miercuri, 23 mai 2012

Discursul regelui

În timp ce lumea era cuprinsă de flăcările banalei listări Facebook, la un nivel discret, s-a petrecut un eveniment de o importanţă covârşitoare. Practic, din punctul meu de vedere, luna aceasta am asistat la schimbarea regelui în lumea IT. Sună suficient de provocator? 

Dar oare ce s-ar fi putut întâmpla atât de radical încât să fac o asemenea afirmaţie? Ei bine, pentru prima dată în istorie Chrome, browserul de la Google, a depăşit Internet Explorer instalându-se în fruntea programelor pentru accesul la web. N-o să fac aprecieri despre capacităţile produsului celor de la Google. Mă limitez să observ că, în conformitate cu graficul ataşat articolului, creşterea Chrome pare a fi alimentată de scăderea Internet Explorer. Schimbarea de poziţie pare a fi fost o luptă exclusiv Chrome vs IE întrucât restul browserelor analizate şi-au menţinut cota de piaţă. 


Chiar şi în condiţiile în care s-a petrecut această schimbare de poziţie cred că vor fi destui cei care vor considera că nu e mare lucru. La urma urmei e vorba doar de un program. Cu ce-ar influenţa un simplu program schimbarea ierarhiilor în lumea IT? Ei bine, browserul este mai mult decât un program şi susţin acest lucru încă de când Google a lansat lupta pentru un nou sistem de operare. Cu o lume al cărei trend se îndreaptă inevitabil spre cloud, browserul devine sistemul de acces la această lume. Aşa se face că cel care va avea controlul pieţei browserelor va avea practic la picioare imensa lume a utilizatorilor de internet. Aici este miza. Aşa cum am spus în mai multe rânduri, în scurt timp sistemele de operare nu vor mai conta. Din acest punct de vedere putem spune că Microsoft a murit în timp ce noul rege, "MS" Google, îşi rosteşte discursul. 

Lumea se schimbă rapid! Locomotiva noii paradigme din IT e Google. Vrem/nu vrem acesta e adevărul deoarece Google de mult nu mai înseamnă doar search. E o lume care se dezvoltă aproape subversiv, iniţial în umbră pentru ca, la un moment-dat, să explodeze în prim-plan. Exact aşa a evoluat Chrome, după un tipar folosit de numeroase alte produse ale Google. Marea problemă a gigantului este aceea de a-şi manageria dimensiunea uriaşă la care a ajuns. Nu de alta, dar prin intestinele creaturii din Mountain View există numeroase tehnologii cu potenţial imens şi care, odată ieşite la lumină, pot conduce la rezultate surprinzătoare chiar şi pentru creatorii lor.

16 comentarii:

  1. da, Google lucreaza in secret la o gramada de proiecte, urmind filosofia small bets (well, nu chiar asa de small)... De exemplu au dezvoltat tehnologie pentru driveless car http://en.wikipedia.org/wiki/Google_driverless_car
    si in curind in Statul Nevada va fi legal sa mergi cu o astfel de masina care se va conduce singura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja s-au eliberat license plates. Au mai investit si cca 300 de milioane de dolari in energii regenerabile (proiecte concrete)

      Ștergere
  2. Articolul este prea alarmist-fantezist. Il arata pe google ca o persoana la care ii iese tot ce vrea si obtine pana la urma. Are o gramada de esecuri (mai ales pe social media) si nici search-ul nu mai multumeste.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu e pentru prima data in istorie, s-a mai intamplat in aprilie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca pe graficul ala se vede destul de bine... Unde ai vazut ca s-a intamplat acelasi lucru si in aprilie?

      Ștergere
    2. First, Statcounter's stats has had Google Chrome surpassing Internet Explorer previously -- specifically, over one week in April
      http://www.huffingtonpost.com/2012/05/21/google-chrome-internet-explorer_n_1532931.html

      Ștergere
    3. Corect,

      Chiar ma pregateam sa-i raspund.Va sugerez sa citati corect.
      In industria IT lucrurile sunt ceva mai complicate si mult mai fluide. Imi mai permit sa va ofer un hint MS vrea sa unifice SO pe mobile si desktop plus ca au schimbat multi din politica referitoare la instrumentele de dezvoltare, multe fiind free acum.
      Si ultima observatie cloudul exista deja, demult.

      Ștergere
  4. Alt anonim.

    S-a mai intamplat pentru cateva zile incepand cu 18 martie 2012.
    Aceeasi sursa - statcounter.

    RăspundețiȘtergere
  5. ... Domle: cite stie anonimii astia!

    RăspundețiȘtergere
  6. O stire falsa a celor de la Statcounter, si doar atat. Am verificat pe cateva site-uri cu peste 1000 viz/zi si statistica e cam asa: 40-45% IE, firefox 18-20%, chrome 16-18% restul nu mai conteaza. Intradevar insa IE a pierdut f mult teren mai ales dupa ce a iesit la rampa cu IE9, un browser gurmand, si care nu poate fi folosit pe XP, care are inca o cota destul de mare pe piata OS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil va mai dura ceva pana cand pozitia Chrome nu va fi contestabila(sau, mai bine spus, va fi consolidata). Oricum, cresterea de care a avut parte e necontestabila, iar trendul e oricum acelasi...

      Ștergere
    2. >O stire falsa a celor de la Statcounter, si doar atat.

      Aha - tipic deci. :)
      O ştire falsă/exagerată care dă pretextul unui articol bombastico-apocaliptic ... :)

      Ștergere
    3. Nope, stirea nu e falsa! A contrapune studiului facut de Statcounter o verificare "pe cateva site-uri cu peste 1000 vizitatori pe zi" mi se pare de-a dreptul hazliu.
      Si nu e apocaliptic nimic, frate! Ce-aveti toti, ati luat prafuri??? :-)

      Ștergere
    4. O intrebare, unde se vede pe graficul ala cresterea din martie a chrome fata de IE, cand tot cei de la StatCounter au publicat stirea ca Chrome a depasit IE si apoi scaderea trendului ca acum in mai sa revina din nou peste IE?

      Ștergere
    5. Daca ai fi citit cu atentie stirea ai fi inteles ca atunci a fost vorba de faptul ca Google Chrome a depasit IE intr-o singura zi(in ziua aia, atat!)! Graficul contine valori saptamanale, da' e greu cu armetica asta...

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)