu Duda si Cernea chiar m-a amuzat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Propunerile lui Basescu de modificare a Constitutiei...nu au, din pacate, sanse sa fie luate in considerare.
    Probabil, peste cativa ani..

    RăspundețiȘtergere
  24. @vargas
    Da, pentru fraieri ca tine basescu e un vizionar. mai tre sa treaca mult timp pana sa te prinzi ca e un dobitoc

    RăspundețiȘtergere
  25. Sunt de acord cu sensul articolului. Nu m-ar deranja nici eliminarea lui fizica. Poate as varsa o lacrima, asa ca el. Dar, mai degraba cred ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  27. am avut dreptate. majoritatea replicilor suna asa: ASA SI??? CE, CEILALTI SUNT MAI BUNI?

    sclavii isi apara privilegiul de a fi sclavi.

    RăspundețiȘtergere
  28. @mircea

    Parerea mea sincera e ca tu esti un latrau oranjgutan, motiv pentru care am sters comentariul anterior.

    Destinul a vrut ca opiniile tale sa fie cam de... "valuoarea" ta.

    Totusi, mi-am propus si eu sa calc capete ceva mai rasarite... de soricei se ocupa "veata".

    RăspundețiȘtergere
  29. E imposibil, Dane. Cervantes (si altii ca el) au intuit inca de pe vremuri. E vorba de sistem, dar la noi lucrurile au depasit orice limita, iar tara (dpdv moral) a decazut intr-un hal pe care nu mi l-am inchipuit vreodata. Tendintele sunt si mai sumbre. Odata ce-ai intrat in sistemul in care se complac aplaudacii sai, joci dupa cum canta muzica - mai lenta, mai vivace, mai... pianissimo. Idealul exista in noi insine, iar oamenii onesti, oamenii de bun-simt (acela clasic, taranesc, dar sanatos) intuiesc, daca nu cumva... din nefericire (se poate spune) stiu, cum merg lucrurile in tara asta. Problema nr 1, Dane, este ca atat de multi oameni NU MAI VOR SA IASA DIN SISTEM incat un asemenea demers ca al tau, in fata caruia imi scot palaria, este demn de toata lauda, dar nu cred ca poate avea urmari. Lumea inca nu e pragatita sa inteleaga pentru ca sunt zilnic bombardati (a se citi: manipulati) cu tot felul de bazaconii si inutilitati, intocmai pentru a nu vedea dincolo de... orizont. Majoritatea sunt - intr-un fel - tinuti "captivi", exact ca pe Facebook, doar pentru a-si pierde timpul cu imbecilitati si pentru a nu gandi. Ulterior, le trebuie doar un mic imbold, un zvac... pentru a gandi "ce trebuie". Remember "Noi muncim, nu gandim!". Ma uitam la ei (desi eram doar un tanar visator pe atunci si nu-mi doream decat sa traiesc LIBER) si-i priveam cu tristete, insa nu mi-am imaginat ce urma. Uita-te doar cat de multi "oameni de bine" au votat articolul tau ca inutil (aprox 50% fata de extrema cealalta... si vorbim de un blog cu cititori mai culti decat ai lor!) si-ti vei da seama (stiai, oricum...) de tragedia in macro a acestei natiuni.

    Un ANONIM spunea mai sus...
    ..."Eu te inteleg perfect, dar schimbarea de care zici se intampla in zeci de ani, e o chestie care tine de social; cei care au inteles chestia asta si-au vazut de viata lor si au ales locul/tara/comunitatea in care se simt bine si traiesc bine.

    Crede-ma ca e cea mai buna solutie, pentru ca peste 20-30 de ani, chiar daca lucrurile s-ar mai imbunatati in romania, tu sau eu vom avea o varsta si nu vom avea satisfactia unei vieti implinite..."

    Are mare dreptate! Din nefericire...

