vineri, 12 august 2011

Inceputul epocii fluturilor

După căderea în masă a titlurilor băncilor europene, oficialii au găsit cauza certă a acestui dezastru: short selling-ul. Cu alte cuvinte, nu mizeriile din contabilităţiler băncilor, nu activele neperformante pseudo-externalizate, nu celelalte detalii scandaloase sunt vinovate pentru cotaţiile băncilor, ci un instrument al pieţei de capital.

Aşa se face că autorităţile din Spania, Franţa, Belgia şi Italia, pentru a combate toxicitatea acestui instrument, au hotărât nici mai mult nici mai puţin decât interzicerea short selling-ului pe titlurile unor bănci. După ce titlurile unora dintre cele mai mari bănci europene au cunoscut senzaţia neplăcută a căderii în gol, taica statu' mai întinde o nesperată mână de ajutor. Partea proastă e că iniţiatorii aberantei măsuri trăiesc cu impresia că, interzicând tranzacţionarea short pe titlurile respectivelor bănci, interzic şi căderea titlurilor. Fals, aş spune, iar viitorul cred că-mi va da dreptate.  

Nu fac parte dintre fanii declaraţi ai short selling-ului, dar trebuie să recunoaştem că nu este nici pe departe atât de toxic pe cât încearcă duşmanii săi să-l facă. Mai mult, sunt unul dintre cei care cred că, într-o anumită măsură, short selling-ul nu face altceva decât să reducă volatilitatea pieţelor. Desigur, sunt numeroase argumente pro şi contra şi nu cred că are sens să le înşir acum aici. Marea dilemă pe care o trăiesc acum este alta: dacă înţelepţii pieţelor de capital din Europa au ajuns la concluzia că short selling-ul este toxic, de ce l-au interzis numai pentru titlurile unor anumite societăţi şi nu l-au interzis pentru toate titlurile? Nu sună a discriminare? 

S-au mai încercat măsuri similare de la începuturile crizei, iar experienţa a arătat că n-au condus nicăieri. Dezamăgirea profundă pe care o trăiesc e aceea că acest continent, cu fiecare zi care trece, este condus de prostovani din ce în ce mai mari care iau măsuri din ce în ce mai aberante. Dar, până la urmă trebuie să ne bucurăm. Prostia este bunul care, atunci când e speculat, produce cele mai mari profituri. Începe epoca fluturilor: a fluturilor din capul prostovanilor aflaţi la manete. 

9 comentarii:

  1. Interzicerea short-sell-ingului pe perioade scurte e un lucru bun. Atunci cand sunt tot felul de zvonuri, investitorii sunt tentati sa vanda, cu atat mai mult cu cat vand actiuni pe care nu le au.

    RăspundețiȘtergere
  2. corectia de rigoare, short-selling-ului

    RăspundețiȘtergere
  3. Prostovanii suntem noi, multimea. Ei nu sunt deloc prostovani, au un scop foarte bine definit, pe care il ating intotdeauna. Poate ne par noua ca prostovani, fiindca nu fac ceea ce i-am votat sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar credeti ca poate cadea o banca ca soc.gen.?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da problema are 2 aspecte : interzicerea se face aiuristic si doi la mana e ca si atunci cand tii un caine in lant si cand ii dai drumul in cateva secunde s-ar putea sa te uiti la el cu benoclu :) .

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim al 2-lea - In economie nu e ca la Biserica ! Intr-o lume ca asta orice scenariu are un grad de probabilitate ce poate varia oricand !

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se pare f laudabila initiativa.
    Cineva a vazut vreo schimbare in fundamente care sa justifice o cadere de -15%?? Pe o piata de genul asta e clar ca nu pot sa castige decat traderii. Sigur, libera initiativa and all that, da' cand te shorteaza unu' pana aproape de faliment, parca nu mai pare atat de corect, nu?
    Si inca ceva: cand toata lumea PRINTEAZA bani (fie tiparnita,fie dobanzi 0), poate sa-mi explice cineva de ce ACTIUNILE (nu derivative ale unor produse speculative in the first place), deci de ce actiunile, adica bucatele de LUCRURI REALE, ca sunt calculatoare, telefoane, masini, brichete, ar valora MAI PUTINE hartii fara valoare? Unde e logica in asta?
    Am auzit afirmatia "piata si-a pierdut increderea". Haida'de! Ok, stop lossuri, computer trading, etc. dar cineva trebuie sa declanseze chestia asta, nu? Mi se pare de bun-simt sa existe niste limitatoare pentru exploiteri de genul.

    RăspundețiȘtergere
  8. "da' cand te shorteaza unu' pana aproape de faliment" ... si ala nu trebuie sa iasa din pozitie? Ca sa iasa va cumpara, deci, preturile cresc ... aaa, te scoate din faliment. Vorbiti fara sa aveti habar. As propune o perioada de pauza cand se depaseste un tunel, exact ca la bvb. Ce pacat ca la bvb nu exista short selling. Il au pregatit cu uptick rule (alta mizerie inventata)

    RăspundețiȘtergere
  9. Desigur ca masura de interzicere a short sellingului nu aduce aproape nimic. Singurul lucru realizat este scaderea volatilitatii pe termen scurt. Piata cauta pretul unde se tranzactioneaza si o face si in lipsa de short selling.

    Masura este una de natura personal politica - procentaj cat mai bun la alegerile viitoare - si se bazeaza pe lipsa de educatie precum si ignoranta populatiei din tarile respective.

    Majoritatea asteapta ca statul sa faca ceva pentru ei. Suna cunoscut? Si statul face ceva: se ia de speculantii rai si bogati, care din atitudine antinationalista sunt short pe actiunile respective. Ca se cheltuiesc aiurea mii de miliarde nu e o problema, statul are o explicatie.

    J. Indianu

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)