marți, 6 martie 2012

Despre armate si alte nebunii

Ieri a surprins anunţul Chinei în legătură cu bugetul record pentru armată. Într-adevăr, în momentul în care realizezi că cele o sută de miliarde pe care China le va cheltui în acest an pentru apărare înseamnă aproape întreg PIB-ul României, începi să te întrebi dacă nu cumva lucrurile au luat-o razna. Mai mult, la o privire mai atentă observăm că, din punctul de vedere al mărimii, la nivel mondial, avem de-a face cu al doilea buget, situat imediat după SUA. Acestea fiind datele de la care pornim, să vedem despre ce e vorba.

Suma este într-adevăr mare, dar dacă trecem de prima percepţie, observăm că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de înfricoşătoare. Din punct de vedere al ierarhiei, este cât se poate de normal ca a doua economie a lumii să se situeze cam pe locul doi în ceea ce priveşte majoritatea indicatorilor. Faptul că bugetul pentru apărare este pe locul doi în lume este, din acest punct de vedere, un lucru absolut normal. Dacă analizăm cifrele, observăm însă un lucru surprinzător: la un PIB cu aproximativ 50% mai mare decât al Chinei, SUA are un buget al apărării de aproape opt ori mai mare. Da, aţi citit bine, nu este nicio eroare: SUA aruncă pe geam o căruţă de bani comparativ cu China. Mergând mai departe cu comparaţiile cred că ar trebui remarcat că, în timp ce China are o economie dinamică, într-o creştere susţinută, SUA încă se zbate în mrejele crizei, făcând eforturi disperate să cosmetizeze cât mai mult realitatea.

Dacă vom raporta cheltuielile militare ale Chinei la populaţie sau la suprafaţa teritorială vom obţine valori infime în raport cu SUA. În aceste condiţii, oare de ce se miră toate canalele media? Sunt două motive: cifrele în valoare absolută care sunt mari şi dinamica acestora care este, de asemenea, impresionantă. Toată lumea a marşat pe faptul că sumele alocate bugetului apărării au crescut cu o valoare mai mare decât creşterea PIB-ului, însă dacă ne raportăm la PIB trebuie să remarcăm că procentul alocat apărării este unul normal, fără a se depăşi în niciun fel limitele de bun simţ. Ceea ce sperie pe mulţi este ceea ce urmează. În cazul în care China îşi continuă evoluţia fără accidente majore, ameninţă să devină un pol tehnologic militar deosebit, neavând decât un singur concurent: SUA. Vorbim despre tehnologie militară, indicator la care, probabil, armata Chinei nu se mai situează pe un loc atât de important. 

După ce am discutat toate aceste cifre poate ar fi interesant de înţeles cine are de pierdut în acest joc: SUA sau China? Ei bine, marele perdant al cursei se numeşte Rusia, un jucător care şi-a pierdut din strălucire şi, mai ales, din influenţă. În timp ce Putin pozează în omul de oţel, importanţa militară a ţării sale şi-a continuat neîntrerupt alunecarea pe traiectoria descendentă începută încă de la destrămarea imperiului sovietic. Cei care au interpretat doar în termeni electorali promisiunile lui Putin referitoare la armată se înşeală. Putin este unul dintre cei care a înţeles că Rusia este deja scoasă din cursă şi că nu mai are decât o mică şansă de revenire. De asemenea, ştie că supravieţuirea sa ţine mult mai mult de vizibilitatea armatei decât de nivelul de trai al cetăţeanului. Atunci când spuneam că Putin trebuie să repună Rusia în starea de flux, exact la acest lucru mă refeream. Cu un vecin precum China, ruşii trebuie să acţioneze cumva. Va fi interesant de văzut cum vor face acest lucru deoarece, dincolo de cifrele propriu-zise, mai e un amănunt care contează într-o proporţie covârşitoare: sănătatea economiei. Oricât de comunistă ar fi China, oricât de corupţi ar fi unii oficiali, trebuie să înţelegem că economia acestei ţări este una dinamică. Rusia nu ştie decât să vândă hidrocarburi şi să împartă "avuţia naţională" între grupul de oligarhi oficiali. Pentru a dinamiza o asemenea economie e nevoie de reforme profunde. Le va face Putin? Greu de crezut, mai ales că aceasta ar presupune şi o cedare masivă din puterea personală, lucru de neacceptat deocamdată. Cum va contraataca Rusia e greu de imaginat acum. În timp ce realegerea lui Putin a fost interpretată ca un semn de stabilitate, ceea ce va face noul Putin e un mare mister şi, în acelaşi timp, o sursă de îngrijorări. 

