marți, 8 mai 2012

Noua paradigma europeana


Acum mai bine de un an vă spuneam că se pregăteşte o schimbare masivă de macaz în Europa. Se pare că am avut dreptate, iar anul acesta probabil va confirma noua direcţie a continentului.

Hollande este prima schimbare la nivelul unei ţări mari a Uniunii Europene, este cel care marchează începutul unui proces de destructurare a puterii politice actuale care aproape de distrus ceea ce au construit câteva generaţii de politicieni cu viziune. Dreapta populară(mai bine zis populistă) a însemnat împingerea în faţă a unor papiţoi jalnici, habarnişti şi devianţi. Un înfiorător spectacol de prost gust al cărui efect este o Europă fără direcţie şi din ce în ce mai pesimistă. Sunt convins că Germania va fi următoarea redută care va cădea, despărţindu-se iremediabil de perioada Merkel. Şi, apoi, treptat, peste tot se vor instala noi forţe care trebuie să rescrie destinul Europei.

Ceea ce urmează să se întâmple în Europa este un recurs al normalităţii. Oamenii s-au săturat de prostul gust al unor indivizi excentrici, de papiţoi cu probleme psihice etalându-şi nonşalant complexele. S-a ajuns într-un moment în care este nevoie de ca de aer de reîntoarcerea la normalitate, de revenirea la omul politic serios, pregătit şi sigur pe el. Vă puteţi imagina că atâta amar de vreme destinul continentului s-a aflat la mâna unei individe care habar n-avea despre diferenţele dintre salariul net şi brut? Cu vreo 20-30 de ani în urmă asemenea dezastre n-aveau loc nici măcar ca femei de serviciu. Acum au ajuns să conducă ţări, să producă strategii, să-şi dea cu părerea despre subiecte pe care nu le înţeleg.

Sper ca schimbările care urmează să se petreacă să fie, aşa cum am spus, o necesară eliminare a prostiei care ne-a sufocat până acum, să aducă o restaurare a normalităţii. Fără un plan clar trasat de oameni care au habar despre efectele produse de deciziile pe care iau, fără o strategie coerentă, Europa riscă să cadă din ce în ce mai mult într-o fundătură în care arată ca o formă fără fond. De altfel, destructurarea europeană, cu toate consecinţele negative care rezultă de-aici, ar fi fost deznodământul previzibil în cazul în care aceste jalnice figuri ar mai fi rămas pe scenă.

Partea proastă actualei schimbări constă în faptul că va fi una majoritar de stânga şi aceasta din cauză că popularii nu au făcut altceva decât să compromită ideea de dreapta. Mimarea reformelor, aplicarea unor măsuri duplicitare, deciziile luate haotic şi prosteşte au fost elemente care au compromis dreaptă în ochii electoratului european. Ca om de dreapta nu pot decât să constat cu tristeţe o deplasare masivă a indivizilor spre stânga şi toate acestea numai din cauza prostiei popularilor. Realitatea e că grăbita lume actuală nu are timp de analize, nu face diferenţe între ceea ce a fost şi ceea ce ar fi trebuit de fapt să fie; la nivelul electoratului deciziile se iau rapid şi, de ce nu, radical. Probabil că urmează o perioadă în care reforma va sta sub zodia principiilor stângii, cu toate avantajele(pentru unii) şi dezavantajele(pentru alţii) rezultate din acest model. Dacă la nivel social lucrurile sunt clare rămâne de văzut cum va fi abordat mediul de afaceri. Şi spun aceasta deoarece fragilitatea Europei este la nivelul economiei, iar aici singurele măsuri viabile sunt cele de dreapta sau, mai bine spus, adevăratele măsuri de dreapta, cele care ar fi trebuit luate până acum. Vom vedea oare măsuri economice pragmatice şi corecte puse în practică de noua putere preponderent de stânga? Cu toate că pare greu de crezut, nu e imposibil. Şi, dacă mai adaug că aceasta ar fi cam ultima şansă de salvare a construcţiei europene, cred că avem imaginea cât se poate de clară a ceea ce ar trebui să se întâmple. Rămâne să vedem dacă va fi aşa.

