joi, 31 mai 2012

Marea dislocare

Ieșirea Greciei din Euro va genera un  dezastru!” Acesta este sloganul la modă pe care-l contrapun unii analiști ipotezei ieșirii țării din uniunea monetară. Ceea ce este ciudat e faptul că aceiași analiști recunosc pe o voce șoptită că nu prea mai exista soluții. În paralel, societatea grecească se radicalizează sub presiunea unor declarații aberante venite din afara țării sau a unor măsuri de reformă care nu fac altceva decât să contracteze economia. 

Puși în fața acestei situații nu ne rămâne să ne întrebăm ce urmează. În cazul unei ieșiri mai mult sau mai puțin controlate a Greciei, presiunea evenimentului va îndrepta spectrul crizei către ceilalți membri ai clubului PIIGS. Și este logic să se întâmple așa deoarece atunci când ai un precedent evenimentele similare nu întârzie să apară. Cu toate că e trist, trebuie să recunoaștem că e destul de târziu pentru a se mai putea face mare lucru. Uniunea Monetară este fragilă și aceasta în ciuda siguranței arătate în special de Germania. Cert e că lucrurile stau prost iar spațiile de manevră sunt din ce în ce mai strâmte. 

Ca și variante de lucru au rămas două: accelerarea integrării sau dislocarea. Accelerarea integrării presupune cedarea de suveranitate a statelor către instituțiile europene, uniformizarea fiscalității și controlul strict al surselor și cheltuielilor de la nivel local la nivel continental. Aceasta ar fi trebuit să fie una dintre măsurile luate cu mult înainte de începerea crizei deoarece o monedă unică nu poate supraviețui în teritorii eterogene din punct de vedere fiscal. Tratarea monedei și a construcției care o susține ca pe o entitate externă de pe urmă căreia profită fiecare cât poate de mult nu poate conduce decât la dezastru. Cu toate că, din punct de vedere logic, soluția ar fi accelerarea integrării, ea nu poate fi pusă în aplicare deoarece construcția europeană este faultată chiar de către membrii săi. Egoismul unor state face imposibilă parcurgerea până la capăt a drumului la care se angajaseră. Astfel nu mai rămâne spațiu decât pentru varianta a doua, anume dislocarea. 

Dacă vă gândiți că atunci când spunem dislocare ne gândim doar la Grecia vă înșelați. Așa cum am mai spus ieșirea numai a Greciei nu va face altceva decât să mute presiunea către celelalte națiuni periferice și să se ajungă de unde s-a pornit. Este evident că un asemenea scenariu nu merge. Personal cred că în aceste zile se lucrează la un framework care să permită ieșirea rapidă a tuturor țărilor cu probleme. Cu toate că pare șocant, este cel mai bun scenariu de lucru. Ieșirea rapidă a Greciei, Portugaliei, Irlandei și, posibil, a Italiei și Spaniei ar permite țărilor respective rezolvarea mai rapidă a crizei cu ajutorul politicii monetare proprii. De cealaltă parte, țările rămase în Uniunea Monetară ar beneficia de o încredere sporită, iar moneda euro și-ar redobândi credibilitatea. 

O altă alternativă la cele două posibile soluții nu este decât dezintegrarea totală și dispariția monedei unice. Cu toate că e greu de crezut așa ceva, nu este imposibil dacă e să ne luăm după prostia afișată până în prezent de liderii marilor puteri din Europa. Personal pariez că nu se va ajunge la dezintegrarea totală și că moneda europeană va continua să existe. Însă e bine să faci acest pariu de pe margine, fără prea multe dețineri în euro. 

16 comentarii:

  1. ştiu că întrebarea mea poate părea prostească. mai ales că nivelul cunoştinţelor mele economico-monetare e la genunchiul broaştei.
    însă ce se întâmplă dacă Grecia nu participă la construcţia monedei euro, însă nu vrea să aibă monedă proprie şi foloseşte euro - ca valută străină - în tot ceea ce înseamnă fluxul financiar al unei ţări.

    PS: de fapt o astfel de "ameninţare" a lansat în campania electorală un socialist grec.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-ar fi prima tara care-si leaga cursul de Euro. Nu se intamplla nimic bun pentru ei, fara o hiperinflatie urgenta intra in faliment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca UE inseamna dublarea pretului energiei electrice pana in 2017 si alte asemenea "alinieri", atunci e mai bine ca UE sa moara.
    Si ce o sa mai dansez la parastas!

    Iesirea Greciei si celorlalti purcelusi e o mana cereasca pentru noi si trebuie salutata nu jelita, scapam de dictatura comisarilor si a corporatistilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu vezi numai jumatatea goala a paharului. UE inseamna si salarii mai mari, protectie la abuzuri, accesul la o piata mai mare, libertate de miscare s.a.m.d. Totul depinde de noi!

      Ștergere
    2. dar daca Grecia intra in incapacitate de plata si in acelasi timp nu vrea sa iasa din eurozone?

      Ștergere
    3. Daca face asta se afunda. Nu mai are bani, statul se blocheaza si tara devine neguvernabila...

