joi, 9 februarie 2012

Despre realitatile discrete sau tandra persistenta a mizeriei

Cu toate că abordarea unui asemenea subiect este o întreprindere riscantă, o să calc astăzi pe acest teren mişcător. Şi, aşa cum veţi vedea în continuare, sunt motive serioase de evitare a discuţiei, mai ales din cauza reacţiilor radicale care vor veni în special din partea profanilor. Pentru a nu da prilejul unor comentarii stupide voi sublinia încă de la început că nu sunt adeptul teoriei conspiraţiei, convins fiind că, dincolo de planurile unora şi de imaginaţia altora, există o lume infinit mai complexă.

Poate v-aţi întrebat care e scopul numirii unui aşa-zis spion şef în funcţia de prim ministru. Sună ciudat, similar unor situaţii din foste republici sovietice unde abulia lumii politice are ca efect luarea unor decizii cel puţin surprinzătoare din punct de vedere logic. Aşa să fie? În cazul nostru scenariul e puţin diferit. Cunoscându-l pe băsescu nu pot decât să spun că numirea lui Ungureanu este, nici mai mult nici mai puţin, decât o replică directă la adresa protestatarilor şi a adversarilor direcţi. Este o reacţie instinctuală de frică pe care am putea traduce-o ca "luaţi-vă gândul de la capul meu că uite pe cine am pus să mă apere". Mai mult, impunerea băiatului de la SIE, dezvăluie o speranţă ascunsă a lui băsescu, anume putinizarea României. Privit prin acest filtru lucrurile capătă sens: protecţia necondiţionată oferită de preşedinte ar trebui să se întoarcă sub forma unei protecţii pe care Ungureanu i-ar asigura-o lui băsescu după ce mandatul acestuia ar fi o amintire. Este oare posibil aşa ceva în România? E o întrebare însă, pentru a putea răspunde trebuie să extindem ceva mai mult cadrul.

Voi începe de la persoana lui Ungureanu despre care circulă din ce în ce mai multe informaţii. În primul rând trebuie remarcată abilitatea sa de a se căţăra pe scara ierarhică arzând etapele. La numai 17 ani era deja integrat puternic pe o traiectorie care l-ar fi condus direct spre vârful ierarhiei comuniste. Cu toate că venirea Revoluţiei i-a terminat cariera pe linia partidului unic, băiatul a continuat să-şi facă loc prin apele tulburi ale politichiei postdecembriste. De-atunci viaţa i s-a petrecut într-o nebuloasă în care a încercat diverse direcţii, s-a intersectat cu organizaţii oculte pentru marele public, a fost parte a unui ciudat scandal cu SRI, a avut comportamente stranii atunci când a îndeplinit rolul de Ministru de Externe şi, într-un final, a aterizat inexplicabil la şefia spionilor mioritici. O traiectorie atât interesantă cât, mai ales, ciudată.

