miercuri, 18 ianuarie 2012

Occupy sau mic ghid de manipulare

Atunci când nu mai ai soluții fă o revoluție!” Asta spunea unul dintre cei mai puternici oameni pe care i-am cunoscut. Și, trebuie să recunosc, abia acum am înțeles cu adevărat la ce se referea. De ce să faci o revoluție? Simplu, pentru că altfel o fac alții în locul tău.

De la bun început m-am ținut departe de mișcările având un spate doctrinar dubios, situat pe undeva prin zona serviciilor secrete. Occupy Wall Street a fost un exemplu magistral. Ce puteau face marile interese din spatele sistemului în condițiile în care societatea era sub presiune? Toată lumea știa că oamenii trec prin tensiuni extreme, că ajung la gesturi nebunești și că sunt capabili de orice. După atâția ani de studii, laboratoarele serviciilor secrete au învățat cum să beneficieze de mecanica socială. Ce puteai face cu o societate încărcată, gata de explozie? Un lucru pe cât de vechi, pe atât de eficient: eliberarea unei supape. Inventezi o mișcare, dai impresia că lucrurile scapă de sub control și dozezi porții generoase de revoluție la televizor. Monitorizezi totul strict, iar când lucrurile tind să o ia razna, băieții tăi aflați la fața locului deturnează în timp util mișcarea către alte false ținte. 

Poate vă întrebați cum poți mișca o groază de oameni, cum poți manipula în direcția dorită o adunătură eterogenă. Ei bine, cu cât e vorba de mai mulți, cu atât e mai simplu, iar cei care au habar de psihologia maselor știu bine la ce mă refer: gloata e imbecilă și poate fi manipulată mai simplu decât un bou care trage la plug. Principiile generale ale mișcării Occupy au fost dubioase din start: toți trebuie să dispară, toți sunt o apă și-un pământ; omorâți băncile, omorâți politicienii, înlăturați tot sistemul. Iată o metodă genială de a lăsa lucrurile exact așa cum sunt, de a nu face nicio schimbare, dar, în același timp, de a reduce tensiunea acumulată în animalul social. Lasă-i să mugească în număr controlat dându-le impresia că sunt liberi. Filmează-i și multiplică nebun imaginea libertății lor pentru ca restul boilor să se elibereze în fața televizorului, într-o mega-masturbare psihologică. Multiplică mesajele astfel încât fiecare să se regăsească într-unul din ele. Ajută-i să fie imbecili și, mai mult, încurajează-i să rămâna așa cum sunt. După ceva timp, răpuși de oboseală(sau de câteva bâte ale poliției) se vor întoarce în bârlogurile lor infecte bucuroși că au făcut revoluție. O revoluție în care nu s-a întâmplat nimic, dar care i-a eliberat de stress. Sunt numai buni, proaspeți, având conștiința resetată și creierul curățat. Asta e arta revoluțiilor controlate! Este extrem de interesant de observat cum Occupy a fost preluată de toate țările aflate în criză exact la fel cum sunt preluate formulele TV de succes(oare s-or plăti și drepturi de difuzare?). 

Mă uit în Piața Universității și la celelalte manifestări din țară. Este exact aceeași doză de haos, genial dozată de arhitecții din umbră. Mișcarea se desfășoară după un pattern similar: toți sunt o apă și-un pământ, niciunul nu e bun. De la ”Jos Băsescu” la deja celebrul ”N-ai pe cine să pui în locul ăstora” sau, mai noul slogan ”USL=PDL=MIZERIE”. Într-adevăr, aceeași mizerie de manipulare genial instrumentată. 

Nu în ultimul rând voi mai spune că, inițial, am căzut și eu în capcană. Toată tevatura cu demisia lui Arafat și cu retragerea Legii Sănătății a fost doar un episod genial instrumentat. Nu-l acuz pe Arafat deoarece probabil el a fost doar pionul mișcat la sacrificiu. Mișcarea asta l-a ajutat însă pe băsescu să-și conserve regimul: o supapă trebuia eliberată pentru a preveni explozia sistemului. Și, cum lucrurile păreau inevitabile, a făcut ceea ce știe mai bine: a furat startul. Pseudo-teama prezidențială, începerea manifestațiilor imediat după terminarea discursului de retragere a legii, multiplicarea lor controlată în toată țara, toate acestea sunt elemente care ar trebui să le dea de gândit celor care s-au lăsat prinși în mirajul revoluționar. Dacă ați observat, în realitate în stradă se află un număr foarte mic de oameni. Exact atâția cât să dai impresia de mare tevatură, după un algoritm experimentat de televiziuni în show-urile cu public.  Restul populimii își trăiește la TV mirajul rezolvării magice a frustrărilor, revoluția sedentară, poate cea mai mare invenție a secolului. 

E timpul să facem o ultimă constatare: lucrurile se împut mai rău decât puteam crede. Peste tot în lume dezastrul se multiplică după un pattern identic. E îngrijorător, iar adevăratele motive de îngrijorare vi le voi spune în următorul articol(unul în care îmi propun să vă aduc în atenție o mostră de dezastru social absolut). În final vă recomand să fiți moderați și să încercați să vă debarasați de gloată. Fugiți de hipnoza socială experimentată live în aceste zile. E cea mai periculoasă capcană în care puteți cădea!

75 de comentarii:

  1. e putin exagerata ipoteza , n-ar face basescu aceeasi greseala ca ceausescu ... oricum deviza ramane valabila : " Iesi afara , javra ordinara !"

