luni, 9 ianuarie 2012

Directii novatoare

O să încep destul de rapid, fără alte introduceri inutile. Ceea ce doresc să subliniez în acest post este legat de principalele trenduri asupra cărora cred că e timpul să ne concentrăm puternic. Şi aceasta deoarece cred că suntem în momentul în care se consolidează fundaţiile unor direcţii deosebit de importante ca urmare a unor rezultate palpabile din zona cercetării. Dacă până acum ne plângeam că nu exită nimic palpabil în zona inovaţiei, ceva care să ne rupă de modelul actual, iată că veştile bune încep să apară, iar viitorul chiar pare a prinde contur.

Voi începe cu două realizări deosebit de interesante ale cercetătorilor de la Stanford University. Este vorba de mult prea complicata problemă a stocării energiei electrice, adică banalele baterii care, prin prisma cercetărilor recente, par a evolua către un nou nivel. Ambele descoperiri sunt aplicaţii directe ale nanotehnologiei şi promit lucruri la care ne e greu să visăm în prezent. Voi începe cu proiectul care va avea cea mai mare aplicabilitate în viitorul apropiat: un acumulator de mare putere, cu o durată mare de viaţă, capabil să stocheze energia electrică produsă în exces. La ce este necesar un asemenea acumulator? E simplu: la stocarea energiei provenite din diverse surse, dar cu preponderenţă din cele regenerabile. Cum vântul nu bate mereu, la fel şi soarele nu străluceşte întotdeauna. Mai mult, sunt cunoscute cazurile în care avem nevoie de energia provenind din anumite surse mult mai târziu decât atunci când este produsă. Ei bine, cei de la Stanford şi-au propus să rezolve această problemă şi se pare că au reuşit: mega-acumulatorul pe care-l propun va avea o viaţă lungă, reuşind să reziste la nu mai puţin de 40 000 de cicluri complete de încărcare descărcare fără a-şi pierde din capacitatea de stocare(mai mult, acumulatorul este capabil să realizeze deosebit de rapid atât încărcarea cât şi descărcarea sa, ceea ce-l face deosebit de fezabil) . Deocamdată, din acest proiect a fost dezvoltat doar electrodul care este construit din ... cupru. Întreg proiectul îşi propune să utilizeze materiale comune şi ieftine ceea ce ne duce cu gândul la o tehnologie ieftină, capabilă să se dezvolte deosebit de rapid. Dacă acest proiect va fi finalizat, vom intra, cu siguranţă, într-o nouă etapă în care am putea avea parte de independenţă energetică personală, lucru benefic în special pentru locaţiile aflate în afara acoperirii diverselor sisteme energetice integrate. 

Ajunşi în acest punct, o să aduc în prim plan şi cea mai recentă descoperire a celor de la Stanford: o tehnologie care permite prelungirea timpului de utilizare a comunelor acumulatoare litiu-ion de zece ori. Practic, prin utilizarea unor nanotuburi de siliciu s-a reuşit reinventarea acumulatorilor li-ion care au parte de o nouă tinereţe. Ce înseamnă aceasta e simplu de imaginat: de la laptopul capabil să mergă numai pe baterie timp de câteva zile, la automobilele electrice având o autonomie de ... 1000 Km. Sună promiţător nu-i aşa? Putem spune că, prin cele două descoperiri, Stanford devine un fel de Mecca a cercetărilor în domeniul acumulatorilor, iar finalizarea acestor proiecte poate impulsiona, fără doar şi poate, întreaga economie.