Unele voci conectate vorbesc despre apartenenţa sa la diverse servicii străine de informaţii. Cu toate că pare imposibil ca şeful spionilor să fie el însuşi o cârtiţă implantată la cel mai înalt nivel al unui serviciu secret, ar trebui să fim conştienţi că este specific ţărilor slabe să fie penetrate din toate direcţiile de către servicii străine. România, în particular, este cunoscută ca un nod în care apartenenţa unora la mai multe servicii secrete ţine de normalitate. Capitularea unui întreg serviciu secret în faţa unor surate din ţări prietene este, de asemenea, o tradiţie. Şi, pentru a demonstra acest lucru, vă voi reaminti vremurile în care KGB opera în Occident prin intermediul securiştilor români aflaţi în relaţii directe de subordonare. Perioada de epurări post-Pacepa a condus la o oarecare rupere a relaţiilor Securităţii atât cu Occidentul cât şi cu ruşii. Ca efect direct al suspiciunilor lui Ceauşescu Securitatea s-a schimbat radical devenind, pentru aproximativ un deceniu, ceva mai independentă. Întoarcerea armelor împotriva lui Ceauşescu şi capitularea informativă în faţa orchestratorilor marelui spectacol din decembrie '89 le-a asigurat securiştilor fix ceea ce le trebuia: o existenţă discretă şi profitabilă. Epurările făcute prin servicii, marea majoritate ca efect direct al presiunilor externe, au condus la un mic haos al sistemului. Nu vă imaginaţi că plecările au fost similare celor din Germania de Est sau din Cehoslovacia unde a fi fost securist era aproape similar unei condamnări la moarte. În niciun caz! În România plecarea a însemnat intrarea în politică, în business, în aparatul statului sau, uneori, în toate. Colac peste pupăză, societăţile masonice care încercau să reintre timid(în special prin trezirea din adormire a celor care rezistaseră comunismului) au găsit un mediu destul de fertil în reţelele foştilor tovarăşi cu ochi albaştri. Aceasta a făcut ca, iniţial, să asistăm la scandaluri publice pornite de la maeştrii care supravieţuiseră perioadei comuniste în adormire şi care, în loc să se vadă la butoane, crescând în ierarhie, s-au trezit sufocaţi de ascensiunea rapidă a profanilor. Scandalurile au fost acoperite destul de rapid, atât prin metodele specifice ale proaspeţilor învăţăcei cât şi prin intervenţia energică a marilor maeştri care nu puteau ignora un asemenea teren fertil, perfect conectat şi, mai ales, extrem de eficient de coordonat şi dezvoltat. Aşa se face că, atunci când vorbim de oamenii din fostele servicii secrete, trebuie să avem imaginea unei şerpării haotice în care relaţiile ierarhice sunt discutabile, iar subordonarea este, de multe ori, multiplă: pe fosta linie de serviciu, pe linie ocultă şi, uneori, pe alte direcţii date de interesele de moment ale individului. 

Am preferat să fac o panoramare a situaţiei pentru a înţelege mai bine care este mediul din care provine actualul prim-ministru. Motivele numirii sale ţin de frică. Lui băsescu începe să-i fie frică de consecinţele guvernării sale dezastruoase(orientate exclusiv spre propriul profit). Practic, în acest moment, nu se mai gândeşte la salvarea sa politică ci numai la propria supravieţuire în perioada imediat următoare. Alegerea lui Ungureanu nu este nici mai mult nici mai puţin decât o reacţie impulsivă de apărare generată de propriul subconştient. "Pattern-ul Putin" este cel care l-a făcut să-l aleagă şi să-l impună pe Ungureanu. Avem însă de-a face cu o pseudo similaritate: în timp ce Putin fusese un spion de vârf, Ungureanu nu e decât un politruc expert în arderea etapelor. În timp ce Putin e o emanaţie pură a serviciilor secrete ruseşti, Ungureanu nici nu mai ştie a cui emanaţie e. Şi, nu în ultimul rând, în timp ce Rusia e un stat articulat, România se scurge spre gunoi. În final remarc încă o veste proastă pentru locatarul de la Cotroceni: chiar şi invulnerabilul Putin începe să se confrunte cu probleme grave, unele dintre ele venind tot dinspre FSB. Numai că veştile proaste pentru băsescu nu sunt automat veşti bune pentru noi. Ascensiunea unuia ca Ungureanu nu e altceva decât apogeul Securităţii. Intrată în forţă, cu susţinere din toate straturile societăţii(puţini sunt cei care nu s-au intersectat cu ea), Securitatea e noua forţă conducătoare a ţării(în realitate niciodată nu s-a îndepărtat prea mult de putere, numai că acum iese oficial în faţă). Şi se afişează cu oameni noi, tineri de încredere cu CV-uri beton, dar cu aceleaşi instincte insalubre. O forţă deosebit de mare şi periculoasă deoarece e lipsită de ideologie şi e scăpată de sub control. E adevărul trist, mizeria care refuză să fie curăţată şi care, pe zi ce trece, ne pătează din ce în ce mai mult conducându-ne inevitabil spre o societate sufocantă.