11 comentarii:

  1. Nu te mira: Rusia şi China sunt pe poziţii defensive, SUA, pe poziţii ofensive. Într-o lume cu tot mai evidente resurse finite, confruntarea pentru controlul lor este inevitabilă. Rusia şi China sunt defavorizate de mărimea teritoriului, SUA sunt protejate de geografie. SUA îşi consumă resursele pentru a-şi proteja actualul statut prin dominaţie. E suficient să analizezi programele lor de armament şi priorităţile DARPA.
    China a ales să imite SUA, în materie de armament şi de dezvoltare viitoare a sistemelor de arme. Ruşii, nu. Ei au ales altceva, mult mai periculos: coborârea pragului nuclear. De asta pun un accent deosebit pe sistemele de ducere la ţintă, generaţii noi de rachete purtătoare şi rachete de croazieră, de submarine.
    Cu alte cuvinte, unui eventual atac împotriva Rusiei i se va răspunde aproape imediat cu arme nucleare, fără prea multe fasoane. Şi aici intervine avantajul geografiei, pentru că îşi pot permite şi un al treilea atac, nu doar un al doilea atac.
    Întrebarea nu este dacă vom avea, într-un orizont de timp previzibil, un conflict major, ci când, şi unde. Unde, aş putea paria pe Rusia, pentru că este cel mai mare depozit de resurse, mai ales de apă(resursa critică), şi ca atare, o pradă pentru toţi.
    Nu, Putin nu este paranoic! Rusia chiar este în pericol. Ne place sau nu, el nu de noi trebuie să ţină cont, ci de soarta Rusiei şi a ruşilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate sub masca prieteniei china ravneste la siberia ruseasca ,insa pt chinezi desertul lor si tibetul de fapt toata partea de vest a chinei nu prea a fost cercetata pt resurse chinezii pot descoperii ca au in tara lor o gramada de resurse ,m+am mirat ca toata partea de vest a chinei are decat yeci de mil de locuitori nici macar sute ,oricum in viitor rusia se va alia cu europa ca sa se apere de chinejii dornici de resurse .

      Ștergere
  2. La un PIB cu aproximativ 50% mai mare decât al Chinei, SUA are un buget al apărării de aproape opt ori mai mare.

    Da, dar mai trebuie sa tinem cont de un lucru: un Humvee platit de armata americana costa cat 10 platite de cea chineza. Humveeuri care oricum se produc in China. Iar un John Doe costa de vreo 10 ori mai mult decat un Lee Wang. Asa ca nu poti compara deloc bugetele, neavand nici o legatura cu puterea militara pe care o dau.

    RăspundețiȘtergere
  3. Articolul face deductii logice de finete plecand de la premisa ca datele prezentate de China privind bugetul militar sunt reale. Esafodaj total FALS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand spui pe un ton categoric "Esafodaj total FALS." te bazezi pe ce?

