joi, 29 septembrie 2011

Cum scapam de tigani?

La sud de Dunăre este în desfăşurare un război etnic stupid. E un război generat, în primul rând, de autorităţile care de ani de zile pactizează cu clanurile mafiote. Clanuri care, întâmplător sau nu, sunt compuse în marea lor majoritate de ţigani. Sătui de sfidări şi injustiţie, bulgarii au ieşit la război deoarece au simţit că acesta este singurul mod în care-şi pot face dreptate. Nu e greu ca, odată pornită sămânţa răzmeriţei, mesajul iniţial să fie deturnat, iar totul să se transforme într-o mult mai facil de justificat luptă etnică.

Cum atracţia pentru elemente negative stă în logica realităţii mioritice, iată că asistăm şi aici la dezvoltarea unei tensiuni stupide. Ştiu, e simplu să spui că tot ce ţi se-ntâmplă rău e din cauza ţiganilor, arabilor, evreilor sau mai ştiu eu a cărei etnii. E simplu ca, suferind de foame, să spui că toată vina pentru ceea ce ţi se-ntâmplă stă în ceilalţi. Este simplu, dar ajută la ceva? Oare dacă pasezi vina rezolvi ceva sau te întorci de unde ai pornit? Sunt câteva întrebări care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Dar să începem cu începutul, adică de la ceea ce se observă cu ochiul liber.Nu apuci să faci un pas într-o mare capitală europeană că trebuie să te întâlneşti cu un cerşetor de la noi care-ţi spune într-o limbă stricată o poveste fâsâită. Asta în cazul în care nu e vorba de-o femeie care ţine un plod murdar în mână. Îi spui să plece, nu vrei să ai de-a face cu această imagine grotescă. Ştiu, te enervează! La câţiva paşi distanţă vezi câţiva şmenari care abia aşteaptă să-ţi scaneze buzunarele. În alte părţi, burtoşi siniştri plasează prostituate. Sunt realităţile care se văd cu ochiul liber şi care s-au transformat în brandul nostru de ţară. Nu e un secret pentru nimeni că cea mai mare parte dintre cei care instrumentează aceste business-uri sunt ţigani. Revenind în ţară avem parte de aceeaşi faună cu atribuţii similare: schimb valutar ilegal, cămătărie, fier vechi, prostituţie, cerşetorie s.a.m.d. La prima vedere e simplu să constaţi cum mare parte dintre cei care sunt amestecaţi în aceste afaceri sunt ţigani. Aşa e, însă e o imagine incompletă deoarece toate aceste găşti au în spatele lor, de cele mai multe ori, cetăţeni cu o imagine onorabilă în societate. Aveţi idee de ce nu prea sunt condamnaţi aceşti oameni, de ce autorităţile închid ochii la ilegalităţile lor? E simplu, totul e din cauza faptului că factorii de decizie se află în spatele acestor afaceri dubioase. Mare parte din banii negri învârtiţi de aceste reţele ajung în politică, pomenile electorale şi campaniile de împărţire de bani contra voturi se fac cu fonduri provenind de la aceste reţele. Dar nu trebuie să ne limităm numai la politică deoarece în această mare învârteală ilegală au partea lor şi procurori, judecători, poliţişti şi alţi bravi reprezentanţi ai statului. În realitate asta s-a întâmplat în Bulgaria, iar tiparul de la noi e identic.

A acuza o populaţie întreagă pentru belelele pe care le produc cei mai vizibili reprezentanţi ai săi mi se pare o nedreptate. Sau, mai mult, o dovadă de gândire rudimentară. Pur şi simplu nu poţi să gândeşti că dacă vei extermina o populaţie, brusc problemele tale se vor rezolva. Ajunşi aici, cred că ar trebui să mai lămurim un aspect, anume delimitarea pe care ne simţim nevoiţi să o facem atunci când unul de-al nostru face o boacănă. E simplu să spunem că Mailat nu era român ci ţigan şi, cu asta, să trecem mai departe. De asemenea, ni se pare la fel de natural să spunem că Busuioc e român şi să nu-i mai pomenim etnia. Ei bine, nu e aşa. Trebuie să conştientizăm că toţi cei care au cetăţenia română sunt, în primul rând români. Nu putem să ne asumăm numai lucrurile pozitive pe care le fac aceşti oameni, iar când e vorba de elementele negative să ne delimităm scoţându-le în faţă originea. Nu e corect. 