P.S. Ar mai fi de subliniat un lucru: segmentul cu adevărat dinamic al populaţiei e reprezentat de cei care au dispărut din statistici, cei care au emigrat şi care acum sunt cetăţeni ai altor state. Acesta e motivul pentru care speranţele României se năruie. 

37 de comentarii:

  1. "P.S. Ar mai fi de subliniat un lucru: segmentul cu adevărat dinamic al populaţiei e reprezentat de cei care au dispărut din statistici, cei care au emigrat şi care acum sunt cetăţeni ai altor state. Acesta e motivul pentru care speranţele României se năruie. "

    Hai dom'le ca mai suntem cativa ramasi si aici, care nu am plecat inca.

    "Intrată în forţă, cu susţinere din toate straturile societăţii(puţini sunt cei care nu s-au intersectat cu ea)"

    So God damn true!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu ştii câtă dreptate ai! Republica Securistă România scrie pe târtiţa noastră! Am spus încă din decembrie 2004: victoria lui Băsescu a fost, de fapt, o lovitură de stat securistă, mai precis, a frăţiei celor de la DIE, care, în principal, s-au ocupat de afaceri şi pe vremea lui Ceaşcă. Sub Năstase băieţii s-au simţit excluşi, sau oricum nu foarte implicaţi, în tăierea caşcavalului. Au adus în fruntea ţării pe unul de-al lor. Înainte de asta i-au pus-o în poale pe madam Fâţ(cred că plecarea ei din guvern e o lovitură dură dată Frăţiei!), pe post de moderator şi de supraveghetor. Încercaseră aceeaşi figură şi cu Năstase, probabil, vezi trecerea Nuţicăi prin PSD. Evident, ea a ocupat şi postul de aranjor-şef pentru Frăţie.
    Acum pot fi direct la butoane, nu prin intermediari. Iar pe muţunache l-au agăţat cu tarele lui de caracter, dar şi cu faptul că este agent de influenţare pentru două puteri străine.
    SRI şi SIE sunt scăpate de sub orice control, şi câtă vreme fac ce aşteaptă americanii de la ele(vezi antenele supradimensionate ale CIA şi FBI din România), băieţii pot sta liniştiţi şi ronţăi ce acumulează din afaceri. Trist, dar adevărat! Trăiască capitalismul, viitorul de aur al omenirii! Ura şi la gară!

    RăspundețiȘtergere
  3. Presedintele numeste premierul de la partidul care a castigat in urma alegerilor majoritatea parlamentara...

    Cred ca tocmai a inceput lasarea din brate a lui Basescu. Actiunile din ultimele 3 luni au aratat o deruta nespecifica actiunilor de pana acum ale papusarului. Nu stiu daca exista alta explicatie.

    Bun articol, insa va fi deranjant pentru unii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am votat interesant articolul.
    Nu stiu cat a influentat acest articol,antipatiile dumneavoastra fata de actuala putere.
    Pe latura economica,jos palaria,eu unul am invatat multe din articolele
    postate.
    Dar cand intrati pe aria politicului
    sunt mai rezervat in aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, am retinut - un arivist, s-a intersectat cu organizatii oculte, apartenenta la servicii secrete de informatii, Ceausescu, KGB etc.
    Sa intelegem ca toti cei care au lucrat la servicii sunt defecti prin simplul stigmat al securitatii? Indiferent de varsta si de ce au facut?
    Oricat le-am blama noi, sunt un lucru normal in orice stat. Departe de mine gandul sa le apar aici, dar generalizarea asta nu e OK.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan
    Exista o gluma veche taraneasca-romaneasca care spune cam asa:
    -Parinte de trei ori m-am cacat basina si o data m-am basit cacat.
    Partea buna a mizeriei actuale este ca SIE scapa de un astfel de conducator.
    In rest trece frigul si sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
  7. @finante azi

    Da, toti.
    Pe "tavanul fals" ai dovedit din ce stofa esti croit. Nu vrei sa incetezi cu intoxicarile?