    RăspundețiȘtergere
  2. intr-adevar vin vremuri tulburi. nu numai puterea naste monstri ci si dorinta de ajungere la putere. libertatea individului va fi la mare cautare in curand...
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2012/jan/02/ndaa-historic-assault-american-liberty
    http://wiki.dexonline.ro/wiki/GrevaAntiSOPA

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok, faci niste constatari interesante, dar care este solutia? Poate in postul urmator vei dori sa ne impartasesti si niste lucruri pozitive, posibile solutii.

    Suntem de aceeasi parere ca mare parte din putiniii care sunt in strada sunt din interes, iar restul sunt manipulati. Dar oare e vina celor din strada ca sunt manipulati?

    Care este roulul nostru, al tau, al meu, in toata aceasta situatie?

    Doar sa fim niste observatori neutri care sa improscam cu noroi timidele incercari democratice ale acestui popor?

    RăspundețiȘtergere
  4. cand te temi de o lovitura de stat(revolutie,complot,etc), o organizezi tu in cel mai mare secret. asa toti cei susceptibili sa tradeze,sa se alieze,sa adere la miscare cad in capcana intinsa. daca prostanacu si puturosu nu stiu asta inseamna ca nici nu merita sa ajunga sus. politica nu e facuta de sfinti nicaieri in lume,sa nu fim idealisti

    RăspundețiȘtergere
  5. Gând la gând cu bucurie.
    Echipa de imagine lucrează la Albă ca Zăpada. O să-i iasă? Nu cred, dar au nevoie de un respiro.
    Când ai o populaţie de 20 de mil şi 5 mil de angajaţi iar tu juisezi ştiinţific că şomajul este de 4,89% bătând monedă pe stabilitatea economică ori eşti dus cu pluta ori cei mulţi sunt duşi cu pluta.

    Ce le poate încurca planurile? Poate doar numărul celor ieşiţi în stradă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Te macina teoria conspiratiei vad, numai ca aici nu isi are rostul - nu erau presiuni asupra regimului ca sa trebuiasca aparat asa.
    Poate efectiv lumea s-a saturat de politicieni.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul.
    Cred ca este multa manipulare peste
    tot:in media,in multe din miscarile de strada,dar n-as fi crezut ca se poate ajunge la nivelul asta de control de care vorbesti.Daca e asa ...e de plans.
    Oare si in Grecia sa fie la fel,unde chiar s-a iesit in strada?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dorin: Nu sunt furnizor de solutii deoarece nu exista salvare colectiva ci numai individuala. E ceea ce spun de o groaza de vreme... Mai mult, articolul de fata nu-l vad ca pe o improscare cu noroi ci ca o trezire la realitate.
    finante azi: Esti nou pe blogul meu. Vezi ca in ceea ce priveste teoria conspiratiei mi-am spus parerea in mai multe randuri(pe scurt, e o prostie).
    Dumitru: Nu stiu ce sa zic. In Grecia e dificil de organizat o asemenea miscare din cauza canitatii masive de anarhisti.

    RăspundețiȘtergere
  9. destul de plauzibil continutul. Remarcabila este insa claritatea textului, a expunerii si logica. Modul asta de expunere este o raritate la analistii sau comentatorii romani care bat campii insirand fraze incalcite sau de un grad rudimentar de manipulare. Pe de alta parte solutia recomandata este a te tine departe de asemenea scenarii. Cred ca rostul prezentarii este mai degraba de constatare si analiza si nu de solutii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Basescu e doar o papusa. FMI este cauza care trebuie eliminata

    RăspundețiȘtergere
  11. Îl bănuiți pe Băse de prea multă inteligență.

    RăspundețiȘtergere
  12. ce poate crede un om cu educatie medie citind articolul tau?
    ... si daca ideile tale fac parte, la rindul lor, dintr'un plan de manipulare?
    "... vă recomand să fiți moderați și să încercați să vă debarasați de gloată.(...) E cea mai periculoasă capcană în care puteți cădea!"

    in alta ordine de idei:

    sunt si eu de acord: protestatarii au fost in numar foarte mic. de aici si o concluzie (prudenta): nici un lider nu ar admite sa plece din locul pe care'l detine numai pentru ca este contestat de un numar de protestatari ce reprezinta mai putin de un procent dintre alegatori.
    de aici vine si relativa stare de liniste (si lipsa de reactie sau reactie slaba/moderata) pe care o simtim, toti, ca o afiseaza liderii actuali de la putere.

    RăspundețiȘtergere
  13. Argumentul e plauzibil, dar de pus in practica un asemenea scenariu tine de psihiatrie. Eu nu vad pe cineva atat de diabolic in peisajul autohton, dar poate ma insel eu. Si-apoi, chiar si cu argumente, riscurile sunt foarte mari. De pilda, chiar daca numarul de oameni in strada e foarte mic, sustinerea tacita e fabuloasa (mergand spre 80% din populatie, daca consideri cei 70% care nu mai voteaza de 10 ani incoace). Ce vreau sa spun? Daca chiar apare Alba ca Zapada, scenariul tau se duce pe Dambovita.

    RăspundețiȘtergere
  14. La prima parcurgere, ipotezele si concluziile mi s-au parut corecte. Nu am vreo culoare politica, insa evaluandu-le mai atent, am cateva semne de intrebare.
    Nu am vazut un sondaj recent cu evolutia popularitatii lui Basescu, insa dupa propaganda din ultimele zile savarsita de statiile anti-putere, e destul de probabil ca a scazut. Apoi, sunt oameni (victime colaterale ale experimentului social) care chiar au crezut ca pot provoca o schimbare prin aceste manifestari sau care isi doresc ca asta sa se intample, iar dupa ce se vor linisti gloatele si vor reveni taxele & impozitele, va ramane acea frustrare mocnita care cel mult se va pastra la acelasi nivel pana in alegeri. Mai mult, e foarte posibil ca rationamentul pe care l-ai facut sa fi fost deja evaluat de opozitie si atunci de ce trusturile media afiliate au mai preluat si exacerbat evenimentele, stiind ca nu servesc de fapt obiectivelor trasate?
    Cumuland, efectul obtinut nu cred ca este unul benefic pentru artizanii "supapei" si atunci lansez ipoteza ca de fapt concluziile tale sunt corecte, insa "papusarii" nu sunt cei intuiti de tine....