      Ștergere
  4. @Constantin Gheorghe 10:47,
    China nu este in defensiva, vezi subiectul iesirii la ape albastre (adanci). China nu imita SUA in ce priveste inarmarea, a invatat din lectiile URSS in aceasta privinta. Dupa cum bine a scris Anonim la 12:43, China are cheltuieli militare mai mari decat cele declarate!
    SUA au avut doi generali buni: gen. Atlantic si gen. Pacific. Dupa 2001 acestia nu mai sunt asa buni, mai ales daca vor exita rachete balistice medii care sa fie transportate intr-un container comercial pentru a fi lansate din largul coastelor de Est sau Vest ... SUA a inceput sa nu mai fie protejata de geografie.
    Pentru Rusia coborarea pragului nuclear era o evolutie logica. Mai ingrijoratoare este dezvoltarea arsenalului nuclear si cosmic. Rusia se afla in 'pericol' de a deveni o tara si societate deschisa, si se 'apara' sa nu se intample asta. Mai mult, are planuri de inarmare clasica (tancuri, avioane, artilerie, trupe). Cand o sa le aiba va trece probabil la ofensiva ... Bani are destui din produsul si jumatate pe care il are: petrol (si gaze) si armament la export. Mai ales daca petrolul va fi peste 80-90 dolari, pret pe baril la care si-au facut calculele de inarmare.
    Putin NU decide de unul singur! Presa din lumea intreaga este plina de Putin in sus si in jos ... Nici Stalin nu decidea de unul singur! Rusia a avut si are planuri pe decade si chiar mai mult ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sua nu are vecini dusmani ceea ce ii permite o armata strict de atac ,pe cand china e inconjurata de potentiali inamici destul de puetrnici japonia rusia india ,cu astia nu te joci asa usor si nici nu+i poti bate intr+un razboi fulger .

      Ștergere
  5. utug -

    Ce ati vrea sa faca China ?
    Joe Lieberman: inarmarea Taiwan-ului contra People's Liberation Army este o obligatie legala a Statelor Unite ...

    Senator Lieberman Grades President Obama on Foreign Policy
    http://www.youtube.com/watch?v=mNhVsXrqi10

    Lieberman calls for US-Taiwan FTA (Free Trade Agreement)
    http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2011/11/04/2003517437

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt cateva nuante de luat in seama....
    1. Bugetul romaniei nu este de ~ 100 mld $, ci cam 40 mld $. PIB-ul romaniei e cam de 100 mld (135).

    2. PIB-ul SUA nu e cu "50% mai mare decat al Chinei" . PIB SUA ~ 15000 mld, iar China ~ 6000 mld. Deci PIB SUA e cam de 2.5 ori mai mare.

    3. Economia Chinei, asa dinamica cum e, are mari dezechilibre interne, care la un moment data vor exploda. Semnele sunt multe si o criza in China e inevitabila.

    4. "SUA se zbate in mrejele crizei" - cred ca ati confundat SUA cu UE :).
    SUA au profitat de criza pt a restructura inca o data economia, a o face chiar mai performant, in timp de UE e blocata intr-un imobilism birocratic si o revenire a nationalismului economic. Daca nu ma insel nu SUA au intrat in recesiune in T4 2011...

    5. Rusia isi vede intradevar interesul national, chiar daca noi percepen ca intentii agresive ceea ce nu e decat o minimia precautie. Ar fi o prostie ca nu se inarmeze, cand SUA si China au bugetele militare pe care le au. Dar pe termen lung nu pot concura daca economia lor se bazeaza doar pe export de materii prime. Sper sa faca ceva si in privinta asta, altfel vor fi o prada sigura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Corect, am gandit PIB am scris buget(corectez!) :-))
      2. PIB-ul Chinei este de 8.3 trilioane cf. FMI, la care daca adaug cresterea prognozata de 7.5% rezulta 8.9 tld. Intr-adevar, armetica mea e destul de schioapa intrucat am rotunjit la 10 si iata cum am ajuns la celebrul 50%. :-))
      3. De cativa ani i se canta prohodul, dar nu se-ntampla. Pariul meu e ca autoritatile au parghiile necesare pentru a rezolva problemele din mers. In plus presiunea de crestere economica se tempereaza pe masura ce numarul de noi intrati pe piata muncii se micsoreaza(politica unui singur copil);
      4. In niciun caz lucrurile nu functioneaza. Se va vedea m ult mai bine dupa ce vor trece alegerile. Momentan e campanie si totul e frumos;
      5. Corecta observatie, dar ar mai fi ceva: bine pentru ei inseamna rau pt. noi...

      Ștergere
  7. O corectie partiala e necesara si pentru afirmatia 'Dacă vom raporta cheltuielile militare ale Chinei la populaţie sau la suprafaţa teritorială...', avand in vedere ca suprafetele celor doua state sunt aproape egale...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)