    RăspundețiȘtergere
  8. @kung lao

    Cum se impaca structura ta profund democratica cu nevoia de cenzura?

    RăspundețiȘtergere
  9. finante azi:Opinia ta poate avea doar doua cauze:
    1. Ori n-ai prins respectivele vremuri si nu stii despre ce vorbesti;
    2. Ori le-ai prins, dar ai fost de partea cealalta a baricadei.
    Daca nu te incadrezi in niciuna din cele doua cauze identificate de mine inseamna ca e grav!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan

    Am spus destul de clar ca nu-i intentia mea sa apar serviciile secrete, dar nici nu as intinde neaparat spectrul securitatii asupra tuturor.
    De exemplu, existenta SIE mi se pare absolut fireasca. Nu stiu cum actioneaza ca institutie, dar trebuie sa existe.
    Nu poti sa spui acum ca toti angajatii au fost niste tortionari.
    Pentru ca vad ca e posibil sa ai surse informate (voci conectate cum le zici tu), intreaba-le daca toti angajatii de acolo isi declara apartenenta. Adica exista riscul sa il aplauzi pe unul care e de la servicii, dar tu sa nu stii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las-o moarta! Asta e retorica securistica.

      Ștergere
    2. Bine, atunci opusul e normalitatea.
      Nu trebuie sa exista servicii secrete. Toti care lucreaza la servicii au fost securisti, indiferent de varsta.
      E OK asa?

      Ștergere
    3. Normalitatea inseamna sevicii care-si vad de treaba lor, nicidecum sa se implice in politica! Normalitatea era deconspirarea Securitatii, nicidecum obtenebrarea ei si raspandirea "virusului" in intreaga societate. Asta e normalitatea, nu basismul si securismul in care vad ca te increzi cu toata fiinta ta. Si cu asta PUNCT!

      Ștergere
    4. Tragi concluzii hazardate, dar ma rog, e dreptul tau.

      Ștergere
    5. "Finante azi" alias cafea cu taifas e un basist infect si prost... dependent de "cresterea economica". Aici isi implineste menirea... invaluie argumentele irefutabile in ceata...

      Nu stiu ce este de inteles, Theophyle. Blogosfera e inveninata. S-a renuntat total la bunul simt. Daca blogurile sunt un esantion reprezentativ al societatii civile, ma ingrozesc unde a ajuns Romania.

      Romania e un stat securist si datorita unor prostovani ca tine... dar sunteti excesiv de multi:

      Comunitatea Politeia saluta investirea Guvernului Ungureanu, in urma votului primit din partea Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. Comunitatea Politeia a luat act cu bucurie de votul in urma caruia a fost emisa Hotarirea Parlamentului nr.1/2012 de acordare a incredererii Guvernului, hotarire publicata in Monitorul Oficial nr.107 de astazi, 9.02.2012.

      Comunitatea Politeia isi exprima multumirea fata de schimbarea rapida a Guvernului, fara mizerii politicianiste.

      In acelasi timp, Comunitatea Politeia saluta discursul Presedintelui Romaniei, care a subliniat faptul ca noul Guvern reprezinta expresia unei necesitati care nu mai sufera amanare, anume aceea a aparitiei pe scena politica a unor ministri tineri, care in 1989 erau sau in liceu sau abia intrati pe bancile facultatii.

      Acest lucru amintit de Presedintele Romaniei este cu atat mai important cu cat nevoia intineririi clasei politice nu este doar un deziderat de conjunctura (schimbarea Guvernului), ci unul de fond, care trebuie sa se materializeze in implicarea civica si politica a unei largi categorii de cetateni, scarbiti de moravurile unei clase politice ce il are in fruntea ei pe patriarhul rosu al politicii romanesti, Iliescu Ion, pe care nici macar bisturiul chirurgului nu l-a impiedicat in luna ianuarie sa isi exprime, neintrebat, dorinta daramarii unui Guvern Boc, care lasa in urma sa o crestere economica de peste 2% in anul 2011.

