joi, 21 iulie 2011

O intalnire cat un continent


Summit-ul de astăzi de la Bruxelles pare a începe sub auspicii pozitive, mai ales că sunt semnale referitoare la o înțelegere între Franța și Germania în ceea ce privește aranjamentul financiar pentru Grecia. Conform unor surse, în urma unei întâlniri care a durat nu mai puțin de șase ore și la care a participat și șeful ECB, Sarkozy a reușit să o convingă pe Merkel asupra necesității și structurii pachetului de ajutorare a Greciei.

Cu toate că deocamdată nu s-au dat foarte multe detalii, cel puțin e îmbucurător că nu se vai pierde timpul cu discuții inutile despre bailout pentru ca, în final, să se voteze pentru. Astfel, va exista timpul necesar pentru discuțiile despre ceea ce contează cu adevărat, anume planul pentru a întărirea zonei Euro. Chiar dacă piețele par a se fi liniștit, problemele din Italia sunt încă extrem de presante, în timp ce în Spania guvernul reușește cu greu să facă față atacurilor pe mai multe planuri. Cu toate acestea presiunea pe bondurile europene s-a mai diminuat. Numai că aceasta pare a fi liniștea de dinaintea furtunii mai ales că au început să circule prin rapoartele adresate investitorilor atenționări privind riscul de contagiune a Franței. Acesta ar putea fi atacul suprem asupra zonei Euro, cu posibilități majore de destabilizare(evident, în caz de reușită).

Revenind la summit, trebuie subliniat că inițiativa sa a aparținut țărilor mai mici din Uniune care sunt speriate de ceea ce se întâmplă și de posibilitatea ca propriile economii să se transforme în victime colaterale. Italia pare a fi, pentru multe state, picătura care a umplut paharul. Astfel, dincolo de discuțiile referitoare la bailout, Germania și Franța vor trebui să dea explicații în fața tuturor și să prezinte certitudini. Sunt state care-și văd economia afectată din cauza scandalurilor și a exceselor altora, iar acesta este un punct puternic de presiune. Ceea ce trebuie să înțelegem e că, din problemele Greciei, principalii beneficiari au fost Franța și Germania care au forțat executivul de la Atena pentru realizarea unor achiziții nebunești în schimbul promisiunii colacului de salvare. În aceste condiții, este de înțeles nervozitatea celor care văd că au de pierdut din cauza unor bișnițăreli continentale.

Personal cred că suntem în unul din acele momente premergătoare unor decizii epocale. Nu știu dacă actualul summit va lua decizii importante, dar cred că este clar pentru toată lumea că discuțiile de-acolo nu vor mai avea, în niciun caz, tonul calm de până acum. Aceasta pentru că lipsa de direcție și multitudinea de probleme rămase nerezolvate dinamitează întreg continentul. Este de așteptat să avem o întâlnire tensionată, dar la care, cu siguranță, se va juca cu cărțile la vedere. Din acest punct de vedere cred că avem de-a face cu o evoluție. Însă adoptarea unei strategii este mai mult decât stringentă. Europa, în acest moment nu are nicio direcție și dacă va continua așa va cădea pradă egoismului și individualismului unor membri lacomi.

9 comentarii:

  1. Se va gasi o solutie pentru Grecia, sunt mai multe propuneri
    Fara o restructurare masiva a cheltuielilor publice grecesti, rezolvarea va fi temporara. Deocamdata statele mari nu isi permit iesirea unui membru din zona euro.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Ce achiziții nebunești a facut Executivul Greciei?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonoim: Principala achizitie NEBUNEASCA a Executivului Greciei prezent si trecut este CUMPARAREA DE VOTURI prin acordarea de venituri necuvenite , scutiri de taxe si asistenta sociala necuvenita unor largi categorii de cetateni...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce anume e extrem de presant in problemele din Italia, pentru ca toata lumea vorbeste de temeri dar nimic concret?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu cred că toți care zic că grecii sunt prea grași au studiat bugetele statului grec și corelațiile lor cu economia greacă.

    De fapt respectivii suferă că grecii au salarii mari și speră să le scadă. Poate scad, dar nu cu mult și nu pentru mult timp. Și nici Occidentul nu va ajunge la nivelul României. Pentru că dincolo de schemele financiare este bogăția reală, vizibilă cu ochiul liber peste tot.

    Este aberantă, înapoiată concepția românească (ceaușistă și pedelisto-isăristă) că nu creditarea, capitalul rostogolit din Europa peste România și țările înapoiate este soluția, chiar dacă apar probleme cu această soluție.

    Acum este doar un moment în care trebuie evaluat acel aflux financiar și reluat cu și mai multă vigoare. Cei care sunt evaluați (grecii, italienii etc.) vor avea de câștigat, adică de schimbat.

    Noi nu ne împrumutăm ca nu cumva să le fie periclitate pozițiile actualilor profitori. Mai băgăm o austeritate ca să fie stabil sistemul, și biberonul respectivilor să nu sece. Vor merge în jos infrastructura și învățământul ca să ne așezăm stabil în spatele Albaniei, care construiește autostrăzi. Spre deosebire de cazul României, austeritatea împrumutaților, a grecilor etc., nu va fi pentru descreștere economică. Va fi cu totul altceva, va fi reformă. Sunt austerități și austerități.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum discutam despre un posibil succes , dar peste 1-2 ani vom discuta despre un dezastru inevitabil, asta in masura in care lucrurile se vor "misca " in acelasi sens ca si pana acum .

    RăspundețiȘtergere
  7. imi poate spune cineva de unde vor apare banii pe care la un moment dat, azi, miine, peste un an sau zece tarile respective ar trebui sa le dea inapoi?
    si imi mai poate spune cineva unde statea in seifuri trilionul de dolari folosit pt bailouturi? i-au pus bancile de la ele? de unde, ca-s falite? i-au pus guvernele? de unde, ca-s pe minus? i-au pus bancile centrale? inseamna ca au creat bani din nimic, cu acoperire zero?
    personal nu vad asta decit ca pe o aminare a unui final clar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru foarte multi bani nu exista o acoperire in plan real ....nu e ceva nou si nici ceva care sa uimeasca . Ideea este cat si pana cand mai poate mascarada asta sa continue . Banii facuti pe zvonuri si "afaceri" vor trage sitemul inspre prapastie . Stiu ca unii nu vor sa creada asta fiindca consecintele sunt incalculabile dar oare depinde de ce credem sau de ce se intampla in fond?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)