    RăspundețiȘtergere
  15. V-aș ruga pe tine și pe cei ca tine să vă abțineți de la opinii de genul acesta în perioada asta, dacă se poate. Da, am înțeles că masele se împart în mai multe mentalități, dar aveți puțin respect, răbdare și toleranță față de ceea ce se-ntâmplă. Soliciți o evoluție proprie, însă acest text argumentează contrariul. Nu, nu doresc să te jignesc, ci să-ți solicit o trezire la realitate. Nu compara România cu nicio altă țară și cu ce se-ntâmplă la ei. Dacă n-ai aflat, românii sunt frumoși, dar astfel de texte precum al tău minimizează existența celorlalți. Vrei argumente pentru ceea ce se-ntâmplă? Accepți să afli de ce nu ai dreptate? Atunci hai în stradă și ne dialogăm acolo. Și aici, dacă dorești, dar să vorbim de lucruri plauzibile, nu de ipoteze prin care crezi tu ca deschizi minți. Ca să adaptez gânduri de la manifestații:"Prieteneeeeee! Trezește-teeee!"

    RăspundețiȘtergere
  16. Till Eulenspiegel18 ianuarie 2012 la 10:48

    Într-un fnal, dupa apocalipsa descrisa, autorul ne ofera solutia : "credeti în MINE, va voi dezvalui în urmatorul articol ADEVARUL (unicul), pe care doar dânsul a reusit sa-l identifice cu luciditate.

    :-))))

    RăspundețiȘtergere
  17. Till Eulenspiegel18 ianuarie 2012 la 10:55

    Alexandru ne uimeste si ne gâdila orgoliul si asa exacerbat : romârlanii sunt "unici", "frumosi" si nu-i nimenea ca ei;
    D-aia "mor de foame".
    Ma întreb cu câta convingere ar putea spune asta
    [url]http://news.bbc.co.uk/olmedia/1505000/images/_1508159_child1scf.jpg[/url]

    Însa alexandru are solutia : vino'n piata, îti arat eu tie, eventual îti sparg fata daca nu esti de acord

    :-D

    RăspundețiȘtergere
  18. Till Eulenspiegel: Hahaha! Esti tare! Numai la imaginea mea in rolul de eliberator sau de apostol nu ma gandisem...
    Ma gandesc serios sa-ti mut comentariul in corpul articolului! :-)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Oamenii nu se simt reprezentați politic. Și acest fenomen este mai prezent în Ardeal. În București este posibil să fi fos manipulare, dar la Cluj și Târgu-Mureș, de unde au început lucrurile nu a fost. Ardelenii disprețuiesc temebeliziunile. Audiența temebeliziunilor este cu precădere bucureșteană, mai este și ceva audiență pe la sate pentru OTV și ProTV. Așa că e sigur că clujenii mei nu trăiesc nicio revoluție sedentară. Mulți au trecut la informarea pe Internet (incluisv fenomenul Facebook, foarte prezent și în capitală). „Revoluția sedentară” dirijată de forțele politice este doar variantă.

    RăspundețiȘtergere
  20. BELOVED MASTER,
    WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN A REBEL AND A REVOLUTIONARY?
    Maneesha, there is not only a quantitative difference between a rebel and a revolutionary, there is
    also a qualitative difference. The revolutionary is part of the political world. His approach is through politics. His understanding is that changing the social structure is enough to change the man.
    The rebel is a spiritual phenomenon. His approach is absolutely individual. His vision is that if we
    want to change the society, we have to change the individual. Society in itself does not exist; it is
    only a word, like ‘crowd’, but if you go to find it, you will not find it anywhere. Wherever you will
    encounter someone, you will encounter an individual. Society is only a collective name, just a name,
    not a reality – with no substance. The individual has a soul, has a possibility of evolution, of change,
    of transformation. Hence the difference is tremendous.
    The rebel is the very essence of religion. He brings into the world a change of consciousness – and
    if the consciousness changes, then the structure of the society is bound to follow it. But vice versa
    is not right – and it has been proved by all the revolutions, because they have all failed.
    No revolution has yet succeeded in changing man; but it seems man is not aware of the fact. He
    still goes on thinking in terms of revolution, of changing society, of changing the government, of
    changing the bureaucracy, of changing laws, political systems. Feudalism, capitalism, communism,
    socialism, fascism – they are all in their own way revolutionary. They all have failed, and failed utterly, because man has remained the same.


    https://www.facebook.com/note.php?note_id=344818712204208

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca pe 10-11 ianuarie securistii nationalisti cu ganduri marete... de unire (teritoriala) au prezentat la TVR 1... un documentar despre revolutia tinerilor moldoveni si strategia comunistilor de a pune capat... "anarhiei".

    O saptamana mai tarziu acelasi TVR1 prezenta violentele de la Bucuresti, blamand... viermii.

    Experienta din 13-15 iunie 1990 iar nu ne ajuta la nimic.

    Regimul n-a organizat nicio supapa. "Serviciurile" si-au facut prompt datoria in vederea decredibilizarii manifestantilor si descurajarii potentialilor contestatari ai regimului basist, dupa modelele deja enumerate.