Alt domeniu în care intuiesc vremuri turbulente, cu răsturnări spectaculoase de situaţie este cel al sănătăţii. Prăfuita industrie farma se află în centrul numeroaselor suspiciuni şi, colac peste pupăză, multe medicamente intră în neprofitabila zonă a genericelor. Noile cercetări nu fac altceva decât să lanseze versiuni actualizate ale genericelor pe care le marketează precum detergenţii. Ei bine, iată că sunt două firme care vor să facă posibilă determinarea completă a genomului uman individual. Astfel, printr-un set de analize al căror cost n-ar trebui să depăşească (atenţie!) 1000$, fiecare om va putea să-şi cunoască genomul personal. Vi se pare puţin? Aceasta deschide posibilitatea tratamentului pur personalizat, adaptat profilului genetic al persoanei, adică o adevărată revoluţie în sănătate. Este un adevărat cutremur care va schimba ierarhiile din domeniu şi va permite lucruri imposibile în prezent.

Şi, pentru că am pomenit de genom, cred că este momentul potrivit să ne concentrăm pe un proiect care vine direct din laboratoarele lui Craig Venter. Recent, acesta a anunţat că lucrează la un genom sintetic auto-replicabil. Targetul ar fi crearea unui organism artificial capabil să absoarbă dioxidul de carbon din atmosferă şi să-l transforme în combustibil. Nu cred că trebuie să explic impactul unei asemenea tehnologii. 

Sunt trei direcţii capabile să producă mutaţii spectaculoase şi să ne porteze într-o nouă lume, mult mai eficientă din punct de vedere energetic. Frumuseţea constă în faptul că noua economie se naşte exact în perioada în care realmente va curge sânge pe pieţele financiare. Acestea fiind spuse nu pot decât să afirm că ne aflăm în faţa unor noi mega-trenduri. Câştigătorii vor fi cei care vor fi capabili să le urmeze.

10 comentarii:

  1. Primele 2 par lucruri palpabile si realizabile dupa batalii aprige cu actualii detinatori de oligopoluri.

    Insa ultimele 2 par a fi atat de sf incat doar realizarea practica la scara mica ar fi o revolutie undeva intre motorul cu abur si tranzistor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Total de acord cu Stoie. Si daca presupunem ca datele sunt reale si corecte, implementarea unor acumulatori noi n-ar fi foarte grea, fiind posibila in cativa ani trecerea la noua tehnologie. Din motive de patente si tehnologie necesara, e posibil ca 5-10 ani super-acumulatorii sa fie precum sunt acum becurile economice: consuma de 4 ori mai putin, tin (teoretic) de 10 ori mai mult dar costa de minim 30 de ori mai mult. Adica financiar nu se amortizeaza niciodata dar ajuta (partial, pentru ca au mercur in ele) la reducerea poluarii.

    In schimb orice inovatie in domeniul medical se implementeaza extrem de lent. Nu e cel mai bun exemplu, dar in domeniul analizelor medicale in Romania fata de un laborator universitar vestic, e ca o comparatie intre o socotitoare si un server multicore. Daca azi se gaseste tratamentul pentru cancer, mai devreme de 20-30 de ani nu e accesibil omului de rand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Fantezie, parerea mea. Ca sa fabrici mediile alea de stocare e necesara o energie foarte mare (macar pt realizarea echipamentelor), ceea ce face imposibil de utilizat pt a sustine o populatie de 7mld de oameni dupa terminarea petrolului. Sigur, 1000 de oameni se pot bucura din plin, dar putin probabil sa fim noi aia.

    Cat despre genomul uman, imi vine sa rad sincer. Eu sunt inginer software si nu de putine ori se intampla sa am codul sursa in fata, sa fac debug pt a repara un bug si sa impactez in alte 3 locuri. Ca genetician ai doar codul compilat (in ADN), care este de o complexitate de mii de ori mai mare decat a oricarui soft existent, si are cineva pretentia ca poate intelege ce se intampla ??

    Omenirea a inceput sa se creada mai inteligenta decat Dumnezeu.

    O sa fie trist cand vor modifica doar o nucleotida, si vor constata ca in loc sa-ti treaca de cancer iti vor creste 3 maini.