      Comunitatea Politeia reaminteste opiniei publice ca nevoia intineririi clasei politice romanesti a facut ca in octombrie 2011 sa ia nastere miscarea Noua Republica. Luand act de cele afirmate de Presedintele Romaniei, Comunitatea Politeia aminteste membrilor Noii Republici ca Presedintele a dat glas unui deziderat pe care Noua Republica il impartaseste in mod substantial (intinerirea clasei politice) si care presupune actiuni amanate mai mult decit s-ar fi cuvenit.

      In acest sens, investirea unui Guvern condus de un Prim Ministru tanar, secondat de multi tineri sub 40 de ani este expresia inceputului unei miscari de lunga durata declansata de Presedintele Romaniei si care, sprijinindu-se pe imperativul aplicarii referendumului din noiembrie 2009, trebuie sa se materalizeze intr-o noua componenta politica a Parlamentului din noiembrie 2012. Noua Republica nu trebuie sa ramana in afara acestui proces politic, cu atat mai mult cu cat aparitia ei la finalul 2011 a fost expresia spontana a nevoii resimtite de societatea civila de a deveni subiect activ al vietii politice si nu doar masa de vot consultata o data la 4 ani.

      Comunitatea Politeia reaminteste opiniei publice ca va continua sa sustina agenda reformista a Presedintelui Romaniei si a Guvernului Ungureanu, in masura in care aceasta agenda va cuprinde aplicarea referendumului din 2009, introducerea votului electronic sau prin corespondenta pentru romanii din diaspora (lucru cerut si de Curtea Constitutionala a Romaniei in Deciziile 61/2010 si 51/2012), precum si reforma sistemului electoral, pentru ca politicieni care ocupa locul II in colegiul unde candideaza (cazul lui Crin Antonescu) sa nu se mai regaseasca in viitoarea legislatura si sa nu mai polueze atmosfera politica prin luari de pozitie in totala contradictie cu legislatia, Constitutia si normele bunului simt.

      Ștergere
    6. Aristotel, care e topul preferintelor tale - cloacele sau politica? Oricum, limbajul tau e execrabil in ambele situatii.

      Ștergere
    7. Poate ca are limbajul execrabil; e explicabil deoarece cand esti curat si te intalnesti cu unu care sta in cacat pana la gat si-ti spune ca asa trebuie sa fie incepi sa-l injuri.

      Ștergere
    8. @cafea cu securisti

      Pai daca iei lumina de la pedofil, care-i legatura cu antenele? Am plantat si textul de propaganda portocalie la pachet cu Noua Republica pentru "reformatorii" on-line asa ca eu nu mai am niciun dubiu in privinta ta.

      Ce zici, as avea nevoie de vreun masterat in stiinte pulitruce ca sa pricep un text de propaganda de 3 lei? Ar trebui sa urmez cursurile CIPS pentru a asocia arhitectura dormitoarelor ceausiste din cartierele... dormitor cu igiena specifica majoritatii... de dupa blocuurile gri?

      ... basist infect, propagandist "obiectiv", "broker" manipulator...

      Pentru alte precizari... te caut eu.

      Ștergere
    9. @ Anonim

      Macar AC e funny. Tu esti...anonim.

      Ștergere
  11. salut Dan...ai si tu o intuitie asemanatoare cu a mea de ieri (http://cristiandogaru.blogspot.com/2012/02/eternele-si-fascinantele-servicii.html) si nu numai a mea-dan selaru a scris ceva asemanator la randul sau, mai sunt si altii...in mod normal, ar trebui sa apara echivalentul intalnirii vantu-geoana care sa compromita Opozitia...probabil ca va fi vizat Ponta, Antonescu pare mai vulnerabil

