miercuri, 28 martie 2012

Vizita schimbarii

Chiar dacă peregrinările actualului Papă nu au anvergura celor ale lui Ioan Paul al II-lea, la capitolul rezultate s-ar putea ca istoria să consemneze câteva evenimente interesante întrețesute cu acestea. Cu toate că vizitele lui Benedict nu mai sunt atât de mediatizate precum cele ale predecesorului, nu trebuie să cădem în capcana de a nega importanța acestora. 

Vizita curentă a Papei din America de Sud este una de o importanță covârșitoare. Avem de-a face cu un continent aproape în totalitate catolic, un continent care pare a-și fi căpătat încrederea în forțele proprii. Este o lume proaspăt ieșită din ciclul distrugător de dictaturi militare, optimistă în ceea ce privește viitorul și misiunea sa. Întotdeauna Vaticanul a mizat pe acest continent, l-a privit așa cum e și, pentru a se mula realităților de-acolo a mers chiar până la a accepa variații serioase chiar și la nivel doctrinar(acceptarea tacită a spiritismului este una dintre cedări). Vizita actuală este, din punctul de vedere al politicii Vaticanului, una de reîmprospătare a relațiilor, de menținere a legăturii cu țările Americii de Sud. Poate fi privită și ca un semn reparatoriu din partea unei biserici care a preferat ca Papă un neamț unui brazilian.

Persoal consider că punctul culminant al vizitei este reprezentat de Cuba. Mica țară se află în pragul unui proces ireversibil de înmormântare a comunismului. Chiar dacă încă nu răzbate nimic, de revoluția lui Fidel aproape că se alege praful și aceasta contrar autorităților care încă mimează siguranța. Întreaga țară așteaptă semnalul unor reforme care să facă tranziția de la comunism. Este un punct critic, iar prezența acestuia în declarațiile papei reprezintă un fapt istoric în sine. De altfel, întreaga vizită din Cuba este una cu puternice încărcături simbolice. Orașul ales de Papă și autorități este Santiago de Cuba, unul cu puternice reverberații în istoria recentă a țării deoarece de-aici în 1959 Fidel a declarat oficial triumful revoluției cubaneze. Mai mult, se vorbește aproape oficial despre întâlnirile programate cu Fidel Castro și cu Hugo Chavez(aflat ”întâmplător” la tratament în Cuba).

Evenimentele care ar putea urma vizitei Papei în Cuba pot fi excepționale. Dacă, mai mult sau mai puțin întâmplător, după acest periplu vor urma reformele așteptate de toată lumea, este posibil să avem de-a face cu o vizită istorică. Ce ar însemna deschiderea Cubei este greu de explicat într-un simplu articol. Personal cred că apropierea de SUA și eliminarea embargoului vor fi elemente suficiente pentru o reconstrucție rapidă a țării. Cu un popor avid după bunăstare, care are posibilitatea de a topi rapid diferențele și posesor al unei creativități debordante lucrurile nu pot sta altfel. Cuba este acum precum România anilor 80. Întreg aparatul de stat dorește schimbarea, de fapt tranziția de la comunism. Deschiderile operate de Raul Castro au avut mai mult un rol de supapă, fiind menite a temporiza reformarea adevărată a țării. Deocamdată Cuba se află la răscruce, foarte aproape de o rupere de trecut și înscrierea pe o nouă traiectorie.

Vizita papei este clar un element al noului drum pe care se va înscrie Cuba. Nu-mi dau seama care vor fi pașii următori, dar ceea ce știu este că în zona respectivă sunt oportunități covârșitoare chiar și pentru noi. Deocamdată e greu de intuit cu ce fel de tranziție vom avea de-a face, dar este clar că cei care vor ajunge primii acolo vor fi cei care vor profita din plin. Însă despre oportunitățile zonei vom discuta într-un articol viitor. Deocamdată mă limitez numai la a marca momentul pe care-l consider destul de bogat în semnificații.

3 comentarii:

  1. vorbesti despre cuba de parca ar fi singapore.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e încă - dar poate fi ceva similar în următorii 10-15 ani ... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, vezi ca lucrurile merg mult mai repede. Acolo timpul curge altfel.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)