25 de comentarii:

  1. populatia continentului european si nu numai , la americani e la fel , a fost obisnuita in ultimii ani cu un trai peste nivelul venitului real ceea ce cand a venit criza trebuie sa se schimbe ( cum e normal ) ... la toti li se pare anormal si dau vina pe politicieni , stanga , dreapta , nu conteaza ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Falimentul dreptei nu e opera catorva indivizi, ci e a ipocriziei intregului concept: dreapta n-a ratat o ocazie in istorie in care sa nu demonstreze irefutabil ca singura ei grija e bunastarea corporatiilor, salvarea bancilor si protejarea imobiliarilor.

    Ca om de stanga, imi pare rau ca a fost nevoie de inca o buna de pe urma careia o mana de soparle au profitat si acum o criza de pe urma careia tot soparlele alea profita iar restul planetei platesc, ca populatia sa-si reaminteasca faptul ca, capitalusmul e un mare hoax. Si imi pare si mai rau stiind ca in curand o sa uite din nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. corect. capitalismul e naspa. comunismul e visul de aur al omenirii, "decat" ca l-au intinat niste unii ca stalin,ceasca,kimirsen si cu voia dumneavostra ultimul pe lista nea nelu

      Ștergere
    2. Atat in comunism cat si in forma light a acestuia (socialismul) e plin de soparle care traiesc pe spinarea celor ce produc cu adevarat ceva. Nu ma incanta sa dau 70% din venitul meu ca sa traiasca putorile din ajutor social. Asa ca prefer capitalismul, chiar hoax cum e el.

      Ștergere
    3. +1 Anonim2.
      Se pare ca unii au memorie scurta si nu invata nimic din istorie. Nu-i de mirare ca repetam la infinit aceleasi greseli.

      Ștergere
  3. din cauza celor ca dvs, care retin din istorie doar ce le convine, aceasta se repeta, cu toate ororile ei. timp de sute de ani, capitalismul adevarat a produs prosperitate. europa si america de nord au devenit cele doua continente care detin mai multa tehnologie si ofera mai multa bunastare locuitorilor decat o lume intreaga. ca acum capitalismul a intrat, din cauza politicienilor corupti, pe mana marilor corporatii, nu face decat sa demonstreze ca nu sistemul e problema, ci omul
    PS restul planetei traieste, nu traiesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe sualeza: bullshit. Europa si America detin tehnologie? Arata-mi un un DVD player made in SUA sau macar made in France. Arata-mi tu un olimpic international din cele doua tari care nu e de origine rusa sau asiatica. Sualezia a excelat la tiparirea de hartie verde si la distrugerea a unor mici tarisoare cu resurse naturale. Alaturi de ecosistemul intregi planete, avand 5% din populatie polueaza 30% din total. Halal productivitate si eficienta.

      Comunismul nu e singura alternativa la capitalism desi propaganda McCarthystilor contemporani asta sustine si desi comunismul in China a aratat ca functioneaza, exista si meritocratia de care fug cu totii ca dracul de tamaie. Examene si concursuri pentru posturi, nu "democratie" neoliberala prin care Hitler, Iliescu & Basescu ajung sa conduca tari ani buni.

      Capitamismul? Un rahat propagandistic facut de o mana de profitori, imposibil de aplicat in realitate, ce genereaza instantaneu coruptie, monopoluri si polarizare sociala. Concurenta in capitalism? Hoax. De ani de zile investigheaza "Consiliul Concuentei" preturile la benzina si nu ajunge la nici o concluzie. CAPITALISM = CORUPTIE.

      Ștergere
    2. amesteci lucrurile intr-un mare hal, numai ca sa iasa cum vrei tu. in china nu mai e comunism demult. economic, cel putin. confunzi "capitalismul" autohton cu capitalismul vestic. in Romania nu a fost, nu este si nu va fi prea curand capitalism si democratie. si ce, in comunism nu e coruptie, vrei sa zici?

