luni, 5 septembrie 2011

Vremuri tulburi

Două comunicate ale Institutului Național de Statistică ar trebui să ne provoace senzații reci deoarece au rolul de a ne readuce cu picioarele pe pământ. În timp ce câțiva târlici se bat cu cărămida-n piept sugerând că ar fi scos țara din dezastru, datele seci ne arată care e realitatea. Nu știu de ce am sentimentul că suntem precum Titanicul care, după ce a trecut de iceberg, a mai mers puțin înainte de a se scufunda pentru totdeauna.

În primul rând mi-a atras atenția un indicator de care ar trebui să se țină cont înainte de a face previziuni legate de piața imobiliară. Este vorba despre construcțiile de locuințe. În trimestrul 2 construcțiile sunt în scădere cu 508 unități față de aceeași perioadă din 2010. Ceea ce deducem din acest indicator este faptul că scăderea construcțiilor accelerează. În aceste condiții, optimiștii pieței mai au ceva de așteptat înainte de a reveni cu prognoze de creștere. Datele însă cu adevărat interesante sunt cele pe semestrul 1. Cu toate că numărul de locuințe este mai mic cu 868 unități față de aceeași perioadă a anului trecut, remarcăm un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri: numărul de locuințe noi în mediul urban scade puternic, cu 1524 în timp ce numărul locuințelor noi în mediul rural a crescut cu 659 unități. Cu toate că este prematur să tragem concluzii(chiar dacă se manifestă o evoluție crescătoare T1->T2), aceasta ar putea sugera o inversare a direcției de migrație oraș-sat. În același timp, cred că această mișcare este una premergătoare creșterii prețului proprietăților agricole.

Indicatorul extrem de îngrijorător este însă cel referitor la investițiile în economia națională care, în trimestrul 2 au căzut cu 8.6%(YoY). Ca și în cazul construcțiilor noi, avem de-a face cu o accelerare a scăderii investițiilor. În ceea ce privește evoluția semestrială, avem, de asemenea, o scădere de 6.3%(YoY). În timp ce indicatorul referitor la locuințele noi este unul care, la un moment dat, ar putea să nu conteze, cel referitor la investiții este unul esențial care ne sugerează că suntem departe de a ieși din recesiune. Dacă ar fi să fac o comparație, cred că ne aflăm într-o perioadă similară celei din 2008 și că este extrem de posibil să avem de-a face cu un nou scenariu similar celui de la sfârșitul lui 2008.

Intrarea și ieșirea din recesiune au la bază elemente mult mai subtile decât cele două trimestre de scădere sau creștere economică. Modul de detecție a recesiunii bazat pe metoda celor două trimestre este unul utilizat de către jurnaliști datorită simplității sale. La nivel de stat însă se utilizează algoritmi mult mai complecși care țin cont de numeroase variabile. Desigur, aceasta este valabilă în țările în care există specialiști. La noi, incompetența care a penetrat toate straturile și punctele cheie merge după metoda urechii.

9 comentarii:

  1. La noi algoritmul e vointa lui Traian Basescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze, dar nu sunt de acord cu tine, folosesti indicatori defazati. (Blanculescu vad ca face la fel)

    In orasele mari ca sa construiesti ansambluri rezidentiale mari trebuie sa iei decizia minim doi ani inainte inceperii cheltuielii, deoarece ai nevoie de timp pentru studii de fezabilitate, proiectare initiala, obtinere autorizatii, preaprobare credit bancar, finalizare proiectare, lucrari pregatitoare si "abea" la sfarsit ... se face marea cheluiala.. si vezi lucrarea terminata ca statistica sa iti dea raportul...

    La fel si la investitii... iti ia minim 2 ani.

    Ce vedem noi acuma este rezultatul deciziilor luate de persoane fizice si juridice in plina criza.. si anume anul 2009.

    Rezidentialele la tara au crescut pentru un singur motiv, autorizatii si proiectare pauza.. e suficient sa ai ceva orizonturi mai roz ca te apuci si construiesti si in 6 luni .. de la decizie apare raportul statistic... ori in toamna anului trecut toata lumea "era sigura" ca se iese din recesiune... deci se explica...

    RăspundețiȘtergere
  3. Tinand cont ca lucrurile au incept sa se imbunatateasca in a doua jumatate a lui 2010, ma astept ca investitiile sa treca pe crestere in primavara lui 2013 .. (asta in cazul in care re-crizarea actuala se linisteste pana la sfarsit de an)

    RăspundețiȘtergere
  4. i-conomics: Multumesc pt. comparatia cu Blanculescu. Nu stiu de unde ti-a venit ideea asta, dar pana la urma tot e bine ca nu ma compari cu Adrian Copilu' Minune...

    RăspundețiȘtergere
  5. Comentariu lui Blanculescu a aparut azi in ZF si pe al sau blog personal.

    Nici o insulta adresata tie, doar o divergenta de opinie.

    RăspundețiȘtergere
  6. i-conomics:Aha, acum am vazut si eu... Nu stiam de unde ti-a venit comparatia cu Blanculescu, mai ales ca nu prea-l suport. :-))

    RăspundețiȘtergere
  7. Inainte de '89 au fost luate - printre altele - doua decizii care au influentat (in rau) pentru zeci de ani cursul lucrurilor in Romania. Unul a fost stimulentul pentru cresterea copiilor (fapt ce a facut sa existe zeci de mii de familii care traiu exclusiv de pe urma alocatiilor cuvenite progeniturilor) si altul a fost migratia fortata sat-oras. Aceasta din urma a umplut fiecare oras de mii de muncitori foarte slab pregatiti (nu era vina lor, ei trebuiau sa lucreze campul, nu sa traga chiului prin fabricile patriei). Acestia au avut grija sa isi "aranjeze" intai fratii, verii etc, iar mai tarziu copiii in posturi caldute - la stat, evident. Competenta acestora nu e de comentat, e vizibila de departe, in orice primarie, prefectura, fisc etc. Asa ca o migratie inversa, pe langa un semn evident de perpetuare a crizei, este si un semn de normalitate.

    RăspundețiȘtergere
  8. @i-conomics....ori in toamna anului trecut toata lumea "era sigura" ca se iese din recesiune... deci se explica...

    Care toata lumea? Aia care se uita si inghite pe nerasuflate ce se serveste pe la stiri?

    Tu vorbesti mult prea mult din carti in practica lucrurile stau cu totul altfel , si vorba lui Dan trendul este spre scumpire al terenurilor agricole in detrimentul celor pentru constructii civile !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)