Cu toate că-mi voi atrage multe critici voi mai face o afirmaţie care multora li se va părea de neacceptat.  Vina pentru infracţiunile făcute de conaţionalii noştri în afara ţării aparţine României. Nu contează că respectivul e ungur, ţigan, evreu, armean sau mai ştiu eu ce la origine. În cazul în care are cetăţenia română, vina pentru ceea ce face respectivul individ aparţine României. Şi, pentru a fi mai explicit, mă voi reîntoarce la ţigani. Oare cine e de vină pentru faptul că marea majoritate a acestei etnii este analfabetă? Dacă pretindem că în România învăţământul până la o anumită vârstă e obligatoriu, de ce mai există analfabeţi? Şi aduc în discuţie acest lucru din cauză că sunt convins că situarea multor membri ai acestei etnii la periferia societăţii este cauzată tocmai de aceast detaliu minor. Ce oportunităţi poate avea în societate un copil care nu ştie să scrie? Desigur niciuna, însă aceasta îl face candidatul ideal pentru lucrurile murdare de la periferia societăţii.

Şi acum să revenim la întrebarea din titlu. Cum scăpăm de ţigani? Simplu, nu avem cum! Sunt oameni ca şi noi, iar cei cărora le înfloresc în cap idei legate de exterminare, restrângeri de drepturi, lagăre sau mai ştiu eu ce alte tâmpenii nu sunt decât nişte indivizi devianţi. Orice om care se naşte pe acest pământ trebuie să aibă drepturi egale cu ceilalţi. Dacă ne deranjează anumite infracţiuni comise de conaţionali de-ai noştri, atunci poate că ar trebui să se meargă la originea problemelor. Dacă poliţistul, procurorul şi judecătorul şi-ar face treaba, cred că multe din problemele pe care le avem s-ar rezolva. Cauza problemelor generate de infractori se află în disfuncţionalităţile statului şi în niciun caz în apartenenţa unora dintre ei la o etnie. În momentul în care vom conştientiza acest lucru cred că vom face un pas important. Dar, până acolo, mai e mult, extrem de mult!

18 comentarii:

  1. subiect interesant , mai mult , clasic as putea spune ... esenta este de fapt ca romanul mai degraba s-ar tziganiza el decat sa faca ceva impotriva acestei plagi suntem o natie slaba care cu parere de rau o spun ca se duce in propria tara spre asimilare de alte grupuri minoritare , tzigani , unguri , machedoni etc

    RăspundețiȘtergere
  2. "Şi, pentru a fi mai explicit, mă voi reîntoarce la ţigani. Oare cine e de vină pentru faptul că marea majoritate a acestei etnii este analfabetă?"

    Domnule Dan, cel putin in aceasta chestiune, vina nu este a Romaniei. Daca un copil (indiferent de etnie) vrea sa mearga la scoala dar ii este imposibil, din cauze care nu depind de el si familia lui, da, comunitatea este vinovata. Insa, tiganii nostri nu vor, domnul meu. Cei care vor - nu au nicio problema, ba dimpotriva: au o gramada de facilitati in comparatie cu copiii romani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva! Ati facut 2 afirmatii care va cam ... desconspira partea baricadei in care va aflati:
    1. "Vina pentru infracţiunile făcute de conaţionalii noştri în afara ţării aparţine României."
    2. "A acuza o populaţie întreagă pentru belelele pe care le produc cei mai vizibili reprezentanţi ai săi mi se pare o nedreptate"

    Pe de o parte, prin termenul "Romania" pe care l-ati utilizat inteleg toti cetatenii romani (including me). Pe de alta parte, afirmatia a doua poate face referire si la populatia de etnie romana. De aia mi se pare ca si dvs, ca multi altii, cadeti in extrema cealalta: discriminarea majoritatii.

    Pt ca toti stim: singurii vinovati pt toate relele din Romania sunt sefii din Ministerele Justitiei si al Administratiei si Internelor. Daca fiecare ar plati corect pt nelegiuirile proprii - totul s-ar rezolva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Legat de educatia tiganilor... o parte din vina o au tot oficialitatile pentru ca:
    - oficial o clasa ar trebui sa aiba intre 15 si 25 de elevi. Practic clasele de tigani sunt suprapopulate iar cele de romani subpopulate, iar la "centru" se trimite media... care e buna
    - tiganii nu obisnuiesc sa mearga la gradinita. Iar o clasa primara cu 30-35 de elevi tigani este o misiune imposibila pentru invatator, oricat de mult si-ar de interesul.
    - miscrorand salariile, nedecontand cheltuielile de transport celor care aleg sa fie invatatori in scoli cu majoritari tigani... vor ramane doar invatatori care nu sunt calificati, nemotivati iar calitatea oferita scade.