    RăspundețiȘtergere
  30. In loc de PS: Comentariile basiste le sterg din instinct pe motiv de lipsa de relevanta. Cineva spunea ca aceasta e o dovada ca sunt un mic dicatator. Probabil ca asa e.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  32. Eu zic ca nu ajunge sa-l "omoram" pe base'. Tre sa mai matrasim si pe geoana, iliescu, tariceanu sh'antonescu, vadim shi cu tokes, (ber)becali si patriciu, diaconescu si sarbu, udrea si bianca, ritzy si cruduta, tiriac jr. si poponetz, angela tatu si copilu' minune de manca gem sa faca prune... e.t.c..
    Da' pana una alta, poate nu ar strica sa ne asiguram c-o murit impushcatu'!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Dane, eu zic ca e gresita ideea cu omoratul. Ar fi mult mai bine sa cultivam lucruri bune, sa folosim tot ce e mai bun in noi si sa lucram in acea directie ca sa ne simtim bine ca facem un lucru bun, si nu chinuit ca trebuie sa "omoram" ceva, din noi sau altii.
    Ca natiune asa ceva nu vom reusii decat cu un conducator care sa indice o astfel de directie, unde oamenii sa fie respectati, sa poata lua atitudine cand ceva nu este bun, sau poate fi imbunatatit si sa se si vada rezolvarile problemelor sesizate.
    Altfel, da, suntem la un moment nasol al existentei noastre ca natie si nu vad nici o salvare, va fi rau, foarte rau si dupa ce vom fi suferit destul poate vom invata ceva din greselile trecutului.
    Astia suntem, cu oaresce exceptii, insa nu "exceptiile" ne conduc, ci cei multi si hoti.

    RăspundețiȘtergere
  34. Iti multumesc Dane!Ai vazut cite comentarii? Totul e sa inceapa.Intr-un grup mic,intr-un loc aproape izolat,totul e sa inceapa ca oamenii sa fie oameni si apoi se vor alatura si ceilalti fiindca sunt insetati toti.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu ti-am mai citit de ceva vreme blogul, de cele mai mult ori ma simt ca exact cum te-ai simiti tu pe blogul meu.

    Ce bine ai spus in cuvinte ideea asta. De mult ma gandeam la ea, daca fiecare din noi am fi corecti cu noi insine si mai ales fata de ceilalti, poate n-ar mai conta atat de mult sistemul. Pana la urma, statul e format tot din noi, din functionari si platitori de taxe. Prin lucruri simple am minimaliza puterea aberanta a altora.

    Daca am cere bon la magazinul de legume si ne-am plati si noi la randul nostru toate taxele, si ne-am accepta amenzile, daca am arunca pet-ul in cosul pentru peturi si hartia in cosul pentru hartie, daca am lucra pentru patronul nostru ca si cum am lucra pentru noi si el sa ne respecte munca ca si cum ar fi munca lui, daca am ajuta un batran, daca am ceda locul unei femei gravide in autobuz, daca am fi mai optimisti, daca am interveni cand unei liceence i se fura din buzunare, daca am inchide televizorul si-am citi o carte, daca n-am copia la bac, daca nu ne-am cumpara carnetul de sofer, atunci noi am fi creat revolutia.

    Ceusescu a fost ucis exact pentru a continua altii sa manance din putregai, fara a fi deranjati de gloata multumita ca si-a primit starvul. Basescu trebuie ucis din felul nostru de a fi. Bine ai mai zis.

    RăspundețiȘtergere
  36. mai Dane, articolul de mai sus poate fi rezumat in cateva cuvinte, gen : "tatuca a gresit, haideti, copii, sa ne schimbam NOI si nu el." Nu-i asa ca e aberant ?? De ce sa ne schimbam noi cand ALTUL e dobitocul din fruntea tarii ? Daca tu ai chef sa-ti faci autocritica, atunci e limpede, d-le autor de blog : l-ai votat pe marlanul si dobitocul de la cotroceni! Deci tu meriti sa-l rabzi, odata cu toti prostii care ti-au fost alaturi, atunci la vot (fiindca cica "nu aveati pe altul mai bun, nu? ..." ce penibili sunteti ... ), si nu ceilalti ! Iar apropo de ceilalti, care cica-s "la fel de rai", dupa parerea voastra, nu cumva tu propui sa importam pe careva din afara pentru a inlocui cu ceva clasa politica??

    Asta pentru tine; pt aplaudacii lui Base le recomand sa afle ca nu masuram un om politic dupa cati km a dat cu plugul, dupa "cate a facut", ci dupa capacitatea de idei, fiindca munca unui om politic este sa gandeasca, sa gaseasca solutii, nu munca fizica, plus si caracterul, morala, s.a.m.d. Asta, ma refer in cele asa-zise 8 ore cat e el "la program", ca persoana publica, nu ce face el in viata lui privata.

    Ei, acum recunosti ca ai gresit ? Altfel nu indemnai, prudent, la "schimbare colectiva de caracter"... Q.E.D.

    RăspundețiȘtergere
  37. Olalaaa: Daca mi-ai fi citit blogul ai fi vazut ca nu fac parte dintre cei care l-au votat pe demagog. In ceea ce priveste schimbarea noastra ea este obligatorie deoarece, altfel, e posibil ca la viitoarele alegeri sa iasa alt tembel...

    RăspundețiȘtergere
  38. basescu ar trebui sa aiba parte de o moarte foarte lenta si foarte dureroasa

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)