sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Cum sa cresti organe

Principalul motiv pentru care am programat aceste filme este legat de reacțiile stârnite de articolul anterior, în special neîncrederea unora în ceea ce privește cercetările despre care vorbeam. Reafirm faptul că cercetările menționate sunt în stadiu de finalizare, iar neîncrederea arătată de unii dintre cititori este nejustificată. Continuăm să evoluăm, aceasta este vestea bună!

Clipurile de mai jos sunt înregistrate la TED în 2010 și 2011 și prezintă evoluția unui proiect incredibil. Dacă aveți impresia că e vorba de SF, revedeți clipurile. Între timp, doctorul Atala a evoluat fabulos și e pe cale să finalizeze proiectul din ultimul clip, adică producția efectivă de rinichi. Nu cred că trebuie să explic ce înseamnă acest lucru, câți oameni ar putea fi salvați simplu cu ajutorul tehnologiei revoluționare de reproducere a organelor. La fel de adevărat însă este faptul că, așa cum arată Atala în ultimul clip, cercetările în acest domeniu sunt extrem de vechi, primele idei fiind expuse la începutul secolului trecut. Nu-mi rămâne decât să vă invit să urmăriți cele două clipuri incredibile și să conștientizați fantasticul salt care urmează să fie făcut atunci când tehnologia lui Atala va deveni pe deplin funcțională. 





Update: Pentru cei interesati, inca un clip:
http://bloom.bg/iK4Vto#ooid=pjb3hoMjqBlYvdzmRXR52tEkY2IzT-9h

4 comentarii:

  1. buna seara

    va apreciez foarte mult blogul si am invatat foarte mult din postarile dvs si cred ca daca va spun ca sunt in TOTALITATE DE ACORD CU DVS nu va supar.
    viitorul este medicina genetica axata pe fiecare individ in parte astfel incat tratamentele vor fi personalizate iar lucrarle acestui doctor vor fi de baza
    ce facem insa cu marile concerne farmaceutice ?! aici avem o prblema mare -de cateva sute de miliarde de dolari pe an

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca scenele din filmul Alien sunt destul de aproape de a deveni realitate.
    Si einstein a scos niste teorii cu intentii bune, dar altii le-au preluat si au creat bomba atomica.

    Cum e vorba aia..drumul spre iad e pavat cu intentii bune

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu riscul ca replica mea sa fie cenzurata ... nu pot decat sa reiterez incurajarea si recomandarea calduroasa ( pe care i-au facut-o si altii ) dlui Dan ca ... sa se rezume la economie politica si cam atat si sa nu "puna botul" imediat la chestii gen TED ( care - desi la un mod mai rafinat e drept - are un stil de "anihilare a gandirii" gen talk-show-urile OTV-iste ) in domeniul tehnico-stiintific. :)

    Pentru o revenire cu picioarele pe pamant : http://www.wakehealth.edu/Research/WFIRM/Media-Reports-on-Kidney-Printing-Inaccurate.htm

    Citam de acolo :

    >Reports that bioprinting will eliminate the need for organ donation are also false. While this technology shows promise, it will be many years before it could be applied to patients.

    Altfel spus ... pare mai degraba taman catre ceea ce "scepticii articolului precedent" banuiau : o prezentare bombastica si cam trasa de par ... probabil din nevoia de a obtine niscai fonduri alea alea. ;)

    In rest ... noi sa fim sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: Vezi ca scrie mare in al doilea film ceea ce sustii tu(legat de rinichi). Oricum, tehnologia e destul de avansata. Baiatul ala care traieste cu vezica facuta cu aceasta tehnologie e cat se poate de real...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)