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Cristi! Acum am citit articolul tau. Foarte bun, cu o singura remarca: cedarea Romaniei nu se face "spre folosul interesului comun european". Personal cred ca destinul nostru european e iremediabil compromis, iar noii stapani provin din alte zone(chiar daca la prima vedere par europeni, sunt doar interpusi).
      Desigur, ar mai fi multe lucruri de scris, dar deocamdata las doar atat ca sa nu sochez prea mult publicul. :-)

      Ștergere
    2. Ba nu lasa deloc doar atat. Revino cu niste clarificari. De ce se duce de rapa "destinul nostru european"? Din ce zone se trag sforile? Cu alte cuvinte, merita sa ma intorc in tara sau o sa regret tara falimentara in care ma gasesc acum?

      Ștergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Atunci, daca tot s-a hotarat Base s-o dea pe fata cu Secu, de ce MRU si nu Maior, ca doar maieul e mai aproape de corp decat camasa?

    RăspundețiȘtergere
  14. 99% de acord cu articolul lui Dan dar cu cateva clarificari:

    1) Alipirea securitatii de Ceausescu si comunism e o eroare, securistii fiind cei care au orchestrat lovitura de stat si cei care au profitat direct de ea. Nici nu va imaginati cate din marile "afaceri" romanesti au azi in spate securistii de ieri-azi-maine. Nu toti, e adevarat ca orice generalizare e gresita, e vorba de cei din "nucleul dur", cei pe care nici Ceausescu nu-i putea da afara daca vroia. Si nu-s putini. Naivii care "lupta pentru tara si popor" au ajuns minoritari si probabil pe cale de disparitie.

    2) De acord cu tentativa de putinizare a tarii. Sunt absolut sigur ca daca Base nu e premier in urmatorul mandat, atunci isi va pune oricum un om apropiat, indiferent cine castiga alegerile. Cei carora li se pare imposibil asa ceva, probabil ca inca mai cred ca politica nu e doar un circ de distragere a plebei de la jaful organizat.

    3) Nu basescu a avut alegerea, si lui i s-a dictat. In timp ce in Piata Universitatii erau turbulente maxime, FMI se intalnea cu puterea si opozita sa se asigure ca indiferent de viitor, "planul merge mai departe". Si a primit asigurarile astea din partea tuturor culorilor politice locale. Pana si noul guvern a fost votat cu 237 votat pentru, si doar 2 împotrivă. Unul e Geoana, suparat ca a fost dat afara din joc. Singurul care nu s-a aplecat in 4 labe in fata FMI a fost Isarescu dar nu de dragul romanilor ci pentru ca reprezinta alte interese.

    4) Punerea unui securist la volanul guvernului mi se pare o capitulare din partea clasei politice, speriati de lozinci gen "PDL - USL, aceasi mizerie". Au fost lasati in fundul gol de Servicii in timpul demonstratiilor, partial neinformati, serviciile nu au facut nici un efort de a stinge din fasa revolta desi aveau toate metodele posibile de ani de zile. Asa ca acum politicienii si-au dat seama ca s-a terminat cu "circ pe burta goala", e nevoie si de pulane pe spinare pentru controlul plebei. Urmeaza dezvoltarea unui stat cu adevarat politienesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cronicarul: O sa razi, dar SRI e mai curat decat SIE!
    Adamclisi: Lucrurile nu stau nici pe departe asa cum crezi tu. Cand spun putinizare, rolul lui Putin nu-i al lui Basescu, ci al lui Ungureanu. Basescu e Eltin!
    Alta e realitatea, dar mai ai ceva timp sa-o constati pe propria piele. :-)

    RăspundețiȘtergere
  16. E adevarat ca poti sa vei lucrurile si asa, dar in cazul asta Eltin e pentru Putin ce e Ilici pentru Base. "Nastase" a fost sabotat intentionat prin eliberarea lui Cozma iar "prostanacul" n-a avut niciodata suportul lui Ilici. Deci indirect Base a avut suportul lui Ilici tot timpul. Si in zilele astea, doctorul personal al lui Ilici face jocuri cu pedelistii de parca-s frati de sange.

