joi, 25 august 2011

La sfârșit de drum

"I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple's CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come."  Așa sună justificarea celei mai răsunătoare demisii din istoria business-ului american: Steve Jobs pleacă de la Apple. O face, cel mai probabil, din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă.

Cu toate că nu sunt unul dintre admiratorii Apple, trebuie să fim conștienți de faptul că în acest moment s-a încheiat una dintre cele mai fabuloase cariere din business și tehnologie. Ce a însemnat Jobs e foarte greu de scris într-un articol. A cofondat Apple, producând prima explozie în domeniul computerelor personale. Este unul dintre creatorii interfeței grafice, adică a modului în care folosim în prezent computerele. De asemenea, îl găsim la originea procesării computerizate a textului, a calculului tabelar, a procesării audio și video. Fără a greși prea mult, putem spune că întreg mediul digital ar fi arătat cu totul altfel, probabil mult mai greoi, dacă n-ar fi existat Jobs. Îndepărtat pe nedrept din conducerea Apple în anii '80, a fondat NeXT, o companie puțin cunoscută, dar care a produs precursorul sistemului de operare de acum al produselor Apple. De asemenea, tot în cadrul NeXT a fost creat un client revoluționar de mail, capabil să încorporeze obiecte grafice sau audio, adică ceva foarte apropiat de cum folosim acum email-ul. În aceeași perioadă Jobs a mai dat o lovitură prin achiziția Graphics Group, diviziei de grafică computerizată a Lucasfilm. Aceasta s-a transformat în Pixar și este cunoscută în prezent pentru succesele răsunătoare ale lung metrajelor de animație Toy Story, Monsters, Cars, Ratatouille, Wall-E etc. În anul 1996, NeXT a fost cumpărată de către Apple, iar Jobs a revenit în companie. În scurt timp este numit CEO și urmează fabuloasa istorie care este deja mult mai cunoscută utilizatorilor produselor Apple. 

Nu cred că greșim dacă spunem că, prin demisia anunțată, domeniul tehnologic pierde unul dintre marii vizionari ai săi, în timp ce Apple pierde unul dintre principalele sale motoare. Nu-mi dau seama cât de dependentă este compania de Jobs, dar cred că putem fi siguri că el a încercat să reducă la minim această dependență. De asemenea, nu cred că putem evalua cât timp poate Apple să meargă înainte doar ca efect a inerției Jobs. Probabil, pentru a se asigura că totul va fi OK, Jobs a lăsat ceva produse aproape de stadiul de finalizare. Însă, chiar și așa, Apple nu va mai fi niciodată ceea ce a fost sub conducerea sa. Nu pot încheia decât cu dorința ca problemele de sănătate ale lui Jobs să fie rezolvate cumva, iar el să se poată bucura în continuare de rezultatele fabuloasei sale cariere.

7 comentarii:

  1. Viata e o curva trista. Am un vecin pe care il stiu betiv din totdeauna, de zeci de ani, merge zi-lumina numai din gard in gard si la 8 dimineata e la carciuma din colt. Si cu toate astea cand te uiti la el zici ca e viu, nu pare sa aiba nimic in afara de vicii. Iar altii mult mai buni ca el se sting de tineri. Viata e o curva trista.

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate unul din marii deschizatori de drumuri in domeniul IT pleaca, dar asa cum o stim cu toti e ciclul normal al vietii, insa nu poti sa nu ''iti scoti palaria'' in fata unui astfel de om

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Prietene, Jobs nu pleaca de la Apple, renunta la o functie si ramane cu alta.
    Ideea ce reiese din comunicat este ca iese din prim plan si ii cedeaza locul lui Tim Cook.

    RăspundețiȘtergere
  7. Jos palaria pentru Steve Jobs! Unul din marii vizionari ai omenirii...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)