    RăspundețiȘtergere
  4. Avem metoda naturala de a lua dioxidul de carbon si de-al transforma in combustibil. Se cheama copaci :D

    RăspundețiȘtergere
  5. La acumulatori, timpul de utilizare, sau durata de viata este diferita de capacitatea acumulatorului, adica va putea fi incarcat/descarcat de 10 ori mai mult, dar de fiecare data va tine la fel ca inainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Posibil sa fie niste mega-descoperiri, posibil sa fie doar niste petarde senzationaliste lansate deoarece ... Universitatile ( chiar/mai ales cele celebre si cunoscute ) au nevoie de extreeeem de multe fonduri. Ori austeritatea se simte peste tot si asta poate duce la comportamente cel putin ... ciudate. Amintiti-va de modul in care NASA trambita mega-ultra-descoperiri si dezvaluiri de parca urma sa anunte contactul cu extraterestrii si urma cate o cvasi-banalitate.

    Cat de "olimpieni" or fi universitarii/oamenii de stiinta din Occident totusi niscai povesti de la omologii lor sovietici despre salarii platite in vodca tot cred ca au auzit ... ;)

    Un An Nou cat mai bun tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca o completare la capitolul acumulatori: Exista metode de "revitalizare" a acumulatorilor iesiti din uz. John Bedini are o metoda prin care foloseste energie radianta (nume dat de Tesla) pt a-i repune in folosinta. Schimbarea este atat de profunda incat au loc reactii chimice in interiorul lor iar t.e.m. care se poate masura (si folosi) la borne e mai mare decat cea care era inainte cea nominala si, practic, face acumulatorul sa nu se mai uzeze (chimic). Pt asta se foloseste de proprietatea de entropie negativa a energiei radiante. Demonstreaza cum se face lucrul asta in cateva video-uri de cate ore din seria "Energy from the Vacuum". Si mai exista zeci de indivizi care au aplicat metoda inclusiv pe acumulatori de laptop.

    RăspundețiȘtergere
  8. In domeniul energiei perspectivele arata bine: http://www.ted.com/talks/view/lang/ro//id/1249

    In ceea ce priveste genomul domnul Venter a anuntat de acum 2 ani ca a reusit crearea unor bacterii care "mananca" gunoi si produc petrol (replica sistemul de creare a zacamintelor fosiliere la viteze sub-luminice) dar avertiza ca ritmul in care aceste bacterii produc petrol este mult sub ritmul in care-l consumam noi si ca, in aceste conditii, deznodamantul civizilizatiei doar se amana cu putin. Plus ca la momentul prezentarii mr. Venter spunea ca un oras de dimensiunile Londrei ar avea nevoie de vreo 20-30 de astfel fabrici de procesare a gunoiului.

    Ca si in cazul solutiilor nanotehnologice privind electricitatea daca nu se schimba abordarea populatiei in ceea ce priveste inmultirea si abordarea clasei politice in ce priveste necesitatea cresterii demografice toate aceste solutii nu ne apara de extinctie decat pe termen foarte scurt. Chiar si cu energie electrica infinita apa, pamantul si oxigenul sunt limitate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu abordarea populatiei trebuie sa se schimbe si mesajul care vine de la clasa politica sau ma rog cei care ne conduc.

    Cu tristete se observa ca populatia urmeaza orbeste ce ni se serveste pe tava.

    Si ceea ce ni se serveste pe tava incepand de la Obama si pana la Basescu este "Consumerism": "Mergeti si cumparati", "Sa creasca consumul sa deblocam economiile".

    Imi pare rau ca mereu se da vina pe bietii oameni simpli :(

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnilor,
    spuneti-mi si mie de ce toata lumea urmeaza orbeste o expresie considerata infailibila: "populatia este in crestere si nu vom mai avea loc pe pamant".
    Nu observa nimeni schimbarea de mentalitate si egoismul oamenilor (pana la urma) care nu isi doresc batai de cap precum copii sau nu mai mult de 1-2!?
    de ce (nu) lasati in urma sa va temeti si de perioada pensiei daca tot vine vorba ca degeaba investiti in orice fel de afaceri, la un moment dat cererea din orice zona va creste drastic.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)