miercuri, 14 decembrie 2011

Noul an chinezesc

Desigur, nu o să vorbesc despre tradiţíi, mai ales că mai avem ceva vreme până la respectivul eveniment. Ceea ce ne interesează însă este legat de realităţile economice ale Chinei, în condiţiile în care iei s-a terminat conferinţa economică anuală a ţării. Este vorba de un eveniment de maximă importaţă deoarece acolo, în fiecare an, oficialii de top analizează rezultatele la zi şi, pe baza acestora, decid politica economică a anului care urmează. 

Aşa cum estimam în urmă cu un an, China şi-a pierdut din viteza de creştere. În timp ce mulţi vor interpreta simplist această realitate, cred că noi trebuie să privim puţin dincolo de datele primare. Într-adevăr, sunt destui cei care vorbesc despre picaje iminente şi alte scenarii radicale. Toate aceste concluzii s-au dovedit a fi analize pripite ale unor indivizi aflaţi departe de evenimente. 

Încetinirea Chinei nu este un efect al unor probleme interne ci, în primul rând, al crizei internaţionale. Ceea ce se întâmplă în Europa a afectat şi va afecta în mod direct exporturile Chinei. La fel stau lucrurile şi în relaţia comercială cu SUA. În plus, dinspre americani mai vine şi o presiune teribilă legată de aprecierea yuan-ului. Tuturor provocărilor, China le-a răspuns destul de inspirat, fie că a fost vorba de contracarări puternice ale ofensivelor diplomatice, fie că s-a mers la acorduri bilaterale directe care, în afară de simplificarea tranzacţiilor comerciale, au condus şi la eliminarea dolarului în relaţiile cu mulţi parteneri importanţi.

Anul 2012 va fi o provocare extraordinară pentru China. În primul rând, climatul internaţional nu pare a da semne de calmare. Mai mult, posibilitatea unui şoc economic major poate afecta direct ţara, ceea ce ridică semne de întrebare asupra capacităţii Chinei de a face faţă mediului extern din ce în ce mai ostil. Există oare soluţii? Din informaţiile scăpate până acum, rezultă că oficialii vor acţiona în două direcţii esenţiale. În primul rând, pentru impulsionarea investiţiilor, se vor face reduceri de taxe. Sunt mulţi cei care vorbesc chiar despre o regândire a sistemului de taxare astfel încât să permită guvernului intervenţii mult mai prompte şi punctuale. Cealaltă decizie majoră va fi reprezentată de reechilibrarea balanţei comerciale. Este o mişcare impresionantă, care va contracara criticile partenerilor comerciali ai Chinei. Însă nu plângerile americanilor reprezintă prioritatea autorităţilor chineze, ci propriul lor sistem economic. Cu rezerve imense de capital, China nu mai are nevoie de cantităţi suplimentare de hârtie tipărită. Însă creşterea importurilor nu se va face ca efect al unei devalorizări a monedei, deoarece aceasta ar avea ca efect şi sugrumarea exporturilor. La acest capitol, oficialii chinezi au fost foarte fermi: anul viitor China va menţine rata de schimb "basically stable". Reechilibrarea balanţei comerciale poate însemna trecerea de la comerţul pe bani la cel, mult mai palpabil, pe produse reale. Cu alte cuvinte, autorităţile vor să dezvolte un model în care primesc ceva real, nu bani, a căror valoare este discutabilă. Nu în ultimul rând, creşterea importurilor va contribui la orientarea către piaţa internă, probabil singura capabilă să ofere rate serioase de creştere, în paralel cu îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei. 

Cu siguranţă, chinezii au mult mai multe provocări în faţă. Băncile au fost susţinute cu reducerea rezervelor, piaţa imobiliară merge clar în jos, iar capacităţilor de producţie excedentare trebuie să li se găsească soluţii în piaţa internă deoarece în afară lucrurile stau din ce în ce mai prost. Sunt, cu siguranţă, elemente îngrijorătoare la care oficialii chinezi se uită cu atenţie. Însă trebuie să subliniez faptul că ceea ce pentru analiştii de complezenţă constituie elemente îngrijorătoare, în realitate nu au nicio relevanţă. Spre exemplu, încetinirea creşterii economice(indicatorul cel mai analizat) reprezintă o falsă îngrijorare. Foarte puţini au înţeles că acest indicator trebuie corelat cu rata de creştere a populaţiei active. Dacă până acum China era obligată să aibă o creştere economică minimă de 8-9%, iată că politica unicului copil începe să se facă simţită, reducând  necesarul de creştere la 5-6%. Aceasta face ca absolut toate alarmismele lansate de unii care nu cunosc situaţia reală să fie false probleme.