    RăspundețiȘtergere
  5. Laurentiu:
    1. Daca in tara ai o lege care spune ca invatamantul e obligatoriu, atunci copilul ala trebuie obligat sa mearga la scoala. Se opune tac'su? Nici o problema, ii dai amenda penala dupa care il bagi la puscarie. E o chestie de respectare a legii care la noi nu functioneaza.
    2. In ceea ce priveste cele doua afirmatii nu ma contrazic. Prima se refera la Romania ca stat, in sensul ca are o raspundere pentru ceea ce fac cetatenii sai in afara granitelor. In cazul celei de-a doua e vorba de comunitate. E clar ca nu poti condamna la inchisoare un sat de tigani pentru ca unul din ei fura sau violeaza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai trecut putin pe langa solutie. Ca sa scapam de tiganii de azi trebuie sa-i decapitam pe politicienii, procurorii, judecatorii care nu-si fac treaba.
    Esti furat de un tigan si politistul de la sectie nu-si face treaba? Il astepti cand iese de la serviciu si-i invigi un tarnacop in cap. Un judecator nu-ti face dreptate intr-un proces cu un tigan, il astepti cand iese din tribunal si dai cu masina peste el.
    Avem nevoie de doar 10-20 de cazuri d'astea si se rezolva. Nu-i nevoie sa exterminam o etnie intreaga.

    E o prejudecata faptul ca urmarea unei scoli timp de 8 ani este esentiala pentru "succesul" in societate. Sunt suficiente cazuri de tigani care traiesc din munca cinstita fara sa fi facut carte. Copii aia nu ajung intr-un mediu in care infractionalitatea este norma ci se nasc acolo. Iar acele medii exista tocmai pentru ca politistii, procurorii, judecatorii si politicienii nu-si fac treaba. Si noi de astia trebuie sa scapam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Dane,
    In general nu prea am nimic de comentat la articolele tale. Insa aici am ceva de comentat.
    "Oare cine e de vină pentru faptul că marea majoritate a acestei etnii este analfabetă?". Nici eu, nici tu, nici statul roman care le pune la dispozitie nu numai sistemul necesar sa invete sa scrie si sa socoteasca ci si locuri speciale in universitati. Evident ele nu se ocupa. De aceasta mare carenta este vinovata etnia insasi, sistemul lor tribal-traditional. Cand prea-borata-majestate Cioaba se ratoia la baroana Nicholson "doamna baroana, astea sunt traditiile noastre. Europa apara traditiile", madama i-a retezat-o sec: "Drepturile copilului sunt in fata acestor traditii. Acel copil pe care-l puneti sa se casatoreasca la 10 ani rapindu-i viitorul, are nevoie de educatie si de scoala, nu de aceste asa-zise traditii!". Si desi ma enerva cumplit cucoana, cand am vazut acea emisiune TV m-am ridicat din fotoliu si am aplaudat-o.
    Deci tu ai dreptate cand spui: "Cauza problemelor generate de infractori se află în disfuncţionalităţile statului şi în niciun caz în apartenenţa unora dintre ei la o etnie." Si pt. ca aceasta etnie are oroare de a invata normele unei societati civilizate, odata prinsi si bagati la zdup, daca vor sa iasa anicipat, in loc sa se faca comisii stupide pt. "buna-purtare", trebuie sa se dea teste grila; de istorie, de romana, de bune-maniere, de filozofie. Da, sa puna mana sa invete in puscarie daca vor sa iasa mai repede. NU pot fi educati decat cu forta si asta ar fi cea mai buna metoda si nici cel mai chitibusar si habotnic aparator al "politically corectness" nu ar avea ce sa comenteze aici.
    Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Logosfera,
    Nu-i rau ce zici tu. Dar cel care infige tarnacopul in politistul corupt sau da cu masina peste judecatorul corupt, poti fii sigur, va intra la zdup, iar cioara va zbura in continuare libera. Ce se intampla acum in Bulgaria arata clar acest mecanism.
    Macar cu un lucru suntem de acord: sistemul politic si judiciar apara mafia tiganeasca.
    Da, daca se gasesc cateva zeci de cetateni kamikaze, poate ca politistul sau judecatorul respectiv se va gandi bine inainte de a se aseza de partea ciorii intr-o astfel de afacere. Dar noi stim bine, asta e doar o discutie pe forum...