      Ștergere
  4. Cred ca se poate face capitalism si cu guverne mai de stanga. Ar fi suficient ca bancile, corporatiile si toate industriile de facut fum sa fie corect incadrate si controlate si cred ca 90% din probleme s-ar rezolva de la sine. Atata timp cat capitalismul inseamna doar parjol si mutarea profiturilor in paradisuri fiscale combinat cu spolierea iobogilor, ca doar asa e in capitalism, noi cu profitu voi cu pierderile nu se va imbunatati nimic. Bancile nu trebuie sa mai produca tot felul de combinatii toxice sau sa fie separate in banci de investitii si banci populare. Daca unii vor sa se joace cu focul nu au decat, dar sa o faca pe barba lor, nu sa stea cu coada sus ca vai ce buni suntem noi si cand ajunge funia la par sa dea fuguta la state si guverne si sa le puna sula in coaste ca sa scoata banu ca daca nu dezlantuie ei jihadul.

    RăspundețiȘtergere
  5. "...se pregăteşte o schimbare masivă de macaz în Europa. Se pare că am avut dreptate". De unde pana unde? A picat Sarcozy si ai tras concluzia asta? In ce alte state europene s-a mai produs o schimbare de macaz? Sa nu-mi spui ca-n Romania.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Marius,
    O schimbare de macaz, mult mai dramatica, este in Grecia. Cu skinheads neonazisti si cu comunisti in Parlament, am senzatia ca ne intoarcem in '33. Doamne-fereste!

    @Dan@trenduri,
    Ce parare ai de ceea ce se intampla in Grecia, acum dupa alegeri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intentionat nu am pomenit Grecia fiindca este un caz aparte. In Grecia, politicile economice le fac altii si cine a cum la guvernare nici nu mai conteaza. Se pare totusi ca Grecia se departeaza tot mai mult de zona Euro.

      Ștergere
  7. Observ ca apar comentarii rudimentare si simt nevoia sa fac niste precizari. Stanga nu inseamna comunism la fel cum dreapta nu echivaleaza cu fascismul sau alte forme extreme. Poate ca inainte de a face comentarii ar trebui sa tinem cont de aceste lucruri simple. Nu de alta, dar riscam sa coboram inutil nivelul discutiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. candidatii de dreapta au luat in Franta peste 50 % din voturi... victoria lui Hollande nu arata decat ca dreapta nu e suficient de coagulata si e plina de orgolii si ifose

    stanga nu are nici-o sansa pe termen lung pentru ca nu poti continua la infinit sa iei bani de la cei care ii produc pentru a ii da tuturor pe principii oligofrene pardon umanitar-evolutive

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vala, ce-ar fi daca inainte de a ne exprima opinii cu iz pro "noua re-pulika"(sic!) ne-am uita mai intai in DOOP(nu, nu e vorba de dopul de la sticla marinarului!)? In primul rand am observa ca a scrie nici-o e o aberatie si ca, daca vrem sa fim romani, scriem pur si simplu nicio.
      Abia apoi, dupa ce ne rezolvam problemele proprii, putem vorbi despre oligofrenia altora.

      Ștergere
    2. :)

      ok, pentru ca discutam treburi grele aici o sa-ti ignor remarca genitala si reformulez:

      "candidatii de dreapta au luat in Franta peste 50 % din voturi... victoria lui Hollande nu arata decat ca dreapta nu e suficient de coagulata si e plina de orgolii si ifose

      stanga nu are nicio sansa pe termen lung pentru ca nu poti continua la infinit sa iei bani de la cei care ii produc pentru a ii da tuturor pe principii oligofrene pardon umanitar-evolutive"

      perfectule... zi acum cum e cu schimbarea de paradigma in Europa?

      Ștergere
    3. E o remarca inutila similara, daca vrei, statisticilor referitoare la posesie intr-un meci de fotbal. Degeaba o echipa are posesia de 80% daca la finalul meciului are un gol in minus. Cu alte cuvinte, conteaza cine castiga.