    Mişcările au început în provincie, s-au extins, iar incidentele s-au petrecut în Bucale.

    Lucian Sarbu a zis bine, pe blog, ca oamenii din strada si probabil cei care li se vor alatura... n-au niciun motiv sa se intoarca... acasa... job pauza, bani de gaz pentru centrala pauza, 3 mese pe zi pauza, viitor pauza, sperante pauza. :D

    Iar daca vedem cad de timizi au devenit guvernantii cat de cat constienti, in comparatie cu_cocoşenia de dinaintea demisiei lui Arafat, scenariul "supapei"... cade, mai ales ca iesirile unor papiţoi portocalii nu fac decât să... inflameze.

    RăspundețiȘtergere
  22. AristotelCostel: Vorbim la rece dupa ce se termina nebunia. Articolul meu nu dispare, la fel ca si comentariul tau. :-))

    RăspundețiȘtergere
  23. articolul imi aduce aminte de o lectie de psihiatrie data studentilor de la medicina in cadrul spitalului 9 din bucuresti.nu vreau sa intru in amanunte.in concluzie....fa-l pe "nebun" sa gandeasca(uite) in alta parte ....."ajutandu-l" cu un comentariu .in acest mod salvezi o situatie dificila...

    RăspundețiȘtergere
  24. Mircea: Osho vorbea extrem de frumos si-si petrecea exemplara-i viata in Rolls-uri. In general, cei care-l urmau ramaneau fara bani. In afara de gaura financiara, mai ramaneau si cu un imens hau spiritual, cu deziluzii si nevroze.

    Halal maestru...

    RăspundețiȘtergere
  25. In primul rand, felicitari pentru unghiul folosit asupra manifestarilor de acest gen.

    La randul meu, consider ca nu exista manifestari spontante. Cineva trebuie sa aiba interesul dar mai ales mijloacele logistice pentru a aprinde fitilul, fitil care mai apoi va conduce la explozia butoiului cu dinamita.
    Asta este si motivul pentru care nu sunt in strada - pentru ca sunt convins ca as fi folosit sa servesc intereselor cuiva...

    Totodata mai trebuie sa precizez ca sunt bucuros ca asfel de manifestari exista pentru simplul fapt ca in acest mod se mai improspateaza patriotismul si nationalismul in sufletul romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  26. Inca o viziune ingusta de tip basist in care totul e o conspiratie, pusa la cale de servicii secrete, forte obscure, masoni, Papa de la Roma, Mos Craciun, USL, Soros, Facebook, Rockefeller, Legiunea Straina, Sfanta Paraschiva si probabil ca si niste forte extraterestre sunt implicate aici. Cineva, nu se stie clar cine, hai sa le zicem servicii secrete, nenumite, ca de-aia sunt ele secrete, ca altfel n-ar mai fi, atat de secrete ca nu le putem arata cu degetul, dar noi totusi stim de ele si de actiunile lor, dar cu toate astea reusesc sa controleze la nivel mondial toata populatia si sa o manevreze cu dibacie pentru urmarirea oricarui scop. Un singur lucru am de spus la toate astea: ceea ce se exprima in acest mod se numeste boala. Cat de chior sa fii sa-ti fuga din fata ochilor evidenta? Poate vor deschide totusi ochii si cei carora adevarul crud al realitatii nu convine sau este intangibil deoarece ei traiesc in coliviile lor de sticla sau in universuri paralele in care orice fapt cotidian e controlat de cate vreo forta obscura. Ma opresc din a mai comenta astfel de mizerii. Repet totusi, asta se numeste boala.

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu tot nu vad unde este problema. Faceti tot felul de teorii dar scapati ideea principala din punctul meu de vedere. Este pentru prima oara dupa ceva anu de criza economica cand democratia functioneaza. Ca oamenii sunt dispersati este alceva, dar ce este solidaritatea ?

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim(ultim): Inainte de a emite judecati de valoare, da un ochi prin articolele mele mai vechi. Intr-adevar, e vorba de boala, dar nu la mine. Te-ai uitat in oglinda?

    RăspundețiȘtergere
  29. A, si inca ceva. Multumim si dvs. ca din infundarea gandirii personale ne numiti gloata imbecila. Nu toti suntem luminati precum dvs. si suntem in stare sa vedem fortele supranaturale ce ne controleaza noua destinele si ne spun noua ce sa facem. De fapt dispretul reprezentantilor nostri din Guvern si Presedintie fata de popor, de gloata asta imbecila de viermi, nu reprezinta niciun fel de problema in fond. Oricum noi suntem prea prosti ca sa observam sau ca acesta sa conteze in vreun fel.
    A fost o analiza foarte pertinenta, acum mergeti va rog la culcare ca e prea tarziu pentru dvs. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  30. Anonim(ultim): Ilustrule rivulutionar, toate gloatele sunt imbecile, deci si aia din care ipotetic as face parte eu, basescu, Iliescu, sau ainshtain(am scris asa ca sa stii si tu la cine m-am referit). Dar ca sa intelegi lucrul asta mai trebuie sa mai si citesti ceva, nu sa ai capul ca o conserva goala.

    RăspundețiȘtergere
  31. (alt Mircea)
    Faptul ca din ce in ce mai multi oameni ies in strada de saracie peste tot e destul de clar, si cred ca e doar inceputul din pacate.

    Sunt tot timpul forte care ii manipuleaza si ii directioneaza dupa planuri mult studiate in 'laboratoare' ('aparitia' galeriilor de fotbal e o mostra pura). Deocamdata sunt putini si manevrabili. Peste ceva vreme poate cei care ies vor fi atat de multi incat ei ii vor directiona pe cei de la putere.

