marți, 7 iunie 2011

Stress 2


Pe la începutul lunii martie vă povesteam despre declaraţiile recent createi Autorităţi Bancare Europene în legătură cu organizarea noului test de stress pentru băncile europene. Spuneam atunci că, în ciuda declaraţiilor, compromisurile specifice politicii europene pot avea puterea de a schimba direcţia. Iată că nu au trecut decât câteva luni şi Autoritatea Bancară Europeană se află în faţa unui atac frontal din partea nemţilor. 

Şeful BaFin(Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht), autoritatea de reglementare şi supraveghere a instituţiilor financiare germane, a atacat direct modalitatea în care Autoritatea Bancară Europeană a setat regulile pentru testul de stress. Practic, ceea ce au făcut cei de la Autoritate a fost să forţeze utilizarea aceloraşi parametri pentru toate băncile europene şi să nu mai permită interpretări subiective care ar putea conduce la falsificări ale testului. 

Nemţii contestă modul în care este definit capitalul unei bănci şi care are ca efect neluarea în consideraţie a unor forme de capital hibrid care, spun ei, sunt specifice băncilor germane. Cu toate că poate părea o chestiune minoră, se pare că tocmai de la acest amănunt băncile germane pot ieşi foarte şifonate. Având în vedere că nu mai este decât o lună până la publicarea rezultatelor testelor de stress, cred că e limpede pentru toată lumea cam pe ce pozţii se află băncile în cauză. 

Atacurile venite dinspre Germania sunt extrem de dure şi nu ştiu dacă nu cumva au ca scop negocierea unor parametri ai testului. Până acum nu s-a auzit dinspre Germania un atac atât de dur la adresa unei instituţii europene. Să vorbeşti despre "lipsa de legitimitate" sau de "acţiunea fără autoritate legală" la adresa unei instituţii oficiale a Uniunii Europene nu poate sugera decât disperare. Şi, mai mult, cred că este un semnal clar că rezultatele testului de stress vor fi surprinzătoare. Aceasta, desigur, numai în condiţiile în care blestematul compromis - promovat ca politică de bază a Europei - nu va intra în acţiune.

4 comentarii:

  1. sa inteleg ca acela va fi momentul de bottom pentru eur/usd(peste o luna)? sau va fi alt semnal?acela ca datoria suverana a sua nu mai este o problema,eventual?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Dan,
    Oarecum tangential, dar pe acelasi subiect. Anul trecut in decembrie parca trebuie sa apara un mega-raport despre Wall Street. In momentul cand s-a format comisia de analiza (desemnata de Congres?), s-a facut mare tam-tam pe tema asta. In decembrie, liniste. Stii ceva mai mult pe tema asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Gelu: Cand vrei sa ingropi ceva faci o comisie. Asta insa nu inseamna ca nu va fi scandal. In scurt timp bancile de pe WS vor avea nevoie de capital suplimentar(hai c-am dezvaluit unul din articolele viitoare :-) )si atunci probabil comisia va iesi cu ceva pentru un sacrificiu. Nu stiu de ce mi se pare ca pt. GS urmeaza niste vremuri complicate...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost ieri la un workshop, unde unul dintre invitati a amintit faptul ca Deutsche Bank opereaza in prezent cu doar 1.7% lichiditate, iar cazul nu este singular. O astfel de informatie ar declansa o reactie pana si intr-un test bazat exclusiv pe bunul simt, daramite intr-unul de stress, conceput riguros, de niste economisti. Sau poate nu ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)