    RăspundețiȘtergere
  9. "Orice om care se naşte pe acest pământ trebuie să aibă drepturi egale cu ceilalţi."
    Doar teoretic . In realitate , ORICARE dintre minoritatile din Romania are mai multe drepturi decat majoritatea . De aici a pornit totul . " Ai grija cum vorbesti cu tiganul ca te reclama ca esti rasist " . Au existat cazuri de politisti anchetati pentru ca ar fi lovit tigani ( si respectivii au fost demisi ) dar anchetele in cazuri de romani loviti de politisti au trenat pentru ca cei loviti nu prezentau importanta , faceau parte din populatia majoritara , apa de ploaie .
    Dane , esti om in toata firea , ce Dumnezeu ! Sper ca nu te apuci si tu , precum Ciuvica , sa afirmi maine-poimaine ca " de ce trebuia sa te iei , domnule , de manele ? Mie imi plac manelele " . Vedea-l-as dansand fara oprire numai pe manele . Ceea ce faceti voi , acum mi se pare gargara , sincer . Pe strada te feresti de ei si pentru simplul motiv ca PUT si acum va dati aparatorii lor . Ati vrea sa nu-i judecam pe toti , la gramada ? Ba exact asta trebuie facut . Si nu Romania trebuie sa-si bata capul , ci ai lor , partidele lor , capii lor , toata comunitatea lor aparata de drepturi europene si internationale , eventual in frunte cu nea Gitenstein . Ai vazut cumva ca staborii lor , marii sefi de satre , regii , imparatii , printii lor sa iasa in fata si sa-si asume niste responsabilitati in ceea ce-i priveste ? nu , au tacut malc . De ce ? Pentru ca si ei stiu ca tiganii , fara deosebire , nu pot fi stapaniti .

    Asadar , haideti noi , , romanii sa ne vedem de ale noastre , ca avem si asa destule si sa nu ne mai preocupe rezolvare problemelor tiganesti . Astea se pot rezolva doar ca in Bulgaria , demonstrandu-le tiganilor ca noi suntem cu adevarat majoritarii si bagand un pic frica in ei .

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, problema e la ei in caciula (la tigani). Nu sunt educati, pentru ca nu le pasa. Nu se spala pentru ca nu le pasa. De ce nu le pasa? pentru ca merge si asa si pentru ca daca nu iti convine, atunci tu(majoritatea) sa stai la o parte, pentru ca asa e traditia la ei. Parerea mea e ca ei (in proportie de 98%) sunt niste lenesi si cauta cea mai comoda situatie intotdeauna. Daca ar putea sa bea toata ziua si sa asculte manele, ca noaptea sa fure ceva pentru ca a doua zi sa bea din nou, ei ar face asta toata viata.
    Traditia lor e sa fie needucati. Si ei se complac in situatia asta. Doar prin masuri coercitive ii face sa se miste in alta directie.
    Ei pot sa isi trimita copii la scoala, insa asta inseamna ca efectiv sa aiba grija de copii aia, sa le pese. Insa lor nu prea le pasa. Oricand mai pot face inca 10 copii si pentru ei e mai bine caci ii trimit sa cerseasca sau sa fure, ca sa aiba apoi de unde sa bea si sa asculte manele si ventual sa isi tureze masina sh alba prin oras la ora 23.
    Ei au o problema la creier si traditia pentru ei e un bun motiv ca sa faca ce vor, un pretext minunat.Pai daca asa e traditia?!
    Daca vor sa se integreze in societate, ei trebuie sa se schimbe, nu intreaga societate. Au mijloacele, au fonduri dedicate, dar daca toate astea nu se simt in vreo casa cu 10 etaje cu care sa se mandreasca, sau intr-o manea care sa o asculte la maxim, atunci degeaba. Sistemul lor de valori e unul foarte prost, corespunzator unor oameni care traiesc doar cu nevoile de baza. Ei se multmesc doar cu asta, si nu vor nimic mai mult, asta e marea diferenta.
    Daca nu sunt fortati sa se schimbe, ei vor trai exact la fel inca 50 de ani.