    Ceea ce mi se pare trist e ca par sa vina vremuri tulburi, si nu numai la noi. Suntem prea multi, si petrol din ce in ce mai putin.

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga anonim,

    Pluralitatea ideilor si convingerilor si libertatea de a le exprima reprezinta caracteristici esentiale ale democratiei. In aceste conditii te rog sa retii ca exista si opinii diferite de ale tale!

    Pe aceasta cale, daca tot crezi in miscari spontante, te intreb de ce nu te-ai dus pana acum de unul singur sa protestezi? Oare ai fi fost inconjurat imediat de alti necunoscuti care ar fi decis in mod spontan sa protesteze alaturi de tine? ... Nu cred.

    Mereu exista un papusar!

    RăspundețiȘtergere
  33. D'acord cu Lucian Sarbu, il supraestimati pe base. Da, eu un circ pentru calmarea populatiei, base e agent cia-fmi dar e posibil ca chioru sa fie sacrificat (anticipate, etc) pentru un final grandios al spectacolului "revolutia 2012". E marioneta, dar nu e singura, sunt altele "proaspete" care asteapta sa jure credinta stapanilor si sa ii ia locul chiorului (Crin, Voiculescu, Ponta, etc).

    In final, diferenta dintre o revolutie si o lovitura de stat este ca revolutia are succes, in rest sunt identice, ambele au parte de sutinerea puternica opozitiei (adica aia care nu-s la putere, a nu se confunda cu USL care e la guvernare alaturi de PDL). Dar astazi nu mai exista opozitie, boierii nu se mai lupta pe mosii ci le impart frateste la fiecare 4 ani, deci orice revolutie e imposibila in secolul 21, oriunde in lume, Grecia inclusiv.

    Asa ca toata rascoala asta populara e posibil sa aiba totusi niste efecte, e posibil ca stapanii (FMI/BM/CIA/ETC) sa mai mute pietrele false prin acvariul numit Romania.

    RăspundețiȘtergere
  34. De la Ceausescu incoace, toti au fost marionete. Concureaza intre ei ca niste corporatisti spalati pe creier in postul "aplicator de SAPe FMI".

    E posibil ca disparitia lui base de zielele astea sa fie tocmai un semn ca inca nu s-a luat o decizie in privinta lui. Sau s-a luat si i se da timp sa se retraga pentru a nu-l retrage fortat. Sau, cum zice si Dan, e posibil ca base sa ajunga totusi pana la urmatoarele alegeri.

    Indiferent de situatie, nimic nu se schimba, sclavii raman pe plantatie.

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonimul Anterior18 ianuarie 2012 la 12:26

    Bai nene! Un lucru sa fie clar: DEZGUSTUL SINCER SI REAL AL ROMANILOR FATA DE FELUL CUM SE PREZINTA INTREAGA CLASA POLITICA SE MANIFESTA INCA DE LA CELELALTE ALEGERI. Este o chestia ce s-a amplificat de-a lungul anilor. Eu personal resimt si observ acest lucru in jurul meu de mult timp. Daca dvs. ati realizat acest FAPT de-abia ieri cand ati vazut o pancarta pe care scria USL=PDL=MIZERIE nu face decat sa-mi confirme convingerea ca sunteti rupti de realitate. Aceea nu este decat o reactie a publicului la acuzele pro-basiste cum ca viermii aia sunt manipulati de PSD+PNL. Eu accept tot felul de idei, sunt deschis la cea mai mare diversitate de opinii. Cu cat mai mare diversitatea cu atat mai bine! Dar nu pot sa nu observ cum Hotnews este cuibul tuturor viziunilor pro-basiste din ultimele zile, iar nemultumirile profunde ale romanilor sunt marginale si aproape inexistente.

    RăspundețiȘtergere
  36. Am scos televizorul din casa de aproape un an, a fost greu sevrajul dar acum e suuuuper.

    RăspundețiȘtergere
  37. Un articol perfect, m-a uns pe suflet. Nu stiu cine esti, am dat de blogul tau intamplator. Dar daca toate gandurile tale sunt pe acelasi tipar, am sa te citesc mereu. Respect

    RăspundețiȘtergere
  38. D@T: nu sunt de acord: nu imi imaginez cum arata salvarea ta individuala.

    Cu cat ma gandesc mai mult tot salvarea colectiva o vad ca solutie spre deosebire de o moarte individuala. Putem dezbate daca vrei, iar punctul de plecare ar putea fi ca omul este o fiinta sociala.

    Cred ca daca ai oferi solutii in loc de observarea unor probleme ar fi mult mai usor deoarece multe din anomaliile din comentarii nu si-ar mai avea rostul. Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  39. Dorin: E imposibil! Fiecare stie mai bine care-i sunt prioritatile si interesele.

    RăspundețiȘtergere
  40. cand am auzit aceasta idee prima oara (mult mai "primar" expusa) am spus ca nu-i posibil. Apoi incepi sa te gandesti (sau sper eu continui sa gandesti ;) si incepi sa vezi pixelii. Manifestanti putini simplu de manipulat si de tinut in frau de jandarmi, apoi legatura cu fotbalul, apoi stingerea grabnica a focului (repunerea lui Arafat si mai ales acceptul imediat al lui). O singura greseala vad in calculul lor/lui ca a aratat ca se poate. In lumea cainilor de exemplu, o lume primara de care presedintele, atat de intelept ales de noi, nu e strain, cand dulaul conducator este muscat prima oara chiar superficial si da semne de slabiciune firesti (tipa, se sterge se ascunde) devine vulnerabil. Ceilalti vad ca si pe asta-l doare deci poate fi batut ... Ceea ce ne si dorim ;)

    RăspundețiȘtergere
  41. Teoria prezentata este seducatoare, dar personal consider ca este indoielnic faptul ca in Romania cineva ar fi avut suficienta prevedere incat sa achizitioneze "drepturile de televizare".