      Ștergere
  4. Am vorbit cu greci dupa intrarea in UE. Li se parea ca e mai rau ca inainte, ca s-a scumpit viata. Si ce sa vezi, asta mi-au zis-o si olandezii, si germanii, si francezii. Pe la inceputul anilor 2000. Acu nu mai sunt prin zona sa-i intreb cum e comparatia intre viata de azi si cea dinainte de integrare.
    Nu ai cum sa pui laolalta in acelasi sistem fiscal tari cu diferente imense, economice, geografice, culturale, etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce raspunsuri puteti da post-urilor de la 9:51 si de la 14:29? Din cate se vorbeste in mass-media grecesti, nu exista o procedura oficiala, reglementata, prin care UE sa oblige Grecia sa renunte la euro. Se mai spune, de asemenea, ca iesirea Greciei din zona monedei unice ar avea costuri mult mai mari decat ramanerea ei. Deci nimeni nu ar avea interes sa o vada inapoi la drahma. Ba chiar ca urmarile nefaste ale acestui gest ar atinge si America, si Rusia, si China.
    Ce parere aveti?
    In Grecia exista cativa economisti, mai ales din mediul academic, care scriu sau vorbesc despre alte solutii pe care Uniunea ar fi trebuit sa le ia, despre o restruturare a bazelor insesi ale UE. vezi, de exemplu:

    http://www.akronis.gr/tracker/smf/index.php?topic=184.0

    Dar mi se pare ca la varf nu sunt ascultate aceste voci.

    Ce ramane insa impresionant e gestul de solidaritate al starinilor fata de greci. A se vedea iesirea in strada a oamenilor obisnuiti in diferite parti ale lumii.
    Sau, mai recent, cuvintele unor oameni de cultura europeni.

    Sau scrisoarea a 50 de persoane publice din Europa data publicitatii zilele acestea, care vorbeste despre o catastrofa a UE in varianta iesirii Greciei din eurozone:

    http://savetheeuro.wordpress.com/

    Desigur, exista mai multe aspecte ale acestei din urma scrisori: cei mai multi semnatari sunt membri ai ECFR, din care face parte si George Soros.
    Ma intreb insa cati ar fi dispusi sa sara in apararea Romaniei aflate intr-o astfel de situatie. Ar mai fi la fel de acid Gunter Grass? Ar mai iesi lumea cu pancarte pe care sa scrie "We are all Romanians"?....

    RăspundețiȘtergere
  6. citesc blogul dvs de ceva vreme si va felicit. am gasit de cele mai multe ori gandurile ce-mi treceau prin cap asternute in sens logic aici.
    sunt un nepriceput in acest domeniu dar sansa a facut sa am ceva economii in euro (facute cinstit).
    pornind de la afirmatia "fără prea multe dețineri în euro" va intreb si eu: unde sau in ce se poate investi astazi pentru a "scapa" de lichiditatile in euro?
    va multumesc chiar si daca nu va osteniti sa-mi raspundeti dvs sau cititori mai avizati ai acestui blog.
    daca nu-i un subiect de interes poate ma indrumati spre informatii echilibrate (banca-ti spune ca-i solida, bvb-ul e la pamant - postul de ieri, aurul e prea sus iar francul elvetian are dobanda negativa)

    RăspundețiȘtergere
  7. S-ar putea să avem de câştigat din acest scenariu. Nu economic, probabil că acolo vom pierde, ci politic - mai exact în politica internă. Dislocarea eurozonei va face posibilă din punct de vedere politic renunţarea la oricum imposibila aderare în 2015, şi măsuri de de-euroizare a economiei româneşti. Actualmente reacţia populaţiei la astfel de acţiuni ar fi absolut isterică, şi e normal că politicienii nu fac nimic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai auzit bade de Guvernul Mondial
    Crezi ca international bankers au planificat criza asta ca sa accelereze dezintegrarea tarilor sau coeziunea lor
    Totul se intampla cu un singur scop...preluarea tuturor tarilor intai in confederatii si apoi unirea confederatiilor sub guvernu mondial. Indiferent ce fel de stanga iese in alegerile din iunie Greciei nu i se va lasa nicio portita sa iasa din spatiul Euro tocmai pt a inlatura efectul contagiunii si pt a nu dezintegra UE. Euro , ca si dolarul SUA , este o moneda de rezerva a planetei si prin urmare este numai o chestiune de timp pana cand nemtii vor accepta eurobondurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai ce le stii tu pe toate! Citindu-te imi si imaginez cum te tragi de bracinari cu Rockefeller-ii si Rothschild-ii. Sunt curios, daca se buseste EURO sau daca iese Grecia o sa spui ca tot astia au planificat fara a te informa inainte de a lua decizia, nu-i asa?

      Ștergere
  9. ca si varianata (eternul ca si, folosit mai mereu unde nu trebuie)si alta alternativa sunt pleonasme

    RăspundețiȘtergere
  10. Prietene, ce vedem acum este chipul hidos al egoismelor naţionale. Criza greacă se putea rezolva uşor şi rapid, dacă nemţii, în marea lor înţelepciune, nu credeau că e momentul să arate haitei cine e masculul alfa. Când foloseşti hormonii, şi nu neuronii, păţeşti ce se vede. Iar când Europa ajunge să se identifice cu o gospodină la menopauză, am pus-o!
    Egoismele naţionale vor domina în continuare "construcţia europeană". Şi cât oi fi eu de tâmpit în materie, nu cred că există o cale de ieşire rapidă din zona euro pentru porcuşori. Dimensiunea economiilor Italiei şi Spaniei e mult prea mare pentru a nu lăsa urme de neşters.
    Pur şi simplu BCE trebuie să aplice creator metoda "elicopterul cu bani". Austeritatea şi disciplina fiscală, atunci când ieşim din rahat. Dar ce ştiu eu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ce sa te astepti atunci cand ai o vaca pe post de decident din partea "motorului nemtesc"? In ceea ce priveste iesirea in bloc a PIIGS e un scenariu care se discuta de semi-iesire, in sensul in care tarile respective emit moneda proprie, dar bancile lor centrale raman cumva legate ombilical de BCE. Un fel de struto-camila menita sa mascheze cumva ruptura si sa "garanteze" efecte secundare minime...

      Ștergere
  11. Iesirea Greciei singura din euro ar fi nasoala pentru ei. Iesirea aproape simultana a PIGS din euro ar fi nasoala pentru cei ce ramin in zona euro.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)