    Sa mai amintesc de cei care au case din bani furati in care isi tin anumalele, in timp ce ei stau in cort afara? Au fost destule cazuri din astea...

    Sa mai amintesc de tiganii angajati in companii, in care din 20 adusi in prinma zi nu au mai venit decat vreo 2-3 dupa cateva zile? CIne e de vina, tot Romania? Sau ei, ca nu vor sa munceasca ci prefera sa fure?
    Chiar si daca ar functiona justitia, cand ies de la inchisoare se apuca de acelasi lucru? Cate inchisori ar trebui construite?

    RăspundețiȘtergere
  11. Cum scăpăm de ţigani? Simplu, respectand fiecare dintre noi legile tarii, si pedepsind fiecare infractiune.

    Orice om care se naşte pe acest pământ trebuie să aibă drepturi egale cu ceilalţi.Corect! Dar si obligatii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Articolul este scris neglijent, cu inconsistente logice. Cum poate fi justificata facil o lupta etnica? Facil in comparatie cu ce? Cu o miscare cit de cit spontana? Nu cred. Daca cineva ii protejeaza pe tigani (vreun mahar roman, bulgar, etc.) cum scapa ei de condamnari in afara? N-am nici o indoiala ca sint legaturi ilicite intre tigani si putere, dar ce vedem este o toleranta prost directionata. Singura iesire din situatia asta-i ceea ce s-a intimplat in Finlanda si Suedia: societatea a trebuit sa mituiasca tiganii timp de doua generatii; abia cei care azi sint tineri incep sa se preocupe sa aiba o educatie si slujbe (si nici astia toti).

    RăspundețiȘtergere
  13. Cand ai o boala, incerci sa te faci bine. Daca e o tumora o scoti din organism. De ce toata lumea vrea sa tina toti infractorii in mijlocul nostru ?
    Eu fac urmatoarele distinctii : roman (sau bulgar, german, francez) = cetatean al unui stat, rom = etnic, tigan = infractor.
    Mi se pare ca tiganii ar trebui bagati in lagare, puscarii, izolati de comunitatile pasnice care respecta drepturile omului.
    Om = cineva care respecta drepturile altor oameni. Tiganii nu respecta aceste drepturi, deci nu sunt oameni, deci trebuie tratati altfel decat oamenii.
    De ce sa ne auto-izolam noi, oamenii, in loc sa ii izolam pe cei care nu sunt oameni ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pentru articol! Din pacate, nu prea multa lume care gandeste asa in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cum scapam de tigani ? Simplu. Nu scapi. De ce am vrea sa scapam de ei ? Intai as dori sa fac o analogie si sa presupunem ca tiganii ar reprezenta niste gandaci din lumea animala. Pai ce faci ? Dai cu flitul si ei tot vin si se inmultesc si tu tot dai cu flitul si nu mai scapi. Trebuie sa INTELEGI comportamentul lor si asa vei scapa mai repede. De exemplu cati ati vazut o bataie cu tigani ? Sunt ca o HAITA : daca unul este atacat atunci toti intervin indiferent ca sunt slab echipati sau in minoritate. Deci pana acum am conturat aspectul de haita (traditia) si intelegerea comportamentala. De aici e simplu....

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu unul imi aduc aminte ca pe vremea comunistilor tiganii nu prea miscau in front. Erau suspectii de serviciu la orice, si intrau repede la pirnaie. Daca se putea atunci, acum de ce nu se mai poate?

    RăspundețiȘtergere
  17. Iarasi s-a rasturnat carul prin comentarii.

    Viziunea comuna majoritara a acestei perioade este xenofoba. Acest mod de a privi lucrurile nu se va schimba, mai ales in perioada economica care urmeaza.

    Civilizarea unei etnii nu se face cu pusca, ci cu legea. Pana ea sa inceapa sa functioneze in Romania insa vor mai trece 30 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  18. All: Sunt dezamagit de cantitatea mare de comentarii xenofobe. Nu ma asteptam! Probabil mai trebuie sa treaca mult timp pana sa intelegem notiunea de umanitate. Personal cred ca ura nu face altceva decat sa ne orbeasca si sa ne impiedice sa ne desprindem de stadiul de animal. Pacat!

    RăspundețiȘtergere