    Mai degraba cred ca trebuie folosit si un istrument logic precum Lama lui Hanlon: http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor

    RăspundețiȘtergere
  42. Interesanta idee, mi-am spus, si am incercat sa me debarasez de gloata. Eu nu prea am viziune in acest domeniu si-mi formez parerea din informatiile culese de prin presa, TV, net. Asadar sunt oarecum subiectiv si ma bazez pe ce simt. Nu vreau sa te supar si stiu cateoria conspiratiei ti se pare o tampenie dar citirea acestui articol m-a dus cu gandul la Pavel Corut.

    RăspundețiȘtergere
  43. D@T: Nimic nu e imposibil.
    Dar ce importanta mai au aceste interese daca te lasa singur. Te mai poti bucura de ele? La asta ma refeream prin moarte individuala. Singuri putem doar sa murim dar fara sa avem ceva de zis sau fara sa lasam o amprenta.
    Iar daca tot dorim sa fim singuri, de ce sa ne mai batem capul cu oamenii care isi exercita timid un drept greu castigat?

    Eu nu vad absolut niciun motiv pentru care actualele manifestatii ar fi o preblema pentru cineva, mai ales pentru noi care stam si comentam.

    Tot la fel de normal mi se pare ca politicienii sa se plieze pe aceste idei , razlete momentan, ale oamenilor. Pentru mine cel putin este foarte clar ca oamenii politici nu isi vor schimba absolut niciodata abordarea si actiunile atata timp cat oamenii nu li se opun.

    Oamenii sunt cei care dicteaza directia, cu cat mai multi, cu atat directia este mai clara.

    Este adevart si ca oamenii sunt manipulati usor. Dar pe de o parte este media si cei care o controleaza care in momentul de fata au o foarte mare putere si pe care voi pare sa ii dezaprobati, dar mai sunt si altii. De exemplu voi/noi. Care avem niste pareri pertinente si o imagine un pic mai distanta despre multe din realitatile cotidiene. Dar daca noi ne limitam doar la a merge o data la cativa ani la alegeri, nu avem nicio sansa de a schimba nimic.

    Este adevarat ca daca aveti impresia ca in afara celor cativa oameni care protesteaza acum, nu sunt alte probleme, as putea parea dus..

    RăspundețiȘtergere
  44. articolul este bun, ceea ce ma mira este ca in anul 2012 si avand la dispozitie o multime de surse de informatie exista inca romani care mai cred in basme. pentru cine nu crede il anunt ca este supus unui amplu program de manipulare si de spalare de creier. gloata este putin zis, daca nu ne trezim ajungem mai rau ca animalele. pentru cei care nu cred in manipulare ai intreb doar atat: cum de au cantat toti si au dansat pe hora unirii modificata ? cine acompus cantecul? cine a venit cu el la demonstratii? atat la Iasi cat si la Constanta, Cluj etc? asta este manipulare si faptul ca sunt destui care s-au prins de acest lucru o dovedeste numarul constant de manifestanti, max 2000 de oras. nu mai vorbesc ca daca privim cu putina atentie observam aceleasi figuri seara de seara, asta ar trebui sa va dea iar de gandit. asta cu ganditul este mai grea, cere si altceva, nu tipete in strada!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articol bine scris. Logică clară, propoziţii scurte şi o singură tendinţă repetată de nenumărate ori.........poate ii intră on cap cititorului şi il dezvat sau ii inhib orice dorinţă de a se alătura acestui protest.
      Că doar intelectualii care au abandonat orice luptă şi conştiinţă civilă citesc Hotnews si o să îmi mulţumească că le-am scos ochelarii de cal, si se pot lăfăi la tv fericiţi şi nemanipulaţi.
      Haidade mon cher......
      Cât te subventioneaza cocosii?

      Ștergere
  45. Asa e.
    E bine ca ati prezentat mecanismul supapei, domnu´ Dan. In felul asta populimea (hehe - excelent, m-am prins unde bateti, domnu´ Dan),ramane expusa in toata prostia ei imunda si inepta, in fata noastra, a celor care cunoaste subtilitatile psihologiei maselor. Excelenta analiza. Zece, luati loc.

    RăspundețiȘtergere
  46. ... că tot s-a infectat zona cu perspicaci de pe hotnews, în scenariul "supapa" au renunţat la alegeri comasate?

    Micuţu' tocmai a spus ca alegerile anticipate sunt inoportune... "în toamnă vor avea loc alegeri pentru Parlament"... uMilică. :D

    Tot se chinuie oficinele băsiste că oamenii nu ştiu ce vor, da'mi pare că scenariştii nu mai ştiu... cât să mai lase de la ei.

    Dacă-i mai manipulează mult s-ar putea să nu mai auzim nimic de la băsescu (imund si inept) în 2012.

    RăspundețiȘtergere
  47. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  48. Bogdan: Cred ca ai creierii in flacari. Citeste-mi articolele, istetule si dupa ma poti face pe mine basist. Ma rog, ai nevoie de un IQ mai mare de 50 pt. a putea intelege ceva!