    Ma rog, e atat de imputit si incurcat paienjenisul politic mioritic incat si daca ii dai de cap tot nu ai nici o satisfactie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dan
    Mie imi apartine comentariul cu gluma taraneasca,observ ca a aparut unul care imi ia identitatea si mananca cacat.Pofta buna !
    Gluma il privea pe cotroceanu si cred ca asa se manifesta frica la el.

    RăspundețiȘtergere
  18. Citesc si ma apuca groaza. Daca e adevarat ce spuneti voi (totusi eu sper sa nu fie), eu emigrez. Totusi unde naiba? Ca securistii gloabali au pus-o de ACTA, iar asta o sa imputa toata planeta...Poate sa ma fac oier prin Kazahstan...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gelu, nu trebuie sa ajungi la gesturi extreme, cu toate ca oier in Kazahstan poate fi mai interesant decat 'telectual de Romania. Insa trebuie sa cadem de acord cu o chestie: ruperea de Romania e cel mai bun lucru pe care-l poate face cineva pentru a se salva. Tara asta e din ce in ce mai intoxicata.

      Ștergere
  19. Cand am descoperit blogul acesta (prin primavara-vara lui 2008) l-am citit de la primul post si am continuat sa-l vizitez constant. M-a ajutat sa inteleg mai bine ce se intampla.

    Cu timpul articolele au devenit mai pedante, uneori cu multe nuantari si subintelesuri, alteori mai categorice... Cei care nu le inteleg sau nu sunt de acord fie sunt "profani", fie "de partea celalata a baricadei".

    E oarecum de inteles... poate stilul autorului arata dezgustul fata de ceea ce se intampla. Poate e o refulare.

    Eu sunt prea tanar (sau prea profan :)ca sa fac politica, nu ma uit la stiri, nu citesc presa... intru aici in schimb, si pe alte cateva site-uri, pt. ca ma ajuta sa-mi fac o imagine, nu imi serveste una. Vreau sa intru aici in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  20. David niciodata nu esti prea tanar pentru politica doar "necurvit" in ale politicii ! Mi-ar fi placut ca unele comentarii sa fie insotite si de sursa gen ( mai faching brein ) .
    Ungureanu reales la al XIV-lea Congres .........................

    RăspundețiȘtergere
  21. Mie totul mi se pare un mare teatru. Vin astia pleaca ceilalti se intorc astia si tot la fel ramane. Problema e ca Securitatea si-a intins tentaculele peste tot si singurul scop al lor mi se pare banul. De aia nu vezi doctrine la "partidele romanesti" ci numai dorinta de a ajunge la ciolan. Cred totusi ca sunt mai multe tabere sau poate ma insel si doar servitorii difera, pentru ca papusarii(cei cu acces la informatii la nivel superior) daca sunt sunt putini si pionii habar n-au sau stiu doar ce trebuie sa stie(si se aleg in schimb cu posturi caldute).
    Am totusi o intrebare: daca votez la alegerile din toamna, pe cine votez? Eu sincer am ramas fara inspiratie. Care e partidul ala cel mai putin infiltrat sau care reprezinta macar ideea de a face ceva si in folosul votantilor?

    RăspundețiȘtergere
  22. Cred ca ti s-a mai spus de citeva ori, articolele pe tema economica nu sint rele, dar cind intri pe politic cam bati campii.
    In alta ordine de idei, ai o tendinta paranoica.
    Departe de mine intentia de a te jigni, in general iti aprecie articolele, dar trebuie sa te trag de maneca cind incepi sa o iei razna.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ultimul anonim ......Esti unul dintre cei multi care vine , scuipa pleaca si nu isi cere scuze dupa cum vad eu ! Omul poate ca speculeaza si are o parere , poti sa subscrii sau nu la ce spune dar argumentat ar fi de preferat ! Asa pot sa zic si eu ca esti ........dar trebuie sa si argumentez ca sa nu fiu mai ......decat tine !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)