În concluzie, putem spune că autorităţile chineze par destul de bine pregătite pentru a face faţă provocărilor viitorului. Mai mult, asistăm la o schimbare de macaz: de la creşterea cu orice preţ la creşterea sustenabilă. Sunt destule elemente care rămân neclarificate, însă trebuie să subliniem faptul că, cel puţin până acum, China a dovedit capacităţi extraordinar de avansate de a naviga în apele tulburi ale crizei. Însă, continuăm să evoluăm în plină furtună, iar rezultatele finale pot fi imprevizibile.

10 comentarii:

  1. în fiecare an, oficialii de top analizează rezultatele la zi

    Pe timpuri, la noi, unul era rezultatul "pe camp" si altul era rezultatul declarat "la centru". Oare la ei nu o fi tot la fel? Mai ales ca e o practica deloc invechita, daca tinem cont de ce-au facut grecii si nu numai...

    Nu de alta, dar daca te iei dupa conducatori - numai lapte si miere, insa daca te uiti in stanga si-n dreapta... ti se-acreste.

    RăspundețiȘtergere
  2. imbunatatirea nivelului de trai la chinezi nu se va intimpla prea curind :)
    stii ce se intimpla in zonele in care nivelul de trai creste peste limita grijei zilei de miine? incep factorii din piramida lui Maslow - si ce te faci cu atita populatie revoltata? :)

    fish

    RăspundețiȘtergere
  3. Impulsionarea investitiilor ? Au ajuns la capatul capitalismului desi capitalisti nu ii poti numi ! Pai asta incercam si noi astia mai la vest de ei sa impulsionam investitiile , unii prin vorbe altii chiar o fac !Foarte putine din aceste investitii isi gasesc un corespondent in plan real .

    RăspundețiȘtergere
  4. dane,ne mai "asiguram banii" sau a inceput deja drumul lung si anevoios al recuperarii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Laurentiu: China e suficient de deschisa pentru ca oricine sa inteleaga bine ce este acolo. Comparatia cu Romania lui Ceausescu sau cu o alta societate inchisa mi se pare fortata.
    Anonim(1): Mai vedem.
    defindus: E o sitanta de la cer la pamant intre ceea ce inseamna investitii la ei si la noi. Una din diferente e ca acolo chiar se fac.
    Anonim(2): Cu siguranta recomandarea aceea ramane valabila. Dar nu inteleg ce legatura are intrebarea ta cu articolul de fata...

    RăspundețiȘtergere
  6. George Simion :
    Aceasta este "economia Chinei" : bula imobiliara, coruptie majora si pana la cel mai mic nivel al autoritatii, saraci semianalfabeti ce lucreaza pe 40 USD/luna si ale caror produse, chiar si cele "sub" firme occidentale se strica de trei ori mai repede decat una facuta de un italian, olandez etc.

    http://ziarero.antena3.ro/article/view/id/8034

    Un urias cu picioare de lut.
    Cine a condus vreodata o "masina" chinezeasca gen Hoover sau alte "marci" ... stie ce inseamna. Duster-ul e parfum de ...femeie :)

    RăspundețiȘtergere
  7. uite aici:
    http://www.theregister.co.uk/2011/12/15/us_spy_drone_gps_spoofing/

    ca tot te-ntrebai acu cateva zile. Deci nu pare o chestie f. sofisticata, mai mult cred c-a fost vorba de prostie americana.

    RăspundețiȘtergere
  8. China e suficient de deschisa atunci cand trebuie sa vanda ceva, atunci cand trebuie sa momeasca si 'scape' de produse, nu ne intereseaza indicatori de crestere ca ne stim pe noi Romania cum de pe un cal breaz ne-am dus pe topogan; China a crescut doar fiindca a
    supraprodus si cineva cu bani, prostit de marketing a cumparat, acolo investitiile inseamna megaexcedent nu doar pe partea de constructii - multe uzine si combinate sunt facute ca sa fie asta fiindca ei trebuiau sa faca ceva cu banii, nu nu banii nu puteau sa se duca la muncitori la aprecierea yuanului ci la imbogatirea unor smecheri de acolo. parca este cunoscut scenariul saracii tot mai saracii si ... greu de crezut ca vor continua investitiile, banii din afara sa vina in acelasi ritm, exporturile etc deci rezerva aceea o sa le foloseasca la ceva sa o tina in loc de patura pentru ei aka bogatanii chinezi. pot sa spun orice oficialii chinezi cand vine taifunul financiar ii va zbura din birouri cu tot cu planurile si ideile lor. America deja a accesat 'parteneri', exista si alte tari sarace care pot creste cu forta de munca ieftina si la o adica pot inlocui China. ce se va face China daca va exista un alt pol de productie mai ieftina?

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim(ultim): Este pe departe cel mai aberant comentariu la acest post. Acesta e si motivul pentru care-l public. :-))

    RăspundețiȘtergere
  10. Unul din "aliatii taciti" ai China din zona tocmai a dat ortul popii. Desi in principiu nu ar prea trebui sa conteze/influenteze prea tare lucrurile in zona am impresia ca nu va fi deloc asa ... :(

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)