    RăspundețiȘtergere
  49. nu ar fi prima data cand se face asa ceva. un articol despre o manipulare mai mare inainte cu 22 de ani :

    http://www.dr-cacovean-adrian.ro/ro/cronica-zilei/172-povestea-unei-stralucite-lovituri-de-stat-sovietice-celebrata-annual-in-romania-ca-revolutie.html

    RăspundețiȘtergere
  50. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  51. E ceva de citit dar am preferat metoda asta si sincer sa fiu e si public.
    http://de-gandit.blogspot.com/2012/01/ganduri-aleatorii.html

    RăspundețiȘtergere
  52. Nu mai e nici un secret că "toţi sunt la fel" e propagandă băsistă de care încearcă să profite şi nişte pretinse Albă ca Zăpada. Aia cu USL=PDL=mizerie e de-a lui Dan Diaconescu Senzaţional în Direct şi în Reluare. Sunt doar câteva lozinci răzleţe de genul ăsta, toate scrise şi niciodată strigate, iar majoritatea protestatarilor înţeleg despre ce e vorba dar le vine greu să-i evacueze pe ăia. Ăsta e riscul demonstraţiilor neorganizate.

    În ce priveşte Occupy Wall Street, ăia nu şi-au făcut iluzii că vor răsturna sistemul dar au avut succes în ce şi-au propus. Adică să schimbe termenii discuţiei. Până la OWS temele de discuţie în America erau deficitul/datoria şi ce măsuri de austeritate "absolut necesare" trebuiau luate ca să "nu ajungă ca Grecia" (pe bune!). După OWS deficitul e aproape uitat, trecut la probleme pe termen lung, şi se vorbeşte despre inegalitate socială şi mai ales despre joburi. Nu e deloc puţin!

    RăspundețiȘtergere
  53. Un articol mai mult decat interesant. Foarte posibil ca ipoteza de la care pleaca sa fie adevarata. Dar ...
    Concluzia imi pare de-a dreptul ... (nu gasesc un termen destul de tare) ... incerc cu ... dezolanta, demobilizatoare, decerebranta, DAUNATOARE social.
    Nu fac parte din revolutionarii cu patalama, dar am fost instrada in decembrie '89 si am descoperit un lucru EXTRAORDINAR ... este posibil ca atunci cand te deranjeaza TARE ceva, sa iesi in strada, sa-ti strigi nemultumirea si ... sa o si rezolvi (chiar daca partial). O fi fost a agenturilor lucrarea din '89, dar mie mi-a schimbat radical modul de gandire. Eu de'atunci nu mai am temeri, frici, neputinte.
    Am aplicat invataturile de atunci in viata personala (individual ... cum zici tu) si nu mi-a mers rau deloc.
    Acum NU SUNT IN STRADA de rusine ... l-am cam votat pe Base si am cam fost de acord cu mare parte din ce-a facut. Mi-e sila si mie de ticalosii pe care i-am girat, in special de cele trei pitzipoance (doua Elene si madam hoata din Parlament).
    Dar eu RECOMAND tuturor celor care nu au experimentat inca iesitul in strada ... strigatul si scandarea lozincilor ... sa o faca ... e un exercitiu care face parte din pachetul care intregeste personalitatea unui om. Fa un copil, planteaza un pom, construieste o casa si STRIGA-TI NEMULTUMIREA ... iesi in strada si OM ... particula sociala. O sa-ti faca bine la caracter ... te va intregi, completa.
    Mai ales ca acum nici nu mai e periculos ca in '89. Fa-o si te vei simti bine ... lasa scenariile si comploturile, iesi si spune ce te doare ... s-ar putea sa se rezolve.

    RăspundețiȘtergere
  54. JOS TAXA AUTO!!!

    cum ar fi sa-ti cumperi maine o masina si peste 5 ani cand probabil vrei s-o vinzi .. iti pune un prost de la .. "mediu" sa zicem.. o taxa care este aproape cat valoarea masinii de mare...

    si alti prosti din guvern o mai si voteaza !

    bafta !

    RăspundețiȘtergere
  55. in mare parte lucrurile sunt plauzibile.Nu gasesc numele autorului blogului ca sa pot comenta
    ervin.nicoleta.herman@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  56. Doamne, cate conspiratii in asa putine paragrafe!

    Ce-mi plac filozofii care complica lucrurile simple :)) In Evul Mediu aveai sigur un post de vrajitor pe explicatiile tale privind o amarata de... eclipsa.

    Daca ploua maine e o mare conspiratie mondiala, nu? :)

    Chill, pls.

    RăspundețiȘtergere
  57. da si nu. manipulare si numai. n-as vrea sa intru in polemici, sincer habar nu am ce inseamna comasate, nu stiu ce ar presupune anticipate si fac parte din generatia careia nu-i mai pasa de asa ceva. da totul e mizerie..
    de ce aceasta observatie trebuie sa duca neaparat pe un drum inchis? cum observ ca multi cred..
    ”USL=PDL=MIZERIE”? poate in curand suntem pregatiti sa intelegem ca nu vrem pe altcineva ci vrem altceva, si nu ma refer la un alt –ism..
    multi cred ca daca se condamna tot sistemul nu se ajunge nicaieri, dar eu cred altceva. si nu doar cred sau inteleg, si simt.
    oamenii realizeaza ca schimband pionul nu schimbi nimic si incet pana si masele intuiesc ca vor o schimbare reala..e asa greu sa credem in asta?
    bineinteles ca rational si logic ar fi sa te astepti ca vechile tipare sa fie aplicate din nou, dar pana cand?
    miscarile gen occupy nu au fost molipsitoare neaparat pentru ca s-a vrut asa, poate au fost molipsitoare pentru ca omenirea colectiv a ajuns la un alt nivel de intelegere..
    sistemul de control va cadea, o sa se ajunga la asta oricum, intrebarea este cand si cum, adica cu ce sacrificii?
    nici macar nu ma mai refer la romania, unde stim bine ca jocurile sunt dictate de mai sus..
    da credem in conspiratii, adica stim, le observam dar nu ne mai lasam distrasi de ele.. normal ca e multa manipulare in tot ce se intampla dar sa nu supraestimam elita, cand timpul va veni, nimeni nu va mai putea controla dorinta reala de libertate a omenirii, daramite sa mai manipuleze..
    nu vreau sa ma lungesc, nici sa par naiv, noi nu ne permitem sa fim naivi,
    si frumos ar fi ca credinta in lucruri care nu pot fi explicate logic si rational sa nu fie confundate cu naivitate
    frumos ar fi sa incepem sa credem, sa dorim, si sa aducem mult dorita schimbare
    asta cere bineinteles sa incepem sa vedem dincolo de mintea rationala, limitata si perpetuatoare de frici si control

