miercuri, 5 octombrie 2011

Anost

Lansarea de ieri a noului telefon al Apple nu a fost altceva decât un eveniment lipsit de vervă. Indiferent de performanțele sale, 4S nu este altceva decât un alt telefon. Investitorii și chiar devotații Apple s-ar fi așteptat cel puțin la lansarea unui nou produs care, ca și cele de până acum, să deschidă noi perspective companiei. N-a fost așa. 

Cu aproape un an în urmă spuneam că ”Apple este dependentă de geniul lui Jobs şi orice rateu al acestuia ar putea-o împinge în groapa istoriei”. Din nefericire, Jobs aproape nu mai este, iar Tim Cook nu se ridică deloc la nivelul predecesorului său. În aceste condiții cred că ar trebui să ne întrebăm cât timp va mai putea trăi compania din inerție. 

N-aș vrea să fiu înțeles greșit: nu neg calitatea produselor sale sau contribuția uriașă pe care această companie a avut-o la dezvoltarea industriei IT(mulți dintre cei care mă criticau data trecută nici măcar n-aveau habar că Apple a existat cu mult înainte de iPhone). Ceea ce însă se vede cu ochiul liber e faptul că Apple pare a fi ajuns la apogeu. Ca și în urmă cu un an voi spune că în cazul în care nu vom asista la lansarea unui produs diferit de ceea ce deja compania are, viitorul nu arată deloc bine. Și nu o spun numai eu. Dezamăgirea s-a văzut clar ieri pe bursă când acțiunile au căzut cu ~3%. E drept că până la închiderea ședinței de tranzacționare și-au revenit, dar evoluția intraday a arătat cât se poate de clar o temere a investitorilor. 

Rămâne să vedem ce se va întâmpla. Probabil semnalele cele mai clare le vom avea atunci când vom primi primele date referitoare la vânzările noului telefon. Până atunci, cei de la Apple mai au timp să vină cu un produs nou. Cu toate că mi se pare foarte puțin probabil, surprizele nu sunt excluse. 

6 comentarii:

  1. Din pacate inovatia nu se face la comanda (investitorilor). Oricum pe partea de telefoane Apple este intr-o pozitie de lider, ceea ce e oarecum nefiresc pentru filozofia companiei. Eu zic ca aceasta lansare marcheaza incet revenirea la normal. Samsung, HTC, LG vor face vanzarile de volum in timp ce Apple isi vor pastra o marja generoasa de profit, dar vor pierde cota de piata. Daca vor continua sa inoveze (nu neaparat anual) nu au cum sa nu o duca bine in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa judeci o companie sau pe cineva/ceva doar prin perspectiva unei evolutii de moment la bursa mi se pare ...ingust!
    Daca amestecam banii cu creativiatea tehnica, turnam si putina psihologie - geniul lui Jobs a disparut, sa vezi ce nasol o sa fie de acum ...ciorba e gata si nu lipseste decat putin usturoi ca sa fie o veritabila ciorba de burta damboviteana !
    De ce zic ingust pentru ca spectacole bune nu se tin neaparat pe scene mari, la National iar opinia Dvs. nu e oarecum monofazica: " E naspa ca nu e asa de spectaculos pe cat ne-am asteptat! E doar un telefon." Cred ca ceva aplecare in plus spre fineturi n-ar fi de lepadat. Si va recomand calduros.
    Altfel devine un blog contabilicesc plicticos!
    Cu stima, V

    RăspundețiȘtergere
  3. E deocamdata prematur sa analizam evolutia Apple.
    In situatii unde se face transferul de conducere, strategia pe primele 6-12 luni nu se schimba.
    Mai mult, Apple nu necesita o transformare, ci trebuie doar sa livreze la fel cum o faceau inainte.

    Personal consider ca e imposibil sa fac previziuni fara a avea informatii clare despre situatia din interior. Din ce stiu insa, Cook e foarte riguros si e apreciat de angajati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uite aici "confirmation bias":
    http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

    Noul sef de la apple nu a avut timp sa modifice strategia apple, ce s-a intamplat ieri a fost tot opera lui jobs. Probabil ca nu au nimic nou sau daca au ceva nu e pus la punct si prefera sa mai astepte.

    In privinta evolutiei de ieri la bursa:
    - "investitorii" (prin asta eu inteleg insitutiile mari cu un orizont pe termen lung) nu lichideaza instantaneu. Aici deciziile necesita aprobari de la diverse comisii si de obicei au nevoie de cel putin zile daca nu saptamani sa lichideze pozitiile
    - ieri a fost o zi cel putin neutra, avand in vedere ca dupa ce scadere s-a intratat masiv pe cumparare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Revenirea de ieri a actiunilor Apple nu a avut nicio legatura cu interesul investitorilor pentru actiuni. A fost doar o reactie pozitiva la niste informatii aparute pe bursa americana spre finalul sedintei de tranzactionare. In alta ordine de idei cred ca Apple prin aceasta lansare mult sub ceea ce se astepta, va pierde considerabil din cota de piata. Daca ne gandim ca luna aceasta sunt asteptate lansari de telefoane si din partea Samsung si a HTC, principalii competitori pe segmentul smartphone, putem spune ca mingea e in terenul lor. Iar parerea mea sincera e ca Samsung va profita din plin de golul lasat in mintea acelora care asteptau o noua revolutia Apple.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dane, sunt total de acord cu "dezamagirea" Iphone 4S, dar pe de alta parte trebuie sa remarcam ceva:
    telefonul asta a fost creat in era Jobs, si nicidecum dupa plecare sa, dar nu este un esec.
    Pare mai putin inovator, dar iphone a creat o intreaga piata si acum Apple incearca sa o stabilizeze: e momentul in care is vor impune suprematia. Cum? Pai in primul rand tintesc utilizatorii de Iphone si 3G, care mu au sarit la Iphone 4. Oricum miscarea lor a fost brutala la vremea respectiva si dupa lansarea primului model sa arunci pe piata unul net superior a furstrat enorm baza de clienti captivi Apple care intre timp (si datorita pretului) au asteptat altceva. Acest altceva este Iphone 4S.
    In plus, Apple mai lupta pentru suprematie si cu Android/Samsung si atunci aveau nevoie de un produs nou care sa adresez piata nehotaratilor, iar Iphone 4S se adreseaza lor (procesor dual core, camera superioara etc). Nimicuri in ochii unora, dar cei ce nu au avut Apple inca cam asta au asteptat.

    Nu in ultimul rand, piatra de incercare a interactiunii cu internetul este: cautarea vocala. Google investeste multi bani in asta, IBM are un centru dedicat prin India. Iarasi, pare un nimic, numai ca asta este un trend care de abia ia nastere si multi bani se vor duce acolo.

    Una peste alta, desi am fost destul de dezamagit de lansarea Iphone 4S, imi dau seama acum ca Apple a stat asteptarile extrem de sus, iar orice mai jos de extraordinar si revolutionar este o dezamagire. Personal, astept sa vad cum noul iOS5 va ajuta in lupta lor cu Samsung. Cifrele de vanzari la final de 2011 ale ambelor companii vor fi relevante.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)