      Ștergere
    4. comparatia cu meciul de fotbal e nepotrivita; ofera aceeasi imagine statica pe care o ofera victoria lui Hollande: da, in minutul alegerilor pentru presedinte, stanga conduce cu 1-0 in ciuda unei mai bune posesii a dreptei; dar meciul e departe de final.. nici macar la pauza nu suntem

      asa ca nu are loc nicio (!) schimbare de paradigma ci doar un gol din ofsaid.
      stanga nu poate fi castigatoare pentru ca in the end prea multe sunt pe bani

      Ștergere
    5. Victoria lui Hollande este mult mai importanta decat pare. Daca ai stii unde si ce sa cauti ti-ai fi dat seama de acest lucru. In niciun caz nu va deschide robinetu cu lapte si miere pentru saraci pentru ca nu mai are de unde, dar prin miscarile pe care le poate face poate lansa Europa pe alta traiectorie, ca aia cu Licurici e compromisa si aduce numai deservicii. Traim vremuri istorice desi multi nu-si dau seama. Ori facem ca si pana acuma aplicam capitalismul american si vedem cu ochii nostri ce inseamna sau gasim alta metoda de a face biznis (noua metoda e undeva prin Asia)

      Ștergere
  9. >victoria lui Hollande nu arata decat ca dreapta nu e suficient de coagulata si e plina de orgolii si ifose

    Victoria lui Holland se datoreaza in cam egala masura si votului "anti-Sarkozy".
    Nu e neaparat o problema ca cineva sa voteze negativ - dar ... sa vedem daca in 6 luni 1 an nu se va ajunge la re-evaluarea mult-injuratului ( la ora actuala ) Sarko. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe scurt, noua paradigma va fi tiparitul banilor, alta solutie practica nu exista, din pacate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Modul in care vorbesti despre "tiparitul banilor" transpira ceva scoala in domeniu, bineinteles, una buna care te scuteste sa-ti mai folosesti neuronu'.

      Cand se tipareau bani gramada pe numele oricarui neterminat nu ne deranjai cu vechile paradigme. Insa, de cand s-au prafuit cloacele si metalele mult prea pretuite, turui intr-una despre... "tiparitul banilor".

      Si culmea ca din 2008 incoace se practica niste deficite crancene in zona euro, dar de duminica seara de la 20:00 se tiparesc bani pe... Champs-Élysées.

      Sigur, cu totii ne-am bucura daca serviciul datoriei publice ar lua locul cheltuielilor cu salariile bugetarilor, cheltuieli care ar fi ideal sa atinga valoarea zero... saptamana viitoare, da' se mai intampla in viata si unele ghinioane, cand colosii industriali... financiari se ascund sub o gramada serioasa de bull-shit.

      Ia cu suc:

      In the past four years the world's five major central banks: Fed, ECB, BOJ, SNB, BOE have "printed" over $5 TRILLION. And guess what?? Commodities and gold are collapsing.

      Ștergere
    2. "...Total = $5.36 trillion.

      Not to mention the record deficits everywhere--in the U.S. Europe, Japan, etc.

      Still...no inflation.

      But don't worry...it's coming!..."


      Continuare la citatul lui Aristotel, de pe blogul de probleme financiare a lui Mike Norman, ridiculizand presupusa si mult-asteptata inflatie, "cea de dupa colt"...

      In rest, asteptam schimbarea de macaz din Germania, Marea Britanie si State, altfel e doar (Sar)cozy... Iar Grecia si Romania nu se pun.

      Ștergere
  11. Lag-ul intre tiparirea banilor si aparitia efectelor e o treaba studiata, si le permite sa mai traga un pic de timp:
    http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/externalmpcpapers/extmpcpaper0006.pdf
    "This paper updates and extends Friedman’s (1972) evidence on the lag between monetary policy actions and the response of inflation"
    Rabdare si tutun. Spectacolul incepe imediat, actorii sunt la machiaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Japonezii zic pas la tutun, da' rabdare au de mai bine de 20 de ani. Ma rog, probabil actorii sunt la machi...t.

      Nikolai Dimitrievici Kondratiev e mai putin popular. :P

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)