    RăspundețiȘtergere
  58. Un articol excelent si o perspectiva total diferita de tot ce am citit pana acum pe aceeasi tema.
    Un pic de conspirationism adaugat poate in plus fata de necesar (nu il creditez pe dl. presedinte cu atata capacitate de premeditare), dar asta nu schimba substratul real: miscarea este o supapa sociala absolut geniala.
    Chapeau!

    RăspundețiȘtergere
  59. ok .. interesant totul. Dar. De ce crezi ca tu ai reusit sa vezi "adevarul" ? :). Poate ca ideile astea conspirationiste vin tot din manipulari. POate ca poti dejuca planurile papusarilor doar dand miscarii o amploare mult mai mare decat ar fi vrut ei. Daca iesiti si voi?

    RăspundețiȘtergere
  60. Pt cei cu acuze, idealuri si alte nimicuri: Iata ca a venit confirmarea:"Era nevoie ca oamenii sa se elibereze de aceste tensiuni". De-aici: http://goo.gl/Gd011.

    RăspundețiȘtergere
  61. ... si-nca un link pt. visatori http://goo.gl/fwhwf(cu o oarecare rezerva)

    RăspundețiȘtergere
  62. Deci, daca incerc sa "compilez" totul (de la diversele teorii conspirationiste, pana la protestele de la Bucuresti) in "cheia" Follow the money, sau, mai greu, Qui prodest voi ajunge la concluzii eronate?

    RăspundețiȘtergere
  63. @dan

    Pai confirmi faptul ca securistii s-au chinuit sa strice... supapa.

    Dragoi linisteste... creditorii.

    In plus, el a declarat dupa ce ai scris tu. :D

    RăspundețiȘtergere
  64. AristotelCostel: Personal mi-as dori sa se defecteze supapa, mai ales ca Romania e tara in care e posibil orice. Dar, tinand cont de faptul ca reteta aceasta a functionat fara gres peste tot, m-as indoi...

    RăspundețiȘtergere
  65. Astia s-au chinuit sa respecte manualul de spart gașca, adica n-au controlat nimic... de la bun inceput.

    Tot ce au facut a fost o incercare securista de a repara cat mai repede posibil ce a strigat... prostovanul. :D

    RăspundețiȘtergere
  66. Oamenii care nu au blogging-ul in sange (a se traduce "oameni care prefera compania fizica a altor oameni in locul singuratatii si "socializarii la distanta") prefera sa posteze real niste comment-uri la fata locului. Mai dau si like-uri unul altuia. Este doar un alt stil de protest. Poti sa-i spui Old Schoool! Daca-ti place rock-ul live, nu ai cum sa-i intelegi pe cei care asculta dubstep de acasa. Iar cei care asculta dubstep de acasa nu pot intelege rock-ul live. Hai cu rock-ul live!

    RăspundețiȘtergere
  67. daca idealurile sunt nimicuri pentru ce traiesti? off Dane, ai copii, le vorbesti de idealuri sau nu ai timp de nimicuri?
    uite, pun si eu un link, l-am facut pentru tine si cei ca tine, amuza-te. mai mult decat exact sau atotstiutor esti de fapt amuzant, de asta nu ma supar cand vad ca in loc sa imi raspunzi anume la ce intreb si spun, tu raspunzi pur si simplu la acuze, idealuri si alte nimicuri.. :)
    http://revolutiainterioara.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  68. Gabriel: OK, te inteleg perfect. Daca vrei sa continui proiectul(la nivel de principii, deci apolitic) te pot ajuta cu un link din pagina principala. Cu toate ca nu cred in idealuri imi plac idealistii. Astept sa-mi spui daca te-ai hotarat sa continui in vreun fel. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  69. salut Dan, bucuros de oferta, o accept. voi continua sa postez in aceeasi maniera, apolitic, ca oricum politica nu o inteleg.
    este o vorba frumoasa romaneasca: daca nu vrei sa imi tii scara, macar nu o impinge. :)
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  70. Gabriel: S-a rezolvat. Sper sa ai succes in ceea ce faci. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  71. Am fost si eu in strada, in primele zile. Am constatat ca multimea se comporta ca o..."multime"> I-am organizat un pic si le-am spus sa zica tuturor "pasurile". Si le-am pus o intrebare:"Ce vreti" Ce facem dupa ce "pica" astia?"... Le-am spus ca fara o schimbare personala a fiecaruia dintre noi, vom repeta trecutul. ma frapeaza ca "baietii" din umbra nici macar nu schimba esential "scenariile"!@ aceleasi ca in '89, ca cele ale "revolutiei portocalii", sau ca in N Africii... Sunt multe planuri in "umbra". Dar "ei" stiu ca ceva este "iminent"! Dincolo de "prosteala" noastra, AU PIERDUT PUTEREA! Si "ei" incearca doar sa franeze ireversibilul proces. Pana la sf. Nului lucrurile vor "arata" cu totul ALTFEL! Iar in cativa ani omenirea va fi de nerecunoscut!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)